Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer a6/monitor audio BR5 mało basu!

kaczka66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie nabyłem zestaw pioneer a-a6, PD-D6 oraz monitor audio BR5, kable: interconnect-"QED QUNEX 2", głośnikowe - "Van dn Hul CS 122 hybrid". Zestaw gra zgodnie z moimi oczekiwaniami, tylko z jedną wadą - mało basu. Pokój 17,5 m2. Jak słuchałem tego w salonie odsłuchowym to bas wydawał mi się wystarczający salon był ok 40 m2 myślałem, że w mniejszym pomieszceniu będzie lepiej. Dodam, że kable, oprócz sieciówek (na razie standardowe) sa te same co w czesie odsłuchu. Jak mogę poprawić bas. Zestaw jest nowy, może sie poprawi po "wygrzaniu"??

kiedys czytałem jak to gość podłączył źle bieguny w kolumnach, tzn lewa kolumna poprawnie a prawa odwrotnie. tez basu było mało, szukal, kombinował aż w końcu.....he......sprawa banalnie prosta :)

Temat był już wałkowany niemiłosiernie, trzeba kombinować z ustawieniem zestawów i z akustyką pomieszczenia. Mam podobny problem i jeszcze mniejszy pokój. Basu jest nieco za mało, za to wysokie się mocno wybijają i męczą uszy. Jak masz możliwości przestawiania sprzętów, to znajdź porady i się zastosuj.

dosuń kolumny do ściany, jezeli nie pomoze to moze kwestia wygrzania. bo skoro sluchałes w sklepie i było ok.

choc powiem szczerze ze monitor audio slyszałem i one juz tak mają ze bardziej grają górą i srednicą, bas jakby schowany

mam podobny problem - zwiazane jest to ze "znoszeniem sie fal".

tylko ustawienie i odpowiednia aranzacja pomieszczenia.

moze sprobuj powiesic za soba cos, co pochlania dzwiek....

PS. W zestawie były kolce lub nóżki gumowe. Ze względu na miękki parkiet wybrałem gumę. Pytanie może laickie ale czy zamontowanie kolców może coś w powyższej kwestii zmienić.

moim zdaniem zmieni sie kontrola basu, moze troche jego charakter ale jak jest mało to i mało bedzie.

moze masz zatkane bas reflex ? :) nie wiem ale moze w nowych kolumnach są gąbki włożone.

jak nie to kwestia ustawienia i wygrzania.

Nie, gąbki były luzem. Nawet się zastanawiałem czy nie spróbować zatkać jednego (są dwa z przodu u dołu i z tył u góry) może paradoksalnie coś by się poprawiło?

• 1 rok później...

Witam Was, nie jestem znawca, mimo ze nie mam takiego zestawu a zamierzam kupic A6 i PD6, u mnie pomoglo polaczenie kabla AudioQuest TYPE4.

Bas zyskal na wartosci i to duzo, jest bardzo miekki i nisko schodzi. Podlaczalem go sklepie audio z dobrym sprzetem testujac z QED Silver / XT i QED polozyl sie na lopatki, az sprzedawca byl w szoku i powiedzial ze musi sobie taki sprawic... :]

kaczka66, 25 Wrz 2007, 13:23

>PS. W zestawie były kolce lub nóżki gumowe. Ze względu na miękki parkiet wybrałem gumę. Pytanie

>może laickie ale czy zamontowanie kolców może coś w powyższej kwestii zmienić.

Nic się nie zmieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.