Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowa regulacja glosnosci

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

PiotrSz, 2 Paź 2007, 10:56

>Producenci robią więc teraz głównie przetworniki co prawda z modulatorem DeltaSigma ale 5-bitowym.

>Wpływ jittera jest wtedy zdecydownaie niższy.

czyli jest to modulacja PWM połączona z modulacją amplitudy zakodowana na 5 bitach jak mniemam :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli stare dace w rodzaju 1541 sa duzo lepsze dzwiekowo? bo jak mamy tyle kolejnych 5 bitowcow z petlami to musi nastapic degradacja sygnalu? Byc moze dlatego dsd tak ladnie gra?

Jaro_747, 2 Paź 2007, 12:03

>>tomek_j, 2 Paź 2007, 11:33

>

>Pięć bitów to 32 poziomy. 2exp5=32

Niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem. Nie chodziło mie o klasyczne kodowanie na 5 bitach, ale o 5 poziomów amplitudy.

No właśnie jak rozumieć że kwantyzator jest 5 bitowy, tzn jak to sie ma do jego wyjścia. Czy dalej jest to ciąg PWM zerojedynkowy (na wyjściu sa stany jeden-zero), ale inaczej zmodulowane. Czy na wyjsciu jest sygnał PWM ale z modulowaną amplitudą o 5 poziomach, a moze jeszcze inaczej. Klasyczny jednobitowy sigma delta jest prosty pojęciowo.

Zostawiajac na boku sprwy techniczne ktorych i tak nie poprawimy bo siedza w scalakch wydaje sie ze dac delta sigma ma niezbyt dobry dzwiek. Powiem wiecej fatalny. Srednica z nich jest bardzo chrapliwa i szorstyka. I podejrzewam ze tego nie da sie poprawic stopniem wyjsciowym. No to mamy klops z postepem jakosci audio. Same firmy zdolowaly nas na dobre. Znowy bedzie winyl i tylko winyl. jesli ktos ma jakis super dac zew. na takich scalakch to zapraszam na porownania z Maranciuniem. Bardzo mnie ciekawi czy cos wreszcie zloi mu skore?

senicz, 2 Paź 2007, 14:10

>Zostawiajac na boku sprwy techniczne ktorych i tak nie poprawimy bo siedza w scalakch wydaje sie ze

>dac delta sigma ma niezbyt dobry dzwiek. Powiem wiecej fatalny.

zawsze mozesz wymyslic nowy typ konwersji np modulator Seniczo- maranciuniowy. Wielu ludzi "słucha" takich okropnosci i sobie chwalą - ja tez. Co winyla to mysle ze dobrze pamietasz czasy kiedy zachwycano sie CD, a winyl to trzaski itp. Polski winyl (np Pronit) to też często przesłuchy, zniekształcenia.

Dobrze nagrany CD dobrze brzmi na w miarę dobrym i dobrze zaaplikowanym DAC, delta sigma również.

Obawiam sie ze dac z delta sigma jest juz w samym zalozeniu pkoncepcji pracy kiepski brzmieniowo. Stare dac mialy kiepskie brzmienie np. wysokie ale te nowe maja dziwna maniere wyplaszczania brzmienia? co mnie zaczyna martwic.

Senicz, w jaki sposób chesz uzyskać niską impedancję wyjściową każdego ze stopni DACa, szczególnie tych najbliżej MSB, żeby była ona na poziomie normalnych wzmacniaczy, czyli np 0.1 ohm, bez sprzężenia zwrotnego?

Może 16x LM3886 na kanał jako źródła prądowo-napięciowe (impedancja obciążenia głośnikiem nie jest jednorodna w funkcji częstotliwości).

Tomek_J:

Obecnie robi się przetworniki C/A z wyjściowym przetwornikiem o większej niż 2 liczbie poziomów do którego jednak stosuje się wszystkie techniki z modulacji delta sigma a więc nadpróbkowanie i kształtowanie szumu kwantyzacji. Taki wyjściowy przetwornik ma szansę być niewiele wolniejszy od 1-bitowego (2-poziomowego) za to z racji wyższej rozdzielczości wymaga mniej intensywnych zabiegów z kształtowaniem szumu. W technologii tych rzeczy nie siedzę, ale taki właśnie mamy teraz trend w takich przetwornikach.

misiomor, 2 Paź 2007, 22:08

>Tomek_J:

>

>Obecnie robi się przetworniki C/A z wyjściowym przetwornikiem o większej niż 2 liczbie poziomów do

>którego jednak stosuje się wszystkie techniki z modulacji delta sigma a więc nadpróbkowanie i

>kształtowanie szumu kwantyzacji. Taki wyjściowy przetwornik ma szansę być niewiele wolniejszy od

>1-bitowego (2-poziomowego) za to z racji wyższej rozdzielczości wymaga mniej intensywnych zabiegów z

>kształtowaniem szumu. W technologii tych rzeczy nie siedzę, ale taki właśnie mamy teraz trend w

>takich przetwornikach.

tyle to i ja wiem. Pytałem jak to wyglada "pojeciowo" W modulatorze 1 bitowym sprawa jest prosta: kształt sygnału jest konwertowany na ciąg impulsów. Taka modulacja nazywana jest PDM Pulse Density Modulation. W ten spopób jest tez tworzony obraz sygnału w DSD (rysunek).

A ja pytałem jak fizycznie wyglada sygnał z wyjscia modulatora wielopoziomowego. Podejrzewam ze jest to podobny ciag impulsow ale z dodatkowo modulowaną amplitudą. Może ktos to potwierdzi, albo powie jak to jest dla modulatora wielobitowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor, 3 Paź 2007, 12:18

>Tomek_J:

>

>Z modulatora to akurat wychodzi sygnał cyfrowy - jednobitowy w klasycznym, kilkubitowy w nowszej

>generacji przetworniku sigma delta.

cyfrowy to znaczy jaki? Załóżmy, ze jednobitowy sygnał cyfrowy, to "L"=0V, "H"=3,3V. i jest zmodulowany tak jak na moim rysunku - wszsytko jest jasne A jak według ciebie wygląda sygnał kilkubitowy na przykład wyjścia 5 bitowego modulatora.

Chyba wszyscy wiemy co to jest kilkubitowy sygnał cyfrowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor, 3 Paź 2007, 14:37

>Chyba wszyscy wiemy co to jest kilkubitowy sygnał cyfrowy.

ja nie wiem. Dalej tez nie wiem jak wyglada sygnał z wyjścia wielobitowego modulatora sigma delta. Jezeli sie dowiem to się tą wiedzą podzielę

Tomek_J:

Na Twoim rysunku zamiast zer i jedynek byłyby ich np. trójki dla modulatora 5-poziomowego (2 1/3 bitowego), odpowiadające pięciu możliwym stanom wyjścia DAC'a. Natomist jakie konkretnie są poziomy napięcia odpowiadające "0" i "1" na łączu modulator -> DAC - nie wiem, tak czy siak jest to w obrębie chipu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.