Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Siesta - czym zastąpić GDWK 10/80

marc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dwóch tygodni pogrywam sobie na nowych kolumnach Tonsila Siesta. Kolumny w zakresie niskich i średnich tonów grają ok. Bass może nie jest niskoschodzący ale dynamiczny i dobrze kotrolowany. Wokale są bardzo ładne. Ale te kolumny mają duże problemy z przestrzennoscią? Czy wymiana wysokotonowca na lepszej klasy i bez dużej ingerencji w zwrotnicę coś wniesie. Z jakimi kopułkami możnabyłoby poeksperymentować?

Charkterystyka gwizdka tonsila:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moc nominalna rms 5 W (wg IEC) 80W w zestawie

Moc maksymalna 8/160 W

Efektywność SPLref 90 dB

Pasmo przenoszenia 3 - 20 kHz

Częstotliwość rezonansowa Fs 1500 Hz

Impedancja nominalna 8 Ω

Rezystancja cewki 6,3 Ω

Indukcja w szczelinie 1.16 T

Średnica cewki 25 mm

Wysokość cewki 1,9 mm

Materiał cewki miedź

Materiał karkasu aluminium

Wysokość szczeliny magnetycznej 3 mm

Szerokość szczeliny magnetycznej 0,745 mm

Waga 0,6 kg

Wymiary 104 x 33 mm

Magnes 70 x 15 mm

Ukryta Zawartość

trochę jest tutaj:

Ukryta Zawartość

ja w maestro II 130 mam GDWK 10/80/19

Ukryta Zawartość

i mi ich brzmienie odpowiada, może spróbuj tego rozwiązania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem o niewielkim tuningu polegajacym na wymianie kopułek na np: Seas'a i niewielkiej modyfikacji zwrotnicy. no może wymianie kabli. Czy ktoś zna jakiegoś dobrego DIY-wca z Olsztyna lub okolic?

A wymiana kopułek Tonsila na tonsila to chyba zły pomysł i skutki marne.

Witam w klubie. Z tymi wysokimi w Sieasta nie jest tak źle. Trzeba kolumnom dać trochę pograć, z dnia na dzień grają coraz lepiej. Poza tym nie radziłbym grzebać w kolumnach - w tej cenie grają całkiem fajnie - ponad to po co tracić gwarancję.

Pozdrawiam

Grzegorz

Nie wiem o co Ci chodzi dokładnie z tą przestrzennością, czy o pogłos (obszerność sceny, wybrzemieniwanie) ,czy tez może o rozejście się sceny na boki (lokalizację obszernieszą ale dokłądną źródeł)?

Ogólnie kopułka nie jest zła, a brak przestrzenności to nie tyle domena kopułki, co raczej zwrotnicy, cyzli sposobu znitegriwania rzetworników (no dokłda się jeszcze bas). Bez znaczącej ingerencji w zwrotnicę raczej tego nie zmienisz. Zabawa wymianę kopułki raczej zmieni barwę i oddanie wybrznień dźwięków w zakreise wysokich (blask, janość, neutralność) itp.

Zgadzam się również z tym że 2 tygodnie grania to za mało żeby głośniki grały pełnią swoich możliwości. Prawdopodobnie za miesiąc będzie inaczej. Nowe głośniki z którymi się bawiłem na początku grają słabo ( klony proac, klony totem mite na początku tragedia). Cierpliwości pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.