Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

marosik, 22 Wrz 2009, 21:58

>wariant na bramce mc74ac02 NOR

>DOUT78601--rez 330R--=bramka-->kond 10nF--rez 330R--trafko Yamahy(uzw pierwotne)---masa.

>wtorne uzwojenie przez rezystor 75r do wyjscia. jeden z biegunow trafka przez ceramiczny 27pF do

>masy.

100% klarowne.

>wariant z kwarcem.

>jak na schemacie CEC tl0.

>wartosci elementow zmienione/takie mialem.

>22pF przy kwarcu u mnie 27pF

>300R u mnie 330R

>100nF u mnie 68nF

>w sygnale CLK dla LC 78601 z bramki 16.xxx rezystor 330R (na schemacie nie ma)

>trafko z elfy.

>kosci z przerzutnikami shmitta identyczne/oryginalne(od javoreczka)

Czy dobrze kombinuję, że ten oscylator staje się masterem dla napędu?

Rozumiem, że oscylator na przerzutniku można zastąpić prawdziwym zegarkiem, który podłączamy w dwa miejsca - do LC78601 jak dotychczas oraz do bramki IC20 do której dochodzi też DOUT z 78601?

dokladnie jak piszesz. rezonator ceramiczny jednak nie jest tak 'klarowny' jak kwarc (musze i taka opcje sprawdzic). w miejsce kwarcu rezonator ceramiczny. ciekawe jakie bedzie brzmienie.

zmianie chyba najbardziej ulegl bas. jest dociazony i przekonujacy. separacja instrumentow tez super...

ps. zapomnialem napisac ze dodatkowe kosci sa bocznikowane kondkami 1uF/16V tant. nie ma innych pojemnosci. ale ta kwestia to juz szczegol. kazdy zrobi z tego co bedzie mial/uzna za stosowne.

zasilanie dodatkowych kosci z tego samego staba co czesc oscylatora kosci LC

jesli ktos chce trafka z elfy to prosze o kontakt na PW. jutro lub w pon bede zamawial. koszt okolo 8zl netto plus transport i pakunek (pewnie okolo 5-7zl)

Panowie lamerska prośba . Możecie to rozrysować na schemacie/rysunku . Wiem że jest to dodatkowa trudność i wysiłek z waszej strony ale i dla mnie i innych będzie to bardziej przejrzyste .

wszystko jest rozrysowane na schemacie : CEC tl0

nic dodac nic ujac. nawet numery nog sa opisane :)

po stronie shigaclona tez nie trudno dojsc. interesuje nas zdaje sie 4 noga od brzegu->jedna z 2 po rezonatorze ceramicznym.

Dla ulatwienia wrzucam jeszcze zdjecia plytki. U siebie pominalem kondensator sprzegajacy za trafem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100004907 1253887237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zachęcony dobrym przykładem reclocking'u na wyjściu z masterowaniem transportu, zrobię na takim układzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondek mam juz w DACu a wiec drugiego w transporcie nie potrzebuje.

Ogolnie transparency powinno sie polepszyc bez kondow.

Andy777, 25 Wrz 2009, 16:35

>Zachęcony dobrym przykładem reclocking'u na wyjściu z masterowaniem transportu, zrobię na takim

>układzie:

Jeśli chodzi o część na HC74 + trafo to czy uwzględnaisz użycie elementów jak na shcemacie które w jakiś sposób filtrują przebieg i ograniczają szybkość narastania: C981

R961, C976, R962, C963, C962?

Szczególnie niepokojąco wygląda użycie jako sprzęgającego elektrolita C964 i filtracji wyższych składowych na R960, C961.

W DACu nie mam trafka. Testowalem wczesniej kilka roznych transformatorow w DACu NOS (wlacznie z SC) i gralo lepiej bez. Jako czesc modyfikacji, wymontowalem takze trafo w Bidat.

Jesli transport ma na wyjsciu trafo, w DACu jest ono juz zbyteczne.

Molibden,

dzięki wielkie za uwagi!

Na szczęście nie muszę tego budować - to są trzewia od śp Victora XLZ900 - co najwyżej będę stopniowo odejmować :) to co wymieniłeś. Ciekaw jest jakości tego oscylatora, wg internetu kosztuje 50$ :) nie ma za to żadnego schematu, co mu podać na odnóże #1? wg schematu wchodzi tam wyjście komparatora fazy, który dostaje na wejściu sterowanie synch zewn. i tajemniczy sygnał LRCK z lokalnego DSP.

czy ktos juz testowal wyjscie z ceca? nadal jestem jedyny?

oto zdjecia plytki 4x6cm

Ukryta Zawartość

post-10216-100004768 1253995705_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem drugi :) właśnie odpaliłem reclocking i mastering na nówce dawcy, więc trudno jeszcze ocenić brzmienie, ważne że gada; rozpiera mnie duma - to mój pierwszy sukces w cyfrówce:

Ukryta Zawartość

post-11398-100004760 1254029824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marosik, 27 Wrz 2009, 12:37

>andy gratulacje :)

>jak bedziesz chcial sprobowac wyjscia z cec'a to daj znac :)

Dzięki. Pochodził krótko, i było naprawdę zacnie przy cichym odsłuchu w niedzielny poranek :). Przestrzeń, powietrze i lokalizacja.

Niestety potem zdechło. Sygnał DOUT mocno odkształcony i nieczytany przez DAC. Prawdopodobnie rozjechał się zegarek ECXO, jak wyczytałem to jest External Controled, a więc nie jest mu obojętne napięcie z komparatora fazy IC959. Spróbuję zastąpić R975 peerką. Jak się nie uda na tych flakach, zrobię Twój układ i z pewnością dam znać. Przy okazji sprawdziłem sam werk tak jak jest bez żadnych zmian (dawno nie słuchałem oryginału:). I muszę przyznać, że z Behrem 2496 gada dobrze, ten DAC naprawdę dużo wybacza transportowi :).

off top.

trafka wygladaja tak(na razie tylko 2szt). prosze o podanie adresow na PW. jesli komus nie przeslalem danych to prosze sie upomniec.

wysylka zgodnie z data przelewu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na plytce nalezy zrobic zworke pod scalakiem 74act14 (nie zrobilem pod nia plamek) miedzy kondkiem obciazajacym kwarc a punktem masy pod scalakiem. zworka ma przebiegac nad polaczeniem miedzy 2a13noga scalaka.

zworke widac na moim zdjeciu w postaci pieknego mostka.

Zrobił ktoś taki mod jak andy czyli rozdzielił zasilanie +5V na 3 staby, które podane zostały na nogę 56 i 64 LA oraz 22LC?Patrzę na schemat i 22 noga LA idzie na wyświetlacz, natomiast w nocie katalogowej jest napisane że to faktycznie zasilanie części cyfrowej. Czegoś tu nie kumam:-/Ktos może rowiać moje wątpliwości?

I byłbym wdzięczny jakby mi ktoś ładnie wytłumaczył gdzie przeciąc ścieżki, żeby wstawić te staby bo męczę schemat i męczę i nie mogę do tego dojść;-/

Sorki za tyle postów pod rząd - niestety nie ma edycji. Zaznaczyłem na czerwono zasilanie, które chyba powinno być rozdzielone na 3 staby wg zaleceń Andyiego. Załóżmy, że przecięcia ścieżek będa w tym miejscu, gdzie znajdują sie napisy +5V i tam też zostaną wstawione staby. Wg schematu powinien być jeszcze jeden stabilizator dający 5V idący na kość LA9541. Andy czy to co zamieściłem jest poprawne?

Zajrzałem do datasheetu LA9541 i on jest zasilany z +8V czyli zasilacz do silników. Czyli jak założę staby jak opisałem w powyższym poście będzie ok? Na LC wystarczy 1 stab?

adi wez plytke i zacznij dzialac ze schematem. na schemacie mozesz gdziekolwiek podlaczyc. schemat nie jest zgodny z tym co na plytce. kondki w zupelnie innych lokalizacjach niz nogi scalakow nie rozrysowane ferrytowe zworki itp.

ja oddzielilem napiecie -> VREF (noga 64) + tranzystor sterujacy pradem lasera.

pozostale napiecia z innego staba.

czesc analogu przez rezystor jak bylo.

czesc generatora lacznie z dolozona plytka przez inny stab.

• Pokaż nowe odpowiedzi