Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

nie mam zielonego pojecie ile wazy. wiem ze gra duuuzo lepiej i jestem w stanie wymienic silniczek z laserem po zuzyciu sie obu. (jak na razie zajechalem 2 lasery) drugi byl bardziej uparty od pierwszego. po 6 m-cach grania zaczal miec problemy z czytaniem lekko zwietrzalych nagrywanych na PC plyt cd.

na moim sporym docisku juz troche gram i mimo niewielkiego bicia wszystko jest OK. bicie powstaje z luzu jaki jest miedzy niestety odrobine mniejszym 15mm rdzeniu talerzyka kulkowego-kulki wypelniaja ta luke.

jesli chodzi o roznice to:

u mnie caly czas byla jakas blizej niezidentyfikowana srednica wypelniajaca scene. docisk ja zabral.

zaryzykuje nawet stwierdzenie ze zalozenie wyjscia na flopie i trafku nie daje takiej poprawy jak zalozenie docisku (ale to okreslam gdy mam juz zalozonego flopa) :).

jesli ktos probowal flop'a to wie jakie sa roznice. zalozenie docisku daje podobne zmiany/ten sam kierunek. stopa basu staje sie wyrazna. bas nabiera masy ale nie calosciowo. instrumenty nie staja sie wieksze. po prostu slychac/czuc nizsze czestotliwosci co ciekawe z poprawa gory (zmiana pojemnosci kondkow zazwyczaj dodajac masy zabiera gore- tu tego efektu brak).

ciezko to opisac ale jesli ktos ma talerzyk z kulkami i jest z w-wy to zapraszam do odwiedzin (ewentualnie sam moge podjechac).

niestety wysokosc rdzenia 15mm zwyklego talerzyka jest zbyt niska zeby zalozyc docisk mosiezny.

nie wiem jaka jest roznica w brzmieniu miedzy wiekszym a mniejszym dociskiem. mam tylko 1 rozmiar.

przerabiajac mechanike mysle ze jednak olbrzymi wplyw na brzmienie maja konstrukcje napedow wszystkich cd ktore kosztuja tysiace zlotych. moze niedlugo uda mi sie uruchomic shigarakiego z napedem posrednim, oska 6mm i ciezkim dociskiem mosieznym.

Mam problem z zaplikowaniem flip-flopa z poniższego rysunku . Podłączyłem dzisiaj zegar jocko do klona zamiast tego oryginalnego kwarca notabene zmiana w dzwięku kolosalna . Robiłem wszystkie konfiguracje z dzielnikami z różnymi rezami , wyjście na bramce z trafkiem i samym trafkiem itd .I wszystko działało ok.

No i chciałem spróbować flip-flopa w konfiguracji Andiego no i coś nie gra . Zasilanie mam rozłączne . Osobne trafo i stab do zegara i osobne trafo i stab z +5V na zasilanie flip-flopa no i wszystko jest ok i muza gra ( dzwięk super ) ale jak podłączam do flip-flopa sygnał z zegara na to zatrzymuje mi się klon tak jakby zwarcie było . Jak podłączam masę z zegara do flip-flopa to brak dzwieku na wyjściu . Andy pisał żę trzeba połaczyć masę klona z masą zegara i tak mam ale coś jest nie tak . Może ktoś ma jakiś pomysł co to może być . Może jakaś pętla masy ale jak to sprawdzić . Czy masa zasilania powinna się łaczyć z masą klona i masą zegara i masą flip-flopa .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszystkie masy muszą się łączyć ze sobą. Podaj sygnał zegara na wejście zegarowe przrzerzutnika przez rezystor 1k, podobnie sygnał SPDIF na wejście D. Połącz odpowiednio weścia ustawiające R, S przerzutnika z masą / +V tak by były nieaktywne.

Sprawdź czy przerzutnik pracuje poprawnie w trybie statycznym (gdy podajesz mu sygnały z ręki) oraz czy wyjście Q, /Q zmienia stan gdy łączysz na zmianę wejście D z masą i +V, jednocześnie podając sygnał zegarowy. Układ może być uszkodzony. Potrzebne może być też jego odsprzęganie kondensatorem 100nF na pinach zasilania lub tantalem, osconem.

>Wszystkie masy muszą się łączyć ze sobą. Podaj sygnał zegara na wejście zegarowe przrzerzutnika >przez rezystor 1k, podobnie sygnał SPDIF na wejście D. Połącz odpowiednio weścia ustawiające R, S >przerzutnika z masą / +V tak by były nieaktywne.

>Sprawdź czy przerzutnik pracuje poprawnie w trybie statycznym (gdy podajesz mu sygnały z ręki) >oraz czy wyjście Q, /Q zmienia stan gdy łączysz na zmianę wejście D z masą i +V, jednocześnie >podając sygnał zegarowy. Układ może być uszkodzony. Potrzebne może być też jego odsprzęganie >kondensatorem 100nF na pinach zasilania lub tantalem, osconem.

Masy ale w którym miejscu ??? . Mam połączone masy zasilacza zegara i masę klona na płytce zegara . Póżniej na płytce uniwersalnej flip-flopa mam podłączone wspólnie masy dout + masa zasilania +5V flip-flopa + nie mogę podłączyć masy od zegara bo brak dzwięku na wyjsciu klona . ale jak jej nie podłączam a podłaczam sam sygnał zegarowy do flip-flopa to się blokuje klon.

Te rezystory 1k to musi być taka wartość bo chyba na stanie nie mam takich .

Wejścia R,S mam podłączone zgodnie z rysunkiem do V+ / może zamiast do V+ połączyć z masą . Czy tak może być ???

>Sprawdź czy przerzutnik pracuje poprawnie w trybie statycznym (gdy podajesz mu sygnały z ręki) >oraz czy wyjście Q, /Q zmienia stan gdy łączysz na zmianę wejście D z masą i +V, jednocześnie >podając sygnał zegarowy.

Nie jestem na tyle dobry w cyfrówce abu chyba to zrobić .

Okazuje się że mam dwa takie scalaki więc spróbuje .

OK spróbuje z tym kondkiem w odsprzęganiu .

Co dziwne układ działa . Dzwięk jest a dopiero kiedy chcę podłaczyć sygnał z zegara do flip-flopa to blokuje klona i tak samo jest z masą

podaj jakiego masz flopa - czy R i S są negowane czy nie

jak napisano wyżej - masy muszą być połączone + kond na zasilaniu flopa

może pomyliłeś nóżki?

jakbyś miał oscyloskop to byś sprawdził czy sygnał D ma odpowiedni setup time względem CLK

W momencie jak podłączam sygnał z zegara do flip-flopa to klon zaczyna kręcić płytą w drugą strone i to z dużą prędkoscią i się nie chce zatrzymać . Jak podlączam masę to tylko dzwięku nie ma ale płyta kręci w dobrą stronę .

Wsadziłem tantala w odsprzęganie ale nic nie dało .

SN74ALS74N . Sciągnąłem PDF z netu do tego scalaka i podłączyłem zgodnie z pdf-em . Co do R,S to mam do V+ . Czy jak dam do masy to będzie lepiej .

Jak zmieniłem R,S do masy a nie jak miałem do V+ to mogłem wreszcie podłączyć masę zegara do masy flip-flopa ale okazało się że nie mogę mieć podłączonej masy od wyjscia dout . Co do sygnału to jest to samo . Pędzi jak oszalały w drugą stronę . Cholera co to może być . Układzik nie skoplikowany a tu takie .....

zgodnie z tabelką R i S mają być do stanu wysokiego

z datasheeta nie wyczytałem jaką ma pojemność na wejściu jest tylko, że setup time dla ALS to 15ns

tak czy siak wejścia nie powinny mieć wpływu na zegar - nie wiem co masz za clocka ale pewnie ma jakąś bramke na pokładzie

Przerzutnik 74 ma wejścia R, S aktywne w stanie niskim. Sprawdź czy wejście zegarowe przerzutnika nie jet zwart do masy lub nie ma takiego uszkodzenia. Zatrzymanie pracy klona i kręcenie płytą w drugą stronę wskazuje na zwarcie sygnału MCK do masy lub jego brak. Rezystor pełni rolę separatora od zakłóceń. Jako że masz układ TTL zamień rezystory na 50-100 ohm.

Ze względu na jego dużą szybkość zamiast serii ALS spróbuj użyć zwykłego układu TTL.

Mam forumowy zegar jocko i tam są dwa wyjscia jedno wyj2 z bramką na 74HCU04 i tam mam podłączone teraz wyjście do klona i równolegle wyjście na fli-flopa . Może coś to da jak puszczę do klona z bramki a na flip-flopa bez bramki . Może to jakoś blokuje jak są teraz równolegle . Ciekawe jak to zrobił Andy777 bo on ma także jocko i aplikował flip-flopa i mu gada a tu ....... Gdzieś były wcześniej zdięcie jak miał tylko mało wyraźne.

Kajo,

miałem tak: płytka z FF wisi na Jocko trzema drutami - wyj2, masa i 12V. Na płytce 12V wchodzi na stab 5V z tantalem 10u na wyjściu. Te 5V jest podane na zasilanie FF oraz R i S. Na FF CLK wchodzi zegar z Jocko, bez rezystora - jest już na Jocko. Masy masz już połączone. Ten sam zegar idzie na transport łącznie z masą Jocko. Na FF Data wchodzi DOUT z transportu - bez masy, którą już podłączyłeś przez zegar. Z FF wychodzę z /Q na dwa gniazdka RCA, na jednym ćwiczę dzielnik rezystorowy, na drugim trafko. Zadziałało od razu - ku mojemu zdumieniu :). Oczywiście zegarek ma być włączony przed odpaleniem głównego zasilania klona - sekwencja startowa. Najlepiej zasilanie zegarka (a teraz także FF) mieć podłączone z pominięciem włącznika sieciowego klona.

Wczoraj poszedłem dalej :). Zegarek na transport przez dwa szeregowo połączone przerzutniki schmitta. Wyjście z /Q poprzez dwie pary równoległych przerzutników schmitta czyli osobne na gniazda RCA z rezystorami i na trafkiem. Rezystory smd 100 Ohm na wejściu DOUT, na wyjściu zegarka na transport, i pomiędzy /Q a schmittami. Zasilanie jak w poprzedniej wersji, płytka z FF i schmitt wisi na trzech drutach na Jocko. I znowu zadziałało :). Gra jeszcze nie wiem jak, późno było.

Witaj. Pamiętaj, że drugie wyjście to sinus nie prostokąt, bramka formuje kształt prostokąta. Właśnie sie zastanawiałem czy nie dać po bramce na rozdzieleniu sygnału zegarowego (bramka Flip Flop- bramka taktowanie transportu), Czy to nie wpłynie niekorzystnie na jitter.

Kajo: Zrób tak- wyrzuć drugi zasilacz, wyciągnij zasilanie z zegara, daj dobrego staba 5V zablokowanego np. tantalem i... musi gadać

Usystematyzujmy wczorajsze moje zmagania z podłączeniem flip-flopa bo chyba zjarałem dwie kości jakie miałem . Po podłączeniu zasilania z kondkiem w odsprzęganiu bez sygnału i podłączeniu do V+ R,S ( nóżka 1,4 )scalaki grzeje się jak cholera . Robie wszystko zgodnie z tym co napisał Andy oprócz tego zasilania +5V bo nie mam staba na +5V i tą opcję zasilania będę musiał zrobić przy następnych próbach z flip-flopem . Może tak jest że jak jest bez obciąenia to się grzeją . Jak podłączyłem dout bez masy to jak Andy proponował bo jest z masa z zegara to na wyjsciu było słychać jakieś próbkowanie ale dzwięku nie i przygasał dioda święcąca w zasilaczu więc chyba jakieś zwarcie . Czyli kompletnie inne reakcje niż wczoraj . Chyba przekombinowałem ale układzik tak prosty że aż nie możliwe że coś jest nie tak .

Idzie do mnie od forumowicza jeszcze jeden flip-flop więc zobaczymy bo te miałem jakieś starocie a nawet nie wiedziałem ze je mam więc moze były walnięte . Spociłem się także bo przy tych próbach myślałem że spaliłem klona i wyjscie dout .

Podłączając same kości flip-flopa do zasilania "-" z zasilacza do GND nóżka 7 ,"+" +5V do VCC nóżka 14 z kondkiem ( tantal 0,1uF lub ceramikiem ) odsprzęgajacym między nóżką 14 a nóżką 7 scalak lub scalaki grzeją się jak cholera .

czyli masz mniejwięcej tak (sorry za rysunek ale na szybko w paincie robiony ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście masa z clocka ma też łączyć się z transportem, pominąłem formowanie sygnału z drugiego wyjścia clocka - ale chyba wiadomo o co chodzi

Krzych 2, 8 Lis 2009, 09:34

>Witaj. Pamiętaj, że drugie wyjście to sinus nie prostokąt,

Jesteś pewien? wyczytałem, że odwrotnie, a mój oscyloskop 20MHz oba pokazuje jak sinus :)

A tak to jest u AN, u kolegi Ryszardawpl:

Ukryta Zawartość

post-11398-100001093 1257689418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do grzania - może układ wpadł w oscylacje - długie masz kabelki?

dwa to to co jest na schemacie powyżej - nieużywana połówka wejść FF jest wpięta do vcc - nie powinna wisieć "w powietrzu"

> josef

Identycznie jak rozrysowałeś i tu jest problem że niechce to ruszyć . Jedyne odstępstwo to że z zegara z wyjścia 2 za bramką 74HCU04 mam puszczony sygnał równolegle na klona i na FF . Masy też się tam łaczą do klona i do FF. W instrukcji od jocko na wyj 1 powinniśmy uzyskać sinus o częstotliwości zgodnej z włożonym kwarcem .

I pytanie dlaczego to nie chce działać . Jedynie to co mogło u mnie spieprzyć sprawę to podłączyłem jeszcze na płytce FF masę od dout do reszty masy zasilacza , zegara i może zrobiła się pętla . Nie wiem .

Próbowałem zrobić też to wyjscie na bramce 74HCU04 z tego dolnego rysunku podłączając dout klona ale także nie ruszyło .

Co do połączeń to starałem zrobić się jak najkrótsze . Płytka uniwersalna taka do wciskania elementów z szybkim demontażem . Mam na innej takiej także trafko z kondkiem od wyjscia dout i klon gada więc płytka ok . Sprawdzałem także miernikiem połączenia.

Spróbuję jeszcze z wejściami z drugiego przerzutnika w kości do VCC z kondkiem do masy . Może tak jak piszecie wpada w oscylacje .

mam pytanie co do ostatniego rysunku?

tam jest trafo przed wyjsciem na RCA?

masa obudowy rca jest podpieta do masy calosci czy cos zle widze?

Andy z tym sinusem na wyjściu 2 to zgodnie z tym co pisał DeTom w instrukcji zegara. Oscyloskopu niestety nie mam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra już wiem WYJ1- sinus WYJ2-prostokąt. Nieprecyzyjnie i konstetkowo w stosunku do wpisu Kajo się wyraziłem. Andy- oscyloskop masz do 20Mhz. Kształt przebiegu będzie przekłamywał, nie pracuje liniowo.

marosik, 8 Lis 2009, 15:43

>mam pytanie co do ostatniego rysunku?

>tam jest trafo przed wyjsciem na RCA?

>masa obudowy rca jest podpieta do masy calosci czy cos zle widze?

Co tam jest to tylko właściciel AN mógłby powiedzieć :)

Masa RCA do masy zasilania i przez kodzio do obudowy jak sądzę. To po co trafko?

Właśnie jestem po próbach z włączeniem drugiego FF w kości do +5V aby nie było domniemanych oscylacji zgodnie z rysunkiem powyżej i to w moim przypadku nic nie dało . Prawdopodobnie kosci dostały strzała bo grzeją się jak cholera . Nic będę czekał za nowym FF i zrobię myk z zasilaczem +5V + tantal na wyjsciu aby zasilić FF

Właśnie jestem po próbach z włączeniem drugiego FF w kości do +5V aby nie było domniemanych oscylacji zgodnie z rysunkiem powyżej i to w moim przypadku nic nie dało . Prawdopodobnie kosci dostały strzała bo grzeją się jak cholera . Nic będę czekał za nowym FF i zrobię myk z zasilaczem +5V + tantal na wyjsciu aby zasilić FF

• Pokaż nowe odpowiedzi