Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

adigrzelczak, 29 Wrz 2009, 15:34

>Zajrzałem do datasheetu LA9541 i on jest zasilany z +8V czyli zasilacz do silników. Czyli jak

>założę staby jak opisałem w powyższym poście będzie ok? Na LC wystarczy 1 stab?

Odgrzebałem archiwum, i:

LA9242:

64-Vcc1 dla RF system, stab

56-Vcc2 dla servo digital, stab

Vref wychodzi z 58

LC78601:

22-Vdd, stab - także na 62,49,40,6

+5 na wyświetlacz idzie z oryginalnego Q902

Zabawa polega na tym, aby to wszystko porozdzielać wyjmując różne zworki i tnąc ścieżki.

Jeśli ktoś już ma zewnętrzny zegarek, wykonanie reclocking'u jest banalnie proste - wystarczy jeden flip-flop przyklejony wprost do zegarka: (sorry za jakość, to tylko nokia:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W ten sposób zegarek staje się centralnym punktem, z którego taktowany jest transport i wyjście DOUT - w wersji uproszczonej OTL :) przez dzielnik oporowy.

JVC robi to na dwóch flip-flopa'ch plus bramka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> wystarczy jeden flip-flop przyklejony wprost do zegarka:

Andy możesz rozrysować tego flip-flop . Mam Jocko i chcę go zaaplikować do shigaclona . Dzięki z góry

Dzięki Andy. Czyli wszystko się zgadza - jak na schemacie. Dla REF - LA osobny stab, dla digit. LA - osobny stab i dla digit. LC - osobny stab. Źle pooznaczałem nózki na załączonym schemacie. Ale idea zrozumiała. Robię także wyjście z TL0 i kwarc też zasilę z osobnego staba. Juz nie mogę się doczekać co z tego wyjdzie:-)

Kajo, 30 Wrz 2009, 08:45

>> wystarczy jeden flip-flop przyklejony wprost do zegarka:

>

>Andy możesz rozrysować tego flip-flop . Mam Jocko i chcę go zaaplikować do shigaclona . Dzięki z

>góry

jakoś tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Andy . Jeżeli dobrze rozumiem ze schemtu który zamieściłeś IC 956 to bramka zrealizowana np na HCU a ten IC 955 to co to za scalaczek / układzik ???

włączę na chwilę nasz ulubiony przycisk :)

RECLOCKING + MASTERING WYMIATA WSZYSTKO CO ROBIŁEM WCZEŚNIEJ Z ZASILANIEM

Napęd nietknięty lutownicą (tylko rezonator ceramik i DOUT), na zwykłym zasilaczu 9V, położony luzem na desce - jak na fotkach powyżej - gada już teraz lepiej niż mój superduper wyposażony w ileś tam trafek, stabów i egzotycznych kondzi, tudzież 10kg obudowy i jeszcze niebieskiego LEDa :)

Co dalej: oczywiście ulepszenie układu taktującego ala JVC - 2 flipflopy i bramka.

A taki flipflop się nada do powyższego układu " ELCAP 74HCT175 QUAD D-TYPE FLIP-FLOP (50 PCS)"

Aukcja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Andy

Jeżeli chcesz się pobawić to umieść ten reclocking bezpośrednio przed odbiornikiem SPDIF, a zegar wyślij do napędu lub nawet przetaktuj odbiornik SPDIF zegarem. Przy takim rozwiązaniu polecam odseparowanie galwaniczne zegara i przetwornika od reszty świata, zasilanie ostatniego ogniwa cyfrowego i tak ma wpływ na dźwięk. Nie ma powrotu.

Zrób testy czy słyszysz różnicę pomiędzy oryginałami i cdr, się zdziwisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andy777, 30 Wrz 2009, 18:54

>włączę na chwilę nasz ulubiony przycisk :)

>RECLOCKING + MASTERING WYMIATA WSZYSTKO CO ROBIŁEM WCZEŚNIEJ Z ZASILANIEM

>Napęd nietknięty lutownicą (tylko rezonator ceramik i DOUT), na zwykłym zasilaczu 9V, położony luzem

>na desce - jak na fotkach powyżej - gada już teraz lepiej niż mój superduper wyposażony w ileś tam

>trafek, stabów i egzotycznych kondzi, tudzież 10kg obudowy i jeszcze niebieskiego LEDa :)

>Co dalej: oczywiście ulepszenie układu taktującego ala JVC - 2 flipflopy i bramka.

andy nie masz wrazenia ze w porownaniu z super duper nowy klon delikatnie muli?

podlacz do super duper ten prosty uklad z cec'a a zobaczysz ze zabawa z trafami stabami itp miala sens.

ja tak zrobilem. do klona podlaczylem ten uklad i dopiero zaczalem wstawiac staby oscony tantale itp. przyjemnosc jest, gdy za kazdym wstawieniem oscona zamiast oryginalu lub natcona bocznikowanego 100nF, pojawialy sie dodatkowe szczegoly, powietrze miedzy instrumentami zwiezlosc basu i jego zejscie. nareszcie klon nie ma kocyka (cokolwiek wczesniej robilem nie moglem sie go pozbyc). czy tak jednak jest w rzeczywistosci dowiem sie za jakis czas na odsluchu u znajomego na lepszym sprzecie od mojego :)

i jeszcze jedno. nie moge sie opanowac ze smiechu. cos kombinujecie z tymi flopami. popatrzcie co uzyli w cec'u. tam jest przerzutnik z czestotliwoscia jak ponizej na focie

najprostsze rozwiazania sa najlepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marosik, 30 Wrz 2009, 20:58

>andy nie masz wrazenia ze w porownaniu z super duper nowy klon delikatnie muli?

>podlacz do super duper ten prosty uklad z cec'a a zobaczysz ze zabawa z trafami stabami itp miala

>sens.

Owszem, mam takie odczucie, ale naturalność dźwięku i przepiękna średnica są powalające.

Oczywiście, jak dopracuję reclocking, wyląduje w superduper.

shark700, 30 Wrz 2009, 20:48

>->Andy

>Jeżeli chcesz się pobawić to umieść ten reclocking bezpośrednio przed odbiornikiem SPDIF, a zegar

>wyślij do napędu lub nawet przetaktuj odbiornik SPDIF zegarem. Przy takim rozwiązaniu polecam

>odseparowanie galwaniczne zegara i przetwornika od reszty świata, zasilanie ostatniego ogniwa

>cyfrowego i tak ma wpływ na dźwięk. Nie ma powrotu.

>Zrób testy czy słyszysz różnicę pomiędzy oryginałami i cdr, się zdziwisz.

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Dzięki za fajne linki, dużo do poczytania :)

Ok, u mnie za odbiornik SPDIF a jednocześnie upsampler robi CS8420. Też myślałem żeby stąd ukraść zegar i taktować transport, ale niestety zegary są 24.576M i 22.579M, a transport powinien dostać 19M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem takie trafko w moich szpargałach. Nada się?

PH 163112

10/100Base SMD Transformer module

Feature

¨ Designed to meet IEEE802.3u requirement. ¨ Primary inductance 350mH min. with 8mA DC Bias

¨ Turn ratio 1:1 on transmitter side ¨ Designed to meet IR 2350C peak requirement.

Specifications @ 250C

Parameter Condition Min. Typ. Max. Unit

Inductance @100KHz,100mV, Pin(16-14) & Pin(11-9) 350 *Note 1 mH

Turn Ratio Pin(1-3) : (16-14) 1 : 1 ±5%

Pin(6-8) : (11-9) 1 : 1 ±5%

Leakage inductance 0.5 mH

Interwinding Capacitance 28 pF

DCR Pin(1-3)& Pin(6-8) 0.7 W

Pin(16-14)& Pin(11-9) 1.1 W

Insertion Loss @1-100MHz -1.0 dB

Return Loss @1-30MHz -16 dB

@30-60MHz *Note 2 dB

@60-80MHz -10 dB

Cross Talk @1-60MHz -40 dB

@60-100MHz -38 dB

CMRR @1-60MHz -45/-40 dB

@60-100MHz -40/-35 dB

Voltage Isolation 1500 Vrms

Note 1: measured at 8mAdc over operating temperature 0~700C

Note 2: Greater than 16-20 log(f/30 MHz)dB

Zaryzykowałem i wlutowałem go. Zmiana jest , ale czy na lepsze? Nie wiem. Coś w kierunku uspokojenia na pewno tak, jakby mniej krzykliwości. Bo Caddock w dzielniku ładnie wyciągał średnicę, ale może trochę za bardzo. Słucham dalej bo to wrażenia po godzinie grania dopiero.

Układ wg JVC nna dwóch przerzutnikach i bramce sumującej nie zadziałał - generuje na wyjściu rodzaj piły o częstotliwości podwojonej. Pozostaję więc przy jednym, na razie z dzielnikiem. Muszę przyznać, że tak zreclockingowany transport jest bezwzględny dla DACa, tzn obnaża jego niedostatki np nierówne pasmo.

Krzych 2, 4 Paź 2009, 20:38

">Zaryzykowałem i wlutowałem go. Zmiana jest , ale czy na lepsze? Nie wiem. Coś w kierunku

>uspokojenia na pewno tak, jakby mniej krzykliwości. Bo Caddock w dzielniku ładnie wyciągał średnicę,

>ale może trochę za bardzo. Słucham dalej bo to wrażenia po godzinie grania dopiero."

Czy możesz narysować to połączenie? tnz. jak było bez trafa i jak jest z nim.

Zrobiłem to tak jak jest pod jedynką. Spróbuję też tak jak jest pod dwójką. Trafko narysowałem w uproszczeniu, w rzeczywistości są dwa w jednej kości z odczepami i dławikami. Jazda jest też z kondkami foliowe mulą, wskazany dobry ceramik. Foliowe to chyba nie do takich częstoliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi