Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner Shunyata Hydra V-Ray

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To i ja zabiorę głos w sprawie.

Generalnie u mnie różnicy w dźwięku nie stwierdziłem - bez względu czy końcówkę miałem podłączoną do gniazdka w ścianie czy do Hydry. Jeśli była to nie na moje uszy. Stwierdziłem natomiast co innego. Końcówka podłączona bezpośrednio do gniazdka w ścianie, przy wysokim poziomie głośności wydaje delikatny brum (słyszalny tylko w przerwach między nagraniami) na kolumnach o skuteczności 98dB. Po jej wpięciu do Hydry nastąpiła cisza, brumienie zostało zlikwidowane. Kondycjoner Gigawatta ani listwa PF2 nie potrafił sobie z tym poradzić.

Co prawda nie mam V-Reya tylko Hydrę 8 ale to nie powinno mieć znaczenia.

• 4 tygodnie później...

Z cyklu jak Hydra pozamiatała 2 linie zasilające Ansae :-) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Czy hydra8 lub vray w wersji US bedzie poprawnie dzialac w EU?

shunyata twierdzi ze trzeba dokonac przerobki za 500$, choc byc moze to blef.

testowal ktos taki wariant?

Nie ładuj się w takie coś. To świetny kondycjoner, wart zachodu, ale po co takie kombinacje.

Myślę że nie kłamali bo dla nich taka przeróbka to też zawracanie "gitary" a kasa marna...jak dla nich.

Mają świetną sprzedaż nie tylko w USA ale i Azji czy EU, wprowadzili teraz nowe linie kabli AC, nowe kondycjonery i nowe kable

sygnałowe, zresztą świetne.

Nie muszą ciebie okłamywać żeby zarobić 500$.

Nie jestem elektronikiem więc pewności nie mam ale sądzę że nie okłamali ciebie, w USA jest 110V i inne gniazda,

cała ta ewentualna przeróbka jest bez sensu.

Miałem jeszcze nie dawno V-Ray II i sprzedałem ze względu na zmiany w systemie i brak miejsca na 2 kondycjonery.

Używkę w idealnym stanie powinieneś dostać za ok 10 tys, może jeszcze na polskiej gwarancji(mój tak miał, 2 lata gwarancji).

Po co ci więc taka zabawa?

Myślę że nawet poniżej 10 tys dostaniesz V-Ray II a Hydre 8 pewnie za ok 5 tys.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy hydra8 lub vray w wersji US bedzie poprawnie dzialac w EU?

shunyata twierdzi ze trzeba dokonac przerobki za 500$, choc byc moze to blef.

testowal ktos taki wariant?

Jeśli możesz kupić w okazyjnej cenie to śmiało bierz.

Do tego dokup nie za 500$ a za 450zł taki transformator:

http://allegro.pl/transformator-profesjonalny-usa-2000-w-230-110v-i2426613532.html

Ten jest na 2000W ale jak mało to sa 3000W i 4000W.

Ja mam w swoim kondycjonerze zrobiony odczep na 110V :)

Jeśli możesz kupić w okazyjnej cenie to śmiało bierz.

Ukryta Zawartość

Ten jest na 2000W ale jak mało to sa 3000W i 4000W.

Ja mam w swoim kondycjonerze zrobiony odczep na 110V :)

A gniazda? Musi wymienić wszystkie gniazda na EU.

W przeciwnym razie będzie skazany na kable z wtykiem US których wybór u nas jest zerowy.

Może ściągać je z USA ale wtedy bierze z nimi ślub bo u nas już ich nigdy potem nie sprzeda,

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

sly, większość moich kabli kupowałem w US (sporo tańsze).

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup pasywnej, neutralnej listwy z gniazdami US lub zastosowanie firmowych przejściówek US-EURO.

Wszystko zależy ile tańsza jest ta Hydra US. Bo jak nie wiele to faktycznie gra nie warta świeczki.

A tu walnąłem głupotę :)

Trzeba mieć wtedy wszystkie klocki na 110V bo miałem na myśli zastosowanie transformatora przed Hydrą.

Wycofuję się ze wstydem z pomysłu :)

Żadem wstyd. Nikt nie wie wszystkiego. Ja też wielu rzeczy nie wiem i nie jest to dla mnie problem.

Są tu tacy co oczywiście wszystko wiedzą bo wyszukają z necie zdjecie i już wiedzą że ten symbol to jest ten sprzęt ale u siebie

nigdy nie mieli.

Raz w wątku o DAC-ach Elb napisał że z Kondo coś tam grało fajnie. Sądziłem że to DAC ten Kondo, bo firmę Kondo oczywiście znam

ale jak większość tylko z opisów bo u siebie nigdy nie miałem.Nawet nie specjalnie mnie ta firma interesuje.

Okazało się ze to nie był DAC tylko Preamp o jakimś tam symbolu 1000 czy coś w tym stylu.

Zaraz odezwało się 2 forumowych super znawców obrzucając mnie błotem że nie rozróżniam DAC-a od preampu.

Oczywiście oni wiedzą bo szybko wbili symbol w googla i już mają pełną wiedzę że to pre i nawet już wiedzą jak to musi grać!

Tacy googlowi eksperci bo na żywo nigdy tego sprzętu nie widzieli.

Ja też nie widziałem i to nie jest dla mnie problem że nie wiem czy c1000 to DAC czy pre.

Dlatego twoje zdrowie bo pomyłka to ludzka rzecz.

Pozdrawiam

Sly

Żadem wstyd. Nikt nie wie wszystkiego. Ja też wielu rzeczy nie wiem i nie jest to dla mnie problem.

Jasne że tak, a przyznawanie się do błędu to to już w ogóle rzadko można zobaczyć.

A nawet jeśli by to działało to nie polecam bawić się w przejściówki, transformatory dopasowujące, bo takie rzeczy zawsze wprowadzają straty i nigdy to nie zagra tak jak wersja EU

O Boże ! Co miał wnieść ten przydługi, opisowy wpis sytuacyjny do wątku ? :D Poprawić ci samopoczucie ? Wywnętrzaj się na kozetce u psychoanalityka, to ci bardziej pomoże ! :D

You made my day ! :D

Ja nie potrzebuję psychoanalityka ale widząc twoje dobre rady męsko&damskie to mam pewność że tobie będzie to bardzo potrzebne.

Zresztą patrząc na twoje kilkaset ostatnich wpisów to w ogóle nie ma nic merytorycznego, żadnych opisów sprzętów ani konfiguracji a jedynie

narzekanie na producentów audio "jakie to z nich świnie", obśmiewanie innych że kupują kable i sprzęty, wytykanie im że są idiotami oraz "dobre" choć żałósne

rady jak mają dbać o swoje kobiety!! Jak widać pomyliłeś forum.

Dziękuję za odpowiedzi.

Hydra 8 w US jest za 3500pln

Vray I ~ 5300pln

Vray II ~ 7000 pln

Lokalnie w PL w ogłoszeniach są do wzięcia Nordost Thor - 5kzł, PS Audio Power Plant 4400zł.

chciałbym zmieścic się w 5kzł za używkę. (Kable w wersji US to dla mnie nie problem)

Power Planta słuchałem i poprawa jest znacząca i warta tych pieniędzy, jednak są to urządzenia mocno awaryjne a ich naprawa w US to sporo zachodu i pieniędzy. Z Pasywnymi kondycjonerami tego problemu nie ma, poza tym Hydry u siebie nie słuchałem, a wszyscy posiadacze wydają się być bardzo zadowoleni.

Jeżeli możecie coś doradzić to piszcie proszę. Ze swojej strony postaram się wkrótce posłuchać u siebie VRAY I.

Jak już to bierz tylko pasywny!! Żadnych innych.Raz że bezawaryjne a dwa nie zmulą wzmacniacza.

Cudów nie oczekuj że taki kondycjoner teleportuje twój system o 3 poziomy wyżej ale pewną poprawę wniesie

a poza tym zabezpieczy sprzęt.

sly

<<<Okazało się ze to nie był DAC tylko Preamp o jakimś tam symbolu 1000 czy coś w tym stylu.

Zaraz odezwało się 2 forumowych super znawców obrzucając mnie błotem że nie rozróżniam DAC-a od preampu.

Oczywiście oni wiedzą bo szybko wbili symbol w googla i już mają pełną wiedzę że to pre i nawet już wiedzą jak to musi grać!>>>

otóz to pre miało duzą i dłuuuugą i chyba nadal "nieskuteczną " akcje reklamową prowadzona przez własciciela watku o nirwanie stad taka duza znajomosc na forum tego sprzętu :)

zyzio

wyłącz ten rezonator :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

sly

<<<Okazało się ze to nie był DAC tylko Preamp o jakimś tam symbolu 1000 czy coś w tym stylu.

Oczywiście oni wiedzą bo szybko wbili symbol w googla i już mają pełną wiedzę że to pre i nawet już wiedzą jak to musi grać!>>>

otóz to pre miało duzą i dłuuuugą i chyba nadal "nieskuteczną " akcje reklamową prowadzona przez własciciela watku o nirwanie stad taka duza znajomosc na forum.

Rozumiem.

Poradźcie jakiej firmy i gdzie najlepiej kupić przejściówki EU-USA i odwrotnie chcę pomieszać troszkę kabelkami a mój stabilizator ma wejścia US . Miałem używaną Hydrę na teście w moim systemie poprawa była bezdyskusyjna ale niestety (kasa) Reimyo ALS -777 okazał się lepszy w mojej konfiguracji. mam wolne jeszcze trzy wejścia (amerykańskie) i dlatego potrzebne mi przejścówki. Niestety sprzedawca mimo obietnic "zapomina" o obiecanym drobiazgu już od pół roku.

Poradźcie jakiej firmy i gdzie najlepiej kupić przejściówki EU-USA i odwrotnie chcę pomieszać troszkę kabelkami a mój stabilizator ma wejścia US . Miałem używaną Hydrę na teście w moim systemie poprawa była bezdyskusyjna ale niestety (kasa) Reimyo ALS -777 okazał się lepszy w mojej konfiguracji. mam wolne jeszcze trzy wejścia (amerykańskie) i dlatego potrzebne mi przejścówki. Niestety sprzedawca mimo obietnic "zapomina" o obiecanym drobiazgu już od pół roku.

Witam!

Używam również w systemie Reimyo ALS -777 i trochę eksperymentowałem z przejściówkami i "mieszaniem" różnych kabli sieciowych. Skończyło się na komplecie Harmonix-ów Studio 350 z wtykami US i tak gra mi najlepiej :)

pzdr

Marek

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Postanowiłem zabezpieczyć "czymś" Reimyo, trafiła się używana Hydra do odsłuchu i... poprawiła (zmieniła) wiele ! Jeśli tak się stało to co będzie jeśli zastosujemy produkt Reymio do Reymio? Lepsze wrogiem dobrego ! W moim przypadku wątpliwości nie było żadnych.Elementy tworzone dla siebie zgrały się świetnie. Nie znaczy to że Hydra w innym systemie będzie "gorsza" .

Hydra spowodowała że dzwięk był bardziej konturowy wyrazisty szczególowy niż bez urządzenia, ALS dająć szczegółowość i rozdzielczość dał również delikatność i kulturę pracy ,system stał się bardziej spójny i muzykalny. Trochę jakby porównać kowboja z samurajem :) Dla mnie wpływ na poprawę dzwięku w przypadku zastosowania tych urządzeń jest oczywisty. W systemie z Reimyo ALS okazał się lepszym rozwiązaniem, chyba naturalnie ?

To jeśli kondycjoner ma dodać wigoru muzyce to Hydra 8 lub V-Ray, V-Ray II właśnie takie są.

Bardzo dobre są też produkty polsko-niemieckiego Gigawatta, wyśmienita jakość i wyraźny wpływ na system audio, ale mówię tu

tylko o urządzeniach pasywnych,czyli te najnowsze PC4 Evo, PC3 SE EVo.

A co do kabli to są oczywiście takie które by ciebie zadowoliły bo dają to słynne "czarne tło" i obudzą system a tego jak piszesz potrzebujesz.

Problem tylko w tym że te kable są absurdalnie drogie nawet jako używki i wcale nie jest je łatwo dostać na wtórnym rynku.

W kwestii IC to aż prosi się tu wypróbować wysokie Acrolinki np 6300 czy 6100 albo 2500, Synergistic Reseach Tesla Apex lub Element CTS,

Stealth Audio Indra albo Metacarbon.

Z czarnego tła słynie Purist Audio Design ale głównie do tranzystorów.Do lamp mogą okazać się za ciemne.

Kupił nie kupił, posłuchać zawsze warto.

Powodzenia

Sly

Dziekuje za rozwiniecie tematu.

troche obawiam sie, ze reimyo w moim systemie (prawie same lampy), za bardzo wygladzi i ostudzi energie przekazu.

Poczytalem amerykanskie fora i o ile w kwestii kabli, DACow panuje tam pewna spojnosc w opiniach, o tyle w kwestii kondycjonerow kazdy pisze co innego i ciezko sie ukierunkowac.oczekuje czarnego tla, poprawy dynamiki i wybrzmiewania instrumentow. Kondycjoner u mnie nie moze zamulic i spowolinic dzwieku, wrecz przewciwnie - powinien dodac sterydow ;)

Witam

W moim systemie grają lampy tak we wzmacniaczu SET na 2A3 jak i na wyjściu w odtwarzaczu - lampy E88CC. W takiej konfiguracji Reymio z firmowymi sieciówkami nie muli i nie spowalnia dźwięku, natomiast wpięcie IC Harmonixa HS-101 GP powoduje, że system wchodzi w strefę "krainy łagodności" :)

Miałem w systemie również Hydrę 8 i pozostawiła po sobie całkiem dobre wrażenia.

Proponuję rozwiązanie najprostsze - wypożyczenie Reymio wraz z kompletem sieciówek i wpięcie do własnego systemu. Jak nie sprawdzi się to pozostają Hydry do wypróbowania.

Pozdrawiam

Marek

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Harmonix HS-101GP to też świetny IC ale jak kolega napisał bardzo łagodny i raczej nie obudzi ospałego systemu a te kable które wymieniłem powinny

system pobudzić jednocześnie nie dając żadnych ostrości, szorstkości i suchości.

Chcialbym aby kondycjoner wyniosl brzmienie o poziom wyżej przy okazji nie psując niczego.

Tylko Shynyata-to jest koniec temata.))Wiem kto bedzie sprzedawał Hydrę 8-do tego co masz u siebie najlepszy wybór.

Proszę jutro o kontakt.-jest kilka tematow do omówienia.

ps.

Power Plant Premier oprócz ochrony przed zwarciem i ochrony przed przepięciem-burza nic a nic nie daje od siebie-wręcz zabiera skraje pasma.

Od niego nawet Hydra 6 jest lepsza-poprawia zdecydowanie walory soniczne-wybrzmienia dłuższe i realniejsze,bas trzymany w ryzach,płynąca

muzyka bardziej wciągająca jest,większy wgląd w nagranie,system nabiera transparentności wszystko jest bardziej realne.

Od Power Planta już dużo lepszy jest mój niemalże piętnastoletni Audio Power Wedge-Enhancer-także pasywka.

V-ray to jeden z najlepszych kondycjonerów pasywnych na rynku. Mnie cieszył 2 lata a zamieniłem na Mit Powerbar, który jest inny ale nie gorszy i kosztuje połowę Shunyaty!

:-)

otóz to pre miało duzą i dłuuuugą i chyba nadal "nieskuteczną " akcje reklamową prowadzona przez własciciela watku o nirwanie

A świstak siedzi i zawija ...

Aby rozpocząć prowadzenie akcji reklamowej, nie ważne na jakiego typu rynku (może to być akcja reklamowa łopat ogrodowych skierowana do działkowców w wieku 60+), trzeba najpierw odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie, czy akcja taka w ogóle ma sens. Czy w ogóle jest ktoś na rynku na którym zamierzamy się reklamować, kto w ogóle jest w stanie kupić reklamowany przez nas produkt. Jeżeli nie ma, to oczywiście szkoda pary.

Rozpatrując sprzedaż urządzenia tak drogiego jakim jest pre Kondo M1000 w kontekście tego forum, odpowiedź może być tylko jedna - szansa że ktoś kto o nim tutaj przeczytał zdecyduje się wydać 6-cyfrową kwotę na jego zakup jest równa ZERO.

Siła nabywcza 99,9999% użytkowników tego forum kończy się na 10-15tys zł. Nie pisze tego absolutnie złośliwie, piszę to raczej w kategorii porady, dla osób które kiedyś będą chciały coś drogiego sprzedać. Ogłaszanie tego tutaj na forum nie ma po prostu żadnego sensu. JEDYNĄ szansą sprzedaży tego typu urządzeń są zagraniczne portale. Tam Kondo trafił i tam został sprzedany.

Piszę na wielu zagranicznych forach (ostatnio głównie tam) i z przykrością muszę stwierdzić że takiej paranoi wśród użytkowników jak w Polsce nie ma nigdzie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

sly dziwił sie skąd wszysscy znaja tą nazwe a on akurat nie- dlatego moje wyjaśnienie

gdyby wczesniej widział stosowne opisy Elberotha to chyba wiedziałby równiez

stąd akcja mozna uznac ze była skuteczna jesli chodzi o sama informacje bo sporo osób wiedziało a nieskuteczna jesli chodzi o sprzedaz tego pre

faktem jest ze opisywane sprzety w wiadomym wątku/ w ktorym bana niedługo bedzie miało pół forum/ zwykle sa na sprzedaz a większosc jest zdecydowanie zdecydowanie tańsza /czy to kable czy jakies CD /

miał nawet byc test budzetowych DACów :)

pre Kondo było chlubnym wyjatkiem jesli chodzi o cene

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Mijasz się z prawdą. Nie po raz pierwszy zresztą.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PS. Chciałem ci nawet coś napisać (nawet napisałem kilka zdań), ale pisząc je przyszło opamiętanie - po prostu szkoda na to mojego czasu ...

^^^ tego posta napisałem przed przeczytaniem twojego. Nie traktuj go jako zaproszenie do dyskusji. Masz do tego zyzia, foxbata i innych. Miłego dnia.

skoro pre się sprzedał to nie ma problemu, problem powróci gdy się innemu znudzi.

Pozdrawiam Cię Cir.... lokalny audio plebejuszu do 15 kpln

Idziemy na wódkę i ogórki jak na plebs przystało ...co tu będziemy tak sami...siedzieć....

Nie ma też tam takiej wrogości, napastliwości a wręcz nienawiści jak w Polsce.

TAAAAA..... ,, tu jest tolerancja......

Ukryta Zawartość

poszukac Ci jakiegos fajnego forum...zagranicznego?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.