Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

absinth3, 7 Kwi 2010, 23:36

>jutro jadę do Niepołomic po JVC od Taiyo Yuden hah

Te JVC to podobno żadna rewelacja. To już nie ta jakość jak Verbatimy z Taiyo Yuden, także byłbym ostrożny w zakupie.

gaudi1, 7 Kwi 2010, 00:09

>A co sądzicie o EMTEC CDR Gold

>Nośnikiem jest warsrwa złota, a nie aluminium, czy ewentualnie srebro jak w niektóych

>Są droższe, ale chyba warto?

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyty bardzo dobre, ale czy warto płacić aż 5 zł? Lepiej kupić np. verbatimy music. Najtaniej widziałem na necie po 2,4 zł

Ukryta Zawartość

nikx, 8 Kwi 2010, 10:06

>Kiedyś kupiłem na szybko kupując mleko i chleb - nie polecam! To już drugi zakup maxelli z LIDLA i

>drugi z problemami. Jednak pierwszy to dopiero było kuriozum - kupiłem płytki - rozpakowałem.

>Wszystkie były pakowane osobno w slimy i .... wszystkie były POPĘKANE (!) zaznaczam, że pudełki i

>slimy były w stanie nienaruszonym. Poprostu ktoś zapakował popękane! Oczywiście sklep nie przyjął

>reklamacji! Już nigdy nie kupię płyt w tego typu sklepie ....

Ja nie kupuje w slimach tylko w CAKE po 50szt.

?👈

Cake to zły pomysł, płyty się bardzo niszczą; wystarczy jeden pyłek i ruch kolisty co jak wiemy najgorsza rysa trudna do odczytania dla napędu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Porównałem Fuji pro audio (stabilizowane) i JVC (data). Fuji gra bardziej ofensywnie, nieco wyżej(moja kobita twierdzi to samo), bardziej do przodu i płycej (w sensie głębokości sceny). JVC wyraźnie preferuje średnicę, mam wrażenie że gra ciszej, zdecydowanie w głąb przy porównywalnej szerokości sceny. Bardziej szczegółowy na dolnej średnicy, pastelowy. Fuji gorąca, JVC pastelowy. Dynamika i wykop raczej po stronie Fuji.

Separacja instrumentów po stronie JVC

Przy Fuji- stopa zaczyna sama przytupywać. Fuji daje hmmmm gęsią skórkę..... Co kto lubi

Na pewno do zbyt jasnych systemów lub zbyt jasnych nagrań- JVC będzie ZNACZNIE lepsza

NO I MAMY NASTĘPNY TWEAK and GEEK.... diabli to wzięli :)

CENA Fuji 3,2-3,5 JVC 0,60-0,65

Dodam że JVC są produkowane w Japonii

Jeśli ktoś ma jakieś obserwacje w tym względzie bardzo proszę o opinie

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

W tej chwili to niemożliwe, bo komp ledwo żyje i czeka na format (PlexTools nie działa; nagrywam via easy cd-da extractor a tu nie ma takich informacji). Diagnoza na ucho (Lektor+Single Six od J. Waszczyszyna). Nagrania na Plextor Premium 2

[email protected], 8 Kwi 2010, 12:40

>Cake to zły pomysł, płyty się bardzo niszczą; wystarczy jeden pyłek i ruch kolisty co jak wiemy

>najgorsza rysa trudna do odczytania dla napędu.

Nie jest tak źle. Jest specjalny pierścień rozdzielający wysokości 0.3mm przy średnicy 35mm . Powoduje to, że płyty są chronione przed porysowaniem w cake. Oczywiście w pewnych bardzo niekorzystnych warunkach może się coś stać, ale zdarza się to bardzo rzadko.

Wyniki na FUJI

Ukryta Zawartość

post-15162-100007726 1270748970_thumb.jpg

post-15162-100007727 1270748970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wYNIKI NA JVC

Ukryta Zawartość

post-15162-100007722 1270749752_thumb.jpg

post-15162-100007723 1270749752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważyłem, że przy różnych prędkościach testowania na moim Premium 2 wychodzą całkiem odmienne wyniki skanowania. Przy odczycie 8x poziom błędów jest stosunkowo niski, przy 12-24x pojawiają się nawet błędy C2. Zastanawiam się, czy trafił mi się gorszy egzemplarz nagrywarki... Plextorem nagrałem w sumie kilkanaście płytek, do tej pory używam głównie CRW-F1.

Testowałem tylko na wartościach domyślnych, nie sprawdzałem innych szybkości/sposobów odczytu. Taki surowy wynik... ale dodać muszę, że Fuji ma ok 2 m-cy i jest lekko porysowana; JVC dzisiejszy

THX!!! Też jestem zadowolony, mimo, że efekty dźwiękowe nie są jesnoznaczne. Poza tym popatrz na wyniki czystej płytki w wątku demagnetyzacja CD-R: byłem pewny że różnic nie będzie , a tu masz!!!

Poniżej dziwny wynik testów na płytach Verbatim Medidisc. Płyta odtwarzana jest prawidłowo, nic nie trzeszczy, nagrywana była podobnie jak inne Verbatimy - tak jakby laser Plextora ją 'źle widział'...

Podobnie wypadł drugi egzemplarz CD-R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noooo impresyjne. Poniważ jednak MAREK robił test na 8xCLV a ja na 10-24xCAV, to dziś ta sama płytka na 10-24xCAV....

Ukryta Zawartość

post-15162-100007657 1270785348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przetestowałem na 8x gdyż przy większej prędkości cały obszar wykresu wychodził na czerwono (CU). Z innymi Verbatimami nie miałem takich przygód. Nagrywałem AMQR x4, czyli z prędkością, która mieści się w zakresie zalecanym przez producenta. Być może zbyt wolno, bo jak na płytę przeznaczoną do przechowywania danych medycznych - błędów jest stanowczo za wiele.

Bardzo jestem ciekaw Twoich wrażeń odsłuchowych; więc niech te płytki szybko przychodzą

No numer- myślałem że z Pl wychodzą dość średnicowe płyty. Niestety Yamachy już kupić nie można- jak mi się zdaje. A może się mylę?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.