Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Dwie informacje.

Słaba - opublikowane schematy nie pochodzą z AN :(. aczkolwiek ich pochodzenie nie jest całkiem nieznane :). Sorki za wprowadzenie w błąd i zamieszanie.

Lepsza - zastały z powodzeniem zaimplementowane, wkrótce będę wiedział więcej, gdyż obejrzę je w naturze.

BTW. byłem dziś w ELFA, mają jeszcze w magazynie centralnym pięć trafek Pulse.

Andy- uwaga z tą szybkością układów. Zbyt strome narastanie impulsów może namieszać, powstaną "piękne" szpileczki na zasilaniu , z którymi trzeba będzie powalczyć zwróć uwagę na to ,że w Jocko zegarze na wyjściu jest relatywnie wolna wersja tego 7404- 74HCU04. Ciekawostka- CEC TLO i TL1 różnią się typem ukladów na wyjściu TLO ma bramki 7414 TL1 -7404, płytka jest ta sama. Podpatrzyłem to na stronie Ł. Fikusa.

Krzych, fajnie słuchać ze świadomością co pod maską :)

Tu ciekawa dyskusja o trafkach impulsowych i ich implementacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dopiero zacząłem lekturę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za link- poczytam. Dzisiaj z racji, że mam dostęp do automatyki przemysłowej przjrzałem sobie kilka płytek różnych modułów i zdecydowanie częściej stosuje się bramki z histerezą czyli te 7414. Nawet sam interfejs RS 422 na wejsciu CS 8412 ma wlaśnie taką bramkę. Może się okazać , że lepiej jest dać 7414 niz 7404. Przekopię net zaraz, może się coś dowiem.

Dałem taki kondek i jest lepiej- góra czytelniejsza jakby mniej wycofana. Wcześniej w tym miejscu był u mnie BGNX 0,1 . Audio Note tez go chyba preferuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś wylut. Było kilka, to jednego "rozebrałem"- na pewno ceramik; w środku tkwił smd z przylutowanymi nóżkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

72 strony watku juz mamy. patrzac na to co robimy dochodze do wniosku ze rownie dobrze moznaby zamowic plytke z pozadnymi grubymi sciezkami/kupic scalaki i zrobic wlasny transport oparty o czesci z bumboxa JVC :)

cos czuje ze chetni byliby nie tylko z Polski :) padniety klon moglby byc dawca czesci... czyli kolejne zycie dla naszego ulubienca :)

Tylko taka płytka to nie jest takie proste, ale dobra- fajne by to było. Fakt DAC forumowy powstał, wzmaki- tez parę, a transportu jeszce nikt nie wykombinował na forum.

W sprawie płytki - patrząc na serwisówkę (str 16) układ nie jest tragiczny pod względem ilości elementów ale scalaki są gęste i dużo jest połączeń pomiędzy scalakami. Napędy za około 30-40 pln będą pewnie długo do dostania.

Czy ktoś sprawdzał dostępność scalaków ?

Według mnie płytka z elektroniką to najsłabszy element - moja padła po pół roku grania, szukam dawcy.

Jakby była płytka forumowa pewnie trwałość i czas życia naszych konstrukcji byłyby większe.

mozliwosc projektowania plytki daje spore mozliwosci. nie tylko rozdzielenia napiec zasilania/oddzielne staby, ale takze mozliwosc wyboru czesci. moj shiga jest na elementach przewlekanych i nie widze problemu w konstrukcji takowego. plytka nie jest wiele wieksza bo tylko okolo 1.5cm na kazdym wymiarze.polaczenia miedzy scalakami mozna przesledzic z jednego z dawcow.

idac dalej mozna probowac zastosowac inne scalaki/mlodsze lub z pamiecia paru bitow plyty... (ale to juz temat na inny watek)

co do kondkow przed trafkiem to sprawdzilem jak na razie 4 szt.

jeden ceramiczny smd ok5.5uF mul bez gory z calkiem niezlym srodkiem.

68nF bordowy podobny do tych ktore sa np w TLX0 i Yamahach dawnych lat. niezle mialem go bardzo dlugo. rowno szczegolowo. nieco mniej dolu niz z Multicapa>?. moze odrobine krzykliwy-zaleznie od systemu.

470uF/63V zolta kanciasta obudowa ze znaczkiem - trojkacik (nie wiem co to za producent) z philipsiaka.

dobrze wiecej szegolu i dolu niz w 68nF. scena bardzo gleboka gora detaliczna dzwieczna lecz jednak nie tak dzwieczna jak Multicap.

10nF Multicap (stosowany w miejsce slawnego 0.1uF) chyba najlepiej. bas zwiezly ze wzgledu na pojemnosc. napiecie znamionowe kondka naddaje iloscii basu. gora dzwieczna wielobarwna. porownywalny z 470nF/63V. scena plytsza ale wiecej detali (swiadczy o wycofaniu srednicy i pchnieciu gory)

kondkow juz dawno nie uzywalem wiec moze sie cos zmienic. pogrzeje troche multicapa. kto go ma niech sobie sprawdzi. ciekawe doswiadczenie.

Buduję klona z transformatorem umieszczonym wewnątrz obudowy transportu. I w związku z tym mam pytanie.

Jakie kable wysoko prądowe wewnętrzne użyć do połączenia transformatora z gniazdkiem obudowy ?

do podłaczenia gniazdka sieciowego z trafem nie trzeba wysokopradowych kabli. Ja uzywam przewaznie kable poobcinane z padnietych zasilaczy komputerowych. One sa do 300V.

Tak się zastanawiam bo mam już zegar jocko wpięty do klona , przetaktowanie duot na FF z tego samego zegara i wyjście na inverterze . Gra to super . Co można jeszcze poprawić ???. Może teraz kolej na dac-a . Mam nos-a wg Petera w wersji premium . Pytanie czy on teraz dorównuje dzwiękiem do tego co wychodzi z klona . Może warto także przetaktować z tego samego zegara także dac-a . Np tak jak poniżej . Może ktoś to już robił i ma jakieś doświadczenia i może nie warto się w to bawić . Gdzie powinien być zegar np przy dac-u ??? . Jak wysłać sygnał zegara do transportu ( jakiś nadajnik/odbiornik linii np ??? ,jaki kabel połaczeniowy między nadajnikiem a odbiornikiem ) . Oczywiście mówimy o wersji rozdzielonej czyli transport i dac w osobnych obudowach . Narazie mam poligon doświadczalny ale kiedyś będę chciał to wpakować w obudowy .

I schemat nos-a PD na stronie veterana :

Ukryta Zawartość

Czy można włączyć sygnał zegara do CS8412 na nóżkę 19 ( MCK ) i czy da to poprawę ???

Ukryta Zawartość

sprawdzajac kondki przed trafkiem wpadlem jeszcze na 1.

jego imie to oscon sp 10uF/16V

najlepszy typ w tym miejscu... foliowce, monolity sie nie sprawdzily.

Tak sobie szukam w necie i coś znalazłem. Czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem użycie dobrego szybkiego transoptora np 6N137 po stronie DACa tylko ten czas propagacji trochę długi ok 45ns średnio. Wystarczyłoby odpowiednio ukształtować sygnał. Dioda w transoptorze poprostu nie zaświeci jeśli trafi na nia sygnał odbity w kablu. Widziałem kiedyś wyniki pomiarów odpowiedzi impulsowych kabli- można się przerazić :)

>sprawdzajac kondki przed trafkiem wpadlem jeszcze na 1.

>jego imie to oscon sp 10uF/16V

>najlepszy typ w tym miejscu... foliowce, monolity sie nie sprawdzily.

Ten ceramik , który dałem ostatecznie wyleci. Przeleciałem na nim moją płytotekę i gra no właściwie nie gra- dźwięk jest syntetyczny brak naturalności. Oscona spróbuję. Próbowałeś tantale?

Dwa linki w temacie reclockingu SPDIF:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Dwa linki w temacie reclockingu SPDIF:

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Dzięki Andy- poczytam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy któryś z kolegów nie ma przypadkiem jakiegoś uszkodzonego egzemplarza JVC z dobra kością LC78601R. Swoją niestety upaliłem :-(

Proszę o info na pw

Ja mam przed trafkiem kanapkę 4.7 panas fc + 100n styrofl + 10 n ceramik.

Dałem tantala 10u/25V- fajny. Na razie przesłuchany Gladiator i Mark Knopfler - Sailing to Philadelphia i szczena na ziemi. Tak dźwięcznej góry jeszcze nie miałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi