Skocz do zawartości
IGNORED

Component = 3x composite?

Coyote2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj zakupiłem sobie DVD (nie będę się chwalił modelem, bo budżetowy sprzęt). Odtwarzacz ma wyjścia video: composite (1xRCA), component (3xRCA) i scart. Chciałem połączyć sprzęt z moim monitorem (wejścia video: composite, component, d-sub, dvi, s-video) poprzez łącze component. Kupiłem od razu kabelek 3xRCA3xRCA,też budżetowy. Labele na kablu: video, audio l, audio r. Stwierdziłem, że RCA to RCA i labele są nieistotne.

Okazuje się, że albo jednak dedykowany kabelek component jest inny albo coś z którymś ze sprzętów jest nie tak, bo nie działa. Działa podłączone przez composite (obojętnie którym przewodem - białym, czerwonym czy żółtym - oznaczonym video, trochę grubszy kabel), ale podłączone przez component trzema na raz - nie działa. Mam "no signal". Teraz moje pytanie:

1. Czy kabel component, to coś innego niż 3 połączone kable composite? Bo ten mój kabelek działa jako 3 kable composite, ale nie jako komponent.

2. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia który sprzęt jest popsuty, jeśli na takim kablu jak mam powinno działać?

Proszę o szybką odpowiedź, bo chciałbym jeszcze dziś to odpowiednio połączyć.

Z góry dziękuję :)

https://www.audiostereo.pl/topic/36355-component-3x-composite/

Rozwiązanie - może się przyda przyszłym pokoleniom.

Kabel, który ma 3xRCA3xRCA opisane jako Audio L, Audo R i Video (czyli kabel composite + dwa kanały audio) nie działa jako kabel component. Kupiłem normalny kabel component i teraz jest tak, jak ma być.

Pozdrawiam

Generalnie powinno działać na krótkich odległościach z dowolnym kablem opartym na cinch. Oczywiście z racji pasma jakie ma przenieść lepiej zainwestować w porzadny kabelek, ale zadziałać pownno nawet na takim dołaczanym do mini wieży.

Czasami problem jest w róznych typach componentu - bo sa dwa. Zobacz czy oznaczenia na gniazdach odtwarzacza dokladnie pokrywaja sie z gniazdami telewizora lub projektora.

O właśnie znalazłem o typach componentu:

1. analogowy YPbPr czyli chrominancja sygnału niebieskiego i czerwonego analogowa

2. cyfrowy YCbCr czyli chrominancja sygnału niebieskiego i czerwonego cyfrowa

Analogowy NIE jest kompatybilny z cyfrowym !!!

Może równiez istnieć wejście mieszane, gdzie chrominancja opisana jest jako Y Pb/Cb Pr/Cr a wybór formatu dokonujemy w menu odtwarzacza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.