Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Peter> Naprawdę imponuje mi Salabert swoim bezkompromisowym podejsciem do tematu. Trzeba mieć wiele odwagi i wyobrazni aby produkowac kosze z drewna. Świetny koles pozytywnie zakrecony;-)

Panowie wczoraj o północy odpaliłem transporcik. Grało dosyć obiecująco, ale jak lekko dotknąłem krążka dociskającego w trakcie odtwarzania, to transport przestał widzieć płyty. Kręci, ale płyty nie widzi.

Myslicie że da sie go naprawić? Padł scalak sterujący silnikiem czy co?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Delikatne te mechanizmy są bo mój w ogóle nie zastartował . W Makro oczywiście nie było z kim rozmawiać > anonimowość w podejściu do sprawy ( odpowiedz > takie są przepisy ) zrezygnowałem bo nie było zrozumienia po stronie pracowników Makro. Nic czekam jak sie serwis opowie .

Pozdrawiam

Kajo

Ale ja tylko bardzo delikatnie dotknąłem...

Da się to jakoś naprawić? Który scalak steruje silnikiem? Bo może jak przychamowało silnik to popłynął za duży prąd i coś się przeciążyło?

A czy wogóle dostepna jest jakaś serwisówka do tego?

Ja tez dotykalem, zatrzymwalem palcem, kilka razy mi cos spadlo na dysk i nigdy nie bylo problemu. Czy probowales wlaczyc i wylaczyc z sieci?

ja oczywiscie tez nie moglem sie powstrzymac, i mimo potencjalnego ryzyka, zara zaczalem dotykac docisk podczas pracy, nawet zatrzymujac na chwile plyte...

nic sie nie stalo, musisz miec inny problem

Mam dużo innych problemów ;-)

Być może to zbieg okoliczności że akurat w tym momencie przestał grać, ale nie bardzo mi się uśmiecha kupować następnego bómboksa:-(

eh te problemy.....

gral wczesniej?... z mojego doswiadczenia wynika ze tak latwo to ustrojstwo zepsuc, tez juz myslalem ze padlo, potem okazalosie ze cos nie kontaktuje na tasmie. Na poczadku mial problemy z czytaniem plyt, okazalo sie ze zasilacz mialm zamalo wydajny..... pokombinuj jeszcze z nim...

W wątku jest fotka kości sterującej silnikiem MM1469, to ten pod blaszką. Jest też link do karty.

Ukryta Zawartość

Peter kupił serwisówkę do EZ31, ale nie ma w niej schematów.

Można się podeprzeć czymś podobnym, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

> Foksik

Jak tobie się nie uda uruchomić to pakuj wszystko do kupy ( do Boomboxa ) i dawaj na gwarancje . Poczekasz 2 tygodnie i masz z powrotem albo zwrot pieniędzy lub nowa sztuka .

Pozdrawiam

Kajo

Witam

Szanowny kolego Kajo, a nie uważasz że to jest k**estwo najpierw coś sp***dolić, a potem wyłudzać gwarancję, niestety trzeba ponieść konsekwencje swoich poczynań i albo zakupić nowego boomboxa albo dać sobie spokój, a tak w ogóle to nie ma co się chwalić -tak nikczemnym postępowaniem-.... i radzenie innym żeby robili tak samo - chyba przejadę się do makro i przestrzegę przed wyłudzaczami. Protestuję przeciw wypisywaniu takich bzdur na Forum!!!!!!!!

Jestem przekonany że masz racje. Trzeba byc uczciwym. Ja oddawałem kilka boomboksów, które nie miały szansy na bycie dawcą - ale oddawałem je w stanie nadającym się do sprzedaży. Były w 100% sprawne i nie miały śladu ingerencji. Nawet kolumienek nie rozpakowywałem .... i pilotów.

Nowy klient i sprzedawca nie ponieśli z tytułu mojej ciekawości żadnego uszczerbku.

Witam

>Koziol

Szanowny kolego forumowiczu po to jesteśmy kolegami poprzez forum aby się wspierać i sobie nie utrudniać . Jak wiesz każdy ma swój rozum i zrobi to co będzie uważał za słuszne lub zgodnie ze swoim sumieniem . Co do takiego postępowania to nie widzę nic aż tak złego abyś w taki sposób reagował. Przecież tak samo mogło się zepsuć w środku Boomboxa . Przeglądając forum przez wiele lat wielokrotnie zdażało się że koledzy forumowicze zaglądali do swoich klocków w czasie trwania gwarancji włącznie z tuningiem i uważasz że nigdy nikomu się nie stało kuku i tego nie zatuszował . Ja w to wątpię ,ale mogę się mylić .

Jeżeli uraziłem twoje uczucia moimi wpisami to ciebę strasznie przepraszam . Jeżeli nie wierzysz w moją prawdomówność i dobrą wolą to spytaj się swojego kolegi ( wiesz jakiego ) a jeżeli nie wystarczą tobie jego słowa to może kiedyś się spotkamy i o tym porozmawiamy .

A tak na koniec to dziwię się po ostatniej rozmowie o audio że zaglądasz do tego wątku no ale cóż masz do tego prawo jak każdy człowiek a tym bardziej forumowicz .

Pozdrawiam cię serdzecznie

Kajo

Witam

>Ryszard_wpl

Ja go nie sprzedałem uszkodzonego tylko oddałem na gwarancję .

Jeżeli uważacie że jest to poniżej krytyki to obiecuję że w poniedziałek kupuję nowego, a starego oddam lub pieniądze za niego na szczytny cel . Czy wszystkie duszyczki są zadowolone ????.

Pozdrawiam

PS. Co do uszkodzeń to hipotetycznie jeżeli zrobimy samodzielnie spięcie w instalacji albo nie założymy piorunochronu na dachu a przez to spalimy sprzęt to zgodnie z powyższym też jest nasza wina i nie możemy oddać go na gwarancję bo to przecież nasza wina i to my zgodnie z powyższym spierdoliliśmy. Mam nadzieję że nikomu się to nie stanie.

Wszystko jest niestety uzależnione od punktu widzenia.

Pozdrawiam

Kajo

Pozdrawiam

Koledzy, alarm odwołany!

DZIAŁA!!!

Odczepił się jeden z przewodów od transformatora. :-)

Dziękuję wszystkim za wsparcie w tych trudnych chwilach i inspirację do działania.

p.s. Abstrachując od problemu, że oprócz własnego rozumu niektórzy, idąc za Kantem, mają również własną moralność, chciałbym zauważyć, że serwisanci potrafią stwierdzić czy ustrojstwo było wcześniej rozbierane.

Foskik, czy Ty przypadkiem kogoś nie obrażasz?:)

abstrahować (język polski)

wymowa: posłuchaj

znaczenia:

czasownik przechodni

(1.1) dokonywać wyodrębnienia w jakimś zagadnieniu, zjawisku lub przedmiocie jego różnych cech lub określać relacje między nimi; filoz. tworzyć pojęcia ogólne

(1.2) celowo i świadomie pomijać w rozważaniach jakąś cechę lub aspekt, żeby ułatwić analizę; nie uwzględniać czegoś.

odmiana: (1) abstrah|ować koniugacja IV; aspekt dokonany: (1.1) wyabstrahować - wynik = abstrakt

przykłady:

(1.1) Idąc tym tropem może uda się nam wyabstrahować pojęcie "wybzdurzenia".

(1.2) Abstrahując od zapachu, skunks jest bardzo miłym zwierzątkiem.

Dzisiaj porownalem rozne rodzaje platform na ktorych byl zainstalowany naped.

Do tej pory uzywalem 1" akryl i w sumie bylo OK: duzo powietrza, szczegolow, czasami jednak troche ostro i zbytnio uwypuklone sybilanty.

Kiedy wczoraj zobaczylem to zdjecie z drewniana obudowa to postanowilem sprawdzic sosne (Mother of Tone). I rzeczywiscie dzwiek ciekawy, raczej naturalny, lekko ocieplony z naturalnymi wybrzmieniami, ale jak na moj gust jakby zbyt zaokraglony. Troche mi brakowalo ostrosci i powietrza, chociaz w koncowym rozrachunku chyba lepiej niz akryl. Uzylem tez dosc duza deske, z mniejsza byloby prawdopodobnie lepiej.

Nastepnie sprobowalem bronz. Dzwiek tez dosc naturalny, jakby pomiedzy akrylem a drewnem, lekko oziebiony, ale to moze powodowalo wieksza neutralnosc. Ale jakby nie wciagajacy.

Na koniec postanowilem sprawdzic full wypas i postawilem plytke z bronzu na konstrukcje ktora mialem kiedys w planie uzyc z CD-Pro ( rama ze sztab miedzi zainstalowana na 3" sprezynach wpuszczonych w podstawe z akrylu). I tu pelna niespodzianka, musze tez stwierdzic ze Matthew mial nosa piszac wczesniej:

"chyba chciałbym obudować napęd takimi sztabami na sztywno i całość na amorkach do podstawy ale MBL, sorrki ale mam do niego słabość ;) ..."

Dzwiek nagle nabral przestrzennosci z duzo lepiej zdefiniowanymu wybrzmieniami, pociagniecia basu pelniejsze i dluzsze (wygasanie dzwiekow bardzo dobrze przekazane), rytmicznosc takze lepsza.

Ogolnie ta zmiana wniosla wiecej niz zamiana regulatorow, wszytko nagle trafilo na swoje miejsce i jest to prawdopodobnie konfiguracja przy ktorej pozostane.

Ukryta Zawartość

post-3442-100009380 1195336967_thumb.jpg

post-3442-100009381 1195336967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od początku twierdziłem że tak to trzeba zrobić. Peter spróbuj jeszcze jakoś wytłumić te sprężyny (jak w CDPro) może się jeszcze poprawi.

Andy777 znam znaczenie słów, których używam, choć faktycznie powinno być przez samo "h".

Byłem dzisiaj w Makro w Łodzi kto był tam przede mną?

Peter

W sumie rozwiązanie które zaproponowałeś jest dość podobne do do wersji z granitem czy innych napęd przymocowany do dużej masy, a ta odizolowana od otoczenia za pomocą amortyzatorów zwrócę uwagę na to że ta masa w tym przypadku trochę ekranuje pewnie cały napęd.

Peter

To zabawne, ale przy moim klonie również leży płyta M. Peyroux (Dreamland, nagranie raczej nie audiofilskie), a tuż obok cd z czerwonym wykrzyknikiem... RR Tutti!, n'est–ce pas? ;o)

Tutti wyjalem wczoraj jak ktos napisal ze dzwiek powala ;-) Ta plyta Peyroux z kolei to jedna z moich ulubionych, jest tam pewien klimat ktorego jeszcze nigdzie indziej nie poczulem.

Rozwiazanie ktore zaproponowalem jest wziete zywcem z Levinsona 31.5. W sprezynach sa tam rzeczywiscie dodatkowe dampery i u siebie tez je zainstaluje.

Mysle ze pewnym wskaznikiem na ile dzwiek jest dobrze skonfigurowany moze swiadczyc poziom glosnosci z ktorym przyjemnie nam sie jeszcze slucha. Pierwszy raz tego doswiadczylem kiedy mialem dobrze zestawione zrodlo analogowe. Mozna bylo podkrecic glosnosc praktycznie do bolu i dalej sluchalem z przyjemnoscia.

Kiedy dzis rano sluchalem najnowszej plyty Covenant ze Skyshaper Tour, to prawde mowiac zbyt glosno nie moglem. Kiedy ja ponownie teraz sluchalem, z glosnoscia problemu nie bylo, a jednoczesnie dzwiek posiadal bardzo dobra definicje i rozdzielczosc. ;-)

Ukryta Zawartość

post-3442-100009363 1195342509_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>shark

w Łodzi bł mój kolega w dniu obowiązywania oferty i jeszcze nie były wystawione. ja byłem na trzeci dzień i już nie było :(

RR powala, zwłaszcza dynamiką nagrań, choć nie jestem pewien, czy nie więcej radości sprawia mi odsłuch niektórych nagrań z lat '70, (Decca itp.), mam wrażenie, że czuć na nich więcej koncertowego klimatu...

A M. Peyroux rzeczywiście słucha się przyjemnie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi