Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Więc troszkę już tą mantę v5 mam,toteż pomyślałem że może komuś pomoże moja opinia.

Jako źródła dźwięku próbowałem kilku odtwarzaczy dvd nawet playstation1!.

Najlepszym źródłem okazał się odtwarzacz BD sony BDP S360,ze wszystkich jakie próbowałem ma on najbardziej szczegółowy i wyważony sygnał (góra,dół)

A już miałem wcześniej kupować odtwarzacz CD ale S360 mi daje świetną jakość.

W mancie wymieniłem lampy na ruskie co skutkowało jakieś 10% polepszeniem dźwięku góra stała się wyraźniejsza w kierunku naturalności.

Ale największą poprawę usłyszałem dziś gdy zmieniłem kabel interkonekt na Klotz LaGrange jakieś 30% polepszenia dźwięku ,dźwięk stał się dużo bardziej naturalny i jest szersza scena.

Nie spodziewałem się że po zmianie tego kabla będzie aż taki skok jakościowy.Wcześniej troszkę grałem na kablu prolink i była spora poprawa w porównaniu do kabla z zestawu.

Jednak Klotz LaGrange tak bardzo polepszył brzmienie ,że koncert DVD w stereo brzmi mi teraz lepiej niż na zestawie 5.1 DTS.

Jedyne czego żałuję to to że mantaV5 nie posiada pilota,z pilotem byłby to zestaw prawie idealny jak dla mnie.

Czuję że znalazłem to czego szukałem tj. DOBRE BRZMIENIE i za nieduże pieniądze.Teraz jak już coś będę kupował to inną lampkę tyle że z pilotem i z''dziurką na słuchawki''

Dzięki za porady

Pozdrawiam

Więc troszkę już tą mantę v5 mam,toteż pomyślałem że może komuś pomoże moja opinia.

Jako źródła dźwięku próbowałem kilku odtwarzaczy dvd nawet playstation1!.

Najlepszym źródłem okazał się odtwarzacz BD sony BDP S360,ze wszystkich jakie próbowałem ma on najbardziej szczegółowy i wyważony sygnał (góra,dół)

W mancie wymieniłem lampy na ruskie co skutkowało jakieś 10% polepszeniem dźwięku góra stała się wyraźniejsza w kierunku naturalności.

Ale największą poprawę usłyszałem dziś gdy zmieniłem kabel interkonekt na Klotz LaGrange jakieś 30% polepszenia dźwięku ,dźwięk stał się dużo bardziej naturalny i jest szersza scena.

Nie spodziewałem się że po zmianie tego kabla będzie aż taki skok jakościowy.Wcześniej troszkę grałem na kablu prolink i była spora poprawa w porównaniu do kabla z zestawu.

Jednak Klotz LaGrange tak bardzo polepszył brzmienie ,że koncert DVD w stereo brzmi mi teraz lepiej niż na zestawie 5.1 DTS.

Jedyne czego żałuję to to że mantaV5 nie posiada pilota,z pilotem byłby to zestaw prawie idealny jak dla mnie.

Czuję że znalazłem to czego szukałem tj. DOBRE BRZMIENIE i za nieduże pieniądze.Teraz jak już coś będę kupował to inną lampkę tyle że z pilotem i z''dziurką na słuchawki''

Dzięki za porady

Pozdrawiam

Szkoda , że nie słuchałeś Yaqina B 100

Piotr

Mam sony 370kę i do pięt nie dorasta dźwiękiem Staremu 15to letniemu marantzowi cd-67 mk2 w sumie z niskiej półki...

• 1 miesiąc później...

Witam

Miał ktoś okazję porównać brzmienie Manta Oberon z v5?

Kupiłem tak zapobiegawczo Oberona z obawy przed awaryjnością i kiepskim wykonaniem (i tu Manta mnie nie zawiodła...), ale muszę przyznać, że ten Oberon brzmi naprawdę całkiem przyjemnie.

Witam

Miał ktoś okazję porównać brzmienie Manta Oberon z v5?

Kupiłem tak zapobiegawczo Oberona z obawy przed awaryjnością i kiepskim wykonaniem (i tu Manta mnie nie zawiodła...), ale muszę przyznać, że ten Oberon brzmi naprawdę całkiem przyjemnie.

witam , szukałem tego oberona, jeśli można wiedzieć z kąd nabyłeś? Na internecie są już nie dostępne

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...lepiej wybrac cos z tej strony...

http://electronics.shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_npmv=3&_trksid=p3910.m570.l1311&_nkw=leak+amplifier&_sacat=293

...ten to 1958 rok ..wtedy kosztowal 31 GBP..

...drugi TL10 ...1949 rok cena 28 GBP...to klasyki do dzis ..stad obecne ceny..

..a tego jak wam sie uda spotkac kupujcie w ciemno...to klasyk nad klasyki..Radford STA 25 Renaissance...z 1986..piekna lokata i inwestycja ...

..tu wiecej..

http://www.audio-extasa.eu/radford-renaissance-sta-25-tube-power-amplifer-p-977.html

post-15075-042380500 1293986467_thumb.jpg

post-15075-000570200 1293986643_thumb.jpg

post-15075-099031900 1293986653_thumb.jpg

post-15075-011589200 1293987151_thumb.jpeg

witam , szukałem tego oberona, jeśli można wiedzieć z kąd nabyłeś? Na internecie są już nie dostępne

Ja kupiłem jedną z ostatnich sztuk w Tomsoft. Nie wiem, gdzie jeszcze można je znaleźć, podobno w jakiś supermarketach bywają.

Tania lampa to tani dźwięk , lub produkt zastępczy w opakowaniu zastępczym dla głodnego audiofila.

Nie na darmo dobre lampusy kosztują tyle ile kosztują.

Nie raz słyszałem tak przechwalane chinolskie wynalazki po 2000 pln , które ludzie tuningowali , cudowali a i tak była dupa nie dźwięk.

Panowie.....ja mam taki oto problem z moją Mantą V3: od początku jak ją kupiłem lewy głośnik gra nieznacznie głośniej od prawego, nie wiecie może czym to może być spowodowane i czy da się coś z tym zrobić? Dodam jeszcze że ów lewy głośnik cicho "buczy" gdy nic nie gra a prawy nie. Jakieś pomysły? Miło by było gdyby ktoś poważnie odpowiedział :-)

Panowie.....ja mam taki oto problem z moją Mantą V3: od początku jak ją kupiłem lewy głośnik gra nieznacznie głośniej od prawego, nie wiecie może czym to może być spowodowane i czy da się coś z tym zrobić? Dodam jeszcze że ów lewy głośnik cicho "buczy" gdy nic nie gra a prawy nie. Jakieś pomysły? Miło by było gdyby ktoś poważnie odpowiedział :-)

Ja miałem na początku ten sam problem. Wymieniłem kabel głośnikowy na Procab, założyłem widełki i problem zniknął. Swoją drogą kabelki dołączone do zestawu, to oczywiście nadają się tylko do wyrzucenia na śmieci. Oberon jest też bardzo podatny na zmianę kabla interkonekt i warto użyć jakiegoś przyzwoitego. Z V3 pewnie jest tak samo.

Jeżeli to nie kwestia kabli, to niestety przyczyną jest jakaś wada we wzmacniaczu.

To już 3ci rok z V7 i Oberonem ! Nie grzebałem specjalnie w V7 a w Oberonie wcale. W V7 zmieniłem lampy na sowieckie ( w sekcji pre) i RUBY USA (od pieców Ibaneza)w power.

Pozdrawiam Mantowiczów !

• 3 tygodnie później...

czy ktoś miał okazję porównać brzmienie oberona z v5? Czy lampiaki manty wydają jakieś nieprzyjemne zapachy? I czy były przypadki, że komuś się zapaliły? Raczej jakbym kupił mantę, to bym się trzymał fabrycznych kolumienek, ale czy oberon czy tam manta v5 pociągnie altusy 75? pozdrawiam

nie mogę edytowac poprzedniego posta, więc będzie post pod postem

Czy porównywał ktoś bezpośrednio mantę v3 i v5 jak i kolumny wchodzące w oba zestawy? Czy Manta V5 się mocno nagrzewa i czy smrodzi Czy wentylator v3 jest głośny? Który wzmak i kolumny lepiej grają i o jak wiele, bo jednak za mantą v3 przemawia cena, pilot i 3 wejścia na źródła.

z low-endu polecamy zainteresować się tym - DAC + ciepłe brzmienie lampy

http://www.whathifi.com/Review/Fatman-iTube-Valve-Dock-Mk-II/

lub sam wzmacniacz

http://www.whathifi.com/Review/Roth-Music-Cocoon-MC4/

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 2 tygodnie później...

Jakiś czas temu wspominałem tutaj o tym jak to jeden z moich głośników od Manty V3 gra głośniej od drugiego i w dodatku lekko "buczy" teraz po miesiącu używania nagle oba głośniki zaczęły nie kiepsko buczeć.

Czy ktoś znający się na lampach ma może pomysł na to co się dzieje z moim wzmacniaczem?

Czy to wina zużywających się lamp, czy coś zupełnie innego, czy poprostu Manata to tylko Manta i jak była gównianą firmą to taką pozostała nawet w swoim niby HI-ENDzie ?

Jeśli ktoś zna się na elektronice i na takich usterkach to proszę o pomoc.

• 2 tygodnie później...

Na gwarancji?

A jak nie ma to spróbuj przełożyć lampy symetrycznie z lewej strony na prawą.

[...] czy poprostu Manata to tylko Manta i jak była gównianą firmą to taką pozostała nawet w swoim niby HI-ENDzie ?

MARKA Manta jak i inne z tego przedziału cenowego (Yaqin, Music Angel) jest MARKĄ low-end i choćby grała najwierniej na świecie będzie to nadal low-end. To kwestia wizerunku MARKI. Można dyskutować czy gra dźwiękiem "hajendowym" czy nie. Jest wiele przykładów na forum, że sprzęt High-End (wizerunek MARKI) gra gównianie lub jest klonem sprzętu MAREK "lołendowych"

Obniżanie kosztów (a za tym ceny końcowej) skutkuje większym odsetkiem bubli na rynku w przypadku każdego towaru. I od tego jest gwarancja żeby te buble wyłapywać. W przypadku Manty działa chyba door-to-door. Czegóż chcieć więcej...

MARKA Manta jak i inne z tego przedziału cenowego (Yaqin, Music Angel) jest MARKĄ low-end i choćby grała najwierniej na świecie będzie to nadal low-end.

Po pierwsze Yaqin i Music Angel to jednak wyższy przedział cenowy niż Manta. Po drugie Yaqin to producent a Manta to tylko dystrybutor, który sprzedaje sprzęt sprowadzony z Chin pod własnym Logo.

Poza tym nie stawiałbym w jednym szeregu Yaqina i Manty. :) bo pod względem brzmienia Yaqin wcale takim low-endem nie jest.

Po pierwsze Yaqin i Music Angel to jednak wyższy przedział cenowy niż Manta. Po drugie Yaqin to producent a Manta to tylko dystrybutor, który sprzedaje sprzęt sprowadzony z Chin pod własnym Logo.

Poza tym nie stawiałbym w jednym szeregu Yaqina i Manty. :) bo pod względem brzmienia Yaqin wcale takim low-endem nie jest.

Sprzęt poniżej 3 tyś PLN (a dla wielu "Audiofili" jeszcze więcej) to jest low-end.

Właśnie zazwyczaj LOGO=MARKA (patrz Technics).

Co do brzmienia to grają porównywalnie oczywiście porównując też cenowo i konstrukcyjnie(pewnie najdroższe modele MA lub Y.. brzmią lepiej) oczywiście bez modyfikacji.

Sprzęt poniżej 3 tyś PLN (a dla wielu "Audiofili" jeszcze więcej) to jest low-end.

Dobrze że nie jestem "Audiofilem" i nie oceniam sprzętu przez pryzmat ceny. :)

Słuchałem Yaqiny i Manty i nie będę się sprzeczał co prezentuje wyższy poziom.

Miałem Mantę V5, mam Yaqina MC10L. Zupełnie inny rodzaj grania. Manta, jak dla mnie, grała bardziej średnicą, brakowało i szerokości, i głębokości. Nie mówię, że było źle, ale w porównaniu do Yaqina, to jednak nie ten rozmiar kapelusza. Manta była wstępem do lampy, zaproszeniem do tego specyficznego brzmienia, a Yaqin jest już jednak kolejnym, wyższym etapem ewolucji:)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Ciekawy filmik. Od trzeciej minuty autor prowadzi ciekawy monolog.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Posłuchałem Yanka (100b+monitory Heco) no i mnie nie powalił. A że potrzebowałem jakiegoś systemu do sypialni to w ciemno wziąłem Mante v7 (przy tej cenie można było zaryzykować). Nie porównywałem ich bezpośrednio w ślepym teście. Z perspektywy czasu mogę jednak powiedzieć, że charakter prezentacji sceny i lokalizacji instrumentow mają podobny. Różnice są w barwie dźwięków a to już jest sprawa gustu i posiadanych płyt. I jakkolwiek grają to nadal jest sprzęt klasy Low-end (czyli zgodnie z tematem) i nie ma się czego wstydzić, że zrobiło się "interes życia" kupując niezły dźwiek za śmieszne pieniądze. END

...A że potrzebowałem jakiegoś systemu do sypialni to w ciemno wziąłem Mante v7...

Czyli Manta trafiła tam gdzie jest jej miejsce - do sypialni ;) Ja bym się bał.

Kupiłem Mante z kumplem na spółkę jakieś 1,5 roku temu na testy do zabawy. W zasadzie to kumpel kupił a ja mu się do tego dołożyłem. Miałem wtedy tylko monobloki Phase na EL34 i Manta przy nich grała nijak. Pewnego dnia podczas słuchania poszedł ogień z podstaw lamp, rozległ się huk w kolumnach tak że prawie głośniki wypluło i Manta odeszła razem z jednym głośnikiem (na szczęście tym z zestawu). Takie są moje doświadczenia ze sprzętem Manty.

Mam Yaqina mc10l, który gra u mnie z Heco Argon 30. Wbrew powszechnym opiniom o Heco, to moje dość dobrze zgrywają się z lampą. Słyszałem jednak wiele głosów, które narzekały jednak na takie połączenie. No, cóż...może to kwestia modelu kolumn, ustawienia ich itp. Jeśli chodzi o Mantę, to moja w zestawieniu z kolumnami z zestawu grała lepiej, niż w konfiguracjach z Eltaxami, KEFami i B&W. Zresztą, chyba nie tylko ja mam takie zdanie - na forum jest kilku userów, którzy próbowali zmieniać stockowe kolumny Manty, na coś lepszego, jednak efekt zmian był zgoła odmienny od oczekiwanego. Pozostaje jeszcze kwestia źródła - nawet najlepszy wzmak i paczki mogą zagrać cieniutko z mizernym źródłem.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

...Jeśli chodzi o Mantę, to moja w zestawieniu z kolumnami z zestawu grała lepiej, niż w konfiguracjach z Eltaxami, KEFami i B&W. Zresztą, chyba nie tylko ja mam takie zdanie - na forum jest kilku userów, którzy próbowali zmieniać stockowe kolumny Manty, na coś lepszego, jednak efekt zmian był zgoła odmienny od oczekiwanego.

To jest cała tajemnica brzmienia zestawu Manty. Fabryczne głośniki są dopasowane charakterystyką do wzmacniacza tak aby niwelować niedostatki brzmienia - przerabiałem to.

MISTRAL MM-1 a co sądzicie o tym wynalazku ?

ktoś może słyszał ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.