Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Godne polecenia, chyba najlepsze aktualnie na rynku płytki CD-R Audio:

Verbatim Music CD-R

Made in Japan

Taiyo Yuden

Widziałem je w kilku sklepach komputerowych (m.in. w Vobisie) i kupiłem w końcu na próbę.

Niewątpliwie są to Pastele w wersji dla nagrywarek stacjonarnych, spody płytek wyglądają identycznie.

Okładka tych płyt jest taka jak na zamieszczonej fotce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W testach wypadają jednak wyraźnie gorzej niż Pastele. Nie wiem, inny okres produkcji albo inna linia produkcyjna? Ale i tak są w tej chwili numerem 2 u mnie. Numerem 3 jest Sony Audio Premium, średnia błędów C1 zbliżona do Verbatim Music. Następne w kolejności płytki mają już średnią dużo wyższą, powyżej poziomu 2,0/sek.

Płyta wypalona na Plextorze Premium x8, a testowana na BenQ 1650. Najlepszy Verbatim Pastel miał u mnie w teście na BenQ średnią 0,28/sek, a maksimum/sek 14.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do diagnozy w Nero wkłada się nagraną płytkę czy czystą?

Wsadziłem nagranego Emtec'a Gold:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pawcio

Płytka ma być nagrana.

Ja tego nie wymyśliłem jakby co, ale powszechnie się uważa, że najlepszymi (najbardziej wiarygodnymi) testerami jakości płyt CD-R są nieprodukowane już napędy Plextora i DVD BenQ z czipsetem Nexperia (od modeli DW1620 do DW1655). Zakładka "Zaawansowana Jakość Dysku" pojawia się w Nero DiskSpeed tylko przy wyżej wymienionych napędach BenQ. Liteony zaniżają dość znacznie ilość błędów C1, żeby mieć poziom odniesienia do moich wyników musiałbyś to co otrzymałeś w całkowitej ilości błędów pomnożyć mniej więcej razy 10. Przypuszczam, ze ten Emtec testowany na moim BenQ miałby całkowitą ilość błędów C1 w granicach 10000-12000, uwzględniając długość płyty i fakt wypalenia na DVD Liteona. Na większości nagrywarek DVD wypał zawsze będzie gorszy niż na nagrywarce CD.

dla porównania "czarny" memorex i jakiś verbatim

Ukryta Zawartość

post-165-100000700 1227473687_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już kiedyś testowałem Emteca Gold i wypadł przeciętnie, ale i tak mieścił się w czołówce. Trochę jednak nie doceniłem tego Emteca, bo przed chwilą jeszcze raz nagrałem płytkę i wynik pozytywnie mnie zaskoczył. Całkiem przyzwoity wynik, który aktualnie lokuje Emteca w moim rankingu na czwartym miejscu, wśród około 20 przetestowanych płyt.

Jednak przesadziłem z tą wcześniej prognozowaną ilością błędów w teście na BenQ. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze dużo tych błędów fajnie jak by na moim plexwriterze premium było w granicach do 2000 błędów C1 :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Wełniany

Specjalnie dla Ciebie, po starej znajomości :) wklejam jeszcze test tego samego Emteca Gold na Plextorze Premium. Plextor zaniża albo też BenQ zawyża ilość błędów C1 w teście. Pewnie nawet nasze Plextory Premium pokazałyby trochę inne wyniki. Szkoda też, że Plextory nie współpracują z Nero Disk Speed, byłaby większa jasność w tych testach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam pytanie do zaawansowanych użytkowników. Zakupiłem właśnie stary model nagrwarki Plextor model PX-W2410TA. Doradcie mi jakie płyty będą najlepsze do nagrywania i z jaką prędkością najlepiej je nagrywać. Wiem, że istnieje w tym modelu możliwość nagrywania z 1-krotną prędkością. I jescze poprosiłbym o poradę doboru softu. Wiem, że najlepiej zgrywać EACiem, ale jakim programem najlepiej nagrywać? Czy będę mógł nagrać np. na najnowszym oprogramowaniu Plextora? Z góry dzięki za podpowiedzi.

Karmaj

Wielkie dzięki za screeny.jeszcze dorwałem 100 Pasteli ale to trochę mało góra dwa miesiące spokoju:(

Może nie będzie tak źle tutaj piszą że wkrótce w sprzedaży

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

To może teraz warto zwrócić uwagę na te Verbatimy?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a mozemy poprosic zebys ja wypalil i wkleil raporty z kprobe lub jakiegos innego softu testowego?

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Płytki te nabyłem w zeszłym roku i wklejam raport z kprobe. Spód to cyanina tak jak Pastele.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Molibden

To teraz pojechałeś po bandzie. :) Skąd takie wnioski? Sony Supremas to bardzo daleko do Pasteli. Przetestowałem około 20 różnych płyt CDR i Pastele to zdecydowany lider, jeśli chodzi o jakość, a Sony Supremas nawet nie załapał się do pierwszej dziesiątki.

Przetestowałem większość dostępnych na rynku nośników i może rzeczywiście Verbatim Pastel zapisuje się z najmniejszą ilością błędów ale niektóre czytniki mają z nimi problemy (niebieski spód).

Ze swojej strony polecam właśnie Sony Supremas - minimalnie więcej błędów a czytają się wszędzie (złotawa warstwa zapisywalna- odbija lepiej światło) i podobno dużo żywotniejsze niż Pastele (radzę zajrzeć na forum CRDinfo - tam jest wszystko na ten temat). Cena, dostępność, wygląd ok.

U mnie najlepiej nagrywały się przy prędkościach rzędu 10-16x na Pioneer DVR-215@S15J 1.18

>Krysew

Musiałbyś jeszcze powiedzieć albo pokazać jak na tle Verbatim Gold wypadają Pastele, żeby mieć punkt odniesienia. Bo teraz to trudno zorientować się, czy to jest dobry wynik czy przeciętny.

A na CDRinfo to nie ma co zaglądać, bo tam testują tylko płyty DVD. Ostatnie testy CDR to są sprzed kilku lat. Dlatego zacząłem sam testować, bo na CDRinfo nic konkretnego się nie znajdzie. Zresztą podobnie jak na forach zagranicznych.

Karmaj specjalnie dla Ciebie skan Pastela :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.