Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity E1, E10, E11 - różnica?

Sektor

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić Wzmacniacz Musical Fidelity z serii E. Szukam w używanych i jest tego trochę. Ale nigdzie nie mogę znaleźć wyraźnego opisu czy różnią się modele E1, E10 i E11 bo wyglądają identycznie. Proszę o krótką informację.

Zasilaniem i mocą oraz wyposażeniem typu wejście phono i na słuchawki.

Najlepszy wybór cena/jakośc z tych trzech to moim zdaniem E10.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

E1 najsłabszy - wersja bardzo "oszczędnosciowa" E10

E10 mocniejszy i minimalnie słabszy mocowo od E11.

Jeslo dobrze pamietam to wejscie phono i słuchawkowe miał tylko E10.

Tu dobra oferta na E1:

Ukryta Zawartość

w ogloszeniach jest E11, ale cena bardzo mocno przesadzona

Ukryta Zawartość

Weż pod uwage jeszcze A2. Wizualnie prawie identyko ale całkowice w klasie A 2x25 W

E10 maiał jeśli dobrze pamietam 2x45 W

E11 - 2x60

E1 2x30W

Pisze to z pamieci więc mogę siemylić o kilka Watów ale proporcje sa własnie takie.

Żaden nie ma pilota!

Miałem dłuzszy czas E10 i byłem bardzo zadowolony. świtna rzecz już wtedy za 1,7 kzł a dzisiaj za mniej niż 1 kzł rewelacja.

Dobre ceny na dzisiaj to moim zdaniem:

E1 - do 650 zł

E10 - do 750 zł

E11 - do 900 zł.

niwax, 22 Wrz 2007, 14:27

>Weż pod uwage jeszcze A2. Wizualnie prawie identyko ale całkowice w klasie A 2x25 W

Albo może polecicie inne wzmacniacze w klasie tych MF? Szukam czegoś do muzyki rockowej. Wiem, że MF-y są zalecane do spokojnej muzyki ale podobno z szybkimi CD i odpowiednio dobranymi kolumnami tworzą zestaw nie do zastąpienia w tej klasie cenowej.

A co moglibyście polecić z grupy nazwijmy to o klasę lepszą od ww. MF-ów (w cenie do 1500 za używany)?

Jak bys jeszcze dołozył 200-300 zł to Alchemista Krakena (jest w ogłoszeniach), MF A2. Moze Primare.

Polecam tego pierwszego.

Wracajac Do MF serii E - dobierając odpowiednie kolumny mozna na nich spokojnie słuchac rocka w najbardziej ekstremalnym wydaniu.

alchemist

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kraken jest z nich zdecydowanie najlepszy, bez dwóch zdań. E1 bym zupełnie odpuścił. Różnice pomiędzy E10 i E11 nie sa duże, więc jezeli trzeba by było duzo dopłacac to nie warto.

Ogólnie bardzo udane wzmacniacze, ale jak jest $$$ to polecam Krakena. Cudo !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

OK. Kraken lepszy ale kosztuje około 1900 a MF E1 jest za 600. A przy okazji - Elberoth, dlaczego E1 zupełnie odpada. Różnica między nim a E10 czy E11, jak piszecie wyżej, jest tylko w mocy. Ale na moje 12 m.kw taka moc chyba wystarczy?

E1 był wzmacniaczem budżetowym, takim ogołoconym do gołej blachy E11. Dźwiekowo są to dwie kalsy niżej, więc jeżeli do E10 trzeba dopłacic te 200zł, to napewno warto.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To nie tylko chodzi o nagłosnienie. E10 i E11 sa lepsze pod każdym względem: kontroli w całym pasmie, lepsza przejrzystosc, przestrzenność, wypełnienie na srednicy, dynamika i wykop. Biorąc pod uwage róznicę w cenie miedzy E1 i E10 wynoszacą w najgorszym wypadku 250 zł. nie ma co sobie łamac głowy. Jeśli z tych trzech wzmacniaczy to tylko E10 lub E11.

Chyba, ze kwota 800-900 zł jest kwotą zaporowa - to pozostaje E1 za 600 zł.

To Twój wybór.

PS

Ja bym dozbierał i pogadał z gosciem może odpusci z ceny tego Krakena. To sa dwie klasy lepiej.

A co powiecie na temat takich wyborów:

Musical Fidelity E10/E11 (ceny 800-1000)

Cambridge Audio A3i (ceny 700-800)

albo półkę wyżej

Alchemist Kraken (ceny 1500 - 1800)

Audiolab 8000S (ceny 1200 - 1500)

Musical Fidelity A1-X (ceny 1200 - 1400)

Porównywalem przed zakupem E10 i PM-6.. niepamietam dokładnie modelu. Musical mi sie bardziej podobał bogatszy brzmieniowo bardziej wyrafinowany z lepszą przestrzenia.. To było kilka ładnych lat temu więc trochę sie już w pamięci zatarło.

Audiolab 8000S za 1200zł to byłby świetny wybór.

Sektor, 24 Wrz 2007, 00:24

>A jak do tych powyższych (zwłaszcza do MF E10/11) ma się Marantz PM-68? Bo Kraken to już inny

>poziom i chyba nie ma co porównywać.

Marantz do rocka to raczej nie najszczęśliwszy wybór (przynajmniej nie PM80, bo takiego miałem)

Mialem kiedyś E-1, świetny wzmacniacz do głośników o większej efektywności. Z dali 104 grał super!!!

W testach "audio" uzyskał pomiar mocy 44/70 W. Sprzedałem go za 700 zł.............mogłem schować do szfy : ))))

Miałem musicala e10. Najbardziej mnie wkurzało w nim że spowalnia dźwięki :/ Niestety najbardziej było to wyczuwalne w muzyce rock/metal.

Tak jakby się wszystko rozjeżdżało. A ja preferuje szybki i spójny dźwięk, więc szybko mnie to zraziło i sprzedałem go.

Poza tym to świetny wzmak w tej cenie :)

SEKTOR , PROPLAYER ma racje chcąc grać roka na MUSICALACH musiał byś posiadać bardzo transparentne głośniki, z konkretną efektywnością, inaczej dzwięk będzie zmulony wiem coś o tym bo grałem na MUSICALACH nie twierdze że podane przez ciebie e10, e11 są złe ale żeby zagrały rokowo potrzebują przejrzystych ,szybkich głośników.

?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.