Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Muzg,

gdyby nie Święta, powiedziałbym, że Waść bredzisz.

Włazisz z brudnymi buciorami w temat, któremu niejeden z nas poświęcił wielokrotnie więcej czasu i atencji, również z oscyloskopem w garści, niż Waść lekturze.

Twoja opinia "Transport to użądzenie cyfrowe i tu albo jest 0 albo 1" jest dyskwalifikująca. A widziałeś w życiu na własne oczy 0 albo 1? :)

Bardzo Cię proszę, spróbuj sam coś dłubnąć i osiągnąć zbliżone do naszych wyniki, a potem zabłyśnij, ok?

Wesołego klonowania!

Spokojnie... oczekiwałem merytorycznej dyskusji. Zadałem specjalistom pytania, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Próbujecie mnie atakować żebym się odczepił. Ale nie... Nie widziałem tutaj żadnych oscylogramów. Nawet nie zadaliście sobie trudu żeby sprawdzić czy to urządzenie działa poprawnie i trzyma parametry (z tej klasy sprzętem różnie to bywa). Masz racje może więcej poświęciliście czasu temu tematowi niźli ja lekturze, ale to dla tego, że bliżej mi do praktyka niż teoretyka. Dalej oczekuje odpowiedzi na moje pytania.

W ogóle nie chodzi o osiągnięcie jakichś niebotycznych parametrów. Tylko o dobrą zabawę, żaden oscylogram nie zastąpi najczulszego przyrządu jakim jest ucho. Bo głównie na ucho każdy sobie stroi napęd; podobnie z instrumentami muzycznymi można pomóc sobie tunerem (stroikiem) , i tak finalnie stroi się na ucho. Pan Sakura na pewno nie zwróciłby uwagi na napęd i elektronikę do niego gdyby patrzył tylko na parametry nie słysząc go. Parametry i oscylogramy- nie grają.

W ktoryms z numerow Absolute Sound pisano ze bit error nie ma wiekszego wplywu na ksztaltowanie dzwieku, a to co rzeczywiscie ma, dalej jest jedynie w swerze domyslow i klasyfikowane jako 'black art' of CD transport design ;-)

Kopie artykulu zamieszczalem juz wczesniej w watku o PC Audio, ale tu moze to pasowac lepiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100008467 1230135723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz sobie tak myślę, że moje wpisy mogły zostać źle odebrane. Nie twierdze, że nie słychać zmian, bo sam tego nie stwierdziłem. Poza tym Wy twierdzicie, że są, a z faktami się nie dyskutuje. Chciałem zwrócić waszą uwagę na to, że może poszliście w złym kierunku. Za bardzo skupiając się na szczegółach, zapominając o ważniejszych sprawach. Teraz sobie tak myślę, że chyba zły wątek wybrałem bo ten jest niby o klonowaniu, ale to co tu robicie to mało ma z klonowaniem wspólnego. Co do artykułu to niczego on nie wyjaśnia wprowadzając tylko trochę magii do tematu. Nie wieże, że nie można tego wyjaśnić.

Muzg,

My to małe żuczki jesteśmy, zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

dopiero się zdziwisz :)

Wesołego klonowania!

Ukryta Zawartość

Andy, nikt tego nie robi dla "wojen".

Kazdemus moze grac co innego, dla mnie pocieszajacym jest fakt ze np. wczesniejsza wersja Petera(na BG N) która moim zdaniem jest slabasza od "nieruszonej" i tak byla lepsza od CEC TL0 czy ML :)

Nie grzebalem tematu dalej bo okazywało sie ze im wiecej zmieniam tym....niekoniecznie jest lepiej.

Być moze zegar coś by poprawił...moze rozdzielenie zasilania(to jeszcze wyprobuję)...nie wiem i serio mnie to w tej chwili średnio kręci.

Nie to ze nie wierzę ze Twoj klonik jest super, lepszy czy nawet najlepszy. Niech i będzie !:)

Uzyskany efekt braku cyfrowego nalotu(szarości), przy tym brak zmulenia i wciagajacy sposob prezentacji w pelni mnie zadowala a akumulator na finał sprawy okazal sie dopelnieniem calości w temacie "chrumkość" dźwięku :)

Lancaster,

a nie kręci Cię, że może "chrumkać":) lepiej? bo mnie bardzo, i dlatego w to się bawię, a nie dla wojen:). Potyczkę klonów proponuję w celach poznawczych, może się mylę w swoich poszukiwaniach? A może ktoś skorzysta z mojego rozwiązania?

krzych, to to samo co aksamitność, miodność, puszystosć, analogowość, i inne takie z wielkiego słownika słów znanych autorom opisów :)))

Zresztą poczytaj o muleniu, ślamazarnosci, gęstosci, ochodzeniu, dogrzaniu(to takie mniej finezyjne uwazam, ale nadal obrazują)

a chrumkość dokladnie znaczy że dxwięk chrumka ;)

Andy to by bylo bardzo OK gdybyśmy mieszkali blizej siebie. wtedy po kilku spotkankach jakies tam doświadczenia można by powymieniac. Tak na odleglość to jedno co jeszcze wykonam to dodatkowy stabilizator na 5V.

W sumie gdyby nie Twoje i kolegów poszuiwania to tematu tego staba by nie bylo :)

Zniechecilem sie szczerze mowiac kombinowaniem z shigaclonem o pierwszych zabawach kondami i stwierdzeniu ze po co sie gimnastykowac, skoro na dzień dobry gra lepiej....i jak dla mnie super ogólnie.

Jezeli wersja Petera na BG gra lepiej od TL2 i ML to jak daleko w tym "hi-endzie" czlowiek ma sie posuwac ?:))))

Myle ze to już będą niuanse....bardzoiej audiofilskie i pod gust/system.

W kazdym razie osobiście jestem zadowolony i nawet jak coś kiedyś zagra mi fajniej to z tego transportu jestem na chwilę obecną(od kilku miesięcy) 100% zadowolony.

Mialem w tym czasie w domu kilka playerów(w cenach do 16Kzł) moze nie tak dobrych/owianych legendą jako transporty jak Peterowy CEC i nic ale to nic nie wskazywalo na ich przewagę....a nawet dla jednej z osob machnalem taki transport bo różnica in plus dla shigaclna byla pod KAZDYM wzgledem....playerek kosztował zdaje sie coś kolo 10Kzl....hehe no i oczywiscie oceny w prasie powalające....ciekawe jak by ocenili bumboxa jako transport ?:))))

....nie musze pytac w sumei...te same urządzenia tylko przepakowane byly niejednokrotnie oceniane jako budzetówka i rasowy audiofilsi dxwięk w wykonaniu znanej audiomanufatury...a nawet i hiend pewnie.

I po co sie miotac ?:)

Witajcie, właśnie trafiłem na ten wątek, ale zanim zacznę się zastanawiać czy zrobić sobie takie cudo mam dwa pytania na temat klona shigaraki:

- jaka jest jakość korekcji błędów rozumiana jako zdolność do odczytywania porysowanych płyt ?

- jak głośnio pracuje napęd, czy siedząc 2 metry od niego nie będzie przeszkadzał w odsłuchaach ze średnią głośnością ?

pozdr.

Arkadix

>- jaka jest jakość korekcji błędów rozumiana jako zdolność do odczytywania porysowanych płyt ?

Z oryginałami nie miałem nigdy problemów, z wypalanymi ciut gorzej - niekiedy przerywa na porysowanych, o co nietrudno ćwicząc na klonie z odsłoniętym stalowym chassis, sterczącymi śrubami, etc.

>- jak głośnio pracuje napęd, czy siedząc 2 metry od niego nie będzie przeszkadzał w odsłuchaach ze

>średnią głośnością ?

niektórzy Koledzy zgłaszali problem hałaśliwej pracy, ja nie widzę/słyszę problemu :) charkocze nieco przy przeskakiwaniu utworów

I jeszcze jedno pytanie :

Włączamy urządzenie do prądu, kładziemy płytę, a potem co dalej ?

Wystarczy nacisnać START, czy wcześniej trzeba nacisnąć jakiś przycisk który spowoduje odczyty płyty i wyświetli ilość ścieżek ?

Bo jak rozumiem w radiomagnetofonie odczyt płyty robi się automatycznie przy zamykaniu klapki ( jakiś stycznik się zapewne zwiera/rozwiera ).

Proszę o opis jak to się robi w klonie .

pozdr.Arkadix

Andy777, z aku zasiliłem bez oglądania fotki - juz dawno. Przy okazji zasilania wzmaka z aku przez jednego ze znajomych.

To był czysty przypadek.

Poza tym nie fotka tylko wpis zdaje sie rodzyna sprzed jakiegoś czasu podsuną mi pomysł ze przy nadarzajacej się okazji sprawdzę.

Tego typu zasilanie nie jest moim zdaniem komplikowaniem projektu....i w tym konkretnie przypadku jak dla mnie jest zdecydowanie in plus.

Ostatnio polubiem zasilanie tego typu...audio consulting i te sprawy...:)

...zreszta sorry, bo moze jestem nierozumiany :)

Nie jestem przeciwnikiem eksperymentw na maxa i wyciskania z ukladowm optimum.

Pisaem, ze akurat w tym wypadku moim zdaniem im wiecej kombinowania(miotania sie) tym niekoniecznie in plus to dźwiekowi wychodzio.

Jak dla mnie moze ktoś całą plytkę wyblekgejtowac i zasilac z sieci przież.

Taki uklad i tak z tego co pial Peter gra na poziomie topowych hi-endowych napędów.

Ogólnie bardzo se ciesze ze takie "śmieciowe" bumboksidlo okazalo sie niczego sobie samo z siebie i bez żadnych przerobek praktycznie :)

lancaster, 27 Gru 2008, 15:42

>Andy777, z aku zasiliłem bez oglądania fotki - juz dawno. Przy okazji zasilania wzmaka z aku przez

>jednego ze znajomych.

>To był czysty przypadek.

>Poza tym nie fotka tylko wpis zdaje sie rodzyna sprzed jakiegoś czasu podsuną mi pomysł ze przy

>nadarzajacej się okazji sprawdzę.

>Tego typu zasilanie nie jest moim zdaniem komplikowaniem projektu....i w tym konkretnie przypadku

>jak dla mnie jest zdecydowanie in plus.

>Ostatnio polubiem zasilanie tego typu...audio consulting i te sprawy...:)

Myślałem, że jestem pionierem :) szkoda, że się nie podzieliłeś tym odkryciem wtedy... co tam jeszcze masz w zanadrzu?

Arkadix, 27 Gru 2008, 15:27

>I jeszcze jedno pytanie :

>

>Włączamy urządzenie do prądu, kładziemy płytę, a potem co dalej ?

>Wystarczy nacisnać START, czy wcześniej trzeba nacisnąć jakiś przycisk który spowoduje odczyty płyty

>i wyświetli ilość ścieżek ?

>Bo jak rozumiem w radiomagnetofonie odczyt płyty robi się automatycznie przy zamykaniu klapki (

>jakiś stycznik się zapewne zwiera/rozwiera ).

>Proszę o opis jak to się robi w klonie .

Trzeba zasymulować otwarcie i zamknięcie pokrywy boxa i odczyt TOC, poprzez rozwarcie i zwarcie małego łącznika, który wyjmujemy z boxa razem z napędem. Łącznik można zastąpić czymś bardziej użytecznym, np przyciskiem typu "normalnie zwarty". Było o tym kilkadziesiąt :) stron wcześniej.

Zdjecia transportu CD z bateriami publikowalem juz 4 lata temu:)

Ukryta Zawartość

Uzywalem baterie przez rok we wzmacniaczu, przez pol roku w DACu, probowalem je takze w phono stage. Z wielu powodow do baterii juz nie wroce, jedynie gdzie jeszcze je mam to w zasilaniu magnesow glosnikow szerokopasmowych.

Ukryta Zawartość

skopiowałem mój wpis z AH z 9 grudnia i ponownie namawiam na próby zaku litowymi (a dla Lana multicap czeka ):

rodzyn

(110/1/272)

Gdynia

WYŚLIJ PW 2008-12-09 / 20:53

Rodzyn>

lancaster > mogę Tobie podarować jednego Multicapa -naprawdę warto - adres podaj na priva a ja nie bardzo mam czas dużo pisać ale z nowości :mam rozdzielone zasilanie choć ciągle z jednego aku to osobno silniki a osobno reszta.

Dużo wnosi też ciężka obudowa ale warstwowa - dolna płyta marmurowa ustawiona na absorbujących nóżkach, na to warstywa trwale elastycznego silikonu na to płyta z glinki np. dachówk itp.(jak w oryginale) i na tym ustawiony napęd .

Muszę powiedzieć , że miałem i słuchałem transporty z najwyższych półek (Krell, najwyższy transport ML (miałem parę tygodni- zresztą ML przegrał z Mefisto) , A- Mefisto w najbogatszej wersji miałem dwa lata i parę innych) napewno klon nie jest gorszy ( moim zdaniem o smaczki lepszy) co ciekawe mam półtora roku przerobionego Sonego ES 229 z lampowym wyjściem cyfrowym i też dorównywał Mefisto i ML ale nie miał tych smaczków .

DAC własny na CS4390 i dużym 8412 (Bardziej muzykalny od małej wersji ) zasilany też aku litowym .

Może w weekend uda mi się więcej napisać i dodać parę fot.

przy moim wpisie z 13 lipca str 55 tego wątku są zdjęcia jednego z moich starszych klonów -pokazują jak mocuję aku.

przy okazji pozdrowienia Poświąteczno Noworoczne dla wszystkich Miłośników Klona

• Pokaż nowe odpowiedzi