Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy z jaką prędkością nagrywałeś te płytki, bo przy AMQR w Plextorze2 jest chyba wybór między x4 a x8? Sony Supremas przy nagrywania x4 mogą wypaść katastrofalnie i na pewno lepsze wyniki uzyskają przy prędkości x8. Jak chcesz nagrywać x4, to powinieneś rozejrzeć się za lepszymi płytkami, najlepiej tymi z pierwszej piątki, zamieszczonego wyżej rankingu. Płyty z czołówki dają radę i wypadają dobrze nawet przy nagrywaniu x4, a te z dalszych miejsc już nie, przy niskiej prędkości, uzyskują dużo gorsze wyniki w testach.

Ogólnie mówiąc, płyty z ciemnym spodem (cyjanina) lepiej znoszą niskie prędkości nagrywania. Nie przypuszczałem, że tryb 'silent mode', ograniczający maksymalne prędkości płyty, może wpływać niekorzystnie na zapis... W czasach Yamahy F1 do nagrywarki dodawano na próbę firmową płytę z granatowym spodem, odpowiednią do wypalania Disc T@2. Nośnik pochodził z firmy Mitsubishi (Verbatim), od tej pory używam głównie Verbatimów, a najchętniej Pastel Disc (Taiyo Yuden), których chwilowo brak na rynku :(

Widziałem na allegro płyty Sony produkowane przez Mitsui, powinny być niezłe(?)

W wątku niewiele się dzieje, postanowiłem więc wspomóc niestrudzonego kolegę Karmaja i przedstawić swoje wyniki krótkotrwałych testów płytek CD-R. Może stracony czas (ee, przecież to fajna zabawa jest, tylko czasochłonna)i wyrzucone parę groszy na zdublowane nagrania (może podaruję znajomym o drewnianych uszach ?)i zniszczone płyty wniesie coś pożytecznego do wątku. Nie chcę wchodzić w Karmajowi w paradę i mieszać w jego rankingu, szczególnie mając na uwadze moje doświadczenie z paleniem płytek, ot po prostu kolejny (zresztą bardzo zbliżony) punkt widzenia w dyskusji.

Ok.tygodnia temu nabyłem nagrywarkę Plextor Premium 2 i ostro zabrałem się do testów. Wypaliłem w sumie kilkadziesiąt płytek CD-R, zdaję sobie sprawę, że wyniki mogą nie być do końca wiarygodne z powodu słabej powtarzalności niektórych nośników. No i dostępność płyt. W moim ex-wojewódzkim mieście udało mi na szybko się kupić tylko takie płytki, jak poniżej.

Nie robiłem zrzutów ekranu, podam mój ranking ustanowiony wg średniej ilości błędów C1, C2.

Płyty palone via PLEXTOOLS Professional XL V 3.13 (w przypadku płyt do 69 min. z opcją AMQR) lub Burnn. Feurio nie obsługuje niestety Plextora Premium 2.

1. Verbatim Pastel, TAIYO YUDEN CD-R

2. BENQ VINYL (DATA GUARD), ACER MEDIA TECHNOLOGY - zaskoczenie, choć płytki chyba słabo powtarzalne

3. Verbatim CD-R Audio, TAIYO YUDEN

4. BESTMEDIA DIGITAL AUDIO, RITEK. Co.

5. MAXELL CD-R XLII80 Music, RITEK Co.

6. TDK CD-R Audio, Moser Baer

7. SONY Supremas SONY

8. PHILIPS Audio CD-R, Moser Baer lub Ritek Co.

9. EMTEC CD-R Audio, Ritek Co.

10. Verbatim CD-R AZO, Mitsubishi Chemical

11. Panasonic CD-R, Moser Baer

12. Verbatim CD-R Extra Protection, Mitsubishi Chemical

13. Verbatim CD-R Vinyl, Mitsubishi Chemical

14. Verbatim CD-R Colur, Mitsubishi Chemical (strasznie słaba płytka, a łudząco podobna do Pastela

Nie podaję wyników marketowych płytek typu Esperanza, Omega itp. większość z nich produkowana jest przez Plasmon i wyniki nie są imponujące. A czasami wręcz makabryczne, jak np. płytki Datex i Omega - wykres od góry do dołu zielono-niebieski od błędów C1 i C2 - cała płyta jest gigantycznym błędem.

Ponoć Plextor przez Plextools zwraca błędy inaczej jak DVD Benq przez Nero Discspeed, ale moje wyniki wydawały się zbliżone do skanów z poprzednich stron. Nawet jeśli Plex zwraca trochę mniej błędów, to chyba proporcje zostały zachowane?

Zdaję sobie sprawę, że do lepszej oceny przydałoby się wypalić więcej płytek - czasami płyty z jednego szpindla drastycznie potrafią różnić jakością, zatem gdyby coś się zmieniło w rankingu postaram się o stosowny wpis.

Na koniec mam jeszcze kilka uwag co do wypalania płytek, jakie nasunęły mi się podczas testów :

1. AMQR to nie marketingowy bełkot - to działa. Teraz już wiem, że wolę wyrzucić nielubiane nagranie z płyty, żeby zmieścić się w limicie 69min. i nagrać ją w AMQR. Brzmienie jest pełniejsze, bardziej soczyste, nasycone harmonicznymi, wysokie tony gładsze, bardziej dźwięczne, dźwięk ogólnie bardziej angażujący. Podsumowując - sporo płyt do ponownego wypalenia !

2. Płyty gorzej wypadające w testach błędów, nie muszą brzmieć gorzej. A w ogóle to CD-Ry grają, co audiofila nie powinno dziwić. Np. niezła tania płytka SONY Supremas gra jakoś bez życia, szarawym dźwiękiem. Sporo gorsze Verbatimy AZO grają u mnie lepiej. Nie wiem, może moja nagrywarka preferuje niektóre nośniki? Bardzo zaskoczyła mnie nieciekawa płytka Panasonic CD-R - wyniki słabe, zresztą ktoś już podawał, a brzmienie wyróżniające się przestrzennością i rozmachem.

3. Soft ma wpływ na dźwięk - sprawa oczywista. Wiadomo też, które programy są najlepsze do wypalania i zgrywania. Jednak między tymi najlepszymi też są subtelne różnice, trzeba wypalić sobie płytki testowe i posłuchać.

4. Nie odkryję Ameryki jeżeli napiszę, że trzeba kupować płyty z konkretnej fabryki, a nie kierując się logo na opakowaniu. Zaskoczyły mnie płytki z fabryki Ritek Co. Gdzieś w necie czytałem, że to raczej dolna półka, a tu proszę - niespodzianka, choć nie wiadomo jak z trwałością. Moser Bauer jest niezły, bo kupił całą technologię produkcji nośników optycznych od Philipsa. No i oczywista oczywistość - Taiyo Yuden to jest to !

Pozdrawiam wszystkich maniaków nagrywania.

Wersja 3.16 Plextools umożliwia dodatkowo nagrywanie obrazów płyt z plikiem .cue

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

arrtek

Chciałbym się upewnić, czy to ta płytka cię tak zaskoczyła?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> artpaw

dokładnie ta

A poniżej jeden z lepszych wypałów Verbatim Pastel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie ekstra wypał - zero błędów :)

Może teraz wejdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artekk

A więc kupiłem ten vinyl BenQ . Handlują jeszcze złotymi, 10zł tanszymi, opis identyczny jak przy "vinylach"

Dla porównania też je wezmę.

# Prędkość zapisu: 1X ~ 52X

# Podłoże: Poliwęglan

# Nagrywanie materiału: Phthalo-cyanine Dye

# Drgania: mniej niż 35 ns

# Odbicie: więcej niż 65%

# Moc odczytu: Mniej niż 1mW

# Trwałość odczytu: powyżej miliona razy

# Żywotność danych: więcej niż 100 lat (przy 5~30°C, 5~60% wilgotności względnej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw

Mam spore wątpliwości co do powtarzalności tych Benq. Najlepsza miała średnią C1 0,74, a najgorsza 2,11, choć to i tak o niebo lepiej od wszystkich Verbatimów, poza Pastel i Music CD-R oczywiście. I trafiają się błędy C2, jednak ja kupiłem na próbę z otwartego szpindla na sztuki, sprzedawca wrzucił mi luzem w foliowy woreczek, więc pewnie porysowały się trochę podczas transportu. Tak czy inaczej w swojej cenie płytka wypada dość korzystnie.

Mam mały problem przy przegrywaniu oryginałów programem PlexTools Profesjonal XL Niektóre kopie płyt po wypaleniu,puszczane w odtwarzaczu są gorzej jakości i wyświetla się kontrolka emphazis (przy oryginale nic się nie wyświetla). Czy jest to spowodowane kiedyś stosowanymi zabezpieczeniami oryginału? i czy można to jakoś obejść w tym samym programie czy trzeba korzystać z innego. Docelowo samo wypalanie z racji posiadania wypalarki Plextora chciałbym dalej robić Plextorem. Inne wypalarki Pioneer i Lite-On które posiadam niestety wypalają CD-Ry jakościowo znacznie gorzej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

artPaw, 31 Sty 2009, 12:34

artekk pisał że Feurio nie obsługuje niestety Plextora Premium 2.

Tak że podejrzewam ze mój Plextor PleXWriter Premium też nie będzie obsługiwany. Płyty kopiowane były z tych starszych także podejrzewam że jakiś szkodliwy dla napędu CD copy controled tam mógł być.

artekk, 24 Sty 2009, 12:06

>Witam maniaków nagrywania.

>

>Proszę o pomoc w konfiguracji nagrywarki Plextor Premium 2. Po zainstalowaniu i kilku próbnych

>wypałach ilość błędów jest znacznie większa, niż przy korzystaniu z Nagrywarki DVD-R LG (płyty

>palone najczęściej za pomocą Burnn i EAC). Korzystając z Plextora używałem PlexTools Professional

>XL, opcji Audio Cd Maker z AMQR. Ilość błędów C1 mniej więcej dwa razy większa, dodatkowo doszły

>błędy C2, których w wypałach LG nie było, a na płytkach z Plextora jest np. 15 (ten sam nośnik i

>nagrywany materiał). Podejrzewam, że nagrywarkę trzeba skonfigurować do zapisu audio, jestem w tym

>kompletnym laikiem - ilość opcji mnie przeraża.

>Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Spróbuj ustawić w PlexTools Profesjonal odzyskiwanie błędów odczytu w ten sposób to też powinno pomóc oczywiście jak zadziała to zapisz ustawienia trwale do rejestru

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>artekk

funkcja "pozwól zmniejszyć szybkość" powinna być wyłączona bo zwiększa wbrew pozorom liczbę błędów,jitter

Wełniany - dzięki :) wypróbuję. Choć do tej pory zgrywałem przez EAC, wydawało mi się, że jest lepiej niż przez Plextools, a wypalałem w Plextools. Poza tym więcej wypalam z bezstratnych formatów niż kopiuję.

Co do Fuerio, to niby dałoby się coś zdziałać, bo program widzi nagrywarkę, ale nie ma do niej sterowników (są za to do Premium I i nowszych Plextorów DVD-R), opcje zaawansowane jak AMQR w ogóle nie są podświetlone itp. Nie próbowałem nawet wypalać.

Mam jeszcze pytanko do właścicieli Premium 2, czy u Was Plextools przed zapisem wyłącza w okienku Audio CD Maker opcje "enable Powerec" i "enable buffer underrun proof" gdy chcecie nagrać coś z AMQR ?

A w ogóle to wydaje mi się, że nawet bez AMQR lepiej brzmią płyty nagrane w Plextools z prędkością x4, np. verbatim CDR AZO, ta płytka miała też minimalnie mniej błędów niż przy wypale x8.

artekk, 31 Sty 2009, 16:19

Verbatim AZO nie polecam miała u mnie aż pod 10'000 błędów C1 to bez porównywania z oryginałem już u mnie słychać. Przykładowa już nie produkowana Verbatim Pastel tylko ok 960 błędów C1 .Z Ciekawostek jeśli oryginalna płyta CD jest mocno zniszczona (6'000-10'000 błędów C1) to wtedy liczba wypalonych błędów C1 potrafi skoczyć pomiędzy 1500 a 1800 ale nie jest to wina nośnika CD-R tylko błędów na oryginale z którymi sobie nie potrafi już poradzić nagrywarka przy odczytywaniu. W mojej wypalarce PleXwriter Premium wyszło mi że schodzenie z odczytem poniżej 8x nie ma sensu bo błędów C1 minimalnie przybywa no i czas procesu się wydłuża.

Na moje ucho i na moim sprzęcie odsłuchowym kopia na poziomie poniżej 1000 błędów C1 (mierzonych Plex Tools Profesional !!!) jest bardzo trudna do odróżnienia od oryginału .Tak od ok 1300 błędów C1 już zaczyna dźwięk się zmieniać w stosunku do oryginalnie wytłoczonej płyty i dla tego jak na razie dla mnie to jest dopiero prawidłowo zrobiona kopia dla melomana

"nie jest to wina nośnika CD-R tylko błędów na oryginale z którymi sobie nie potrafi już poradzić nagrywarka przy odczytywaniu"

Oj Wełniany, żebyś Ty wiedział, jakie głupoty wypisujesz...

Poczytaj może najpierw, co to są błędy C1 i C2.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wełniany - zgadza się - AZO to słabiutka płytka, ale tego typu płyt używam do testów wpływu różnych różnych opcji, ustawień softu, prędkości zapisu itp. na dźwięk, bo lepszych mi po prostu szkoda :)

Zgadza się, że bezwzględnie najlepsze są Pastele, tylko skąd je brać? mam ostatnie 16szt. na czarną godzinę, lub na najlepsze płyty. Żadna z płyt poza Pastelem nie zeszła u mnie poniżej 1000 C1, a rekord Pastela to 770 błędów C1. Nawet Verbatim Music był daleko w tyle, chociaż jest od Taiyo Yuden.

Czy zatem muszę pogodzić się z tym, że juz żadna kopia nie będzie dobra, gdy skończą się Pastele?

Zastanawiam się nad tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko trzeba zaryzykować i zainwestować trochę grosza.

Co do prędkości trudno jest mi zgodzić się z twierdzeniem, że wypalanie poniżej 8x jest bez sensu, kiedy AMQR domyślnie pali z taka prędkością i ja słyszę, że jest lepiej także bez AMQR, co prawda nie na każdej płycie, bo to już trochę trudno sprawdzić (i tak zmarnowałem mnóstwo płyt :)

Ukryta Zawartość

Błędów typu C1 nie słychać. Te błędy są w 100% naprawiane przy odczycie (kod Haminga, który sam potrafi się regenerować- bez żadnych strat). Nowa, tłoczona płyta ma ok. 200 błędów typu C1.

>zxgregor, 31 Sty 2009, 23:28

>Nowa, tłoczona płyta ma ok. 200 błędów typu C1.

To chyba na rynek USA i do Japonii, albo masz jakiś kiepski program diagnostyczny i ich nie widzi. Nowe dziewicze płyty potrafią mieć po 3000 błędów C1 czyli 15 x więcej.Mam np oryginalna płytę z muzyką Ennio Morricone do Filmu Misja, takiego g to nawet mój czytający płyty chodnikowe stary CD-k nie chce w całości czytać-myślę że wtedy laser chce wyskoczyć z obudowy.Jest to typowy efekt jak się tłoczy z matrycy więcej niż 6000 płyt żeby się jeszcze nachapać. Jeśli by było tak cudownie to nie archiwizował bym swoich płyt bo i po co robić koszty jak piszesz kod Haminga wszystko odczyta :) Dobrze eksploatowane vinyle maja lepsza trwałość niż te płyty CD co nam przemysł muzyczny oferuje.Jeszcze mi się nie udało zdrapać vinyla na cacy a płytek CD to już sporo wyrzuciłem z powodu pozornie głupiej ryski.A miało być tak pięknie .

zxgregor

Błędów typu C1 nie słychać. Te błędy są w 100% naprawiane przy odczycie (kod Haminga, który sam

potrafi się regenerować- bez żadnych strat). Nowa, tłoczona płyta ma ok. 200 błędów typu C1.

To by wyjaśniało, dlaczego czasami wypalona płytka o większej ilości błędów brzmi lepiej, ale od czego jeśli nie od ilości błędów zależy wierność kopii, czy jakość wypalania?

Czy muszę zmarnować kilkanaście płyt, przesłuchać je, żeby dowiedzieć się która gra najlepiej, czy istnieją bardziej racjonalne (naukowe) metody poszukiwania najlepszych nośników?

Pozdrawiam :)

artekk

najprościej byłoby uzywać do odtwarzania muzyki CDrom z własnym buforem pamięci działającym podobnie do digital lens. Problem z dobieraniem płytek prawdopodobnie zniknie. Nasze z reguły proste CDki są zbyt "biedne" technologicznie dla odczytu CDR. Błogosławiony AMQR ułatwia im trudne zadanie wypalając dłuższe pity.

artPaw, 1 Lut 2009, 01:24

Mam pecha;) w moim PleXwriterze Premium nie ma funkcji (kupionej od Yamachy) wydłużonych pitów wypalanych w ten sposób że obroty są trochę wyższe niż standardow. Za to jest funkcja zagęszczania lub rozrzucenia lużniej pitów (Gigarec) i na tej drugiej wcale nie jest lepiej dla audio, mimo że teoretycznie laser powinien je łatwiej czytać. Ja tej funkcji nie używam bo kopie nie brzmią tak dobrze jak oryginał

Zdecydowałem się, że wypalę kilka ciekawszych nośników z tym samym materiałem, prędkością softem i ustawieniami. Nie wiem, czy będą to ustawienia najlepsze dla wszystkich z nich, ponieważ nie przetestowałem każdego we wszystkich możliwych konfiguracjach. Po prostu wypalę materiał w najlepszej możliwej jakości, czyli o długości umożliwiającej zastosowanie AMQR (do ok. 69min.) i tyle.

Z góry pomijam Verbatimy AZO, Vinyl, Colour, marketowe wynalazki - pomimo szczerych chęci i zabawy z ustawieniami brzmią nieciekawie (mają też strasznie dużo błędów C1 - np. pewien egzemplarz AZO 40700).

Co do niektórych liderów rankingu mam także pewne zastrzeżenia, ale poczekajmy na odsłuchy.

Pozdrawiam :)

>zxgregor

>Nowa, tłoczona płyta ma ok. 200 błędów typu C1

Jeszcze takiej nie spotkałem, która by miała tak mało błędów C1, nie wiem skąd wziąłeś taką liczbę. W dodatku płyty tłoczone mają dużo więcej tych błędów niż przeciętny CDR, co oczywiście nie przeszkadza w prawidłowym ich odtwarzaniu, bo tak jak napisałeś, błędy C1 podlegają korekcji.

Poniżej jedna z przetestowanych płyt tłoczonych, jak widać błędów C1 jest sporo. Niewiele płyt wypadło u mnie lepiej, za to więcej dużo gorzej, nawet powyżej 50 000 błędów.

Można porównać z zamieszczonymi już testami płytek CDR.

To jest płyta Loreeny McKennitt - The Book Of Secrets, reedycja z 2006r, kupiona niedawno.

Zwraca tu uwagę niski jitter, w porównaniu z płytkami CDR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.