Skocz do zawartości
IGNORED

problem z gramofonem

darek81-85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam mały poblem po zakupie gramofonu Onkyo , zacząłem go podłączać i okazało się że po właczeniu ramię opada bardzo płynnie , ale zaraz po tym ucieka do środka płyty wyłacza się i powraca . Ramie typu S znane z Technics 1210. Wkładka Audio Technica wraz z Igłą (również Audio Technica )podobno w idealnym stanie. Prosze o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13390-100003479 1191387229_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36590-problem-z-gramofonem/

Podstawowe trzy rzeczy

1.Sprawdź nacisk igły na płytę .Przy tej wkładce ok 1,4-1,6 grama

2. Doookładnie obejrzyj stan igły(pod szkłem powiekszajcym o dużej liczbie dioptrii

3. Sprawdź ustawienie antyskatingu.

Zobacz na stronę proces kalibracji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>darek81-85,

Czy ten Twój Onkyo to automat czy gramofon z obsługą manualną ? Jeśli automat, to zepsuło się sterowanie ramieniem - z naprawą będzie chyba spory kłopot. Nie kupuje się "zaocznie" automatów! Jeśli ramię nie ma automatyki, to problem może być w antyskatingu, wyważeniu ramienia w płaszczyźnie poziomej (niektóre ramiona mają taką regulację) lub w wypoziomowaniu samego gramofonu. Nie jest on aby przekrzywiony w lewo ?

• 2 lata później...

Panowie zapytałem o wzmacniacz a dyskusja jest o ustawieniu mojej wkładki jakie jest ramie i co powinienem zrobić - jeśli któryś z szanownych kolegów chce mi coś podpowiedzieć to proszę o informację, to prosiłbym coś na etapie laika a nie fachowca jak co niektórzy z kolegów .Więc proszę mi powiedzieć co jest z wkładką czy ramieniem nie tak jak powinno - tu może zacytuję........................Kolega jest zadowolony z brzmienia ,więc jest o.k. Overhang nie ma nic wspólnego z przekoszeniem, raczej z długością ramienia.Nawet przy prawidłowym ovh,może grać z "cosinusem" Dużo zalezy od geometrii całego ramienia,i headshella(może nie oryginalny)............................................................................................to, że kolega jest zadowolony z brzmienia wcale nie znaczy, że igła stoi we właściwym miejscu, zadowolenie - rzecz względna. jak to overhang nie ma nic do przekoszenia??? przecież właśnie od miejsca umocowania igły zależy kąt ustawienia wkładki. jeśli na szablonie jest dobrze a wkładka stoi jak na zdjęciu to znaczy, że igła stoi za daleko od pivota, albo geometria ramienia jest skopana. jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi..................................................................................................Yul

właśnie pisze o tym, że tangency - gut (prawdopodobnie, bo skądś to ustawienie wynika, pewnie z szablonu) ale overhang - be (chyba, że ramię jest założone niezgodnie z geometrią - za daleko od pivota), albo odwrotnie, albo i jedno i drugie...

i tak dalej i tak dalej i to ma być - nie pomoc nie każdy na początku swojej drogi z analogie ma już być znawcą -A WIĘC PANOWIE - proszę o doradzenie, a następnie przejść do głównego tematu

PS dorzucam zdjęcie ramienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nistety analog wymaga poswiecenia i zmudnego czytania i uczenia sie wiec rozmowa z Toba na tym etapie jest niestety jak polemizowanie z niewidomym o kolorach....a wszystko jest trudne zanim stanie sie proste.

Zycze cierpliwosci i uwaznie sluchac podpowiedzi uprzednio zglabiajac wiedze w temacie , nazewnictwo oraz czynnosci ktore nalezy umiec wykonac aby sprzet mial prawo zagrac na swoje mozliwosci.

Ps. Koledzy dosc wyczerpujaco wypowiedzieli sie o problemie a teraz juz tylko checi aby to przyswoic a w przeciwnym razie niestety czeka Cie bulenie za kalibracje kazdej wymiany wkladki (znam ludzi ktorzy siedza w audio od lat a tego nie potrafia)

robix

Identyczne zachowanie wkładki (szybki zjazd do środka) mieliśmy z kumplem po zakupie jego Duala na allegro , też igła miała być w stanie idealnym. Okazało się, że igły po prostu nie ma :-) była ułamana i ramię po opuszczeniu tarło o płytę cantileverem co powodowało w/w zjawisko. Obejrzyj igłę, na 99% jest uwalona.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

stan idealny :-D

no tak...

mam nadzieję, że nie robisz testów na płycie, którą lubisz... ;-]

wszystko w zasadzie napisano

1. (!) obejrzyj igłę - w sensie czy w ogóle jest na cantileverze

- brak - kup nową igłę (a jeszcze lepiej całą wkładkę, różnica w cenie nieznaczna, a masz pewność, że zagra, a nie "będzie wizualnie w stanie idealnym"

- igła jest - do pkt.2

2. sprawdź nacisk igły - ustaw właściwy dla danego typu (użyj wagi!!!)

3. ustaw antiskating (są rozliczne wątki na temat antiskatingu, kalibracji etc.)

4. testuj na byle jakiej, bezwartościowej ale NIEZNISZCZONEJ i CZYSTEJ płycie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.