Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Peter

Proszę,nie denerwuj się.Niektóre wpisy warto ignorować(choćby dla własnego dobrego samopoczucia).Ma chłop za przepaścią odlotowy napęd,tylko pogratulować.

>Peter Daniel, 26 Lut 2009, 16:33

>To przeciez Ty i Twoj kolega (ktory wpada tu jak Filip z Konopii i wyrywa sie z przyglupawymi

>tekstami) caly czas probujecie recenzowac moje utwory. Podaj mi jeden przyklad gdzie napisalem

>cokolwiek o Twojej konfiguracji Klona. Nawet nie probowalem tego kopiowac, bo kompletnie mnie nie

>interesuje. Nie interesuje mnie tez czy mozna lepiej, z pewnoscia mozna inaczej, ale nie o to mi

>chodzilo przygotowujac swoj klon: mialem konkretne zamierzenia i chcialem osiagnac konkretny efekt

>dzwiekowy, w swoim systemie.

Drogi Peter,

Filip z konopi (w twoim mniemaniu z Konopii, użyłem inwersji, pomijam inne aspekty) nie wpada, Filip z konopi się wyrywa...

Ciebie rzeczywiście nie interesuje czy można lepiej. Ciebie interesuje jak poprzez tzw. kryptoreklamę, najmniejszym kosztem, zarobić parę kanadyjskich $. I jak widać nieźle Ci idzie..., foto z kalkulatorem też robi wrażenie ;p

Niestety jesteś głuchy i już nic z tym nie zrobisz. Im wcześniej Ty się z tym pogodzisz, tym lepiej dla otoczenia, gorzej dla twoich kanadyjskich $ ...

Wybacz proszę ale z twoją inteligencją jest równie dobrze jak z twoim słuchem, porzuć nadzieję, że jak kryzys minie... Zapewniam Cię, nic się nie zmieni.

Czyżby przy głupawe, przygłupiaste (taka gra słów) nie trafiły w samą istotę rzeczy?

Przepraszam autora wątku za ten mały off topic. Pro publico bono.

Punto finito jak mawia mój kolega szwajcar.

pozdr,

Panowie wrzućcie na luz. Jesteśmy istotami myślącymi i sami dokonujemy wyboru czy robimy transport Andiego czy Petera. Po co polemizować nad wyższością Świąt Wielkanocnych nad… Zgodzę się z tym, że Peter zarabia na naszych zamówieniach ale taki jest jego zawód. Poza tym gdyby nie Peter to większość z nas nie miała by dostępu do części, które w Polsce są „egzotyczne”. Nie ma co ukrywać że nasz rynek jest jeszcze daleko w tyle w stosunku do zachodu. Osobiście jestem mu bardzo wdzięczny. A odpowiedzcie mi na pytanie: czy klon Andiego jest tańszy od Petera?Pytam ponieważ zarzucane jest Peterowi że zbija na nas $. Peter zaproponował klona z wymianą 1 kondensatora na BG, który podobno brzmi przyzwoicie (kilka osób złożyło i są zadowolone). Na początek na pewno zrobię tą wersje. Podyktowane jest to sprawą finansową i tym że jestem laikiem-elektronikiem. Z czasem pewnie apetyt zacznie rosnąć i zacznę zmierzać ku projektowi Andiego. Panowie każdy z Was ma trochę racji ale po co ta dyskusja!!! Pozdrawiam

>>Peter próbowałeś zasilać Shigaklona z akumulatora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>marekzawa, 27 Lut 2009, 11:23

>dartman

>

>Tekst skierowany do Petera Daniela to nic innego jak zawiść, głupota i chamstwo w prymitywnym

>wykonaniu.

cóż za support, ale mnie rozbawiłeś, Filip ? ;p

Witajcie ,

Decyzja zapadła , kupiłem JVC EZ51 , prace rozpoczęte :-)

Mam pytanie techniczne:

Wiele osób ćwiczyło dodatkowe zasilanie 5V. Jaka jest więc Wasza ostateczna opinia na temat sposobu podłączenia 5V - to znaczy czy lepiej dać oddzielne trafo , czy z tego samego trafa , czy zasialać stabilizator 5V ze stabilizatora 8V ?

Czy ktoś mierzył jaki prąd jest pobierany ze stabilizatora 5V ?

pozdr.

Arkadix

antoś, zmiany idą w kierunku lepszym :)

Zdecydowanie.

Z AC gra po prostu bardziej wiotko i z mniejszym drive.

Polecam tylko pobawić się wartością kondensatora na stabilizatorze.

voodoo kablarskie można sobie w tym przypadku od razu odpuścić.

Czy to Cardas litz, czy skrętka CAT5 prowadzona z akumulatora brzmi tak samo :)

W przypadku zastosowania akumulatora instalujemy tez kwarc....chyba że posiadany system jest rozjaśniony.

Ani mi za tym ani po tym, ale w tym wypadku wersja jaką zaproponował Andy wygląda najciekawiej(nie próbowałem jedynie zegara).

CAL!, 28 Lut 2009, 14:44

Tak się złozyło że Shark przyniósł dzisiaj baterię i robilismy sobie małe porównanie. Oczywiście mam inny mod niż Andy czy Peter no może jednak bardziej zblizony do Peterowego :)...z resztą jak czytam każdy ma inny i to jest słuszne bo preferencje i systemy róznią się ZASADNICZO ...czasem nie rozumiem postów wywyzszających jakieś konkretne rozwiązanie bo tak naprawdę nie wiemy niczego, mamy tylko wyobrażenie domysły i sugestie w jakim kierunku idą zmiany ale nie można przewidzieć czy bedziemy zadowoleni z rezultatu, co nie oznacza że wymiana doświadczen jest pozbawiona sensu.

Przyznam że nie zauwazylismy istotnych róznic z aku i z trafem.... no może lekko to co piszesz ale bez szału.

Zmiany są ale na granicy percepcji, czy warte tego aby zrezygnować z wygody uzywania trafa ?....w/g mnie nie. Inna sprawa że w Euphorii zasilacz jest w osobnej obudowie kable są nawinięte na ferryt a trafko dobrej jakości zalane zywicą...i róznica polega na tym że aku ma delikatnie mniej drajwu ale naprawde zastanawiam się czy to nie aby autosugestia:)

Pokombinowalismy natomiast z kondensatorami w zasilaczu i tutaj uzyskalismy wyrazną zmianę czy też poprawę po dołożeniu trzech szt 1000uF BGNX jako byspasy do istniejącego zaslacza gdzie jest FK przed stabem STD zaraz za stabem i BGN 47uF. Używam wyłącznie Omigowego kwarca (Jocko nie bardzo mi się sprawdził)

Poprawiła się bardzo rozdzielczosć i wybrzmienia nic nie tracąc z dotychczasowych walorów napędu.

Jesli chodzi o kable to mam poprostu zaufanie do Cardasa , uzywam też srebrzonej Litzy w teflonie ze starych zapasów wojskowych którą kupiłem kiedyś za grosze na allegro, poprostu chce być pewny że dołozyłem wszelkiej staranności jesli mam do wyboru zwykłą litzę a posrebrzaną wybór jest prosty :)

Odnosnie stabilizatora 5V, najlepiej podlaczyc go przez toggle switch i porownac kilka roznych opcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój aktualny "mod" :) to:

zasilacz 8V na silniki

zasilacz 12V na zegarek

zasilacz 8V na elektronikę, gdzie rozchodzi się na trzy LT1117 przez 10uH - 22uF tantal do masy - LT - 33uF tantal do masy - trzy punkty zasilania: nogi 64 i 56 w LA oraz 22 w LC

tak chyba już zostanie

w porównaniu z pojedynczym LT na wszystko: lepsza rozdzielczość, rozciągnięcie pasma, przestrzeń

antoś,

pytanie zasadnicze brzmi czy jesteś w stanie w swoim systemie wychwycić różnice...

Jakie jest Twoje najsłabsze ogniowo w łańcuchu?

dartman, 28 Lut 2009, 20:44

>pytanie zasadnicze brzmi czy jesteś w stanie w swoim systemie wychwycić różnice...

>Jakie jest Twoje najsłabsze ogniowo w łańcuchu?

Jestem w stanie, gdyby było inaczej nie miałbym nic tutaj do powiedzenia.

W domu stoją trzy pary kolumn z których jedne (STX+Eminence) prawie nie pokazują róznic czy też jest to bardzo subtelne.

Scany dokładnie pokazują to co dzieje się z dzwiękiem zwłaszcza na skrajach pasma, Fostexy swietnie oddają aspekty dynamiczne, barwy i są do bólu analityczne.

Sprzęt na którym robię swoje modyfikacje był często wożony do znajomych w celu porównań a także kilka razy do KAiM i dwa razy na wystawę Audio Show gdzie miałem okazję bazposrednio "zmierzyć go krytycznym okiem" z róznymi zestawami o których nie mógłbym nawet marzyć....naogół wstydu nie było a to już coś biorąc pod uwagę koszty częsci i wykonania.

Na ostatnim AS porównywalismy np Marantza chyba 94 i jakis włoski CD za ok 8 tys. pln. w/w wymienine w bezpośrdnim porównianiu grały.... albo z dudniącym basem, albo bez basu w kazdym razie "Euphoria" by Shigaraki spokojnie obroniła pozycję pomimo że kosztuje ułamek ceny tego tańszego.

Z moich obserwacji wynika że najsłabszym ogniwem systemu oprócz pomieszczenia odsłuchowego są wszystkie sieciowe, głośnikowe i IC kable.

Dart>

Niestety mieszkam w Pabianicach więc to są raczej wyprawy do stolicy. Mam nadzieję że bedzie okazja spotkać się np w KAIM ?. Narazie mam na głowie przeprowadzkę i czasu na pasję bardzo mało.

Kto wie może warto by było np latem spotkać się i zrobić zapowiadaną wojnę klonów chocby w klubie... jesli Awas da się namówić:) O ile wiem mało się tam ostatnio dzieje.

Był kiedys dzień otwarty i porównania upgrejdowanych CD`ków ...bardzo pouczająca lekcja:) Tym bardziej że punktem odniesienia był klubowy odtwarzacz AncienAudio Lektor -IV.

Samo rozdzielenie zasilania w wypadku korzystania z jednego trafa to może być trochę mało. Warto wtedy starą sekcję 8V zasilić przez jakiś niewielki dławik (kilka mH), bo ta część potężnie szumi i przenosi się to na 5V. Po takim dodatku szumy po stronie 5V bardzo zmalały bo wcześniej wszystko co śmieciło z silników przechodziło na 5V.

Antoś, gdyby tylko o wygodę chodziło to już dawno wszyscy korzystaliby z music serwerów i profesjonalnych kart :))))

Zmiany są u mnie dość spore i jednoznacznie korzystne, choć tak jak pisałem w przypadku transportu nie na poziomie makrokosmosu - to naturalne :)

Różnica miedzy akumulatorem a zasilaniem sieciowym jest większa niż miedzy jakimkolwiek nieśmiertelnym i wałkowanym na setki sposobów legendarnym już kondensatorem 0,1uF w tym transporcie.

...a tego STX-a w kolumnach zmień sobie na np. TW70 Visatona :)

....a widzisz Antoś. Jak już w tym transporcie pozostaniesz przy zasilaniu sieciowym to dołóż więcej pojemności. Bas zyskuje na kontroli a całość na zróżnicowaniu i naturalności.

Zresztą w wersji na akumulatorach drobne 20 000uF tez dobrze mu robi w opisanych wyżej aspektach :)

CAL!, 2 Mar 2009, 09:37

Co do serwerów itp. nowszych wynalazków - zdecydowanie nieuniknione, myslę też że CD pozostanie długo podobnie jak LP ze względu na ilości płyt w posiadaniu słuchaczy...niestety nadal pozostaje sekacja analogowa i różnice brzmienia części cyfrowej....duże pole do modyfikacji ;)

Przy dobrze zrobionym zasilaczu różnice w stosunku do aku mogą być podobne jak te wynikające z jakości kondesatora czy konkretnej jego aplikacji, wygoda też jest istotna:)

Co do Visatona nie wykluczone że kiedyś spróbuję, podejrzewamy że jest uzyty w PAC`u WLM w ilości szt. trzech.... z dość dobrym efektem:)

jak odsłuchy na bateriach?

wersja z zasilaniem sieciowym gotowa, jutro wojna, obok stanie wersja z rozdzielonym zasilaniem na bateriach, zobaczymy wyniki ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jacekw, 3 Mar 2009, 21:33

nice look ;-) to czarne na górze to plexi?

Ja strugam taką budę. Jeszcze góra alu i drewniane boki do zrobienia.

I przy okazji dzięki za blachę, czeka na drugiego klona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na górze to grafitowa (czarna) plexi, teraz wiem dlaczego Mark Levinson daje bawełniane rękawiczki na wyposażenie, widać każdy odciśnięty paluch

No i juz prawie zmontowałem swojego shigaclone. Pomóżcie mi tylko podłączeniem. Na pewno trzeba podłączyć płytkę wyświetlacza taśmą z resztą. Napięcie +8V podłączyć w miejsce dławika. A jak pociągnąć zasilaniedopłytki wyświetlacza? Dodam że dawcą u mnie byłmodel EZ51

• Pokaż nowe odpowiedzi