Skocz do zawartości
IGNORED

ustroje akustyczne DIY

Gość Przemski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

witam!

Zależy mi na uzyskaniu fachowych informacji na temat wytłumienia pomieszczenia poprzez konstrukcję ustrojów akustycznych.

Moje pomieszczeni ma 12m2, niestety w aktualnym stanie ściany są niczym nie zakryte, efektem czego jest tragiczny bałagan w przekazie dźwiękowym. W systemie pracują cztery budżetowe kolumny podstawkowe , głośnik centralny i subwoofer (PoweCube 10A). Potrzebuję ustrone pochłaniające i rozpraszające fale dźwiękowe w szerokim zakresie.

Z góry dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/3657-ustroje-akustyczne-diy/
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Właśnie napisałem list do zakładó chemicznych odnośnie wyprodukowania panki poliestrowej z wytłoczonymi piramidkami.

Wciąż czekam na Wasze pomysły na wytłumienie pomieszczenia i budowę własnych ustrojów. W temacie "wasze ustroje" znajdowało się zdjęcie z bardzo ciekawymi elementami na ścianach - czy autor może to szerzej opisać?

Czy zadales sobie trudu przejrzec informacje zawarte min. na tej samej stronie w dziale linki/akustyka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Witam.Jestem tu po raz pierwszy i mam pytanie.Jak "zmontować" front kina domowego?Jaka jest róznica i jak lepiej "chodzi"?Czy lepiej "luzem" czy "w zabudowie"?

[obrazekLUKASZ-98033_1.jpg] [obrazekLUKASZ-98033_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2041-100005989 1170255227_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawostka:

Kiedyś wstawiłem na święta choinkę, która zajmowała 1/4 długości pokoju, 1/2 jego szerokości i sięgała do sufitu (po obcięciu!). Żeby się zmieściła musiałem wynieść trochę mebli. Nawet nie wiecie jak mi wtedy wszystko brzmiało! A bas! Miodzio! Szkoda że święta nie są cały rok.

Ciekawostka 2

Co do choinki to mam takie doświadczenie,

W czasie Świąt choinka zajęła miejsce kontrabasu, a ten powędrował do rogu za lewym głośnikiem. Stwierdziłem za zdziwieniem poprawę basu lecz uznalem to za sugestię widokiem instrumentu - przecież basowego. Jakie bylo moje zdziwienie gdy po usunięciu choinki kontrabas wrócił na swoje miejsce ?!. Znaczące pogorszenie dżwięku. Uznałem wię, że duże pudlo rezonansowe kontrabasu spełnia jakąś pożyteczną rolę akustyczną i instrumet wrócił za lewy głośnik. Teraz szukam drugiego aby coś postawić za prawy glośnik. Pozdrawiam.

Mówiąc szczerze od pewnego czasu zastanawiałem się właśnie nad kontrabasem, który planowałem umieścić w narożniku pokoju. Pomyślałem, że skoro właśnie przy dźwiękach kontrabasu pojawia się przykre dudnienie to może zastosować kontrabas jako pułapkę basową? Po powyższym wpisie zaczynam sądzić, że może pomysł z kontrabasem nie jest taki najgorszy. Chętnie bym przeprowadził taki eksperyment, tylko skąd wziąć kontrabas? Grał na nim z pewnością nie będę wiec przydałby się jakiś z demobilu.

Hermes >>>>

U mnie dudnienia nigdy nie było jedynie kontrabas jakby "oczyścił" dźwięk i zrobilo się ogólnie bardziej przejrzyście. Na dudnienie to jak pamietam , gdy miałem kiedyś wielkie tonsile bardzo pomoglo po pierwsze ustawienie kolumn na grubych płytach z piaskowca ( może być co innego ) oddzielonych od podloża choćby wielokrotnie zlożoną pieluchą , jeśli nie kolcami, po drugie dociązenie kolumn takimi samymi płytami lub choćby kilkoma tomami encyklopedji. Pierwsze nie dość , że oddziela zestaw od podlogi to dodatkowo podnosi głośnik niskotonowy względem podłoża a drugie zmniejsza wibracje ścianek górnych oraz bocznych glośnika. I jedno i drugie powinno zmniejszyć dudnienie i poprawić stereofonię. Pozdrawiam

Przemski

tyle razy było tu i o ustrojach wlasnej roboty, i o takich ktore mozna kupic w sklepie czy u roznych producentow

cala masa przykladów, zdjec, adresow, linkow

zapusc wyszukiwarke - ustroje, gabka, wytlumienie, akustyczne , i tym podobne slowa - a wierz mi, bedziesz mial lekture do rana ....

na stronie kolegi xajasa, do ktorej link znajdziesz w "o mnie" xajasa - bardzo interesujace przyklady rozwiazan - xajas, mam nadzieje ze nie pogniewasz sie za ta "reklame" :-)

a odnosnie choinki

u mnie totalnie zaburza scene i jakos tak "tlamsi" prawy kanal - mimo zed choinka stoi pod sciana boczna sciana, przed kolumna i mimo ze jej nie zaslania z punktu odsluchu, wyraznie "srodek ciezkosci" przesuwa sie w lewo

ciesze sie jak nadchodzi czas aby ja zdemontowac..... a poza tym uwielbiam Swieta Bozego Narodzenia ;-)

>>tomekkk

Dzięki za porady. Działanie kolców faktycznie nieco zmniejszyło zjawisko dudnienia, niestety jakiś czas temu musiałem je zdemontować. Pokój w którym słucham muzyki ma praktycznie kształt kwadratu, podłoga - parkiet. Kolumny i pkt. odsłuchowy tworzą trójkąt, którego boki nie są równolełe do żadnej ze ścian. Takie ustawienie (w stosunku do klasycznego) również poprawiło nieco sytuację. Teraz planuję zaopatrzyć się w solidne podstawy i ustawić na nich kolumny na kolcach. Postaram się też pójść za Twoją radą i dociążyć je z góry, o czym wcześniej nie myślałem. Mam tylko nadzieję, że koszt podstaw nie przekroczy wartości zestawu głośnikowego :). Pozdrawiam.

• 9 miesięcy później...

Ciekawa sprawa, wczoraj będąc w IKEI (nie z własnej nieprzymuszonej woli;-)) natknąłem się na walce, podobne jakie królowały na AS. Materiał pianka, ok30cm średnicy i 100cm wysokości, kolr biały, szukać w dziale z poduszkami.

jak na rynku sprzedają po 30 jajek to podstawki kartonowe mają doskonały kształt i zdolności pochłaniające (kształt niczym ściany komory bezechowej w Poznaniu jeśli ktoś widział). Osobiście widziałem jedno pomieszczenie wygłuszone mnóstwem takich kartonowych podstawek do jaj.

dobra sorry za ironię... ale na allegro by się to sprzedało, nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.