Skocz do zawartości
IGNORED

Blok optyczny KSS-272A lub KSS-271A

betateam7

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pomocy,

szukam bloku optycznego do Sony CDP-X505ES tj KSS-272A. Całą europe przeszukalem i nic. Wszedzie dostaje tą samą odpowiedz "wycofane z produkcji". Czy może ktoś ma jakiś link gdzie to cholerstwo może być.

Daleki Wschód? Ale te krzaczki, nic z tego nie rozumiem. Pomocy bo szkoda mi tak dobrego sprzetu.

https://www.audiostereo.pl/topic/36415-blok-optyczny-kss-272a-lub-kss-271a/

niema,niebedzie,niedostepne, nieprodukowane,nieosiagalne,niePODRABIANE!!!!

Sony to straszne sk***ysyństwo z tymi laserami ludziom wyrządziło...na tych laserach pracuja ich wszystkie ESy.

ciekawe czy naprawdę nie da się zaimplementować tam (po dogłębnej grzebaninie) innego, tanie lasera np KSS150A? Myślę że jest to do zrobienia, tylko czy warte tego poświęcenia ;)

Znajomy też kiedyś szukał KSS-272A - znalazłem gdzieś (już nie odtworzę gdzie ale chyba w europie) za 400$ - daj sobie spokój, kup inny CD z tanim laserem, uzywane modele z tym 272 też mogą być "u kresu drogi" - szkoda kasy.

Dziekuje koledzy za odpowiedzi. Co prawda mój soniaczek jeszcze czyta płytki niekiedy ma tylko opory ale to początki więc chciałbym za wczasu się zabezpieczyć jak to się mowi dmuchać na zimne.

Do Piotrek608 , prztocze Twój wontek:

hmm widzicie koledzy sprawa wyglada tak fizycznie ogólno dostepny laser KSS151A jest identyczny jak KSS271,272 (nie jak 273 to juz całkiem inna konstrukcja) niestety nie posiada doklejonego chipu CXA1081..w ostatecznosci mozna zrobic tak, ze zainstalować laser KSS151A a na osobnej płytce do której bedzie doczepiona taśma od tego lasera dobudowac blok odczytu z scalakiem CXA1081S..chyba nie będzie innej metody...za pare lat..obecnie opracowywuję odpowiedni schemat aplikacjii...ale to jeszcze dłuugo potrwa.Koszt takiego"lasera wyszedł by 250+50zł czyli ze czysta zł..

Czy coś już może wiesz bliżej o tej przerubce i czy jest to możliwe oraz czy gra warta świeczki. Dla mnie osobiście cena nie ma większego znaczenia gdyż cholernie mi zalerzy na tym cedeku.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Z moich doświadczeń wynika, że wyjęcie i włożenie tej samej diody a tym bardziej włożenie innego egzemplarza chyba wymaga regulacji takimi wkręcikami, które zdaje sie zmieniaja połozenie wiązki laserowej (padającej i odbitej) względem zespołu i płyty. Tak, że tym bardziej ciekaw jestem relacji kogos kto sie na to porwał - z sukcesem oczywiście !

betateam7

Witam serdecznie. Mam Accuphase dp-65v i tam siedzi kss-272a. Kilka tygodni temu wymienilem go bez problemu. Tyle, ze kosztowalo to troche. W jakim kraju mieszkasz?

To w takim układzie kto jest w stanie dokonać wymiany tej diody laserowej KSS273A? W serwisie powiedzieli, że to nie jest kwestia wymiany tylko samej diody, nie wiem co o tym sądzić bo kompletnie się na tym nie znam.

Nigdy jeszcze czegoś takiego nie robiłem, nie wiem czy w każdym jet to wykonalne. Np. w KSS-212A dioda laserowa z fotodiodą sa przyklejone w 2 punktach silikonem i dociśnięte blaszką przykręcaną śróbką. Tu demontaż i ponowne zamontowanie diody jest możliwe.

Molibden,

teoretyzujesz. Obejrzyj dokladnie głowicę, bo chyba tego jeszcze nie zrobiłeś "całościowo i dogłębnie". Serwis mówi, że to bzdura bo "normalnie" sie tego nie robi. A serwisy formowe sa mało pomyśłowe a właściwie to muswzą działać wg technicznej a zwłaszcza ekonomicznej polityki firmy. Czytałeś mój wpis trochę wyżej?

Właśnie obejrzałem :)

Główną trudnością jest ustalenie właściwej pozycji diody w tym module, żeby zmieścić się w zakresie pracy cewek pozwalającym zogniskować na wiązkę płycie, jeśli to aż tak istotne. Ale chyba wchodzi do oporu.

> jeśli to aż tak istotne

Masz wątpliwości czy ogniskowanie jest istotne? Dziwne.

Właściwej pozycji diody nie szuka się zmieniając jej pozycję (jak to zrobić , jak utrwalic tę wybraną pozycję). Panienka, albo automat montujący wstawia diodę w sposób powtarzalny, jednoznaczny, do oporu i w tej pozycji zostaje "utrwalona" klejem a regulację robi sie zmieniając położenie diody z oprawą względem reszty, ręcznie albo może automatycznie zależy pod jaki montaż jest skonstruowana głowiczka. A dlaczego? A chocby dlatego, że w diodzie położenie półprzewodnikowej struktury generującej i odbiorczej względem oprawy nie jest zbyt powtarzalne, nawet wśród diod tego samego wykonania, a co dopiero gdyby wsadzać diodę inną, zastępczą? Tak, że sądzę iż może być potrzebne majstrowanie wkręcikami regulującymi, ktore normalnie też są "zaplombowane" klejem czy czyś takim. Nie życzyłbym nikomu takiej akcji, chyba, że na sprzęcie który już spisano na straty, w celach ćwiczebnych.

• 3 tygodnie później...

Czyżbyś miał patent na wstawienie innego kss-a zamiast wyżej wymienionych????

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

>karola

A ja już myslałem że wynalazłeś SERUM na padnięte 5-tki i 7-mki.....swoją droga jak teraz kupować ES-a to tylko 338 ESD albo ewentualnie 555 ESD bo tam są kss-151a które można jeszcze kupić...wprawdzie cena lasra nie zachęca ale to zawsze jakieś wyjście dla ES maniaków.....

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 1 rok później...

Odgrzewajac watek......znalazlem cos takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zreszta klikajac w wyszukiwarce tegoz www.tradekey.com mozna znalezc jakies "zolte" firmy produkujace (???) oprocz wspomnianego KSS 272a np KSS 151a....moze warto sprawdzic...?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.