Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Kliknąłem na link i rozwala mnie jedna fota - a dokładnie sposób podłączenia kabla do kostki napędu Pro - w lektorze . Fotka podpisana jest : Lektora oparto o znakomity napęd Pro-2 Philipsa w najnowszej wersji Mk II." Konstrukcja za tyle kasy i nie stać producenta na wykonanie wtyczki ????

MarekG

Może i lepsze połączenie - jednak wygląda to co najmniej śmiesznie. Jeśli miało by być dobre połączenie to można wylutować gniazdo i wlutować się bezpośrefnio w płytkę. Byłoby - bardziej estetycznie. Może się czepiam ale w sprzęcie za 13,500 zł wygląda to po prostu śmiesznie - takie typowe DIY....

hmmm,sam nie wiem ;)

z tym ze tu pewie wiekszy wplyw ma ten bufor na bramkach niz samo trafko.... ogolnie mam wrazenie ze troche jakby przestrzen zmalala ale pod innymi wzgledami jest lepiej... mam jeszcze kilka opcji do przetestowania, narazie chce mienic kwarc i poprawic zasilanie na plytce transportu, potem bede dalej kombinowal...

a jak twoje doswiadczenia z trafkiem?

Oryginalny zasilacz, oryginalny rezonator, bez modyfikacji, napęd nawet nie przykręcony tylko leży i odtwarza, wyjście na rezystorach kawałek kabla i NOS. Rozbuchana przestrzeń za to mało precyzyjna porównywałem do Denona, brak głębi przez co dostajemy dźwięk na twarz, czystsze dźwięki dochodzące z tła czyli trochę żywiej. Porównywałem w dwóch systemach w ciemniejszym było nawet lepiej w tym jaśniejszym to już było za żywo. Napęd sieje zakłóceniami elektomagnetycznymi ic nie ekranowane w moim przypadku powodowały dziwne sprawy i różne filtry sieciowe czy sieciówki nic tu nie pomagały dopiero normalny kabel w ekranie jako ic załatwił sprawę. Nie stwierdziłem aby napęd siał zakłóceniami na przetwornik ale może dlatego, że tylko napęd był bez obudowy reszta sprzętu ekranowana, pomimo tego wystąpiły dawno przeze mnie nie słyszane problemy z charakterystycznie zbudowanymi ic.

Shark700>

Czyli potencjał jest. I tu jest jak się wydaje spore pole do modyfikacji ;-) zawieszenia zasilania i zegar tez pewnie za nie długo dotrze....już się cieszę:-)

zastanawwia mnie jak to w MBlu jest, tam prosto z płytki cdpro2 lesi spdif do DAC'a.. nie ma traf czy bramek, nic, czy wyjście z cdpro2 jets takie dobre? czy po prostu filtr analogowy załatwia sprawę...

->Matthew

Jak połączenie SPDIF ma 20cm i jest bez traf i innych scalaków to ma mniejsze znaczenie niż przy tym jakby napęd i dac były w osobnych obudowach i łączone normalnie zbudowanym torem SPDIF z dwoma trafami kablami, które różnie grają itp. Co najlepsze firmy wymyślają dla połącznia swoich klocków typu napęd i dac specjalne łącza głównie bazujące na I2S z master clockiem w przetworniku.

Myślałem o użycie EJAI(czy jak tam siet en system sony nazywa) + 1543A(6zł w lokalnym sklepie:)) w zintegrowanej obudowie i ozliwie krótką ściżką...z byc moze opcją kilku wyjsc(lampa/opamp).

Czy scalak użyty w tym napędzie umożliwia takie połaczenie ?.... wiem już ze nie ma opcji I2S.

>lancaster

Niestety z tego scalaka nie ma dostępu do żadnego standardu - tylko SPDIF.

To rozwiązanie, o którym piszesz mam zamiar za jakieś dwa tygodnie zaaplikować do kostki sony w CD-ROM-ie. Sam jestem ciekaw jak to zagra?

Matthew - w CDPRO2M jest oficjalny standard SPDIF z trafem wyjściowym. CS4397 w MBL nie czyta I2S i dlatego MBL ciągnie z SPDIFa

Odbiornik to CS8412 , 8414, 8416. Jest dostępny. Mam 1 wolny jak bardzo potrzebujesz.

Ryszard, jezeli propozycja odbiornika była dla mnie to dzieki serdeczne, ale na razie nie kupiłem nawet transportu...składam sobie to wszystko w głowie :)

Czy oprócz zaproponowanych przez Ciebie są jeszcze jakieś inne (mniej nóżek do lutowania) odbiorniki spdif...wiem ze mam życzenia jak baba w ciąży...ale w końcu pomysł sie rodzi ;)

Pozdrawiam

Ryszard_wpl, 16 Paź 2007, 16:19

>Matthew - w CDPRO2M jest oficjalny standard SPDIF z trafem wyjściowym. CS4397 w MBL nie czyta I2S i

>dlatego MBL ciągnie z SPDIFa

aha, czyli trafko wyjściowe raczej nie zaszkodzi ;)

>Odbiornik to CS8412 , 8414, 8416. Jest dostępny. Mam 1 wolny jak bardzo potrzebujesz.

to do mnie? nie nie potrzebuję żadnych z tych kości ale dzięki

lancaster,

Trzeba by poszukać czegoś z np. LC78621 (jest u mnie w hd760), ale to już nie bedzie kompaktowe bo będzie z osobnym prockiem do obsługi przycisków i RC.

Ja jako alternatywy (mimo, że wnętrzności do shigaraki zakupiłem) mam zamiar spróbować jednak czegoś na napędzie CD. Dawno temu skleciłem kit AVT (z ciekawości) do sterowania i okazało się, że to coś działa (nawet RC). Obecnie szukam bebechów z jakiegoś CD nadających się do zabawy. Mam jakiś napęd LG, ale nie mogę znaleźć noty układziku - podejrzewam, że wyjście jest w formacie sony i TDA1543A nada się na dac. Tylko czasu brak :(

Na fotce wnętrzności rzeczonego CD-ROM-u.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie działa ten układ jak poniżej... :/ nie wiem czemu... cisza na wyjściu trafa :/ przed trafem gra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew

Nie wiem jakie to tarfko, ale powinno mieć jednak troszkę zwojów, żeby po pierwsze nie obciążać zbytnio wyjścia, a po drugie - wiadomo wynika z przekładni.

Nie rozumiem tylko stwierdzenia, że miernik pokazuje zwarcie? Jeśli masz tam nawinięte około 50zw., to i tak dla miernika rezystancja po DC będzie bliska 0.

Możesz wyjaśnić co to za trafo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takie PE-65612

ale dalm mase na wej a sygn na wyj i dziala, moze te masy trzeba jakos polaczyc ;/

Ukryta Zawartość

w celu zalszego pogłębienia wiedzy na temat co można wycisnąć z wnętrzności boomboxa za 170 zł podłączyłem do wyjścia cyfrowego taki oto układ. Płytka pochodzi z Marantza cd16 i zawiera zarówno bramki jak i odseparowanie poprzez kondensator oraz trafa wyjściowe. W sumie ładnie to nawet wygląda. Po podłączeniu dźwięk bardzo się uspokoił, plany zdecydowanie rysują się od linii głośników w głąb, nie ma problemów z wyjściem również poza głośniki na boki. Generalnie dźwięk jaśniejszy moim zdaniem stracił lekko na animuszu i zadziorności jaką prezentowało połączenie a'la shigaraki. Sporo wysokich tonów, bardzo rozdzielczy ... ale wg mnie za grzeczny. Posłucham jeszcze na spokojnie w tej konfiguracji by nie wyciągać pochopnych wniosków.

Ukryta Zawartość

post-148-100002352 1192562382_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem wczoraj PHILIPSA AZ1022 laser identyczny jak JVC , od spodu brak PCB z servem ,wiszą tylko dwa silniki połączone malutką płytką na której dodatkowo jest switch ograniczenia ruchu głowicy. Kosztowalo mnie to na allegro z wysyłką 62 zł .niby nówka egzemplarz poekspozycyjny. Całą elektronikę CD włącznie z DACami obsługuje jedna kosc Toshiby TC94A29FB .

Ukryta Zawartość

Wyjscia cyfrowego niestety nie znalazłem . Pożytek jedynie taki że będę miał kompletny zapasowy mechanizm .

Mocowanie CD bez docisku na 3 kulkach.

post-201-100002350 1192562425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam tylko że identyczny mechanizm Sanyo jest w najnowszej Rega Saturn za około 6tyś.

Rozbierane zdjecia są w Hi-Fi Choice , widać tam nietypowy sposób mocowania napędu do pokrywy górnej.

• Pokaż nowe odpowiedzi