Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowi koledzy, czy ktoś z Białegostoku posiada chińska lampkę, najlepiej Aniołka lub Yaqina i mógłby mnie uszczęśliwić możliwością odsłuchu?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ja jestem z Białego i mam tego drugiego. Co prawda czekam na lepsze lampy sterujące bo na razie gra średnio. Więc jak masz ochotę posłuchać to nie ma sprawy.

A póki co, mam pytanie do forumowiczów : kupiłem na Allegro owe lampy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,

zaplacilem z gory, ale czekam juz tydzień i nic nie przychodzi, nikt nie odpowiada na maile. Po komentarzach widać że wiele osób miało problemy z otrzymaniem towaru ! Czy ktoś miał doczynienia z tym sprzedawcą i podpowie, co mam robić bo sprawa robi się nieprzyjemna.

Ukryta Zawartość

Ja kupowałem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po 4 dniach od zamówienia miałem je we wzmacniaczu. Może troszkę drozej ale pewnie i szybko.

Ukryta Zawartość

Ja jestem z Białego i mam tego drugiego. Co prawda czekam na lepsze lampy sterujące bo na razie gra średnio. Więc jak masz ochotę posłuchać to nie ma sprawy.

jakiego yaqina masz??

Właśnie podłączyłem mojego Yaqina MC-100B na zwykłych chińskich lampach. Póki co jedynie mogę powiedzieć, że... śmierdzi :D Poczekam aż się wygrzeje bo póki co bez fajerwerków. Jeszcze głupie pytanie stojąc przodem do wzm i kolumn lewą kolumnę podłączam do wejścia left czy right. Pytam bo wiem, że na wieży philipsa podłączało się do right.

krakers09, 24 Lis 2008, 19:25

>Właśnie podłączyłem mojego Yaqina MC-100B na zwykłych chińskich lampach. Póki co jedynie mogę

>powiedzieć, że... śmierdzi :D

:-))))Ja i Koobal już dawno uprzedzaliśmy, że po wyjęciu z pudełka to im nogi śmierdzą :-)))

kolego krakers :)

a może tak sobie puścic płytę z orkiestą symfoniczną:). skrzypce po lewej, altówki w środku, wiolonczele z prawej :)

a może kupic płyte testowa za 20 pln?

pozdrawiam :)

MC10L - jak widac na załączonym obrazku ( mój jest po prawej) jest troszke inny niż ten , który wystawiony był na aukcji. Pewnie mój to nowsza wersja (?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest nowsza wersja, która jest o prawie połowę tańsza od starej. Zarówno na stronie jak i na aukcjach obie wersje są jeszcze dostępne. Była o tym mowa w tym temacie.

robertkruk, 24 Lis 2008, 02:46

kupiłem na Allegro owe lampy:

>

Ukryta Zawartość

>,

-------------------------

Kolego.

Współczuję,

kupiłem u "Natalki" podstawki do lamp. Telefonów nie odbiera, na maile brak odpowiedzi. Czekałem 3 tygodnie. W końcu przyszły. Życzę ci aby tak tez się stało w Twoim przypadku.

Następnym razem warto kupować u sprzedawcy

peski.

To bardzo uczciwy gość. Wysyła momentalnie pomierzony towar.

Ukryta Zawartość

Witam!

Dzisiaj stalem sie posiadaczem nowego MA XD-800.Przy podlączaniu stwierdzilem ze jest wylamany bolec uziemiający przy kablu,czy będzie to mialo jakis wplyw na dzialanie wzmaka.

Lampy mocy to Elektron Tube chinskie,pozostale to 6N1 chinskie i 5963 USA.Na tych USA są jeszcze

jakies napisy,ale zamazane. Pytanie-co do wymiany?

rafx, 25 Lis 2008, 14:15

>Witam!

>Dzisiaj stalem sie posiadaczem nowego MA XD-800.Przy podlączaniu stwierdzilem ze jest wylamany bolec

>uziemiający przy kablu,czy będzie to mialo jakis wplyw na dzialanie wzmaka.

>Lampy mocy to Elektron Tube chinskie,pozostale to 6N1 chinskie i 5963 USA.Na tych USA są jeszcze

>jakies napisy,ale zamazane. Pytanie-co do wymiany?

Lampy mocy masz zapewne Shuguang KT88-98. Zostaw je w spokoju, tylko porządnie poustawiaj biasy na 50-55mA.

5963 to amerykańskie NOSy, te zostaw. Chińskie 6N1 wymień na sowieckie NOSy 6N1P, a jeszcze lepiej byłoby dokonać przeróbki żeby można było używać 12AT7 oryginalnie przewidzianych w projekcie.

Wrazenia po wypakowaniu wzmacniacza pozytywne,calkiem fajny wygląd.To ze dotarl w calosci to chyba cud,opakowanie tragedia z jednej strony porozdzierane.

Po wlączeniu wzmacniacza rozczarowanie,slaba dynamika,brak zwartego spręzystego basu,dzwięk nie odrywa się od kolumn-usher s520.Po kilku godzinach grania jest trochę lepiej,ale dynamika przy cichym sluchaniu slaba,zwlaszcza gdy potencjometr jest ustawiony ponizej godz.9.

Przy wylączaniu wzmacniacza slychac w kolumnach glosne puknięcie.

Na forum czytalem ze dosyc mocno grzeją się transformatory,w moim wzmacniaczu po kilku godzinach pracy są praktycznie zimne.

Lamy mocy to electron tube,mam nadzieję ze po wymianie lampek 6N1 i ustawieniu biasu będzie lepiej.

Co do przerabiania wzmacniacza to raczej będzie klopot,nie znam się na tym.

rafx, 25 Lis 2008, 21:51

>Wrazenia po wypakowaniu wzmacniacza pozytywne,calkiem fajny wygląd.To ze dotarl w calosci to chyba

>cud,opakowanie tragedia z jednej strony porozdzierane.

>Po wlączeniu wzmacniacza rozczarowanie,slaba dynamika,brak zwartego spręzystego basu,dzwięk nie

>odrywa się od kolumn-usher s520.Po kilku godzinach grania jest trochę lepiej,ale dynamika przy

>cichym sluchaniu slaba,zwlaszcza gdy potencjometr jest ustawiony ponizej godz.9.

>Przy wylączaniu wzmacniacza slychac w kolumnach glosne puknięcie.

Standard MA tak gra wujęty z pudła ale to 20% jego możliwości.

>Na forum czytalem ze dosyc mocno grzeją się transformatory,w moim wzmacniaczu po kilku godzinach

>pracy są praktycznie zimne.

podgrzeją się jak ustawisz bias na 50-60ma

>Lamy mocy to electron tube,mam nadzieję ze po wymianie lampek 6N1 i ustawieniu biasu będzie lepiej.

To będzie skok, który na pewno poczujesz będziesz miał już 40-50% jakość wzmaka. Już o tym pisałem uważaj na rezystory pod płytką, żeby zamiast 10 nie miał 5ohm.

>Co do przerabiania wzmacniacza to raczej będzie kłopot, nie znam się na tym.

A jesteś z okolic Wawy?

Otóż otrzymałem w końcu lampy 6N1P-EW. Trzeba przyznać że góra gra dużo lepiej. Może nie ma tyle wysokich ale wszystko jest poukładane. Bas jakby mniejszy ale dam im pograć parę dni, wtedy ocenię.

Chciałbym pobawić się biasem , skoro jest taka możliwość. Tylko jak się do tego zabrać ?. Czy ktoś może mi pomóc ? Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz mieć miernik uniwersalny. Wtykasz końcówki miernika w otwory V+ i V- i sprawdzasz napięcie.

Zakładam, że ma być takie jak napisane na obudowie. W ten sposób mierzysz spadek napięcia na rezystorze katodowym. Jeśli napięcie jest takie jak na obudowie wypisane na obudowie wszystko jest ok, jeśli jest inne regulujesz do podanej wartości śrubokrętem przez otwór regulacji.

Jedna ważna uwaga. Podany spadek napięcia jest dla określonej wartości rezystora katodowego. Zakładam, że podczas montażu wzmaka nie nastąpiła pomyłka i rezystor jest taki jaki powinien być. Myślę że MC będzie w stanie podpowiedzcie czy w tym modelu mogą się zdarzyć takie niespodzianki .;-))

Artur

robertkruk, 26 Lis 2008, 11:17

>Otóż otrzymałem w końcu lampy 6N1P-EW. Trzeba przyznać że góra gra dużo lepiej. Może nie ma tyle

>wysokich ale wszystko jest poukładane. Bas jakby mniejszy ale dam im pograć parę dni, wtedy ocenię.

>

>Chciałbym pobawić się biasem , skoro jest taka możliwość. Tylko jak się do tego zabrać ?. Czy ktoś

>może mi pomóc ? Dzięki.

dudivan, 28 Gru 2007, 23:20

. W skrócie:

Potrzebny bedzie multimetr.

>czarny kabel do gniazdka COM, czerwony do środkowego "V Om mA", przełącznik ustawiasz na wartość

>wyższą od przewidywanej, np. w przypadku gdy napięcie ma wynosić ok. 0,31V - na 2000mV (=2V)

Zakres multimetru DCV.

>Końcówką czarnego kabla dotykasz do odpowiedniego punktu pomiarowego (punktu o niższym potencjale,

w Twoim Yaqinie oznaczony znakiem minus(-), czerwonego - analogicznie punkt o wyższym potencjale w Twoim Yaqinie oznaczony jako plus(+))

>ostrożnie przekręcając regulator odpowiednim srubokretem najlepiej izolowanym(Bias Adj)ustawiasz zalecaną wartość. Dla Lamp EL 34 310-360mV.

Zdjecie pogladowe innego modelu wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Podane wartości są prawidłowe dla Rk 10 ohm. Jeżeli w danym wzmacniaczu Rk będzie 5 ohm, to należy ustawić napięcie o połowę mniejsze.

McGyver, 26 Lis 2008, 13:06

>Podane wartości są prawidłowe dla Rk 10 ohm. Jeżeli w danym wzmacniaczu Rk będzie 5 ohm, to należy

>ustawić napięcie o połowę mniejsze.

Tego to juz niestety nie wiem, na obudowie tego Yaqina jest podana wartosc napiecia 0,35-0,4V. Ale nie mialem doczyniena wiec jak juz wspomnialem nie wiem. Mac jednak z weiloma chinolami obcowal wiec pewnie ma racje.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A i jeszcze jezeli kogos wprowadzilem w blad to przepraszam chcialem tylko pomoc. :-)

Twój opis ustawiania biasu jest poprawny. Dodatkowo trzeba jeszcze znać wartość Rk. Można ją zmierzyć miernikiem uniwersalnym, nawet bez rozkręcania obudowy:

-wyłączyć wzmacniacz

-powyjmować lampy mocy

-zewrzeć ze sobą na chwilę punkty pomiarowe

-podłączyć do tych punktów pomiarowych omomioerz i odczytać wartość

-ewentualnie zanotować

Dzisiaj zamowilem nowe lampki.Bias ustawilem na 250mV,poprawa dynamiki,jest trochę lepiej.

Nie wiem czym to jest spowodowane,ale przy wlączeniu zimnego wzmacniacza prawa kolumna mocno trzeszczy przez okolo 3 minuty,potem jest OK.Czy moze to byc spowodowane wadliwą lampą.

• Pokaż nowe odpowiedzi