Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

wovo,

kurna nie.

Ja aktualnie ćwiczę tego 220, oraz 100 po bokach - one wydają się nie mniej ważne.

Możesz w detalach opisać co zrobiłeś od strony zasilania, że ten odsprzęgający na wejściu z zasilacza tak Ci gra?

pzdr.

Andy ... ja mam te 3 kondensatorki wymienione na 10uF/25V Elny Silmic - takie miałem

Teraz pare fotek.

Pierwsza przedstawia ten bocznik i sposób jego montażu. Warto to zrobić, różnica w dzwięku jest subtelna, można zostawić bez a można pokombinowac z różnymi kondensatorami, niestety nie mam takiego 1uF/50V BG-N ale czuje że to mogło by sie sprawdzić.

Druga to zasilacz. Po prawej zasilacz napędu, po lewej zasilacz masterclocka. W zasilaniu napędu 2x BG-Std 220uF/50V, stab L7808 i 4x MUR860

Trzecia to klon od tyłu, już bez siltru sieciowego. Dzisiaj dorzuciłem drugą płyte marmurową pod transport - wrażenia wieczorem.

fotek zapomniałem ... :P W kolejności bocznik, zasilacz, całość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100000769 1202647204_thumb.jpg

post-3694-100000770 1202647204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gra to coraz lepiej, czym cieżej i sztywniej tym selektywniej, czym mniej filtrów tym selektywniej i wiecej góry (może to zakłucenia ??), a każdym razie tak troche dziwnie bo wszystko jest takie chude, nie to co na starym SONy z TDA1541 :)

Jesli w zasilaniu masz tylko 2x BG-Std 220uF/50V moze byc to powodem odchudzenia, ja u siebie mam 2200/35 --> LM7808 -->1000/50. Kiedy pare razy odlaczym mi sie przypadkowo cap za regulatorem bas od razu znikal.

tylko że miałem tak od samego początku i było takie nasycenie, ale moze to raczej był brak rozdzielczości, bo teraz jak np słucham symfoniki to jest pierdolnięcie jak trzeba, mam tylko wrażenie że kiedyś dzwięk był bardziej tłusty. Mysle że jednak poszedłem z klonem do przodu. :)

Pierdolnięcie w symfonice rzecz ważna:)

Widzę, że odszedłeś od standardu i za stabem na płytce klona masz oscona; jaka pojemność/napięcie, lepszy od BGN?

Ja wczoraj zrobiłem kolejny kroczek, w ślepych testach, podziękowania dla dartmana!, na pozycji 220u (ten pomiędzy dwoma 100u) wygrał oscon 180u/10. Ten kondzio ma wpływ na czystość góry (zapewne na zniekształcenia).

pawcio,

o szczegóły trzeba zapytać darmana, ja tylko wymieniałem kondzie:)

Właściwie to skupiliśmy się na rozdzielczości, próbowaliśmy sześciu czy siedmiu, od 22 do kilkaset, różnych producentów - elna, bg, roe, sanyo, wszystkie uprzednio wygrzane. Tylko na osconach udało się uniknąć takiego frędzla na wysokich, i rozdzielenia z metalicznym wybrzmieniem (najbardziej naturalnym) na gęstych uderzeniach w różnego rodzaju blachy. 180 okazał się (chyba) ciut lepszy (na średnicy) niż 68 też oscon.

Oryginalne 100u pozostały - na razie, kiedyś próbowałem je zmienić na coś lepszego, ale wyszedł muł.

pzdr.

tak, to jest 180 na 10V, taki przysadzisty, szerszy niż wysoki; w tym miejscu jak dobrze pamiętam są jakieś trzy wolty; z większych próbowałem tylko 680 - żeby wyczuć właściwy kierunek:) dalszych ruchów

ok, dzisiaj spróbuje z 220/10 bo takie mam.

Jeśli to ma być toploader, to można by tez pomyśleć jak tego dziada przyciszyć, jak słucham jakis smyczków,a w tle ksz ksz ksz ksz ksz ksz to mnie kurwica bierze. Jakieś pomysły ?? Smar ?? napchać tego do silnika i na zębatki ?? Jakies fakin-ideas ??

to na pewno, ale mimo wszystko niektóre nawet stere napędy są bezgłośne ... moze jednak jakiśsmar ??

A tak wracajac do elektroniki ... próbował ktoś pozakąłdać kondensatory pomiedzy nogi silników ?? Kiedyś prowadzono dyskusje na temat wentylatorów we wzmacniaczu, i podobno silniki strasznie siały ... moze takie kondensatory przy naszych silnikach by pomogły ??

P.S. Po wywaleniu Andy777 tego oscona w zasilaniu Klonik jakby zaczął marudzić na płytach. Wstawie tam 4,7uMKP

Okazuje się, że C939 ma również zauważalny wpływ na brzmienie. Zamiast BG-N 10uF/50 wg Petera wstawiłem Sanyo MV-WX 100uF/25 (fabryczny był 100uF/10V). Ta wersja chyba bardziej mi odpowiada.

OK, the word is out.

Byl dzis u mnie znajomy, ktoremu ufam pod wzgledem oceny dzwieku. Stwierdzil ze jest to najlepszy dzwiek jaki do tej pory u mnie slyszal.

Porownywalismy tez CEC TL0 z Shigaklonem i podczas gdy oba transporty mialy podobna sygnature, Shigaklon gral czysciej, bardziej bezposrednio i "more harmonically correct". ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe jaka sygnature daje ten mały niebieski kondensatorek po prawej stronie i czy jego lokalizacja jest krytyczna?

To żart oczywiście.

Jestem pod wrażeniem. U mnie było podobnie i z powodu szumu - tego TSSS TSSS TSSS postanowiłem odłożyć klona na później, aż będzie jakaś forumowa akcja obudowania tego cacuszka.

Z tego zamieszania wywołanego Shigaklonem pod śróbokręt trafił też CDPRO2 mój codzienny transport. Osadziłem go na śztywno. Niestety za dużo wibracji na niego wpływa i wrócę do miękkiego zawieszenia, które było rodem z samochodowej zmieniarki CD.

Ten kondensator to slynny ROE 47n. Obecnie mam zainstalowany ROE 10n (1830) i chyba juz tak zostanie. Na poczatku dzwiek wydawal mi sie troche zbyt miekki, ale obecnie sie juz przyzwyczailem, poza tym gorzej nagrane dyski sa bardziej przyswajalne.

U mnie transport chodzi cicho, kompletnie nie przyciaga uwagim zadnym chalasem.

To ze jest lepszy od CEC TL0 podejrzewalem juz od kilku miesiecy, chcialem sie jednak oficjalnie upewnic ;-)

Podejrzewam ze gdybym zaczal modyfikowac TL0 w podobny sposob jak klona to z pewnoscia uzyskalbym duza poprawe, ale pierwsze, nie czyta mi wiekszosci CDR, po drugie kazda modyfikacja moze obnizyc jego wartosc na rynku wtornym, ktora obecnie wynosi ok $6000.

Moj klon to nie sama plytka i czesci, transformator, stabilizacja i filtracja maja znaczenie, podobnie jak cala oprawa mechaniczna bez ktorej dzwiek ma inny charakter.

Widze tez ze wszyscy montuje klona na 4 standoffs a przeciez kilka razy pisalem ze na 2 gra lepiej, gra tez lepiej bez plastikowej oslony chociaz roznice sa bardzo subtelne i na granicy percepcji ;-)

No to gratulacje dla Andrzeja! Andy777 o ile pamiętam - To On wyciskał z tej lokalizacji ile się da!

Na dwóch krańcach Świata, a ten sam wynik! To nie jest wodoo!

Czyli można uznać, że ten kondziołek musi mieć wartość = 10 nF!!!

Nie upieral bym sie tu koniecznie przy wartosci 10nF, akurat tylko taka wartosc mialem. Jak dla mnie wydaje sie tu miec wieksze znaczenie sam typ kondensatora i w moich testach najlepiej sprawdzaly sie niebieskie ROE, tyle ze ten 10nF to lepszy grade (metal foil w porownaniu z metallized foil poprzednika).

Metal foil mam tylko 10nF, meatallized foil (1837) mam 10n i 47nF i postaram sie je porownac je w najblizszym czasie.

Gwoli ścisłości, u mnie siedzi 15/400 MKP BCC. Wrócę jeszcze do tego kondzia, wpierw dokończę tę trójkę 100/220/100, potem ten przy silniku...

• Pokaż nowe odpowiedzi