Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

;-)))

To może całkiem zdryfujmy:

Pomożesz mi w wyborze lustrzanki cyfrowej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakbym miał kasę na K10D to bym się nawet nie zastanawiał. Szukam czegoś tańszego. Chyba skończy się tym, że kupię K100D (bądź analogicznego Samsunga) albo Star-Ist DS.

Wiem że Pentax da się lubić. Szczególnie za to, że do najnowszych aparatów można założyć szkła sprzed 33 lat, i to DZIAŁA. Żaden inny producent nie oferuje takiej kompatybilności wstecznej. Mozna też zakładać ruskie obiektywy, oraz wszelkie szkła z mocowaniem na gwint, wystarczy mieć taniutką przejściówkę. Jestem zwolennikiem Pentaxa, od lat używam, mam dwie lustrzanki analogowe SFX i trochę szkła do tego, ale najwyższy czas przesiąść się na cyfrę. Pozostanę raczej przy Pentaxach ze względu na posiadane szkła.

Jak masz szkła to wybór jedynie ogranicza zasobność portfela.

przynajmniej odpada Ci "losowanie" marki ;)

a jak to mówią pentaxiarze, nawet jak na body nakręcisz słoik po majonezie ktrzyńskim aparat zmierzy światło i potwierdzi ostrość :D

A wracając do tematu...

Mój Music Angel.

Tak to obecnie u mnie wygląda. Potencjometr z silnikiem do zdalnego sterowania głośnością, jedyny typ jaki się tu mieści. Niestety niebieski Alps nijak nie wlezie. Wszystkie foliowce wymienione na polipropyleny. To akurat dało znikomą poprawę (o ile w ogóle). W sprzężeniu zwrotnym silver mica. W zasilaniu diody soft recovery ultrafast (jedna się nie zmieściła pod płytkę):

Ukryta Zawartość

post-3550-100000954 1202509642_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

witam nie wiem czy za nie późno:)

jestem posiadaczem YAQIN-King-Tube-300B-Stereo-Integrated-Tube (przypadkowo wszedłem w jego posiadanie) gra u mnie z Paradigmami Monitorami 7v4 i źrodło Cayin CDT-15A (również przypadkowo wszedłem w jego posiadanie). Musze stwierdzic, że pomimo stosunkowo niewielkiej mocy wzmacniacza kręci te kolumienki zaskakująco nieźle. Poczatkowo grał beznadziejnie: pąłski bas prawie jakby go nie było(kolumnom tego zakresu raczej nie brakowało) ale góra i środek obłędny ( o dziwo podobne nieco do Xindaka 6950). Przesiadłem sie z budżetowego tranzystora i taka muzykalność była dla mnie objawieniem. Po jakis 30-40 godzinach grania pojawił sie bas i obecnie w takiej ilości, że w niektórych przypadkach zaczyna mi to przeszkadzać (jazz, muzyka filmowa genialnie, ale po właczeniu np U2 bas dominuje, rozlewa się i czasem wrecz pohukuje - i tak jest na niektórych płytach). Nie zmieniałem firmowo wsadzonych lampek bo na początku prozaicznie nie miałem innych (2*12AT7 no name z chin,2*6N8P no name z chin, 5U4GB electro - harmonix oraz 300B-98 Shuguane). Obenie zaczynam eksperymentować z 12AT7, kupiłem Sylavany NOS i nowsze z 88 roku Philipsy Jan 12AT7WC (jedne i drugie dodały trochę powietrza choć wydaje mi, że Philipsy trochę lepiej kontrolują basik ale Sylavany jakby nieco wiecej dodały szczegółow i melodyjności - trudno sie zdecydować. Czekam na 6SN7 bo po zamianie chinolek 6N8P na 6H8C ( jakieś militarne Rosyjske) wcale ciekawiej nie zagrało - choc może nie dałem szansy im sie wygrzać. Zamierzam zmienić jeszcze tego harmonixa na (5Z3P, 274B, 5U4GB ale nie ma typów może ktos z forumowiczów coś zaproponuję. Co do 300B, też jeszcze nie myslałem, są tylko dwie także koszt wymiany relatywnie nie wysoki a wybór choćby Shuguane spory... Nie wiem co można osiągnąć kupująć inne modele, może ktos posiada w tej materii doświadzenie?

P.S.

Zakup tego wzmacniacza traktowałem epizodycznie, rozglądalem sie raczej za tranzystorem z "powietrzem w basie i ładna scena - sluchałem Xindaka 6950, 6950V oraz 6200 hybrydy nie mogąc sie zdecydować. Teraz raczej bym go nie zamieniał. (Poprzedni własciciel przejrzał ten wzmacniacz w środku i zasugerował zmiane 8 kondensatorow bo chinole wsadzili jakieś podróbki philipsów oraz przewód łączący potencjometr z resztą (nie wiem z czym bo nie jestem elektronikiem i się absolutnie na tym nie znam) pozostawie wiele do życzenia. Reasumujac, wciągnęła mnie zabawa w poszukiwanie "wąłsnego brzmienia" i pewnie przez jakis czas bede zajęty sprawdzaniem rożnych kofiguracji W MOJEJ LAMPECZCE ;)

Za to inne bezpośrednio żarzone triody, 845, 211 lub GM70 do rocka nadają się świetnie. Trzeba tylko dobrac do nich odpowiednie kolumny, niekoniecznie wysokoefektywne.

Nie ma. GM70 to ruskie lampy. Niemniej potrafię sobie wyobrazić przeróbkę MA 845 pod GM70. Trzeba wymienić podstawki, dołożyć trafa do żarzenia GM70 na 20V (845 ma 10V) i poustawiać biasy. w sumie nieszczególnie dużo roboty.

ojj zaciekawiło mnie to suma sumaru duzy koszt by był tylko lampy chyba drogie gm 70 i zyskał by na pewno na mocy wykopie

Czy ktoś może słuchał ta wersję MA i moze coś powiedzieć?

Ukryta Zawartość

cena atrakcyjna?

Jak kwotowo wygląda 'naprawienie' MA wg wskazówek pana Fikusa?

Ukryta Zawartość

W tej aukcji jest jakiś zonk.

Facet piszę że wzmacniacz jest na lampach kt66, a na zdjęciach jest konstrukcja na el 34, a to z tego co mi wiadomo nie są to zamienniki.

g69, 19 Lut 2008, 18:15

>Czy ktoś może słuchał ta wersję MA i moze coś powiedzieć?

>

Ukryta Zawartość

>

>cena atrakcyjna?

>Jak kwotowo wygląda 'naprawienie' MA wg wskazówek pana Fikusa?

Cena taka sobie.

Lepiej troszkę dołożyć i kupić Music Angel XD800 na KT88 który ma wiekszą moc, większego kopa, lepsze lampy, i w ogóle jest lepiej zrobiony niż ten XD500 z aukcji.

Prawidłowe lampy do tego modelu to EL34. Jeżeli są wsadzone KT66, to znaczy że ktoś je podmienił.

Ukryta Zawartość

Dzwoniłem do właściciela to twierdził,że jest w oryginalnym stanie.... ;) ale pożyczyc do odsłuchu czy sprawdzenia nie chce.

Ja za swojego MA XD800 MKIII na KT88 zapłaciłem 1416zł + 70zł cło (UPS), łącznie z prowizją za wykonany przelew do Chin. Niesamowity sotusnek jakości do ceny.

Witam małe pytanko bede z czasem brał sie za zrobienie lampiaka i chcialbym wiedziec co opłaca sie zrobić, myslalem o czymś na lampach KT88 kolumny to infinity kappa 8.1 / 8.2 ( to to samo w sumie prawie że ), chodzi mi o coś mocniejszego z dobrą ( jak na lampe ) kontrolą basu bo to jedyny aspekt ktory mi dokonca nie odpowiada w lampie.

pzdr. Łukasz

Dobre lampowce na KT88 mają znakomitą kontrolę basu. W kategoriach bardzo dobrych wzmacniaczy, również tranzystorowych. W tej dziedzinie (a także w innych aspektach) śmiało mogą rywalizować ze wzmacniaczami tranzystorowymi kosztującymi kwoty już pięciocyfrowe.

A po co robić? Kupić chińskiego lampowca i zmodyfikować. Kosztuje to w całości mniej niż zakup samych lamp i transformatorów w Polsce. A jak kupisz chińczyka będziesz miał gotową estetyczną obudowę, komplet traf, komplet puszek na trafa, komplet lamp, gniazda, kondensatory, przełączniki, gałki itp. duperele. Prościej, taniej, i naprawdę dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi