Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Przypadkowo natknalem sie na wpisy dealera 47Labs z Netherlands, nawiazujace do napedu Sanyo i CD-Pro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"I think the CD PRO mechanism isn't a huge leap over a CDM12 or a VAM1202, and the circuit board of the CD PRO is a big disadvantage. The circuit board is the limiting factor. We needed a board that can be modified properly, so the CD PRO was not an option for us. Modifying a simple 1-layer circuit board (with a cheap mechanism) gave us far better quality. We used a cheap Sanyo mechanism because of the better laser.

Try to avoid magnetic pucks, the rotating magnetic field seriously influences the tiny coils in the laser (focus and tracking errors, which means more corrections which increase jitter that can't be removed). Also any mechanical unbalance adds vibrations (increases jitter).

Just do a simple experiment and be shocked: play without puck, f.i. use a piece of paper to clamp the CD, it has to be perfectly balanced otherwise it sounds bad. A heavy puck is not an option, you'll get more unwanted vibrations. Because of the needle bearing of the motor it needs to be as light as possible.

It might be interesting to look at the mechanisms used in portable CD players.

The mechanism of de CD PRO is very good, altough not as perfect as the VRDS NEO, but you can't buy these for a sensible price (and the electronics of the VRDS probably limits it's capabilities).

The laser is ok, but unfortunately not balanced, which means that focus- and tracking corrections influence each other more than neccesary. The corrections introduce jitter that can't be removed. A cheap Sanyo laser does this better.

The weakest link is the circuit board, and I guess it's almost impossible to modify properly. The clock can be improved but there are far worse problems on this board: the 4-layer layout and it's components.

Btw: I notice many people focus on the clock, but usually there's more to gain elsewhere (solving hf problems, power supply, layout etc.). Besides that: most clocks we've evaluated introduced new hf-problems, new jitter in other parts of the spectrum. I think "Plug-and-play" clocks are a gamble, proper implementation is critical."

Ukryta Zawartość

Numer 01/2007 , jest tam wywiad z projektantem tej Regi , wydaje się bardzo zadowolony .

To są pierwsze modele na Sanyo , przedtem Rega stosowała Sony które to w końcu wstrzymało dostawy KSS210.

zorro, 16 Paź 2007, 21:20

...

>Wyjscia cyfrowego niestety nie znalazłem .

...

zobacz w pdf str. 7 w tabelce z pinami, "DOUT: Digital data output pin."

może tam coś wychodzi ???

Z jednego z artykułów o urządzeniach marki Audionet zapamietałem stwierdzenie, ze do odtwarzacza CD wybrano tani mechanizm (VAM1202?), gdyż brzmiał lepiej od wersji PRO.

Być moze taki wybór rzeczywiscie nie był podyktowany chęcią obnizenia kosztów produkcji...

Faktycznie jest DOUT ,nie przeglądalem jeszcze dokładnie tego PDFa .

Z tego opisu trudno przypisać tę funkcje którejkolwiek nodze.

Ten chip zawiera sterowanie więc może wyjscie z portu I/O trzeba zaprogramować ?

sami piszą że niewyrównoważenie dynamiczne wpływa negatywnie na dźwięk, ale ośki czy nawet całego silniczka na jakiś z wyższej pólki wymienić nie chcieli. Weź i zrozum o co tu biega...

Co do MBL1531 CdPro2 i odbiornika SPDIF jak się bliżej przypatrzymy to zobaczymy, że aby zbudować nowoczesny przetwornik potrzebny jest nam sygnał MCLK czyli zegar w czystej postaci niestety w CdPro2 nie mamy takiego sygnału więc mamy problem stosujemy albo jakiś odbiornik SPDIF który zregeneruje sygnał zegara albo budujemy własny zegar i taktujemy nim przetwornik i napęd jak w Gryphonie Mikado pisał o tym ThoraxLabs przy budowie CdPro2, więc sprawa wygląda prosto i czarów tam nie ma, a to że taki MBL gra ciemniej poprzez takie rozwiązanie cóż z tego.

->saczek_XTRM

Przecież trzeba jakoś "normalnie" wytłumaczyć dlaczego napęd zbudowany jest tak, a nie inaczej czyli dorabiamy ideologię nikt nie pisze że CdPro2 ma cyfrowe serwa i różne inne wynalazki (laser jest Sharpa tak jak w starych CDM) martwi mnie tylko to, że normalnie zbudowane urządzenia audio kosztują od kilku kzł wzwyż.

jak myślicie czy silnik napędu płyty musi być jeden konkretny i tylko ten ? Chodzi mi po głowie dopasowanie jakiegoś porządnego silniczka z grubszą ośką i toczonym talerzykiem ;-)

Try to avoid magnetic pucks, the rotating magnetic field seriously influences the tiny coils in the laser (focus and tracking errors, which means more corrections which increase jitter that can't be removed). Also any mechanical unbalance adds vibrations (increases jitter).

ktoś kto pisze takie rzeczy nie ma pojęcia o elektronice i odczycie cyfrowym - CD to nie gramofon - dane odczytane przez laser zawsze są składowane przez wewnętrzny bufor w układzie (konieczne jest to żeby móc dokonać deinterleavingu i korekcji błędów) - jitter może się pojawić w przypadku fatalnie zaprojektowanego układu wyjściowego z takiego scalaka (interferencje, wahania zasilania itp.)

Pewnie mógł być inny (mocowania), musi być tylko na to samo napięcie (chyba DC 6V) i oczywiście dedykacja do CD (obroty w funkcji napięcia). Nie przyglądałem się ale przy krótszej ośce głowica może zawadzać o silnik. Po za tym przy krótszej ośce głowice trzeba zamontować odpowiednio niżej, lub silnik wyżej.

Ośkę można w aktualnym tym silniku.

lancaster,

Ten Philips wygląda jak by miał wyjscie cyfrowe w formacie sony.

Zorro,

Jest w nim RC?

>Yogi

Jeżeli chcesz bezpośredni napęd najlepiej zaadoptować gotowy napęd z CD-romu, tam masz wszystko. Unikniesz bardzo kłopotliwej zmiany mechaniki. Do pełni szczęścia będzie brakowało tylko oprogramowania mikroprocesora do trójfazowego sterowania napędem, ale to akurat do trudnych rzeczy nie należy. Sorry za źle oświetloną fotkę fotkę. Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

no więc właśńie nie wiem czy akurat taki chcę, czciałbym silnik taki jak jest tylko lepszą ośkę i talezyk na płytę bez luzów i chyba już wiem jak to zrobić, potrzebuję tylko napęd z samymi silnikami ... taki sanyo, może ktoś ma na zbyciu albo wie gdzie szybko można nabyć ?

Nieee, no panowie, nie można wymieniać tego talerzyka pod żadnym pozorem. To przecież znak firmowy tego napędu. Szczególnie brakowałoby mi tego niesymetrycznie wykonanego otworu na talerzyku. Swoją drogą, ciekawe do czego on służy?

Chciałem przełożyć talerzyk z KSS'a ale nie pasuje na niego docisk płytki. Nie wiem jak u was ale u mnie nie ma luzu między tależem a płytą CD, natomiast luzy ma tylko docisk.

Yogi, 17 Paź 2007, 10:24

>... taki sanyo, może ktoś ma na zbyciu albo wie gdzie szybko można nabyć ?

tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wygląda mój napęd sanyo z Philipsa z zdjętą górną osloną.

Na zdjęciu talerzyk jest metalowy , w moim plastikowy z trzema zatrzaskowymi kulkami.

Ukryta Zawartość

Bombox jest bez pilota.

Ukryta Zawartość

a CDM0 - ośka ma tylko taką długość co grubość płyty...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obecnie zupełnie nie wzrusza mnie fakt jaka jest jakosc mechaniki w napędzie transportu. Liczą się wyłącznie walory dzwiękowe. Przez dłuższy okres używałem TEACa prawie że identycznego z tym na zdjęciu. Nawet CD2Mpro wygląda przy tym mechanizmie jak biedna sierotka.Cóż z tego że ma piękny srebrzysty duralowy odlew jeśli mechanika przejęta jest z CDM12 , bardziej nowoczesne są jedynie kosci servo-dekodera.

Na górze VRDS widoczny jest masywny dzwigar umocowany na sprzężystym zawieszeniu . Do małego okrągłego talerzyka podklejone są od spodu uzwojenia silnika liniowego . Podobne uzwojenia są przyklejone na górze dużego szarawego talerza o wymiarach płyty CD . Jak widać jest to kompletny silnik bezszczotkowy . Ów talerz wykonany jest on z toczonej stali i waży chyba z 1/3 kg , oczywiscie oś na której obraca się jest łożyskowana.

Płytę CD wkłada się tradycyjnie następnie jest ona od spodu dociskana klasycznym.

talerzykiem. Cała ta machina ma na celu "wyprostowanie" płyty CD aby soczewka lasera nie musiała praktycznie wykonywać ruchów poziomych.

Za ruchy głowicy w poziomie odpowiada silnik liniowy zbudowany z dwóch elektromagnesów , który zastępuje jakże popularne w tanich konstrukcjach plastikowe kółka zębate .

I ku.... co ? .......Dedykowany transport Meridian 500 na tanim CDM12 bez tuningu

zagrał wcale nie gorzej niż TEAC po maksymalnym tuningu z tak pięknym napędem.

Więc szczerze mówię że mam to gdzieś jak długa jest ośka , ile jest plastiku itd.

Wcale nie musi dla mnie coś ważyć 25kg abym uznał że jest dobre.

Ukryta Zawartość

post-201-100002228 1192647898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale czy gra dobrze?

narazie malo wypowiedzi na tmat tego jak to gra... wiekszosc pisze ze ma potecjal....

ja zamontowalem dzis kwarc i chyba jest lepiej... slucham sobie teraz na zmiane z buforem i bez....

Pozdrawiam!!

• Pokaż nowe odpowiedzi