Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam wkradły się małe literówki pewnie z winy autokorekty.

To mój wzmacniacz więc chciałem się zorientować co i jak :)

RFT była kwadra i jedna szt. została uszkodzona więc dokupiłem 2szt nowe aby były 2 dobre pary i jedna szt. zostaje w zapasie :)

Za takie pieniądze o jakich mówicie tym bardziej, że jest stan extra i bez modyfikacji z tyloma dobrymi lampami to szkoda sprzedawać.

Modyfikowany za 2tyś zł poszedł :).

Coś mało ostatnio tego na aukcjach.

W sumie dobre sprzęty mają grać a nie przechodzić z rączki do rączki :p

Może lepiej osobno wzmacniacz sprzedać i osobno lampy :)

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez wieniu26

Jak masz dwie pary po dwie pary to wystaw wzmacniacz w dwoch cenach z roznymi kompletami lamp. Niech sobie kupujacy wybierze. Imho przy odrobinie szczescia 1700 z wysylka gratis mozesz dostac.

Nie wiem jak w uk ale w polsce jest dostepny publicznie system klasyfikacji towarow pod katem cla, chociaz czasem ciezko zaklasyfikowac cos wg niego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i clo jest liczone od wartosci przesylki z dodanymi kosztami przesylki plus jeszcze dochodzi vat. Zdarzaja sie tez przypadki przedsiebiorczych celnikw gdzie nie cala zawartosc paczki dociera do adresata po ocleniu... No ale to w polsce jak mowilem.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

• 1 miesiąc później...

Zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś wzmacniacza na 845 , może na GM 70. Czy jest cos godnego polecenia w tym temacie z chińskiej produkcji ?

Na 845 jest MingDa MD845-A, jest dwóch użytkowników na forum którzy posiadają, poczytaj w wątku o MingDa. Jest jeszcze jedna sztuka w HiFi Ja i Ty w Gdańsku do kupienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

• 2 tygodnie później...

Szanowni Koledzy,

Szukam lampy do głośników Infinity-Renaissance-80. Muzyka - rock lat 70, 80, Van Morrison, Chet Baker... takie klimaty. Lubię wyrażne ale ciepłe brzmienie z niskim basem.

Do tej pory używałem Sansui AU-X701, Technics SE-A50 (szczególne rozczarowanie), STUDIOMASTER Mosfet 1000... Żaden nie spełniał moich oczekiwań. Najbliższy oczekiwaniom był staruszek Rotel - numeru nie pamiętam. Jeszcze niedawno rozglądałem sie za wyższym modelem Sansui ale po kolejnej lekturze niektórych klubowych opisów graniczących, w mojej opinii, z dewotyzmem i sekciarstwem dałem sobie na wstrzymanie.

Początkowo byłem zdecydowany na kupno Yaqin 100B, następnie Yaqin 2A3 wreszcie Bewitch 6550 a potem Music Angel KT88. Teraz absolutnie nie mam żadnego faworyta.

Za każdą radę będę niezmiernie wdzięczny. Lektura wpisów na forum doprowadziła do kompletnej destrukcji moich planów i chyba to normalne na początku. Z tego powodu Wasza rada jest mi konieczna.

Dziękuję

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Szanowni Koledzy,

Szukam lampy do głośników Infinity-Renaissance-80. Muzyka - rock lat 70, 80, Van Morrison, Chet Baker... takie klimaty. Lubię wyrażne ale ciepłe brzmienie z niskim basem.

Do tej pory używałem Sansui AU-X701, Technics SE-A50 (szczególne rozczarowanie), STUDIOMASTER Mosfet 1000... Żaden nie spełniał moich oczekiwań. Najbliższy oczekiwaniom był staruszek Rotel - numeru nie pamiętam. Jeszcze niedawno rozglądałem sie za wyższym modelem Sansui ale po kolejnej lekturze niektórych klubowych opisów graniczących, w mojej opinii, z dewotyzmem i sekciarstwem dałem sobie na wstrzymanie.

Początkowo byłem zdecydowany na kupno Yaqin 100B, następnie Yaqin 2A3 wreszcie Bewitch 6550 a potem Music Angel KT88. Teraz absolutnie nie mam żadnego faworyta.

Za każdą radę będę niezmiernie wdzięczny. Lektura wpisów na forum doprowadziła do kompletnej destrukcji moich planów i chyba to normalne na początku. Z tego powodu Wasza rada jest mi konieczna.

Dziękuję

Do tych kolumn triody sobie odpuść.....

Natomiast wzmacniacze pentodowe które wymieniłeś będą bardzo dobre....każdy z innym akcentem w muzyce....

Bardzo ciekawy jest Bewitch 6550 ze względu na zastosowane lampy prądowe.....jest to mocne i szczegółowe granie.....szybsze niż na lampach kt 88

ale mniej wypełnione...

pozdrawiam

Dziękuję za podpowiedż. W tej chwili mam propozycję dotyczącą kupna Music Angel KT88 po tuningu. Jak jego oceny i ewentualne możliwośći z Infinity-Renaissance-80? Proszę o informacje.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Dziękuję za podpowiedż. W tej chwili mam propozycję dotyczącą kupna Music Angel KT88 po tuningu. Jak jego oceny i ewentualne możliwośći z Infinity-Renaissance-80? Proszę o informacje.

Jeżeli cena jest okazyjna to warto sprawdzić zawsze można podmienić lampy kt 88 na 6550 zamieniając proporcje WYPEŁNIENIE vs SZYBKOŚĆ

Co do bewitcha posiada on prostownik lampowy który delikatniej obchodzi się z lampami w całym układzie.....(dłuższe życie lamp)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Nie wiem czy cena jest okazyjna - 1600 zł?!

W porównaniu z nowym Yaqin 100B to prawie raz taniej....

http://www.yaqinpolska.pl/pl/article/show/id,19-.html

Natomiast musisz mieć świadomość jaki jest koszt wymiany lamp w tych wzmacniaczach

która nastąpi po 2000-3000 godzin słuchania(prądowe) i 5000-10000 godzin (sterujące)

piszę to bo widzę że zależy Ci na niskiej cenie wzmacniacza...

pozdrawiam

Natomiast musisz mieć świadomość jaki jest koszt wymiany lamp w tych wzmacniaczach

która nastąpi po 2000-3000 godzin słuchania(prądowe) i 5000-10000 godzin (sterujące)

piszę to bo widzę że zależy Ci na niskiej cenie wzmacniacza...

W tym wypadku cena jest dla mnie drugorzędna. Sprzedający twierdzi, że wzmacniacz jest po przeróbkach Łukasza Fikusa. Dzieki za wszelkie podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szczemirek
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

<p><p>Zazdroszcze Twojego. Dzieki za linki. Byly studiowane wczesniej. Sumujac - jestem w punkcie wyjscia. Wydaje sie, ze kazdy wybor bedzie dobry.

Aha i jeszcze jedno - Czy tak czesta koniecznosc wymiany lamp, o ktorej pisales, bedzie tez dotyczyla wzmacniacza po modyfikacji a,la Fikus?

Edytowane przez szczemirek

Jeśli autentycznie ten wzmak był przerabiany przez P. Fikusa ( osobiście ) , to Możesz miec z niego pociechę.

Edytowane przez skopio

Jeśli autentycznie ten wzmak był przerabiany przez P. Fikusa ( osobiście ) , to Możesz miec z niego pociechę.

...i w tym pokladam swe nadzieje! Dziekuje

• 4 tygodnie później...

Hello.

No i jak to niektórzy koledzy się martwią - stało się.

Poleciała (na razie się tylko okopciła od środka i przestała żarzyć na górze) jedna lampa.

Jest to KT 77 Golden Lion.

Ale mimo to YAGIN MC-10 gra (!?)

I tu prośba - kto ma lub wie gdzie sobie taką lampkę zakupić w niższej cenie niż tutaj.

Ukryta Zawartość

Prosze o info na priv.

Pozdrawiam.

I życze wielu godzin odsłuchów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ROBSONBERCIK

Przymierzam się do zmiany lamp mocy na yaqin ms 6v6. Propozycje są następujące 1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

Będą grały z lampami sterującymi 12AT7T i 12 TUT7 psvane. Zapewne macie doświadczenia z tymi lampami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie rozglądam się za Yankiem mc10l gdyby ktoś chciał się pozbyć to proszę o info, wiem że jest jeden w ogłoszeniach ale sprzedawca niezdecydowany i ceni się troszkę za mocno ..

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie w klubie po latach powróciłem do zacnego wzmacniacza Yaqin MC-10L dosłownie 2 godziny temu znowu zaświeciły u mnie jego lampki tym razem Tung-Sol i cywilne 6N1P mam też EW ale chcę osłuchać trochę cywilne bo nigdy ich nie słyszałem później zmienię na EW lub zrobię mix 2 6N1P + 2 6N1P-EW .

Co mogę powiedzieć Yaqin jak to Yaqin ideałem nie jest jednak wybacza mu się te jego małe wady bo całościowo jego dźwięk jest tak przyjemny i na dobrym poziomie że wytykanie mu wad jest nie na miejscu nie wspominając już stosunku jakość / cena bo to jest coś wyjątkowego .

Znowu od dziś chce mi się słuchać muzyki godzinami to chyba najważniejsze w tej całej zabawie w audio :)))

Pozdrawiam

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

gratuluje,bo sam przymierzalem sie na zmiane wzmacniacza,ale ztwierdzilem ze bedzie ciezko kupic cos relatywnie tanio,i dobrze ,bo ten lampik jest naprawde super,pozdrawiam.

Wiem chyba nawet pisałem do Ciebie że chcę kupić bo miałeś go chwilę w ogłoszeniu nie sprzedawaj go no chyba że masz na wydanie grube tysiące pln to może coś lepszego trafisz ;) A jak Ci się znudzi Yaqin to zawsze można jakiś lekki tuning mu zrobić ja mam w nim poprawione luty i wymienione całe okablowanie na lepsze można pobawić się jeszcze kondensatorami może kiedyś oddam go komuś do dalszej poprawki bo niestety sam nic nie zrobię . Fajne te lampiaki i można lampkami się też pobawić ja myślę sprawdzić te jeszcze za jakiś czas bo ich nie słuchałem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powróciłem do zacnego wzmacniacza Yaqin MC-10L dosłownie 2 godziny temu znowu

A tak z ciekawości -jakiego wzmacniacza używałeś do dzisiaj?

I czy nie miałeś ochoty nie wchodzić do tej samej rzeki i spróbować czegoś innego? Ja po 10 L wziąłem 100B. Bardzo tę zamianę sobie chwalę. Gra o wiele dynamiczniej i z dużym zapasem mocy. Ale też sporo zależy od preferencji muzycznych. Potrzebowałem czegoś zarówno do plumkania jak i do dużego wykopu. Chociaż Twoje MA chyba są łatwiejsze do wysterowania niż moje KEFy, które mnie doprowadzały do białej gorączki.

Generalnie z 10L byłem również zadowolony. Gdy się pojawił wszystkie tranzystorowce sprzedałem:)

Oczywiście powrotu do Yaqina gratuluję i pozdrawiam.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

ja akurat mam wymienione kondy na przedwzmacniaczu ,i jest kilka rzeczy które warto wymienić jak dużo wie na ten temat kopczas i można zrobić to samemu tylko tak mi się niechce o to takim tanim kosztem naprawdę kiedyś wysłał mi zdjęcia i wskazówki a ja taki nygus należą mi się baty za to i mi wstyd

A tak z ciekawości -jakiego wzmacniacza używałeś do dzisiaj?

Miałem Baltlaba Epoca 2 po Yaqinie jakieś 2 lata bardzo dobry wzmacniacz ale wymagający odpowiedniego dobranie reszty toru pod niego gra podobnie do Yaqina MC-10L tylko ma mniejszy bas za to wydaje mi się że mikrodynamika i detale troszkę lepsze w Epoca 2 no i najważniejsze że potrafi czarować prawie jak lampa ;) Jak każdemu Baltlab mi się znudził chciałem czegoś innego więcej kopa kupiłem z ciekawości DIY UGODE 550 pln bez obudowy była zrobiona na tym niskim prądzie spoczynkowym zgodnie z pierwszym projektem teraz większośc ma w UGODACH podniesiony prąd UGODA grała zaskakująco dobrze najbardziej wyrównany dźwięk jaki słyszałem bas fajny kontrolowany dobrze i zróżnicowany wysokie delikatne bez syczenia i sybilantów ogólnie jednak jak dla mnie trochę gorzej od Baltlaba E2 ale cena 550 pln więc o czym tu mówić szokująco dobry projekt . Później był Exposure 3010 kawał mocy ostrawe dosadne granie głośniki w GS20 latały jak oszalałe już na godzinie 10 nigdy tak nie drgały strach się bać ale dźwiękowo nie moja bajka chłodny ostrawy na górze detaliczność średnia czarowania muzyką 0 jak dla mnie . Po nim Roksan Kandy K2 tu już przyjemniej można powiedzieć prawie lampowo no właśnie PRAWIE robi wielką różnicę więcej pisać nie będę każdy wie o co chodzi ;) Również pozdrawiam ;)

Dzięki za fajną analizę:) Rzeczywiście mnie interesuje jak się ma Y10L do innych wzmacniaczy. Ja dobierałem wzmacniacze do KEF iQ9 (4 ohm i stosunkowo niska skuteczność, czyli trudne). Poszukiwałem basu i chciałem złagodzić natarczywość sybilantów.

Przed Y10L grał CambridgeA500. Zadziwiająco dobry wzm. Zrównoważone pasmo, brzmienie nienatarczywe, ale i nie zamulone, niestety brak mocy. Później ArcamFMJ22 - góra i średnica niezwykle rozdzielcze, szczegółowe (ktoś mógłby powiedzieć, że przerysowane - rzecz gustu) i niestety (u mnie)...brak basu. Potem NAD 372, 2 x150 W i nadal słabo z basem. Musiałem odkręcać regulację basu na maksa, a wtedy nalot basowy wchodził na całe pasmo i dźwięk się robił jak w tunelu - fatalnie.

Kupiłem tego Yaqina w ciemno. Podłączyłem go z duszą na ramieniu, bo zupełnie nie wiedziałem czego sie spodziewać, a tu szok ( no prawie:). Gra równo całym pasmem, wreszcie jest przyzwoity, konturowy bas, przestały syczeć sybilanty. Ale są też minusy (nie jest to wina wzmacniacza - nie do końca się zgrał z KEFami). Przy gęstych, dynamicznych nagraniach wyrażny brak mocy, dostawał zadyszki jak Maluch pod górkę. I miał taką jakąś dziwną cechę trudną do opisania- chudość czy suchość brzmienia bardzo wąskiego wycinka pasma na średnicy. Słyszalne było zwłaszcza w partiach fortepianu. W dużym stopniu udało się to wyeliminować wymianą sterujących lamp na ruskie NOSy. Prawdopodobnie pomógłby głębszy tuning, ale już nic z tym nie robiłem, bo wymieniłem go na Y100B. I teraz gra tak jak lubię, a materiały do modyfikacji się gromadzą:)

Pozdrawiam:)

U mnie MC-10L robi co chce z GS20 na godzinie 11 jest już tak głośno jak na koncercie a basu jest jak dla mnie wystarczająco dużo :)

Też myślałem o Y100B ale troche mnie koszt lamp odstraszył ;)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Jakie to proste podkrecamy biasy i mamy dźwięk bardziej dynamiczny szczegółowy więcej detali i zywszy jak mało tego zmieniam lampki w cd z hubble boy e88cc na philipsy sq e88cc i bas robi się punktowy i góra ostrzejsza i czego chcieć więcej...?

• Pokaż nowe odpowiedzi