Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Glowna plyta w Flatfish jak na zdjeciu, na uwage zasluguje dosc dlugi kabelek Digital Out.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100009534 1203555313_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Laser pickup jest troche inny niz w Shigaraki, wyglada solidniej. Ciekawie zrobiony jest takze dokrecany docisk i w sumie nie stanowi wiekszego utrudnienia w eksploatacji.

Ukryta Zawartość

post-3442-100009532 1203555635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plytka sterujaca wyraznie wyglada na wzieta z innego urzadzenia. Zdjecie plyty glownej z oznaczeniami; moze ktos sie w tym dopatrzy ID dawcy :-)

Ukryta Zawartość

post-3442-100009529 1203556015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plytka jest kompletnie nie modyfikowana, wszystkie czesci oryginalne, nawet nie sciagniete koszulki z kondensatorow, takze zwykly oscylator (niebieska czesc powyzej IC702).

Rama mechanizmu wyglada troche inaczej niz w Shigaklonie, ale reszta jest podobna.

Ukryta Zawartość

post-3442-100009527 1203556315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A te zielone foliowce też są oryginalne? W JVC same elektrolity o ile dobrze pamiętam...

Jakie rezystory na digit out, chyba są dwa przyklejone do kości?

Peter, a jak to gada vs Twój klon.

Wszystko jest oryginalne, rezystory wyjsciowe tego samego typu co w Shigaraki, wartosci jednak nie mierzylem.

A teraz jak to gra... Nie pisalem od razu, bo nie latwo bylo mi dojsc do miarodajnej konkluzji. W zasadzie review zamieszczone tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opisuje prawidlowo zalety tego transportu.

Flatfish ma bardzo podobna sygnature do Gaincard. Jest to dzwiek do ktorego prawde mowiac nie mozna miec wiekszych obiekcji: "neutralny po chlodniejszej stronie" z dobra podstawa basu, bezposredni i muzykalny. Dzwiek ten najlepiej sprawdza sie na prostych skladach, nagraniach typowo audiofilskich.

Kiedy jednak wrzucimy trudniejszy material, rock czy muzyke alternatywna, zauwazamy pewne niedobory: brak finezji, plynnosci, slabo wyeksponowana linie melodyczna, zbyt ostra gora, oderwany bas.

Gdybym sluchal tylko nagran audiofilskich, bylbym kontent z Flatfish przez nastepne 5 lat. Poniewaz slucham takze innej muzyki, zauwazam pewne wady ktore trudno mi zaakceptowac.

Dla pewnosci jeszcze raz dzisiaj puscilem utwor ktory jest specyficznie nagrany i moze grac zle:

Przy Flatfish nie dalo rady sluchac, dzwiek prawie sprawial bol. Kiedy przelaczylem na Shigaklon muzykalnosc tego utworu przybrala nalezyty wymiar z naturalnym akcentem rytmu. Przy Flatfish byl to raczej kompletny chaos, jakby nagrywane w garazu.

I tu dochodzimy do konsternacji. Kiedy poczatkowo sluchalem Flatfish lapalem sie na tym ze niektore utwory wydawaly mie sie grac lepiej na tym transporcie: dzwiek bardziej konturowy z lepsza separacja i neutralnoscia ktora nie podlegala watpliwosci. Czuje sie ze nie uzyto tu zadnych egzotycznych czesci i moze przez to przy niektorych nagraniach jest jakby wiecej prawdy muzycznej, mniej manipulacji. Ale dzieje sie tak glownie przy zawezonym, typowo audiofilskim repertuarze.

Na pozostalym materiale muzycznym obejmujacym rock, reggae, country, industrial itd. Flatfish w duzej mierze produkuje dzwiek ktory moze byc denerwujacy: rough on the edges, troche nieokielznany i szorstki.

Kiedy z kolei wracam do Shigaklona zauwazam pewna ceche ktora caly czas staralem sie wyeksponowac: "purity of the tone" i mysle ze mi sie to udalo.

W koncowym rozrachunku nie moge jednak stwierdzic ktory transport jest naprawde lepszy, mysle ze jest to decyzja ktora kazdy musi podjac sam, osobiscie sklaniam sie jednak w strone swojego tworu. ;-)

Ukryta Zawartość

Posiedziałem dzisiaj trochę dla chcących garśc info za błędy nie odpowiadam:

LC 78601

wszystkie napięcia zasilające oprócz napięcia do D/A C942 podłączone są ze sobą najprawdopodobniej pod scalakiem

chodzi mi o PIN 6 zasilanie VCO, PIN 22 VDD napięcie zasilające część cyfrową, PIN 62 zasilanie zegara systemowego, PIN49 EFLG, napięcie to zasila także odbiornik IR i podświetlenie jest też dostępne na złączu 3 PIN wyjścia cyfrowego z tym że

ogólne zasilanie podciągnięte jest najpierw pod zegar blokuje to C939 oryginalnie 100u/10V

LA9242

C929 10u/25V PIN57 bypas na napięciu REFI,

C927 PIN46 2,2u/50V Focus search smoothing capacitor outut pin z drugiej strony do REF.

C918 100u/10V Bypass pomiędzy zasilaniem a napięciem VR, REF,

C932 47u/16V PIN 62 APC circuit output pin od pina do plusa wyjście do sterowania mocą lasera PIN63 jest to wejście z diody referencyjnej

C953 220u/10V bypass na głównym zasilaniu należałoby przysunąc bliżej scalaka można to zrobić albo rozdzielić na dwa mniejsze

Napięcie zasilania dochodzi od strony PIN56

MM1469

C930 100u/10V PIN 23 i PIN16 (blokowanie napięcia diod) taśmy lasera i napięcie REF z LA9242 czyli VR PIN58 wygląda na to że jest to bypass do masy tego napięcia

C934 bypass na PIN15 na taśmie lasera 10u/25V

C964, C945 kondy wyjściowe z przetwornika D/A 3,3u/50V są tam tranzystory mutujące

Obawiam się że nasz dawca zmienił nazwę i cenę, przestał się też świecić jak psu.....:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba inny "wyższy" model. Następcą dawcy wydaje się być RC-EZ33

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś czyni starania w sprawie forumowej obudowy do klona ?

Kilka projektów się pojawią w wątku, ale chyba wszystkie są zaniechane...

Jakby co, to ja chętnie 1 sztukę przygarnę :-) pozdrowienia

Chyba najprościej będzie skołować pucka jakieś 5kG, postawić na sprężynach, a całość zapakować do ładnej obudowy od jakieś złoma cedeka, wyborowawszy uprzednio dziurę w pokrywie.

Wczoraj poszedł do nieba jeden "dawca" skopcił się sterownik silników MM1469 zamiennik to KA9258 dość łatwo dostępny, przyczyna zgonu mało znana najprawdopodobniej (to tylko przypuszczenia) podczas różnych upgradów zostało naruszone trochę połączenie termiczne z radiatorem i się przegrzał innej przyczyny nie widzę poza ogólną jakością i totalnym przypadkiem. Radiator ten łączy masę na płytce więc należy uważać na druk do którego radiator jest przymocowany jeżeli się oderwie to mogą być problemy, przylutowałem do nowego dawcy kawałek dodatkowego radiatora z blachy miedzianej całość podczas normalnego grania jest ciepława temperatura około 30-40 stopni więc ok. ale najpewniejsze byłoby przyklejenie lepszego radiatorka na klej termoprzewodzący.

LA 9242 steruje silnikiem napędzającym płytę i sanki za pomocą napięć rezystory R931 (obok pina sillnika płyty), R932 (obok sławetnego konda 0,1u C906) jeżeli procek zmienia napięcie względem napięcia REF a silniki stoją to pewnie MM1469 jest uszkodzony, focus w tym przypadku działał, a laser się palił.

Robiłem też eksperymenty z masą talerzyka dociskowego 10dkg jest ok bez problemów więc pewnie przy 20dkg też nic nie będzie ale masa była raczej w środku. Niezależnie czy z tależykiem oryginalnym czy z 10dkg pobór prądu znacząco się nie zmienia przy normalnej pracy do 0,25A, przy przeskakiwaniu ścieżek z ostaniej do pierwszej lub odwrotnie do 0,5A. Przy docisku 0,5kg raczej nic nie działa a prąd zwiększa się na ostatnich utworach do 0,43A płyta nie startuje na pierwszych utworach.

Trochę o budowie trafo 50VA->mostek->1000STD->kabel łączący zasilacz z napędem->1000STD z 2200FK->7808 Nationala->1000STD i na płytce napędu 47BGN, główne napięcia na płytce blokowane przez BGNX reszta OSCON SP, kwarc OMIG, BELKIN, NOSDAC.

Trochę o dźwięku powiem tak Shigaklon->Belkin->NOS DAC powinno się sprzedawać w zestawach tworzy to mieszaninę dźwięku analogowego, płynnego, lekko ciepłego, ale nie pozbawionego rozdzielczości, dynamiki, analityczności, sceny, nie ma nic ze zmulenia polecam lekturę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Elberoth, 18 Lut 2008, 15:07 opis OPUS 21 tak to mniej więcej gra według mnie oczywiście łącznie z tą wadą na basie może nie o sam bas mi chodzi, a raczej o masę w dźwięku dla mnie trochę za mało. Jedno co rzuca się mi się na ucho niesamowite połączenie muzykalności z analitycznością i płynnościa pasma. Scan Speaki D2905/9700 czy 9900 znane są z ssssssyczenia tutaj sybilanty zostały "zintegrowane" ze średnicą po prostu są nauralne chyba że ktoś skopie nagranie.

Zastąpienie takiego Shigaklona tanim DVD pokazuje do czego się takie DVD nadaje choć wypełnienia w dźwięku ma więcej.

Dzisiaj mam za bardzo "zmęczony mózg" aby poetycko wyrażać się na temat doznań płynących z obcowania z takim systemem więc przepraszam za raczej chłodny opis.

Ukryta Zawartość

To i ja siępochwale ... osiagnąłem najlepszy jak dotąd efekt. W poprzednich postach pisałem co robiłęm itd. Pare dni temu wymieniłem w sumie wszystko ... w miejsce tych trzech 220uF wstawiłem 68/10 oscony, w zasilanie po scalaku z radiatorem mam BG-N 10uF, reszta kondów to FCki 2,2uF i oscony 10uF. Ale najlepsze jest to ... dostałem od Luisa kondziołki teflonowe 10nF.... efekt jak w bocznikach w zwrotnicach ... pierwsze wrażenie - zjadło góre.... a potem gęstość dzwięku, masa informacji, a góra nie zjedzona a poprostu kulturalna ... jest super. Jeśli ktośchce to mam jeszcze jednego tego teflona to moge wysłać, ale nie obiecuje kiedy :) Pozdrawiam :)

Powoli zaczynam finalizowac obudowe Shigaklona, ktory juz na stale zastapil CEC TL0 oraz stanowi obecnie moje glowne zrodlo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

faktycznie - tyle zdjęć widziałem Twojego systemu - a tu na miejscu TL0 stoi to niepozorne boomboksowe dziełko.

Budująco-inspirujące!

widzę akrylową płytę osłaniającą laser i część mechaniki ?

Tak, wczoraj ja przycialem z matowego akrylu. Sprezyny sa teraz wpuszczone w drewno dla lepszej prezentacji wizualnej. Zasilacz tez bedzie w srodku z wyjatkiem transformatora i mostkow. Czesc sterujaca prawdopodobnie gdzies przyczepiona do drewnianej podstawy ktora obecnie stanowi integralna czesc calosci: cos w rodzaju Zandena ale z innych materialow ;-)

Wczoraj sporo eksperymentowalem, transport jest dosc wrazliwy na jakosc pradu, sieciowki maja tez znaczenie.

Zmienilem metalowa platforme glownie ze wzgledu na latwiejsza implementacje. Z tego wzgledu musialem tez inaczej dobrac pierwszy elektrolit w zasilaniu, mam tam obecnie BG F 1000/35 (juz nie produkowane, okazyjnie kupione przed laty).

off top :)

Kupie okazyjnie JVC RC-EZ31 - okazyjnie, czyli cena najlepiej jak najnizsza :D

w gre wchodzi rozniez wymiana na kostki TI, ktorymi jak pewnie wszyscy wiedza handluje...

czekam na propozycje... :D

//szukam czegos tanszego niz 189zl - MM w M1 Krakow

Oto moje dzieło w kawałku mosiądzu w którego posiadanie wszedłem dzięki uprzejmości kolego Voldemorta

Ukryta Zawartość

post-148-100008640 1204270369_thumb.jpg

post-148-100008641 1204270366_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robi wrazenie ;-)

Przy instalacji transportu poza mocowaniem bezposrednim sprobuj takze z podkladkami (kontakt punktowy); powinno grac inaczej w obu przypadkach. U mnie, przy instalacji bezposredniej, bylo zbyt duze tlumienie ramy napedu i dzwiek tracil powietrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi