Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

>Peter Daniel

Ciekaw jestem, jaka masz aktualnie opinie o kondensatorze 0,1uF ?

Dzisiaj dostalem 10 nF Multicap RTX, dopiero co go wlutowałem i jeszcze musze poczekac z wnioskami. Ale wcześniej mialem wsadzone 9,5nF ERO MP1832(troche nietypowy, gabarytowo prawie 2 razy wiekszy od Multicapa) i jak dla mnie wnioslo to duze zmiany w dzwieku, jak najbardziej pozytywne.

potwierdzam, wystarczy no może jeszcze 10n RTX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widze ze mamy podobne zainteresowania ;-)

Odnosnie MIT RTX, jak dla mnie gra on efektownie ale brak mu naturalnosci, na razie zostawiam oryginal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na razie gra oryginał 0,1uF, czekam na forumowe zamówienie

wenge jest miodzio tylko trochę twarde, spaliłem dwa frezy na moim magicznym wycieciu do wyświetlacza :)

Jak widzę dławik L901 też do wyrzucenia ? Przy okazji - nie chce po raz kolejny rozbierać tych płytek i wylutowywać silników aby dostać się do kondensatorów . Poprostu je wylutuję od spodu a BGN47/50 wlutuje od dołu płytki . Niestety nie widze który to 470 a który 220uF bo wlutowanie napisami do wewnątrz .

Czy C952 do 470 a C916 to 220uF ?

...there is no spoon...

Spokojnie , powoli dochodzę do pewnych spostrzeżeń i słusznych wniosków :-) Wszystko już wlutowane . Nie miałem BGN47/50 więc wstawiłem w miejsce 470 i 220 po jednym Nichicon Muse BP 100/16 . Pewnie będzie to grało inaczej ... ale i tak nie będę wiedział jak gra wersja na BGN , więc nie będzie mi z tym źle , bo czego oczy nie widza tego duszy nie braknie ;p

PS

Czy warto robic do tego zasilacz stabilizowany regulowany ?

...there is no spoon...

jak nie będziesz miał BGN do zasilacza polecam to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanko: mam jednego BGN X 1000/25, gdzie lepiej się sprawdzi, przed czy za stabem? Drugi kond to BG STD 1000/50. A może lepiej po prostu 2 szt. tych ostatnich. Kompletuję elementy do klona i stąd moje pytanie.

Pytanko: mam jednego BGN X 1000/25, gdzie lepiej się sprawdzi, przed czy za stabem? Drugi kond to

>BG STD 1000/50. A może lepiej po prostu 2 szt. tych ostatnich. Kompletuję elementy do klona i stąd

>moje pytanie.

jesli chodzi o BG STD1000/50... daj go za stabem....przed stabem też by się taki przydał, 2szt tych STD w zasilaczu dają lepszy głębszy bas w stosunku do np STD 1000/25.

Najlepiej poprostu sprawdzić na ucho która konfiguracja bardziej ci odpowiada. Ja mam BG FK 2200/35 przed stabem i BGSTD 1000/50 za stabem. Próbowałem też bypas razem z STD - BGN 3x 100uF/50 i grało bardzo inaczej.

BGNX to swietny kondenstaor ogólnie ze wszystkich BG obok FK absolutnie mój ulubiony ale nie wiadomo czy w Twojej całosciowej konfiguracji odpowiedni....próbować próbować i jeszcze raz próbować :)

>arturp, 23 Lut 2009, 18:49

jeżeli lubisz zabawę z kondensatorami oraz ich "zbawienny" wpływ na dźwięk to polecam Petera Daniela.

Jeżeli jesteś zwolennikiem pragmatycznego podejścia to proponuję Andy777.

Słuchałem obu rozwiązań w różnych stadiach, przez kilka ładnych miesięcy. Wybór jest tylko jeden.

To oczywiście wyłącznie moje subiektywne odczucie ,nie potrafię posługiwać się lutownicą. Coś tam jednak słyszę, i jak widzę wpis kolegi Peter'a ,że porównywał clona w swojej wersji z napędem Technicsa i jego klon grał lepiej..... to już nie mam pytań.

Nie bijcie się , proszę . Jest to jeden z niewieu wątków gdzie nie ma awantur i niech tak pozostanie . Nie odkryję nic nowego jeśli powiem ,że każdy lubi co innego a na dodatek ma inną alektronike , kable głosniki itd - więc i opinie o brzmieniu będa różne . Ja robie zasilacz na BC Components bo słyszałem opinie ,że lepsze od Black Gate :-)

A teraz w kwestii technicznej . Uruchomiłem , działa ale ... No właśnie zawsze to ALE ;p

Po pierwsze - po podłączeniu sygnału z klona do wejścia cyfrowego amplitunera robiącego za DAC dzieją się dziwne rzeczy z napędem . Niby gra ale przeskakuje czasem . Na dodatek po wciśnięciu stop płyta się zaczyna kręcić do tyłu i zatrzymuje bardzo długo . Natomiast po wypięciu kabla sygnałowego płyta zatrzymuje sie niemal natychmiast . Co jest grane ? Dodam tylko ,że do testów podłaczyłem sygnał zwykłym kablem rca a nie cyfrowym ( jesli to ma jakikolwiek wpływ na napęd ).

...there is no spoon...

Kompletna zaskoczka . Okazało sie ,że problemem jest transformator . Kupiłem toroid Breve z pojedyncym uzwojeniem wtórnym 12V/35W/2,8A. Pole tego trafa wpływa na pracę silnika . Ciekawe , zdaje się ,że toroid powinien mieć mniejsze niz na blaszkach . Odsunąłem trafo na 1 metr od napędu i nie przeskakuje .

...there is no spoon...

stara zasada, trafo won od elektroniki na trzy stopy ;-), z tym polem toroida nie byłbym wcale pewny że jest mniejsze, ma inny kierunek strumienia, u mnie na próbach transformator EI 1ooVA pracował kilka centymetrów od napędu i było ok, wsadź go może w jakiś kubek ekranujący

>arturp, 25 Lut 2009, 08:06

póki co nie widzę tu bójki ;-).

Zapytałeś, wyraziłem swoją prywatną opinię. Tak się składa, że te dwa rozwiązania są mi znane.

Często rozwiązania alternatywne okazują się zaskakująco lepsze od jedynie słusznej drogi.

pozdr,

Peter,

nigdy nie będę miał takich transportów jak Twoje, bo zajmuję się stereo czysto hobbystycznie.

Miałem natomiast możliwość porównania paru Twoich konstrukcji z innymi i daleki jestem od ochów i achów.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że są one dla wielu źródłem inspiracji czy zadowolenia z dobrze grającego zestawu.

pozdr,

dartman, jesli "pół wieży to Technics, druga połowa to Yamaha" jestem pewien ze masz specyficznie wysublimowany gust muzyczny i nie bede sie upieral odnosnie "ochów i achów"

Mialem przygotowana duza dluzsza odpowiedz ale mi ja wcielo i nie mam sily pisac jeszcze raz.

Ale porusze jeszcze kwestie "jedynej slusznej drogi". Nie wiem czy piszesz to w zwiazku ze mna czy w zwiazku z tym co lansujecie z Andy'im?

Ja osobisie nie probuje nic udowadniac. Zbudowalem swoj pierwszy klon w oparciu o doswiadzenie jakie nabylem w eksperymentach z DACami i staralem sie wyemulowac dzwiek jaki reprezentuje CEC TL0 ktorego uzywam od ponad dwoch lat. Efekty byly na tyle zadowalajace ze zaprzestalem dalszych poszukiwan i tak to zostawilem. Ktos, bez mojej inicjatywy, zebral te wszysttkie modufikacje w formacie pdf i jak to w internecie, fama poszla. Osobiscie, nie mam nic przeciwko temu, ale jesli ktos lansuje te modyfikacje, to nie ja. Wrecz przeciwnie, staram sie ludzi raczej zniechecic:

Ukryta Zawartość

Z kolei patrzac na poczynania Twojego kolegi na rodzimych forach, nie moge oprzec sie wrazeniu ze kazda jego nowa modyfikacja to proba lansowania wlasnie tej "jedynej slusznej drogi" posuwajacej sie nawet do prob konfrontacji i "wojny klonow". A mialo to przeciez byc zajecie czysto hobbistyczne ;-)

Ukryta Zawartość

Peter,

nie odbieraj tego osobiście. Krytyka jak i konkurencja ma swoje dobre strony, dla wszystkich ...

Co do używanych urządzeń Technics i Yamaha, nie jest źle. Kibicuję jednak bardzo współczesnym rozwiązaniom, w tym i doświadczeniom z tego wątku. Z ogromną przyjemnością nabędę system, który wyśle mój aktualny na zasłużoną emeryturę. Tym bardziej, że liczę na muzealną wartość dodaną :-)

"wojna klonów" była niczym innym jak próbą weryfikacji rozwiązań. Przyznasz, że niczym złym w istocie. Ty trenujesz, ja też, to spróbujmy się na punkty ...

pozdr,

>Ale porusze jeszcze kwestie "jedynej slusznej drogi". Nie wiem czy piszesz to w zwiazku ze mna czy w

>zwiazku z tym co lansujecie z Andy'im?

>

>Ja osobisie nie probuje nic udowadniac. Zbudowalem swoj pierwszy klon w oparciu o doswiadzenie jakie

>nabylem w eksperymentach z DACami i staralem sie wyemulowac dzwiek jaki reprezentuje CEC TL0 ktorego

>uzywam od ponad dwoch lat. Efekty byly na tyle zadowalajace ze zaprzestalem dalszych poszukiwan i

>tak to zostawilem. Ktos, bez mojej inicjatywy, zebral te wszysttkie modufikacje w formacie pdf i jak

>to w internecie, fama poszla. Osobiscie, nie mam nic przeciwko temu, ale jesli ktos lansuje te

>modyfikacje, to nie ja. Wrecz przeciwnie, staram sie ludzi raczej zniechecic:

>

Ukryta Zawartość

>

>Z kolei patrzac na poczynania Twojego kolegi na rodzimych forach, nie moge oprzec sie wrazeniu ze

>kazda jego nowa modyfikacja to proba lansowania wlasnie tej "jedynej slusznej drogi" posuwajacej sie

>nawet do prob konfrontacji i "wojny klonow". A mialo to przeciez byc zajecie czysto hobbistyczne ;-)

Tak Peter, lansujemy, chociaż jeszcze nieśmiało, i tylko na dwóch forach :)(znasz jeszcze jakieś gdzie warto?), a skoro wywołałeś temat, nazywając moje wpisy „poczynaniami” (chyba masz świadomość pejoratywnego wydźwięku tego słowa?) wnioskuję, że usiłujesz recenzować? Dlaczego? Niech każdy sobie odpowie…

„" posuwajacej sie nawet do prob konfrontacji i "wojny klonow". A mialo to przeciez byc zajecie czysto hobbistyczne ;-)”

Ponownie, używasz słów o wydźwięku pejoratywnym. Jakim q..wa prawem uzurpujesz sobie prawo do recenzowania czyichś widzimisię? Po co? Niech każdy sobie dopowie…

Jeśli tego nie rozumiesz: zaproponowałem bezpośrednie porównanie różnych rozwiązań, aby również samemu przekonać się, czy nie można jeszcze lepiej.

Czyje podejście nazywasz czysto hobbystycznym? Swoje?

Peter, przyjmij łaskawie do wiadomości, że:

Nie jesteśmy głusi – dartman, ja, nasze rodziny i znajomi, a nie sposób nie usłyszeć przepaści dźwiękowej między Twoim klonem a moim, z różnymi DACami i zestawami.

Chcę się BEZINTERESOWNIE podzielić tym rozwiązaniem do którego dochodziłem przez kilkaset godzin unicestwiając przy okazji kilka boomboxów. I nic Ci do tego.

Ukryta Zawartość

W ramach tematu . Donoszę ,że całkiem dobrze w zasilaniu wypadają 2200uF Rubycony ZL . Bas zwarty średnica otwarta , góra dobrej próby , ładne barwy , przestrzen i czarne tło . BC Components by Vishay w tej roli zamuliły i rozmydliły dźwięk . Oczywiście każdy może miec inne podejście więc ja również . Uważam ,że w miejsce 220uF nalezy wstawić kondensatory polipropylenowe - np.2x22uF . Bo uważam ,że polipropylenowe są lepsze od elektrolitów . I aby właczyć sie do popularnego ostatnio nurtu bojowego stwierdzę ,że wszyscy , którzy myślą inaczej to się NIE ZNAJĄ :-)

...there is no spoon...

I mam najładniejszą obudowę . Jesli ktoś ma inne zdanie to jestem gotowy spotkać się na ubitej ziemi .Wybór broni należy do przeciwnika .

Ukryta Zawartość

post-3970-100002667 1235645832_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>>Tak Peter, lansujemy, chociaż jeszcze nieśmiało, i tylko na dwóch forach :)(znasz jeszcze jakieś gdzie warto?), a skoro wywołałeś temat, nazywając moje wpisy "poczynaniami" (chyba masz świadomość pejoratywnego wydźwięku tego słowa?) wnioskuję, że usiłujesz recenzować? Dlaczego? Niech każdy sobie odpowie…

"" posuwajacej sie nawet do prob konfrontacji i "wojny klonow". A mialo to przeciez byc zajecie czysto hobbistyczne ;-)"

Ponownie, używasz słów o wydźwięku pejoratywnym. Jakim q..wa prawem uzurpujesz sobie prawo do recenzowania czyichś widzimisię? Po co? Niech każdy sobie dopowie…

Jeśli tego nie rozumiesz: zaproponowałem bezpośrednie porównanie różnych rozwiązań, aby również samemu przekonać się, czy nie można jeszcze lepiej.

Czyje podejście nazywasz czysto hobbystycznym? Swoje?

Peter, przyjmij łaskawie do wiadomości, że:

Nie jesteśmy głusi - dartman, ja, nasze rodziny i znajomi, a nie sposób nie usłyszeć przepaści dźwiękowej między Twoim klonem a moim, z różnymi DACami i zestawami.

Chcę się BEZINTERESOWNIE podzielić tym rozwiązaniem do którego dochodziłem przez kilkaset godzin unicestwiając przy okazji kilka boomboxów. I nic Ci do tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter próbowałeś zasilać Shigaklona z akumulatora. Kupiłem grzmota 12V 7Ah do dac. Po zmierzeniu okazało się że dak pobiera 60mA zastanawiam sie czy z tego samego akku nie zasiliś shigaclone. Bede musiał się tylko zastanowić jak rozwiązać problem masy bo trnsaport i dac bedą w osobnych obudowach. Takmyślę że z akku pociągnę mase do jednego układu a do drugiego bedzie szłaekranem kabla coaxialnego albo pociągnę z akku do 2urządzeń a ekran na jednej wtyczce obetne na coaxialu. Tylko czy jest sens zasilać transport z akku...

• Pokaż nowe odpowiedzi