Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jestem po próbach z włączeniem drugiego FF w kości do +5V aby nie było domniemanych oscylacji zgodnie z rysunkiem powyżej i to w moim przypadku nic nie dało . Prawdopodobnie kosci dostały strzała bo grzeją się jak cholera . Nic będę czekał za nowym FF i zrobię myk z zasilaczem +5V + tantal na wyjsciu aby zasilić FF

U2 to przeciez trafko Pulse E.... wiec po co trafko dawac pozniej kondzio do obudowy skoro i tak masa podpieta do masy?

nie rozumiem tego ale widocznie cos tam jest...

> Andy777

>Wczoraj poszedłem dalej :). Zegarek na transport przez dwa szeregowo połączone przerzutniki >schmitta. Wyjście z /Q poprzez dwie pary równoległych przerzutników schmitta czyli osobne na >gniazda RCA z rezystorami i na trafkiem. Rezystory smd 100 Ohm na wejściu DOUT, na wyjściu zegarka >na transport, i pomiędzy /Q a schmittami. Zasilanie jak w poprzedniej wersji, płytka z FF i >schmitt wisi na trzech drutach na Jocko. I znowu zadziałało :). Gra jeszcze nie wiem jak, późno >było.

Jak tam odsłuchowo nowy układzik lepszy ???

Słaby, chyba te schmitty namieszały, jak dałem pojedynczo jest lepiej. Chyba trzeba zrobić ful wypas tak jak na obrazku powyżej, dodając jeszcze jedną baterię inverterów na wyjście rezystorowe.

> Andy777

Ja jeszcze raz wczoraj zrobiłem te wyjście na bramce z rysunku powyżej ten schemat na dole i podłączyłem do dout klona i nie gada . Chyba mam pecha z tymi układami bo FF też nie ruszył . Moja konfiguracja na teraz która ruszyła to klon + zegarek jocko + na przemiennie dzielnik rezystorowy lub trafko które się wygrzewa ( podobno 100 godz ) .

Dzisiaj jadę do sklepu na zakupy . Mam nadzieję że mają FF to kupię 5 szt na próby i staba na +5V , tantala 10 uF i spróbuje dokładnie tak ja ty to zrobiłeś . Jeżeli u ciebie gada to cudów nie ma .

Odpaliłem wreszcie FF . Problem był po stronie zasilania +5V . Miałem wcześniej dwa trafa osobno na zegarek i osobno na FF + osobna stabilizacja na zegar i FF . Prawdopodobnie nie zamykała się masa i do tego przy próbach spaliłem dwie kości FF . Było warto . To co robi przetaktowanie na FF . Mogę szczerze powiedzieć . Wymiata wszystko czego próbowalem dotychczas . Inny wymiar dzwięku .

Narazie gram na poniższej konfiguracji wyjściowej za FF . Trafko Pulse z Elfy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja za to posłuchałem trochę porównawczo trafko vs opory, oba sterowane tak samo przez osobne invertery. Właściwie to nie ma porównania :) trafko wygrywa w cuglach.

Też mam wyjście ala CEC. Dzielnik sobie podarowałem. Zastanawia mnie to wyjście zegara w CECu są dwie bramki, a na wejściu FF nie ma. Co projektant miał na myśli?

To jak odpaliłem przetaktowanie na FF to może warto trochę powalczyć z wyjściem na bramce/inverterze np 74HCU04N bo taki mam . Próbowałem zrobić te wyjście z schematu poniżej ale nie gadało . I tak myślę że to mogła być taka sama sprawa jak z FF . Dzisiaj spróbuję jeszcze raz zbudować układzik i zasilić z tego samego stabu +5V co FF i zobaczymy czy zacznie gadać .

A może coś takiego zrobić . Może macie jakieś układowo interesujace wyjście spdif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sklechciłem na szybcika te wyjscie na inverterze 74HCU04 które zamieściłem powyżej , ten układ AN no i nie ruszyło . Może coś pomyliłem i tak wyszło albo układ za bardzo przekombinowany a może musi być w całości a nie tylko część zaaplikowana . Jutro to sprawdzę i zrobię ten układ niżej też na inverterze

Można tak: |

-----| O-----------

| |/ | S/PDIF output

| | 150nF (RCA or BNC)

| | | | ||

TTL level ---| o------ -----| O----------- ---||-----374R--- ----- center pin

signal |/ | |/ | || |

| | |

| | | 93R1

-----| O----------- |

| |/ | ----- ground

| | |

| | | ---

-----| 0-----------

| |/ |

| |

| | |

-----| 0-----------

|/

74HTU04

Oj coś nie fajnie się wkleiło najlepiej sam zajrzyj-różne wersje konwersji TTL-Coax:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno zbudowałem wyjście w-g schematu poniżej i działa perfekcyjnie.

Jedyne moje modyfikacje to dodatkowy rezystor 3R3 i oczywiście trafo separacyjne 1:1.

Sprawdzałem na 8 metrowym kablu koncentryku, antenowym na szybko zakonfekcjonowanym i żadnych problemów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzych 2, 10 Lis 2009, 11:22

>Też mam wyjście ala CEC. Dzielnik sobie podarowałem. Zastanawia mnie to wyjście zegara w CECu są

>dwie bramki, a na wejściu FF nie ma. Co projektant miał na myśli?

Tak samo jest w AN. Chyba nie chodzi o to, żeby dodać kilka-kilkanaście nS czasu propagacji? Podejrzewam raczej, że chodzi o "odświeżenie" sygnału, który przyszedł z innej płytki na CN5, wszedł na FF, ale dalej idzie jeszcze na przez CN4 na kolejną płytkę obwodów wyjściowych. Podobnie jest potraktowany sygnał DOUT. Dodatkowe pięć równoległych buforów na wyjściu robi wrażenie :). Uwagę zwraca również zastosowanie szybkich FF i INV, oraz staranny jak sądzę dobór R i C. Bardzo eleganckie rozwiązanie.

Robię tak samo, trafka już zamówione.

Może ktoś podjąłby się zrobienia PCB do tego układu? :)))

Ciekawe czy dałoby się zrobić zdjęcia tych płytek łatwiej by sie to zaprojektowało , można by też coś powiedzieć o elementach RC. Rzeczywiście robi wrażenie. Puszczałem sygnał przez pięć równoległych inverterów, ale jakoś tak różnic specjalnych nie stwierdziłem. Zastosowanie szybkich inverterów i FF, ale nie za szybkich. Stromość narastania sygnału może narobić bałaganu na zasilaniu.

I udało się . Odpaliłem wyjscie na invereterze 74HCU04 w dwóch konfiguracjach jakie zamieściłem wcześniej . Oczywiście jakość elementów daje dużo do życzenia bo kupowane w sklepie elektronicznym( rezystorki 1% , kondki zwykłe ceramiczne itd ) zbudowano to na płytce uniwersalnej . Z krótkich odsłuchów porównawczych układ AN górą. Zastanawiam się co można jeszcze wycisnąć z tego klona .

Chyba nieuniknione jest zrobić cały układ AN na PCB i na dobrych elementach .

Gratki.

Tak, nieuniknione. PCB to niestety lub stety nie moja specjalność. Za to postaram się dotrzeć do oryginału i podesłać fotki.

Krzych, podejmiesz się?

ALWSR - już nie pamiętam o co szło... chyba napędzenie silników? dawno zrobione z dobrym skutkiem, efekt - lepsza separacja, lokalizacja i szerokość. Nawet bardzo się nie zdziwiłem :)

udało mi sie zdobyc trafo pulsowe Murata 1001C. Na jakims forum dosyc go chwalili. Przełozenie 1:1, wiec dam szanse temu AES/EBU. Behringer juz jest w drodze do mnie, a jego mozna karmic sygnałem AES/EBU. Z tego schematu CEC wynika (no i gdzies indziej tez to czytałem) ze AES/EBU chodzi na poziomie TTL. Moze któs ma jakis wypróbowany przepis na fajny kabel AES/EBU?

Andy777, 30 Paź 2009, 19:38

>Pytanie do Kolegów, którzy jadą na rozdzielonym zasilaniu 8/5: co macie na 8V?

>Odpaliłem właśnie maks wypas 8V na ALWSR ...

Andy. Odnośnie tego wpisu pisałem jak wyszło Ci to ALWSR. Myślałem ,że masz tego ALWSR jako preregulator 8V

Na pre 8V na elektronikę mam jakiegoś prościucha, tam dalej i tak jest dość wszelkiego dobra - 3 x (1117, oscony, tantale i dławiki). ALWSR daje 8V tylko na drivery.

• Pokaż nowe odpowiedzi