Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

ibanezq, 5 Gru 2008, 15:58

>McGyver,

>Porównywałeś brzmienie MA KT88 tego z nosami USA i nowego na chińskich lampach wejściowych?

Tak.

>Bo kolega słuchał u mnie mojego a chyba z nosami już nie kupi tylko z chińczykami.

Teraz jest loteria. Nie wiesz co dostaniesz.

>Nie wiem co mu

>doradzić - czy kupować czy nie.

Kupować. Najprościej będzie wywalić chińskie 6N1 i zamiast nich wstawić sowieckie. Wtedy już gra całkiem dobrze. A przeróbka na ECC81 tak jak przewidziano w pierwotnym projekcie też nie jest trudna.

Dołączę się do pytania zadanego przez robertakruka.Mam taki sam wzmacniacz i też nieco mi detaliczności w wyższych rejestrach brakuje zalecany bias na obudowie 035-4.0.Czy mogę go nieco przedawkować i jaki to będzie miało wplyw na wzmacniacz i lampy.Czy np. ustawienie na 4.3 nie zabije lamp ,wzmacniacza i mnie przy okazji.

pozdr

tom k

>>>treblig

w Mengu są 6N2P.Przynajmniej ja mam taki "wsad".

Jeśli lubisz mody to wstaw EL90 zamiast 6P3P .Ale potrzeny cokól przejściowka. Wtedy bedzie wiecej możliwości podmian na 6005/6AQ5/ EL90 a i producentów sporo.

A 6N2 i 6N3 nie są w jakimś sensie zamienne? Rozumiem, że mają różne punkty pracy, ale budowa +/- jest podobna, i to i to podwójna trioda, więc lepiej czy gorzej, ale jednak powinna zadziałac? Chyba że się mylę, to mnie poprawcie, proszę.

Witam

Mam pytanie dotyczące wesji lampowca z kraju skośnych rowerzystów.

Czy dostępna wersja aniołka o oznaczeniu Music Angel "XD-800MKIII KT88Tube" to ta sama wesja co sprzęt oferowany na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oferowany tam sprzęt to "Music Angel XD800S KT88" - dostępny jest nawet schemat więc, ktoś kto w tym grzebał może łatwiej ode mnie zorientuje się co to jest?

Pozdr. dla McGyvera.

Ukryta Zawartość

>>>trebliG

W moim MA 6P1 też pisane było w ofercie że sa lampy 6AQ5 (7 pinowe) a okazało się że 6P1 (9 cio)

Chinczyki są nieprzewidywalne w powtarzalnosci produkcji.Stąd i kondensatory różnych marek , lampy tym bardziej dowolne.Przejrzyj specyfikacje w ofertach , wstawiają od 6N1 do,6N3 z 6N2 właśnie włacznie. Dla chińczyka przerzucic kabelki no problem ,Ale dla klienta sprzęt bez schematu to problem.

Na A..go sa sovieckie 6N2P EW sprzedaje login .To pomoc nie reklama!:)

>>>>TrebliG

Wróć do oryginalnych i sprawdź czy gra. W moim przypadku była koniecznosć poprawy lutów.Po kilku operacjach wstawiania i wyjmowania, chinskie luty nie wytrzymały.Oryginalnie to były smarki, a nie luty.Chyba zimną lutką .

na oryginalnych gra (i dodatkowo świeci na niebiesko wrrr...) Na rosyjskich tylko świeci. Tak BTW jaka jest praktyczna różnica między 6N2 a 6N3? Inne nóżki łączą sie z innymi elementami w lampie?

Obrazek 1 - 6N2P pinout

Obrazek 2 - 6N3P pinout

Ukryta Zawartość

post-3550-100009448 1228915567_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I datasheety:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (5670 jest ścisłym odpowiednikiem dla 6N3P)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać są to diametralnie różne lampy. Nie można ich zamieniać bez gruntownej przeróbki układu.

Wychodzi na to, że opis dołączony do wymaka nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Pozostaje zamówić rosyjskie 6N2 i spróbować. Dzięki za pomoc McGyver, Conri, trochę mi się sprawa rozjaśniła dzięki Wam.

>>>trebliG

A ja uparcie olecam przejscie na EL90 czyli 6AQ5 w koncówce .Poczytaj o przejsciowkach,dałem kilka wpisów.6N2P sa teraz na A..o lub w Fonarze.

witam

wymienilem lampy chinskie na rosyjskie 6N1P i zaczelo dosc glosno buczec w kolumnach :(

jaka moze byc przyczyna ?

pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post ,a to za sprawą zakupu nowego nabytku

Yaqin-100B. Wiele cennych rzeczy dowiedziałem się na temat modernizacji nie mniej jedną sprawę chciałem się dopytać. Chodzi o zasilacz tego wzmacniacza. Jest to układ strasznie ubogi. Wiem że ten wzmacniacz zapewne też po części projektował "księgowy" więc oszczędności

musiały być. Czy będzie jakaś różnica po dodaniu pełnego typowego filtru np LC lub choćby RC. Może ktoś ma już jakieś praktyczne doświadczenie co należy zmienic w tym modelu. Oczywiscie sprawa zmiany lamp jest mi znana. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie

MC100B nie brumi w ogóle, więc nie ma po co dodawać do zasilacza filtra CRC bądź CLC który może go tylko zmulić. Natomiast układ opóźnionego załączania napięcia anodowego byłby pożądany.

Witam Wszystkich.

Znalazłem w necie ciekawy artykuł opisujący modyfikację Cayin-a TA-35, którego zdarzyło mi się posiadać od jakiegoś czasu. Jak wiadomo jest to lampiak produkcji chińskiej, co splendoru mu nie dodaje. Brzmienie wg mnie również pozostawia trochę do życzenia. Przez tego "bydlaka" wymieniłem już kolumny i parę kompletów kabli. :) Jakiś efekt jest, ale niestety ciągle nie jest to "ten dźwięk".

Modyfikacja jest dosyć ciekawa, co więcej "gostek" wydaje się profesjonalistą.

Tytuł jest również zachęcający i brzmi "From shit to gold in 1/2 hour".

Cała modyfikacja jest opisana bardzo dokładnie i polega głównie na przełączeniu wzmacniacza w tryb triodowy oraz zmianie pary lamp.

Mam zamia to wykonać we własnym zakresie. O sukcesie bądź porażce niezwłocznie poinformuję. :)

Opis dostępny pod adresem:

Ukryta Zawartość

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

Arek

Ukryta Zawartość

Znam ten opis. Umiesz, to zrób, przestrzegam jedynie żebyś nie pozbawiał się możliwości powrotu do trybu pentodowego, bo w trybie triodowym może Ci się nie spodobać. Mnie się nie podoba, co więcej, jak dotąd każdy push-pull na KT88 i 6550 z jakim miałem styczność grał GORZEJ w trybie triodowym.

Aha, no i jeszcze bias. 27mA to bardzo malusio dla KT88, i będzie mulić jak cholera. Ustaw co najmniej 45mA, ale nie przekraczaj raczej 55mA. Dopiero po przekroczeniu 40mA biasu wzmacniacz nabierze tempa.

Dzięki za wskazówki.

Odnośnie trybu triodowego, podobno Cary SLI-80 gra lepiej w tym wariancie.

Mam zamiar się wybrać i posłuchać, bo jeśli modyfikacja Cayin-a nic nie da, na 100% wymieniam to chińskie "ustrojstwo" na coś znacznie lepszego.

co lepsze yaqin mc 100b czy 300b, tez yaqin...głupie pytanie ale cóż kto z was słyszał te modele i porównywał pytam che kupić i potrzebuje opinii fachowców .......posłuchać nie mam szans....;(

oczywiście pytając co lepsze mam na myśli tylko dźwięk, mam kolumny made by mcgywer tzw wector i cd hd 750 oczywiście nie napiszecie mi co lepsze ale napiszcie o różnicach w brzmieniu w/g was

Mocny, 50W push-pull na pentodach, i słaby kilkuwatowy single-ended na bezpośrednio żarzonych triodach, to zupełnie rózne gatunki zwierzaków, raczej nieporównywalne, bo stworzone do skrajnie różnych "zastosowań".

KT88 (MC100B) to potęga, dynamika, wykop, tempo.

MC300B to barwa, stereofonia, niuanse, smaczki, ciepełko.

Co lepsze? Zależy do czego. MC100B wysteruje każde kolumny i nagłośni każde pomieszczenie mniejsze od hali sportowej.

300B bardziej czaruje pieczołowitością z jaką traktuje każdy muzyczny mikrodetal, i wdziękiem z jakim odtwarza subtelne barwy instrumentów akustycznych.

Co zatem wybrać? To zależy od indywidualnych preferencji, a także od zawartości półki z płytami. Do głośnej muzyki syntetycznej (wszelkie zelektryfikowanebądź przetworzone instrumenty), dużych składów i głośniejszego grania - raczej KT88

Do spokojnego smakowania niuansów brzmień instrumentów akustycznych oraz wokali - raczej 300B

Dla Ciebie lepszym wyborem będzie zapewne MC100B, który bez problemu napędzi Twoje duże podłogówki i zgra się z Twoim źródłem. Gdybyś kupił 300B, to z pewnością czekałaby Cię wymiana kolumn na wysokoefektywne, a być może i źródlo okazałoby się nieodpowiednim partnerem dla 300B.

mcgywer .dzięki za wyczerpującą odpowiedź, tylko że problem tkwi w tym ,że ja jak pewnie każdy z nas chciałbym mieć i te smaczki i ten wykop, wtedy kiedy trzeba....

Ło, paanie, tak to tylko w Erze ;-)))

Mam ten sam zgryz, bo mam w domu lampiaka single ended na lampach 845 (każda sztuka wielka jak puszka piwa) i drugiego na KT88. Każdy z nich ma zalety niedostępne dla drugiego. Każdy z nich ma też niedostatki, które w drugim nie występują. Połączenie ich zalet bez powtarzania wad byłoby dla mnie końcem poszukiwań na bardzo długo, o ile nie na zawsze...ale to chyba niemożliwe. Aczkolwiek bardzo blisko tego ideału są moje monobloki pana Maćka na "diabełkach".

• Pokaż nowe odpowiedzi