Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

o tym co pisze PD właśnie pisałem tylko delikatniej opisałem chociaż wrażenie to samo a temat istniał na początku watku - kilka tygodni po uzgodnieniu dawcy tak na oko 20-30 str wątku ale nie mam w tym momencie siły szukać .

Mimo sceptycyzmu Petera i Rodzyn'a, chcę pójść w ślady Erika, tzn rozdzielić zasilanie 5V i 8V na super regulatorach, tylko skąd wytrzasnąć coś podobnego do ALWSR? cena 65 GBP nieco odstrasza...

Peter,

patrzę na schemat klona i LA6541, i mam pewną wątpliwość: 5V wychodzi z wewnętrznego regulatora LA, jest wzmacniane prądowo przez tran Q902, ale regulator jest sterowany przez RESET i kond opóźniający C954 oraz sygnał sterujący z IC902. Jeśli cały ten bajzel zastąpimy niezależnym i niesterowanym znikąd super zasilaczem 5V ...

Wątpliwość czy bez sterowania z DSP będzie prawidłowa sekwencja napięć; właśnie odkryłem, że pod radiatorem jest CSC1469XH, a nie LA6541... w necie nic nie piszą o tym CSC poza kilkoma stronami z robaczkami

Jesli popatrzysz na schemat, to reset signal nie jest podawany z DSP, reset pin jest polaczona z masa poprzez kondensator.

Kiedy podlaczalem zewnetrzny regulator 5V zadnych anomali nie zauwazylem. Poza tym, moze to miec jakies znaczenie jedynie przy power on. Moj transport jest wlaczony na stale.

Temat opoznien sekwencji zalaczania zasilania byl takze zalecany przy CD Pro. Wiele osob uzywalo ten transport bez zadnych opoznien (ja takze jedna z wersji) i zadnego problemu nie bylo. Jesli takie opoznienie jest niezbedne, nie powinno byc wiekszego problemu z jego implementacja.

Peter, dzięki za wsparcie, rzeczywiście, po rozdzieleniu zasilania (prościuch - LT1086CT5 przyspawany prosto do pcb, zasilony ze staba 8V, 8V z drugiego zasilacza podane tylko na driver silników ) układ ruszył bez problemu.

Wszystkie kondzie pozostały ORYGINALNE, kilka niepotrzebnych wyjętych w tym żaden smd, dołożony oczywiście zegarek z własnym zasilaniem.

Gra naprawdę dobrze, lepiej niż się spodziewałem, co więcej lepiej, niż większość mutacji z różnymi kombinacjami kondzi.

Teraz czas na lepszy regulator 5V i oczywiście na sam koniec zabawa kondziami.

Pozwolę sobie kontynuować monolog :)

Gra naprawdę znakomicie, naturalnym i zrównoważonym dźwiękiem. Wcale niespieszno mi do dłubania w kondziach, chociaż środowisko mam przygotowane - udało się zaimplementować mostek do silników i wyłącznika przesuwu lasera z napędu Sony, dzięki czemu pcb można odłączyć mechanicznie od chassis transportu i po prostu postawić obok.

Jest jeden problem - konflikt czasowy załączania regulatorów 5 i 8V. Dla regulatora 5V zasilanego z oryginalnego zasilacza 8V z boomboxa oraz 8V z lepszego zasilacza wg Peter podłączonego do drivera silników - układ startuje. Po zamianie miejscami obu zasilaczy 8V (zasilacz PD do regulatora 5V, oryginalny 8V z boomboxa do silników) układ nie startuje. ???

Prawdopodobnie jeden z zasilaczy ma wolniejsze narastanie napiecia co daje odpowiednia sekwencje zalaczania.

U mnie oba zasilacze mialy oddzielne transformatory (5V i 8V) i byly kompletnie niezalezne. Jesli zasilacz 5V jest dobrej jakosci po co go psuc przez wczesniejsza regulacje 8V?

Kiedy jeden z zasilaczy ma miec opoznienie, dosc latwo jest to zrealizowac poprzez podlaczenie rezystora w szeregu przed glownym kondensatorem filtrujacym. Spowoduje to stopniowe narastanie napiecia: poprzez odpowiednio dobrany przekaznik (sterowany napieciem z kondensatora), mozna ten rezystor pozniej zwierac.

W CD-Pro, 5V mialo sie pojawiac wczesniej. Przekaznik na rezystorze w galezi 8V byl potrzebny gdyz inaczej byl zbyt duzy spadek napiecia przy starcie silnika.

Peter,

u mnie też oba zasilacze są całkowicie niezależne, 8V przed 5V dałem bo ponoć regulacja dwustopniowa jest lepsza :), ponadto chciałem uniknąć radiatora na LT. Spróbuję zrobić jednostopniowy, może 5V nie pozostanie w tyle za 8V. A tak wygląda to obecnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11398-100008760 1217441741_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś w skrócie może napisać(wątek jest dłuuugi) co jest potrzebne do uruchomienia clona(bez wymiany kondów itd.) tzn. jakie trafo, od kogo płytkę zasilacza itd.?

Peter skąd dorwałeś taki wyświetlacz?

Pozdro

T

>Andy777

Niezła fotka nr 2. Widać, że pracujesz nad masą - 5 traf do samego transportu... swoje waży. A przecież dojdzie jeszcze buda. A co z wyświetlaczem wygląda jak by był nie podłączony? Fajnie by było, jakbyś opisał, co zasilają poszczególne trafka i jakie ~Uwyj z nich jest, może jakiś schemacik blokowy bo z fotki ciężko rozeznać.

masa masą, to efekt uboczny, mój priorytet to zasilanie.

trafka: 1.dławik - filtr sieciowy równoległy na wejściu zasilania 2.trafo do balanced power 3.,4.,5. do zegara, do 8V/5V, do 8V.

wyświetlacz podłączony, leży luzem inny, w końcu klon nie musi być jeden:)

Wlasnie zainstalowalem nowy clamp i musze powiedziec ze warto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie do kolegów, którzy rozdzielili zasilanie 5/8, a słuchali wcześniej wersji z pojedynczym 8V. Czy nie uważacie, że 5/8 to zupełnie inny brzmieniowo klon? Ja nie ukrywam, że jestem pod wrażeniem:)

Postaw jeśli możesz obok tego z rozdzieleniem- klona bez rozdzielenia tych napięć i porównaj bezpośrednio.

Mi bardziej (oczywiście subiektywnie) w takim porównaniu pasował ten bez rozdzielenia (rzeczywiście

grają ciut inaczej).

Jakby coś to służę klonem w werszi bez.

Pozdrawiam

Postaw jeśli możesz obok tego z rozdzieleniem- klona bez rozdzielenia tych napięć i porównaj bezpośrednio.

Mi bardziej (oczywiście subiektywnie) w takim porównaniu pasował ten bez rozdzielenia (rzeczywiście

grają ciut inaczej).

Jakby coś to służę klonem w wersji bez.

Pozdrawiam

rodzyn,

klona "mono" znam już na wylot, przerobiłem 4 różne wersje, nawet nie muszę podłączać, każda z nich ma swoją sygnaturę wynikającą z użytych kondzi; 5/8 wydaje się być najbardziej neutralna, naturalna, wyrównana i przezroczysta, co więcej, dużo słabiej reaguje na zmiany kondzi, czyli tak jak przewidywałem.

pozdro

Po wygrzaniu się czego trzeba :) mogę powiedzieć jedno: 5/8 to kosmos w porównaniu do mono. I nie tylko ja tak twierdzę... Zachęcam niedowiarków do spróbowania. Tylko trzeba mieć: zewnętrzny zegarek z własnym zasilaczem, oryginalne kondzie za wyjątkiem C906 i ew. C953, w pełni osobne zasilacze 8V oraz dwustopniowy 8/5V. Oba 8V mogą być oryginalne z boomboxa z wymienionymi elektrolitami na BG, 5V to LT5V z BGN kilkaset na wyjściu.

zapozyczone zdjecie z watku o shigarakim na sasiednim forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

czytałem wiele wpisów o shigaraki i jakos nijak nie mogę wyczytać czy ktoś wie DLACZEGO on gra lepiej niż inne, a szczególnie CO decyduje o różnicy w brzmieniu transportu.

Słyszałem Shigaraki u kolegi andego i przyznam, że gra toto całkiem całkiem. Nawet bardzo całkiem.

Już wiem, że nie decyduje poziom sygnału, nie jest to stromość zbocza, w małym stopniu jest to jakość zegara, więc CO DECYDUJE o tym, że jeden prostokąt gra słodko, drugi twardo, a trzeci ma szeroką scenę ? Albo zwinny bas i sybilanty? Wydaje mi się, że szukamy po omacku. Zera i jedynki powinny być zerami i jedynkami. Czy mam spalić indeks ?

A już do szału doprowadza mnie różnica brzmienia dwóch dobrych transportów puszczanych przez digital lense. No tego to już nie rozumiem. Ale słyszę wyrażnie. Skoro Lens eliminuje poziom sygn, zegar, zbocze, generalnie wszystko łacznie z jitterem - to CO? Musi to być interpolacja nic innego nie zostaje na liście.

W miesiąc po rozpoczęciu badania transportów i obwąchiwania tematu jestem głupszy niż byłem. Mam parę spostrzeżeń rodem z psychiatryka ale naprawdę słyszałem róznice niewytłumaczalne.

Czas to wyjaśnić do diabła.

;-)

Łukasz

Lukasz, odpowiedz znajduje sie na Twojej stronie, zamien jedynie slowo "cable" na "circuit" ;-)

"HERESY No. 5

(Beethoven's ;-)

Digital cables conduct digital signal.

Not quite true. There is no digital signal in electricity. It is as analogue as it gets. zeros and ones come out of CD disk but after becoming electricity it is no longer a row of zeros and ones but a square wave , and not 44 kHz but high frequency over 2 megahertz square wave going out of transport to dac. It carries musical information mathematically embedded in this sine, but the cable conducts analog electrical wave form just like any other. "

"Cyfrowe kable prowadzą cyfrowy sygnał.

Nie jest to całkiem prawdziwe. Nie ma żadnego cyfrowego sygnału w elektryczności".

Bardzo podoba mi się to zdanie

Łukasz,

to co słyszałeś u mnie jakiś czas temu to wersja już nieaktualna, po rozdzieleniu napięć 5/8 obecny klon to inna bajka. Chociaż...

Wczoraj słuchaliśmy klona u kolegi Dartman'a naprzemiennie z jego transportem Technics i DAC'em Technics. Długo by opowiadać... ale wniosek taki: tuning klona trzeba robić z konkretnym DAC'em i pewnie resztą systemu, to co u mnie zagrało super z JVC, z DAC Technics'a dawało skrajnie dziwne wyniki, z kolei tunning jednym tylko kondziem C939 dawał kolosalne zmiany, których z JVC nie słychać aż tak. Podejrzewam, że JVC z K2 na wejściu (coś w rodzaju reclockingu) lepiej niż DAC Technics'a toleruje niedoskonałość sygnału cyfrowego...

BTW. Peter, jak gada Twój AX, udało Ci się go rozgryźć?

Juz kilka razy pisalem ze kierunek tuningu bedzie zalezal od uzytego DACa i reszty systemu; to co sie sprawdza u mnie nie musi gdzie indziej.

AX'a jeszcze nie ruszylem, jakos w lecie nie mam wiekszej motywacji do experymentow.

Na razie wyjalemn tylko plytke DACa.

Technics tez stoi i czeka na lepsze czasy. W wersji oryginalnej nie mial kompletnie startu do BiDAT. Probowalem tez ominac caly uklad wyjsciowy, biorac zbalansowany sygnal zaraz za stopniem I/V na DACu (to co sprawdzilo sie w BIDAT). Bylo jakby lepiej ale dalej dzwiek nie budzacy wiekszych emocji.

Ukryta Zawartość

post-3442-100007176 1219683935_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Juz kilka razy pisalem ze kierunek tuningu bedzie zalezal od uzytego DACa i reszty systemu; to co

>sie sprawdza u mnie nie musi gdzie indziej.

Peter, Ty to wiesz, ja już też :), szkoda mi tych wszystkich, nie tylko tu, również na diyaudio, którzy w ciemno kopiują...

>AX'a jeszcze nie ruszylem, jakos w lecie nie mam wiekszej motywacji do experymentow.

Jeśli brakuje Ci motywacji: odpal go z całym wzmakiem, zmieniwszy tylko sprzęgające elektrolity (jedyne kondzie w sprzęgające w całym wzmaku, ich sygnaturę słychać bardzo wyraźnie) na coś lepszego, u mnie mundorfy sio 0.47 (ciut duże, trzeba je wyprowadzić na drutach na zewnątrz obudowy przez te otwory wentylacyjne. AX gada świetnie, u mnie z paczkami 93dB, zupełnie nie jak tranzystor.

Szanowni Panowie,

nadal nie ma nawet śladu odpowiedzi dlaczego transporty różnie brzmią. Kol. Peter powołuje się na cytat który nijak sie do tego tematu nie ma. To, że przewodzenie sygnału prostokątnego jest "procesem analogowym" zupełnie nie zmienia faktu, że DAC zamienia na muzykę zera i jedynki i nie powinien reagować na parametry inne niż timing (z którym wiąże się stabilność zegara i stromość zbocza). Na końcu całego procesu SP/DIF jest bramka logiczna która reaguje na tylne zbocze prostokąta i uznaje to za zmianę stanu wejścia z wysokiego na niską i odwrotnie. Jak w tym się "przemyca" słodka średnica, omszałe alikwoty, szeroka scena i namacalne soprany, że posłuże się językiem recenzentów?

Proszę o próbę analizy technicznej, religię, voodoo, oraz inne poza fizyczne efekty zostawiamy sobie na deser.

Nie zgadzam się, żeby godzinami dywagować jaki rodzaj blackgata lepiej się sprawdza dopóki nie ustalimy do czego TECHNICZNIE dążymy. Pakowanie blackgatów na ślepo do wszystkiego w nadziei, że alikwoty będą mięsiste a bębny omszałe jest nonsensem. Uparłem się, żeby coś z tego zrozumieć. Jeżeli odpowiedź brzmi:" duży wpływ na utratę części danych, zastępowanych przez interpolację ma bezwładność serwa sanek lasera, dlatego trzeba zwiększyć moment obrotowy silniczka, co bez jego wymiany można osiągnąć przez zmniejszenie impedancji zasilania silniczka. Sprzyja temu filtrowanie przez kondensatory o niskim ESR np. B-G serii X." Taką odpowiedź przyjmuję. Ale taką że dioda shottkiego brzmi słodko, a regulator 7808 jest agresywny - w odniesieniu do transportu - nie kupuję po prostu. Wczoraj doszedłem drogą dedukcji (po testach digital lens) do tego co decyduje o brzmieniu transportów i zamieściłem to na mojej stronie ale nie mam żadnej pewności że rozumuję prawidłowo.

A więc koledzy: DLACZEGO BUFOR FIFO - DIGITAL LENS - NIE ROZGRZESZA TRANSPIORTÓW Z WŁASNEGO DŹWIĘKU !!! Do wygrania nowa lampucera.

• Pokaż nowe odpowiedzi