Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcialem sie rozwodzic na temat pozostalych glosnikow bo to nie watek o tym :P

Ale skoro juz zaczales to napisze ze zgodze sie z MBL'em. Do tego szybkosc szczegol zejscie basu u neela ktorej zadna firma nie zaprezentowala. Takiej szybkosci jeszcze w zyciu nie slyszalem.. ten ich utwor 2 min :D

A jak matrix na nich wypadl. Az mi kopara opadla... Glosniki za to w cenie 24tys zl za sztuke a nie 45 jak w MBL'u :D

Witam,

Udało mi się i dotarłem do pokoju 701 - a tam same sławy z działu DIY - super atmosfera !

Wybaczcie koledzy za to co powiem - ale niestety nie udało mi się ocenić walorów shigaklona w tym systemie.

Klocki nie były zgrane ze sobą.

Niestety nie bylo

>nam dane odsluchac Kustagona

bo cholera zaczął znów startować z opóźnieniem. Nie byłem do końca pewien czy to to i zajmować czas. 1,5 mniuty to w tach warunkach (tyle oczu na plecach) wieczność. Też strasznie zaluję.

Rysio, nie słuchłeś wcześniej pewnych monemtów z GC i później Zena...jak się wygrzał. Callas i skrzypki zagrały lepiej niz w pokoju MBL ;D, oczywiści eni emożna miec wszystkiego....ogólnie jazgot ale były jak wcześniej pisałem momenty ;)

"Czyli momenty byli?" - kurna a ja przegapiłem, bom za potrzebą musiał pójść...

(Sprzęt kolega zostawił na przechowanie w jednym pokoiku com go musiał odebrać).

Pewnie w tym czasie delektowałem się "darciem kota" u Szemisa. Płyta: "Art Ensemble of Chicago" - robi wrażenie choć drażni się z poczuciem tolerancji, wyrozumiałości i wytrzymałości na dziwactwo, szaleństwo wolność i cholera wie czego jeszcze. Mieszanka piorunująca uczuć doznawanych przy próbie akceptacji i oswojenia się z tą niezwykle improwizującą SZTUKĄ...

Senicz nie wytrzymał - wyszedł...

wlasnie na taki 'moment' trafilem jak chcialem zapytac czy nie dalo by rady posluchac calego transportu z dacem u siebie :) myslelismy z kumplem ze podpieliscie inny sprzet. inny wzmak i inne glosniki. Coz za zdziwienie ze glosniki te same oraz caly system a gra zupelnie inaczej... ostro naturalnie cieplo szeroko i gleboko... (to tylko pare oszczednych okreslen)...

Jak dla mnie świetna dynamika, ale zabrakło mi 2 rzeczy:

- akustyki - bas aż dudnił

- środka - wokale wycowane, przytłumione, jakby śpiewający siedział w szafie. Fortepian brzmiał nienaturalnie.

W efekcie pewne utwory brzmiały rewelacyjnie, ale inne kiepsko lub wręcz niepoprawnie.

Mimo wszystko dla mnie było to jedno z ciekawszych brzmień wystawy. Szacuneczek :)

Słuchałem sobie przed chwilą płyty Bogusława Lindy

(tak - to ten - panienki kiedyś krzyczały na jego widok :" o ku....a Linduś!!!)

Shigaklon jest totalnie odjazdowy! CDPRO2 i Shigaklon na tej płycie to tak 2 różne światy, że nie można pojąć racjonalnie takich dysproporcji i fakt, że źródłem obu sygnałów jest ten sam krążek CD!

A może coś mi się psuje w starym sprzęcie? Shigaklon w tej płycie (nie jest to audiofilska produkcja) daje wrażenie czystego dzwięku, niezmąconego mechanicznym czy cyfrowym nalotem. (Wspólne jest wciąż to że odbieram go w sposób pocieniony i chudszy.. to się nie zmieniło.

Czy ktoś znający się na rzeczy może to jakoś wytłumaczyć - czy możliwe że kości Sanyo obrabiają sygnał (np oversampling) a CDpro2 nie robi tego? Bo skąd, aż takie różnice? Kabel cyfrowy sprawia mi duże kłopoty w ocenie, a tu usłyszałby lekko głuchy... Trzeba tylko nieco głośnie tego posłuchać...

Zastanawiałem się, czy to jakieś audiofilskie czary, czy może jakiś korektor mający poprawiać, uprzestrzenniać brzmienie bÓmboksa...

Czeka mnie jeszcze wymiana kondensatorów i lepszy kwarc z Omigu, choć już rezonator "z odzysku" z CD Sony daje nieco bardziej gładkie brzmienie. Wstawienie - tymczasowo - nieznanej marki rezystorów na wyjściu, spowodowało niestety pewne stłumienie czy zmatowienie dźwięku...

W watku nr:

14318

Robimy zamowienie na kwarc 16,xxxx z Omigu. Jak ktos ze sledzacych ten watek chetny to zapraszamy. Wyglada na to ze bedzie wyjatkowo tanio bo juz jest chetnych na 64 kwarce :D

Myślę, że znaczna cżęść zamawiających chce wstawić kwarc właśnie do Shigaklona.

Trochę szkoda, że nie można (?) sobie zamówić wersji trzynóżkowej z wbudowanymi kondensatorami ;-)

Może przy wymianie kondensatorów lepiej ograniczyć się do nieco lepszych 'elektrolitów' o tradycyjnej budowie powiedzmy typu Panasoniców FC, Nichiconów, ewentualne Elny - powinniśmy przez to zyskać niezawodność nie tracąc za wiele z charakteru JVC. Nie mając pod ręką BG - N postanowiłem wymontować kilka z jednego ze swoich tunerów (Dual, który musiał ustąpić miejsca bardziej muzykalnemu Kenwoodowi). Co ciekawe po zastąpieniu BG-N w tunerze Elnami Cerafine dźwięk stał się o wiele bardziej żywy i otwarty.

Peter> masz rację, dodałbym jeszcze ... te ulepszenia czy też zmiany wprowadzać powoli, jesli zmiana czegoś powoduje utratę "magic" to lepiej się wycofać i próbować inaczej.

Tutaj jako inspiracja dla klonujących Lektor......ciekawy patent z lampką w ciepłym kolorze . Mam nadzieję że pan Waszczyszyn się nie obrazi jesli zrobię ją u siebie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

antoś - chyba masz do poprawy w "o mnie" - już chyba nie marzysz o jakimś dobrym transporcie ?!

A propos AA - piękny jest z urody. Ale byłem na odsłuchu w starciu z MBL 1531 - AA grand CD wypadł o wiele słabiej.

Myślę, że jednym z elementów tej porażki jest sposób zawieszenia mechanizmu CDPRO2.

Wnioskuję, że owa część mechaniczna - obudowa - jest obecnie dla naszego grona największym wyzwaniem.

sporo zalezy tez od tego na czym stoi ten shigaraclone.

w MBL klocki staly na podstawie granitowej>? mozna cos podpatrzec bo mi sie wydaje ze to nie przypadek ;)

Zwroccie uwage ze wszyscy stawiaja transporty na 3 nogach? W mojej yamaszce laser podparty w 3 miejscach. Wiekszosc stolikow na AS to tez 3 nogi...

Wczoraj klon odmówił mi współpracy przy odczycie płyty CD-R (wcześniej nie było z nią problemu). Żadnych rys nie znalazłem, Sony odtwarza ten sam krążek bez problemu. Zastanawiam się, czy to nie pierwszy objaw zużycia mechanizmu :-/ Gra dopiero od ok. tygodnia, po kilka płyt dziennie...

>Wiekszosc stolikow na AS to tez 3 nogi...

Tu akurat wytłumaczenie jest banalnie proste - przy 3 nogach stół będzie zawsze stabilny, a jeśli podłoga nierówna, podparcie w czterech punktach będzie powodować rozchwianie mebla.

Ryszard> chyba masz do poprawy w "o mnie" - już chyba nie marzysz o jakimś dobrym transporcie ?!

Faktycznie masz rację zaraz to zrobię;-)

AA w CDPro ma wpięty duzy zielony kondesator pod spodem jest to upgrejd firmowy......my mamy czarne i czerwone;-)

mechanika....oooo to proste: Patrz Shigaraki ;-)

Marek> nie wiem czy masz wlutowany nowy kwarc.....jesli tak powodem może być brak tych małych kondensatorków przy kwarcu .....to takie malutkie pipuchny;-)

Kiedy je usunałem po pewnym czasie zaczęły się problemy z wczytywaniem itp.

Na razie mam wlutowany kwarc z trzema nogami wyciągnięty z CD Sony - przypuszczam, że to właśnie wersja z kondensatorami. Zobaczymy, co będzie dalej... Dzięki za sugestię.

czasem w menu jest odłączanie wyjścia cyfrowego, proponuje też podać sygnał cyfrowy na kondensator tuż przed cs 8414 z pominienciem pierwszego układu 74HC - propozycja samego Kustagona opisana w dokumentacji.

Powodzenia

dla przypomnienia wymiary oryginału:

285(w) x 85(h) x 200(d)mm (transport unit)

podstawa ceramiczna ma chyba ze 20 mm - zgaduje tylko - może Peter zmierzył to lub może odgadnąć ze zdjęć jakie zrobił?

Flatfish:

Model 4713: 170(w)x60(h)x245(d)mm - waga górnej płyty 1200g

zasilacz 4799 - 120VA !!!

Płyta górna ma chyba 15 mm i waży ponad 1 kg (czy 1,2 kg jak piszą na sakura stronie)

Ryszard_wpl, 13 Lis 2007, 13:52

>Myślę, że jednym z elementów tej porażki jest sposób zawieszenia mechanizmu CDPRO2.

>Wnioskuję, że owa część mechaniczna - obudowa - jest obecnie dla naszego grona największym

>wyzwaniem.

Napęd na sztywno na jakąś kamienną płytę (piaskowiec?) i wokół alu budę jak w oryginalnym - chyba będzie najlepiej.

Yogi coś takiego proponował na 18 stronie wątku - wpis z 24 Paź 2007, 07:41

Tylko ja bym to widział raczej ze wszystkimi bokami z metalu, a nie z MDF/sklejki.

• Pokaż nowe odpowiedzi