Skocz do zawartości
IGNORED

DAC chwilowa utrata sygnalu cyfrowego

Mogos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do zorientowanych w materii rzeczy kolegów. Mam DACa Yulong Crystal i mam z nim klopoty od samego poczatku. O pierwszym problemie pisalem juz tu na forum ale nie podjelem do tej pory jeszcze zadnych prob jego naprawy. DAC wspolpracuje z karta muzyczna obnizylem poziom sygnalu wychodzacego z miksera karty i tak narazie omijam problem pojawiajacych sie przesterowań. Gdyby nie to ze ta puszeczka gra naprawde zajebiscie to wywalilbym ja przez okno. Ostatnio zauwazylem ze przy wlaczaniu jakichkolwiek urzadzen znajdujacych sie w poblizu sygnal cyfrowy zanika/traci synchronizacje na kilka sekund albo przynajmniej slychac trzask. Jako IC uzywam stereovoxa XV2. Czy to normale czy tez pojawil sie kolejny problem? Z góry dzięki za jakies podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/36340-dac-chwilowa-utrata-sygnalu-cyfrowego/

Witam

Miałem podobny problem z moim przetwornikiem. U mnie pomogło połaczenie masy (ekrnu) gniazda wejsciowego z masą przetwornika mimo że na wejściu mam zastosowany transformator separujący.

Innym problemem może być zbyt słaby ekran przewodu sygnałowego.

Pozdrawiam Romek

Dzieki Harry za podpowiedz. Podpielem pod DACa sieciowke ktora uzywalem do wzmaka lampowego z filtrem przeciwzakloceniowym Eichmann Express. Zobaczymy czy to bylo to wyglada na to ze tak.

>Harry

Ja jestem zupelnym laikiem w tym wzgledzie.Pod pojeciem gniazda wejsciowego miales na mysli RCA sygnalu cyfrowego. Masa przetwornika jak mozna rozpoznac punkt podlaczeniowy. Zalaczam zdjecie. U gory zaznaczylem punk z ktorego wychodza kable do RCA. Na innych zdjeciach wygrzebanych na forach widzialem ze ten otwor zaznaczony ponizej byl polaczony kablem prawdopodobniw ze sruba mocujaca plyte do obudowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Jak widze masz dokładnie taki sam transformator jak ja, i ten sam problem.

Nie wiem czy ten punkt który zaznaczyłeś jest masą ale jest to bardzo prawdopodobne ja tego na zdjeciu nie widzę, najlepiej sprawdź jaka jest rezystancja miedzy nim a masą na RCA wyjściowych. Jeżeli bedzie możesz przylutować tam połączenie. Choć najprosciej dla pruby, mozesz przykręcić kabelek miedzy masami gniazd wejsciowych i wyjściowych, zanim bedziesz lutował.

Pozdrawiam Romek

Dzieki za podpowiedzi. Dolaczam jeszcze jedno zdjecie z netu innego egzemplarza gdzie taki dodatkowy kabelek jest dolutowany. Nie widac tylko dokladnie do jakiego punktu po stronie wyjsc na gniazda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogos,

utrata sygnału najprawdopodobniej jest spowodowana zakłóceniami. Sprawdź czy kabel połączeniowy jest sprawny i nie przerywa. A potem spróbuj podpiąć do tego DACa zwykłu stacjonarny odtwarzacz i zobacz czy jest lepiej czy objawy pozostały. Może DAC jest dobry a coś z komputera sieje zbyt mocno?

Witam

Na podstawie tego zdjecia nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić czy ten punkt jest masą czy nie. Na 90 procent wygląda że jest. Ale proonuje byś nawet nie rozbierając tego przetwornika połaczył masy na zewnątrz jak pomoze to wtedy polutujesz to wewnątrz.

Pozdrawiam Romek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.