Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Co wy macie do tego palenia. Na forum pojawił się jeden, jedyny przypadek przy nie wiadomo nawet jak wielkiej ilości sprzedaży i już grzmi. Drobne problemy z lampami produkcji chińskiej raczej nie dziwią, bo jakość tych lamp pozostawia wiele do życzenia, co z resztą i tak jest bez większego znaczenia, bo dla poprawy brzmienia dobrze jest od razu wymienić lampki na choćby radzieckie NOS-y.

Witam ponownie i proszę o pomoc. Więc jak już wspomniałem zakupiłem toppinga TP-10 MK2, wrażenia jak najbardziej pozytywne, w stereo wyciągnął maksimum co mógł z moich kiepskich kolumn z KD. W sumie moje KD rozwalił ale dopiero jak podpiąłem jako źródło NADa 510 bo z moim dvd nie było tak fajnie. Przyszedł mi do głowy pomysł żeby podpiąć go do moich satelitek od kina, po uruchomianiu byłem dość zdziwiony i zaskoczony bo całkiem fajnie to zaczęło grać i w związku z tym pytanie. Czy zakup kolumn podstawkowych od MANTY OBERON 2200 do mojego toppinga to dobry pomysł bo mam taka okazję. Na moich satelitach z kina pisze że mają moc ok 60-70 wat i skuteczność 87 a Oberonki to 25 wat (50 w sumie). Pokój to ok20 m2.

Przepraszam za tak pewnie banalne pytania ale wiem że ktoś tu miał oberony i całkiem sobie chwalił a po za tym jak te kolumny z OBERONA mogą się zachować z moim Toppingiem?. No w końcu ryzykuję 100 zł więc nie ma żartów :) Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne uwagi.

a jakież to,z całym szacunkiem, ryzyko 100 zł? tu ludzie tracili/tracą znacznie większe pieniądze :-)) ad rem: nie mam zielonego pojęcia. Oberona mam w biurze i gra to jak najbardziej porządnie

nautilus81, 28 Cze 2009, 22:31

>On handluje i przy okazji sie nasłucha i ma mozliwosc porównywac bezposrednio a jesli ktos pisze ze

>manta jest lepsza od klocków jadisa jak wyczytałem w tym wątku to chyba powinien sie udac do lekarza

>na badanie słuchu.

Wszystko zależy od zestawienia. Ja już miałem okazje słuchać zestawienia sprzętu, które zdaniem wszystkich obecnych przy odsłuchu nie powinno zagrać dobrze a jednak zagrało zupełnie nieźle a przy jazzie nawet bardzo dobrze.

Leczyć to się mogą snoby uważające, że coś za 5 nie zagra lepiej niż coś za 10.

Nie słyszałeś to nie wypisuj bzdur.

>Niedługo zaczna pisac ze gra lepiej od dzielonego mckintosha czy klocków accuphase.

Co prawda Manty nie słuchałem ale z czystym sumieniem mogę ci napisać, że mój Yaqin MC10L gra lepiej od Accuphase E206. Też chińczyk jak manta. Jak porównasz ceny nowego (najtańszego) klocka accuphase do tego yaqina to się okaże, że można mieć lepiej za 7-8x mniejszą cenę. Co prawda accuphase mile zaskoczył brzmieniem mocno lampowym ale o przestrzeni i separacji jak w lampie nie było mowy.

>Zresztą odsprzedaz na rynku wtórnym tez jest wysoka ych cókiereczków które niby grają

>lepiej niz nie jedno drogie i uznane urządznie(ciekawe czemu włascicele chcą sie pozbywac tych

>cukiereczków które niby grają lepiej niz nie jedno drogie i uznane urządznie) a z tego co słyszłem

>lubiała sie psuc przynajmniej starsza wersja.

To wejdź na allegro i poszukaj używanej manty...

Zdaje się, że właściciele nie chcą się ich pozbywać.

• 6 miesięcy później...

nie słuchałem żadnej Manty,ale na moim systemie(2,5 drożne kolumny na scan-peakach revelatorach,cd CA 840 C,srebrne kable QED,kondycjoner) odsłuchiwałem i porównywałem wzm.NAD 372,Luxman L 505,Amplifon WT 40 II oraz Yaqin B 100,najgorzej zagrał NAD 372(4 000 zł.),drugie miejsce zajął Luxman L 505(17 000 zł.),pierwsze miejsce ex aequo zajął amplifon wt 40 II(5 000 zł.) i yaqin b 100(2 400 zł.)kupiłem obydwa wzmacniacze i słucham na przemian ,każdy z nich gra świetnie choć mają bardzo odmienny charakter brzmienia i za sprawą tychże wzm.osobiście się przekonałem że nie warto ulegać reklamie i tendencyjnym opiniom ,gdyż wzmacniacz ,który jest świetnie reklamowany wypadł najgorzej,a ten ,który pretenduje do miana hi-end gra co najwyżej przyzwoicie i nie jest to tylko moja opinia lecz również osób ,które ze mną testowały sprzęt.WNIOSKI: nie warto płacić za reklamę i markę,zaoszczędzone pieniądze lepiej jest przeznaczyć na zakup lepszych kolumn lub cd oraz płyty-pozdrawiam wszystkich

Piotr

trudno mi powiedzieć czy mniej udany i z czym a właściwie z jakim wzmacniaczem się go porówna-wg mnie lepiej brzmi model Luxman L 550 A(pracujący w klasie A)ale i tak nie brzmi jak Amplifon WT 40 II,z drugiej strony wzm.Luxmana są perfekcyjnie wykonane i są bardzo niezawodne,kupując Luxmana masz sprzęt na 20-30 lat bez awarii,w kategoriach brzmieniowych są przereklamowane-a przecież dla audiofila najważniejszą cechą,która decyduje ,determinuje zakup tego a nie innego klocka jest lub powinno być brzmienie niezależnie od ceny i marki urządzenia.Kolejny przykład:NAD 372 jest wzmacniaczem o dużej mocy,ma regulację tonów,gra dość muzykalnie-jest wzm.uniwersalnym ale w aspektach absolutnych jest wzm.mało przezroczystym,nie różnicuje nagrań,ma jednostajny ,podbarwiony ,monotonny bas,sycącą górę, przeciętną sterofonię itd.itp. a co ciekawe w 2005 r.był okrzyknięty wzmacniaczem roku(odsyłam do literatury AUDIO,HI-FI MUZYKA)osobiście odnoszę wrażenie ,że redaktorzy prasy audio wraz z wieloma producentami sprzętu wzajemnie nakręcają sobie koniunkturę-redaktorzy zamieszczają pochlebne opinie np.:wzm.NAD 372 jest ach i och,jest super,po takiej recenzji "audiofile"lecą kupić nad-a-zarabia firma nad oraz redaktor dzięki którego opinii kowalski kupił wzm.-redaktorzyna dostaje niezłe wynagrodzenie bo przyczynił się do wzrostu sprzedaży o 30% sprzętu marki NAD

Piotr

• 2 tygodnie później...

Miniwatt się rozwija. Wypuszczają nowy model na EL84 se:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4255-100000812 1267468493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Oberona kupiłem i mam sobie w biurze, chyba najlepszy zakup w życiu jakoś/cena!

Nie chcę porównywać do systemów domowych bo aż się boję ;-) gra mi to z Usherami S502 ale długo zastanaiwałem się nad pozostawieniem orginalnych kolumn które w końcu trafiły do tyłu kina domowego. Odsłuch bliskiego pola bo to wszystko na biurku ale zarówno słodycz lampy jak i scena jest rewelacyjna!!!.

Podoba mi się wpis kolegi ltóry "nie słuchał ale wie że za te pieniądze musi być żle".... zabawne

W ślad za tym sukcesem kupiłem Yaqina MC-100B i tu już troszke gorzej. Dół mi się rozłazi. Na Imagination jest ok ale już na Megane Carat Focala zaczyna go być za dużo.

I teraz pytanie czy wymienić lampy? które na jakie?

Ushery miałem wcześniej, długo porównywałem do kolumn Manty i Ushery (stały obok na biurku) o włos wygrały chociaż te mini kolumny Manty są zadziwiające.

Jak ci chińczycy potrafią zrobić taki zestaw w takiej cenie to zupełna abstrakcja.

• 3 miesiące później...

Nowy Miniwatt N3 na EL84 w akcji:

Ukryta Zawartość

Cena 378$ :)

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam mam prośbę

Noszę się z zamiarem zakupu lampowego systemu stereo Manty.I moje pytanie w związku z tym którą mantę kupić?,który zestaw pod względem opłacalności chodzi mi o jakość brzmienia byłby najlepszy w moim przypadku.

Mam mały pokój 10m2 i lubuje się w muzycznych sopranach,jak również Jazzie.

Biorę pod uwagę; Manta Oberon,V3,V5,V7.

I jeszcze jedno pytanie,czy do napędu wystarczy dobre dvd ,czy lepsze będzie CD

Bardzo proszę o radę

Pozdrawiam

To jak kupić Oberona promocja 370zł i na razie cieszyć się dźwiękiem?.

Czy może brać V5 plus jakiś tuning nowe ruskie lampy i kolumny np MAGNAT Quantum 551 na allegro po 520zł.

W sumie chodzi mi o jakość brzmienia ,szerokość sceny muzycznej,bardzo dobre wysokie tony.

Sam już nie wiem o wszystkich mantach czytałem pochlebne opinie,troszkę boję się V7 wydaje się że jest bardziej awaryjna (balans i lampy)a i nie wiem czy się do małego pokoju się nada i cena jest spora 1400zł.

Ps.jako źródło dźwięku podłączę PlayStation1 :)

To jak kupić Oberona promocja 370zł i na razie cieszyć się dźwiękiem?.

Czy może brać V5 plus jakiś tuning nowe ruskie lampy i kolumny np MAGNAT Quantum 551 na allegro po 520zł.

W sumie chodzi mi o jakość brzmienia ,szerokość sceny muzycznej,bardzo dobre wysokie tony.

Sam już nie wiem o wszystkich mantach czytałem pochlebne opinie,troszkę boję się V7 wydaje się że jest bardziej awaryjna (balans i lampy)a i nie wiem czy się do małego pokoju się nada i cena jest spora 1400zł.

Ps.jako źródło dźwięku podłączę PlayStation1 :)

Każda się nada, uważam że Oberon ma najelpszy stosunek jakość/cena. Z tym że lampa podwójna trioda jest tylko w pre. Końcówka na półprzewodnikach.

W pracy mam ok 10m2 i kolumny stoją na biurku a odtwarzam s kompa lub a sieci jazz. I uważam że ma wszystkie zalety lampy.

Natomiast bezpośredniego porównania z V5 czy V7 nie robiłem.

Witam

Po ciężkich namysłach kupiłem V5 i mam ją od wczoraj, teraz ją testuję i już jestem zadowolony.

Muszę wspomnieć że ten zakup kosztował mnie kupę nerwów

Wysłali mi ją kurierem GLS której to firmy nie polecam nikomu szczególnie oddziału lubelskiego GLS.

Cechuje ich kompletny brak profesjonalizmu,a to dlatego że 2dni była w doręczeniu tj.jeździli z nią od rana do późnego wieczora i nie mogli się wyrobić by mi ją dostarczyć.Ale w końcu dotarła o 18.00 trzeciego dnia i mam już z nimi spokój.

Manta V5 bardzo ładnie gra ,moimi wrażeniami z odsłuchu podzielę się później jak ją troszkę pomęczę.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.