Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

@marek3572

Piękny monitor.Ja mam słabość do tweeterów lokowanych poza skrzynią;)

Napisz o nich trochę,grają tak dobrze jak wyglądają?

@andrzej paszkowski

Andrzeju,kilkakrotnie podkreśliłeś tutaj "jazgotliwość" bowersów.Czy aby nie słuchałeś B&W w jakiś karkołomnych dla tych kolumn układach?

l'enfant sauvage

octavarium

Czy ja wiem? Mialem B&W z Rotelem i zachwycony bylem z poczatku, potem czar prysl. Sluchalem tez drogich B&W ze wzmacniaczem ASR i tam bylo OK ale inaczej nie moze byc bo te wzmacniacze zmiekcza chyba najtwardsza kopulke. Ale - to byly drogie podlogowce, mnie natomiast zawsze interesowaly monitory bo mam niewielki pokoj i tu male 805 poniosly kleske. Nie moglem sie do nich przyzwyczaic. Znaczy bylo dobrze do czasu kiedy posluchalem Totemow Mani. Wtedy sie wszystko zmienilo i dotarlo do mnie co mozna zrobic z metalowa kopulka. Te same detale a jednak nic nie kluje i to jest ta roznica. Na dluzsza mete przyjemnie sie tego slucha. A to jest dla mnie istotne. Specyfika mojej pracy polega na tym, ze jak pracuje to do bolu, ile sie da, nawet i 90 godzin w tygodniu. Wtedy nie slucham muzyki. Sprzet potrafi stac tygodniami nieuzywany. Ale jak mam wolne to slucham non stop i wtedy dzwiek nie moze mnie meczyc. B&W po kilku godzinach jest meczacy, Totemy nigdy takie nie sa, one "zabijaja" muzykalnoscia.

Pozdrawiam

Andrzeju, a słuchałeś Bowersów 805 czy 805 S? Ja miałe u siebie te z literką S i przeżyłem lekki szok. Porównywałem je z Totemami Model 1 i góra z Bowersów wcale nie była ostra a całość prezentacji raczej miękka, spójna, i chyba bardziej ocieplona niż w Totemach.

A Twoje Mani 2 w ilu metrach grają? Pytam, bo doszedłem chyba już do granic możliwości moich Model 1 i trzeba się będzie rozejrzeć za czyś "oczko wyżej". A Totemy bardzo lubię.

Pozdrawiam Stemur

stempur

U mnie z B&W bylo tak. Kiedys mialem DM602S3. Jak za te cene, podobaly mi sie bardzo. Kilka lat pozniej mialem troche wiecej kasy i postanowilem dalej isc ta sama droga. U dilera posluchalem 805S ze wzmacniaczem Rowlanda. Strasznie mi sie spodobalo. Bardzo ladna przestrzen, ale tam kolumny byly odsuniete od sciany tylnej o okolo 1,5m. Ja w mojej klitce na takie cos nie moge sobie pozwolic i wiedzialem wiec, ze u mnie zagra inaczej. Z dilerem nie dogadalem sie co do ceny wiec poszukalem czegos w internecie. Znalazlem w super stanie (a tylko takie kupuje s/h) 805, bez "S". Postanowilem zakupic. Myslalem, ze bedzie OK poniewaz mialem wtedy wzmacniacz Passa, wiec tez raczej miekki. Kolumienki staly okolo 75cm od tylnej sciany. Zagraly tak, ze po pewnym czasie postanowilem szukac dalej. Duzo detali, czyli tak jak lubie, ale przy dluzszym odsluchu mnie meczyly i musialem rezygnowac np. z klasyki. Nie bede wspominal o basie bo to bolaczka wiekszosci monitorow, ale gora byla zbyt ofensywna. Moze to moje kable? Mam srebro + miedz jako glosnikowe i uzywalem Nordostow do polaczenia odtwarzacz-pre i pre-wzmacniacz. Kable dobieralem tak zeby dzwiek mial detale i przejrzystosc bo tak lubie. A moze zle bylo bo u mnie nie ma paneli dzwiekowych? Mam tylko i wylacznie naturalne ustroje. Robie tak bo boje sie, ze panele moglyby zabic mi scene a ta jest i tak mocno ograniczona wielkoscia pokoju i tym, ze kolumny musza stac zaledwie 75cm od sciany...

Z wszystkich monitorow Mani zrobily na mnie najwieksze wrazenie. Mam je w 10m2. Pokoik jest maly a bas ma zejscie. I jak pisalem wczesniej - z uwagi, ze nie mam specjalistycznych ustrojow to bas w rogach pokoju slychac. Ale ja slucham w sweet spot i jest git. Mam ladny, niski bas. Jak kiedys zmienie lokum na wieksze to sie szarpne na przyzwoite ustroje i pomiary pomieszczenia, ale w tym co mam to byloby tracenie pieniedzy. Kolumny sa bardzo muzykalne, jazzu mozna sluchac non stop. Stereofonia jest wybitna, lepszej nie slyszalem. Muzykow widzi sie bardzo dokladnie. Przestrzen nie wychodzi zbyt do przodu, jest raczej pomiedzy kolumnami (na linii tychze) i dochodzi az do sciany tylnej. Przy czym plany sa poukladane perfekcyjnie. Kolumny kompletnie znikaja. Wiem, ze mogloby byc lepiej ale nie bedzie bo nie moge z nimi dalej wyjezdzac. Nie wiem czy w stosunku do modelu 1 poprawi Ci sie gora i srednica ale bas na pewno tak. Schodzi naprawde nisko, daje wiec wielka przyjemnosc kiedy sie slucha gitary basowej, kontrabasu czy bebnow. W koncu slychac muzyke a nie tylko gore i srednice. To najbardziej udany monitor z jakim mialem kontakt ale na pewno jest gdzies taki, ktory gra lepiej. Podobno zawsze mozna lepiej. Wszystko przede mna.

Pozdrawiam.

PS. A Ty sluchasz w ilu metrach? Masz do tych monitorow subwoofer czy tylko one same reprodukuja bas?

Powiem tak:805 to monitor do którego...trzeba się trochę przyłożyć.Niedostateczna staranność jeśli chodzi o dobór reszty toru i akustyka pomieszczenia z tendencją do eksponowania wyższej średnicy nie są dla bowersów korzystne.

Czy warto się jednak trochę pomęczyć?Oj warto.

Jak pisał @stempur-potrafią zagrać miękko,płynnie nawet ciepło.U mnie zagrały tak onegdaj z końcówką Luxmana M375,na tyle muzykalnie,że tej "muzykalności" było nawet nieco za wiele.

W systemie (nazwijmy to) neutralnym zaczynają się już pojawiać aspekty brzmienia które są dla bowersów atutami:niesłychane zróżnicowanie dynamiczne instrumentów,wokaliz co prowadzi w prostej linii do nienagannej rytmiki (bynajmniej nie marszowej),a elementy takie jak wygaszanie,narastanie-ja takich ewolucji nie słyszałem w innych konstrukcjach z "normalnego" pułapu cenowego.

Przez prawie 3 lata grały u mnie 805-ki (wersja matrix z lat'90),po rocznej przerwie na sprawdzenie kilku innych konstrukcji,umownie-bardziej muzykalnych,od kilku m-cy znów są w systemie.Dlaczego?

Ano nie godzę się jednak na to aby wokalistka dysponująca charakterystycznym,zachrypniętym głosem nagle doznawała przemiany i zapomniała że śpiewa "chropowatym" wokalem,oczywiście to można odbierać jako brzmienie nieco przyjemniejsze,bardziej przyjazne dla ucha,może i dla niektórych bardziej do zaakceptowania przy dłuższym słuchaniu-jednak tu bowersy nie oszukają.

Kolejna sprawa to rytm,drive.W odniesieniu na przykład do już wielokrotnie droższych podłogowych Usherów z serii Dancer(w skali bezwzględnej-bo wiadomo to duża skrzynia),czy podobnych cenowo Audiowave Solidus(węglowy seas),Ruarków Talisman-nie ma dyskusji,805-ki nadążą za najbardziej szalonymi,skomplikowanymi niuansami sekcji rytmicznej,puszczając jednocześnie luźno "poświatę" basową z niewygaszonej struny gitary basowej w tle.Nie ma tu szans na jakiekolwiek upraszczanie rytmu-co nie należy do mocnych stron,często wielu nawet bardzo dobrych konstrukcji.

O kreowaniu przestrzeni,bezpośredniości przekazu,ogniskowaniu źródeł pozornych-chyba nadmieniać nie należy-jest jak być powinno i zazwyczaj dużo lepiej od "średniej krajowej"

Ja nie neguję,że mogą się podobać monitory które nas nieco czarują,wabią,kuszą kolorytem,puszczają do nas oko w każdym utworze -takie brzmienie zawsze znajdzie swoich zwolenników na każdym pułapie cenowym.

Mnie też się to podoba...ale u kogoś,przez chwilę jedynie.Na co dzień wolę swoje matrixy:)

Pozdrawiam.

l'enfant sauvage

Witam

Co do Bowersów to powiem tak: różnica między tymi bez "S" i z "S" jest spora. To naprawdę zupelnie inaczej strojone głośniki. Bylem naprawdę bardzo zaskoczony. Jeśli chodzi o poszczególne pasma, to wszysko było inne. "Eseki" mialy więcej basu, cieplejszą średnicę, bardziej mięsistą, nie tak wyeksponowaną górę. Graly bardziej plynnie i faktycznie tak przyjemnie. Daleko im było do tzw. "stereotypu Bowersó". Dlatego wydaje mi się ważne, aby podawać dokladnie model.

Podobnie jest z Totemami. Totem Model 1 są niezłymi głośnikami, ale mają pewne braki w rozdzielczości, barwie. Model 1 Signature (bi wiring i zmiany okablowania) brzmią szczegółowiej, bardziej rozdzielczo, są dźwięczniejsze i potężniejsze. A z kolei jubileuszowa seria The One gra jeszcze bardziej przejrzyście i szczegółowo, rozdzielczość jest na nieprawdopodobnym poziomie, ale nie mają tego charakterystycznego podkolorowania na przełomie średnicy i basu, więc odbiera się je jako bardziej "szczuple".

Andrzeju

Ciekawe co piszesz o Totemach. Mani 2 słuchałem na wystawach i zawsze było tak sobie. Natomiast kiedyś u znajomego grały wybitnie, tak jak mówisz z wielkim, wspaniałym basem ale w 20 metrach. Obawiam się, że w moich 14,5 ten bas byłby za wielki. Być może to wina pokoju, elektroniki (BAT-y i Pass). Może u Ciebie inaczeh "gra" pokój. U mnie, bez suba jest z basem OK. Nawet musiałem srebro wpiąć międz cd a pre, żeby go trochę powstrzymać. Pozdrawiam Stempur

Edytowane przez stempur
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

a ja mam chrapke na: JMlab micro Utopia chociaz cena mnie odstrasza... wiec moze DIY podobnej klasy wyjdzie taniej, eh to audio i ciagly wzrost wymagan

chwilowy brak działalności w audio.

• 4 tygodnie później...

Test wznowionego supermonitora Dynaudio Special Twenty-Five w:

http://www.highfidelity.pl/@main-601&lang=

oraz w grudniowym Magazynie Stereo (Hi-Fi i Muzyka)

post-8726-021142300 1292943421_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

poszukuje rozsądnych cenowo 3-drożnych podstawkowców . Koledzy mają jakieś pomysły ( oprócz Chario ) ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 5 tygodni później...

proszę o poradę: noszę się z zamiarem wymiany głośników: będą grać z lampowym yaqin-em mc10L a także z primare i21 (te 2 wzmacniacze na zmianę przełączam). Myślę o Totem Model 1 Signature lub focal electra 1007be. Nie mam możliwości bezpośredniego porównania. Co byście wybrali totemy czy te JMLab-y ??

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• 2 miesiące później...

witam,

chce kupic dobre monitory do marantza 8003. sluchalem dynaudio focus 140 i contour s 1.4. Bardziej podobaly mi sie s 1.4. Zastanawiam sie jednak tez nad xavianami xn 250 evo. Czy ktos z Was ich sluchal? Jak brzmia w stosunku do s 1.4? A moze cos innego? Budzet do 7 tys zl, pokoj to 18-20m2, a muzyka Pink Floyd, wszystko z ECM i klasyka.

Pozdrawiam

Contour 1.4 jest łatwiejszy (nieco) do wysterowania niż Focus 140. Imo Marantz 8003 nie wyciśnie pełni możliwości żadnego z tych głośników. Co nie musi być wadą, po prostu będzie potencjał do upgrade'u w przyszłości:)

W porównaniu z Xavianem EvO 250 Contour 1.4 ma silniejszy bas i generalnie balans tonalny przesunięty jest w dół. Z odpowiednim zasileniem potrafi zagrać z iskrą fajnie materializując muzyków w pokoju. Natomiast Xavian gra imo nieco bardziej przestrzennie z bardziej obecną i zwiewną górą pasma, bas jest lżejszy niż w Dynaudio. Najlepiej byłoby porównać je bezpośrednio.

W przypadku gdybym zdecydowal sie na contour 1.4, to jaka w przyszlosci do niego elektronika najbardziej by pasowala? Nie ukrywam, ze chcialbym kupic naprawde dobre monitory-w granicach mego budzetu, ktore moglyby zostac na zawsze i potem dobrac do nich odpowiednia elektronike tez na bardzo dlugo. Inaczej to sie nigdy nie skonczy:) Mam na mysli zmiany:)

Jeśli nie interesuje Cię skakanie z kwiatka na kwiatek ale raczej zakup na dłuższą metę po po prostu słuchania muzyki to wybór Contoura S 1.4 ″to jest to″. Contoury może nie robią oszałamiającego wrażenia na początku, ale w długiej perspektywie są trudne do pokonania, one po prostu pozwalają na niemęczące, relaksujące słuchanie muzyki. Dzięki schodzącemu bardzo nisko, niech będzie podrasowanemu z lekka, basowi można zapomnieć że to nie podłogówka. Oczywiście, jeśli ktoś ma awersje do basu powinien omijać te kolumny szerokim łukiem. Jak za tę klasę dźwięku i jakość wykonania cenę, jest best buy moim zdaniem. W zakładce "opinie" zamieściłem czas temu moją ocenę tego głośnika, podpisałbym się pod nią również dziś.

No a w sprawie elektroniki – ja podejrzewam że z tym Marantzem 8003 one jakoś zagrają, widzę że moc ma w miarę przyzwoitą. Niemniej nie miej złudzeń – będziesz mieć zapewne parcie na podmianę elektroniki bo 1) one pomimo całej muzykalności są dość przejrzyste i jakość elektroniki, w tym Cdplayera i nawet takich detali jak kable ma znaczenie, 2) im lepszą elektronikę się podłącza, tym lepiej grają. Słyszałem zarówno je jak i bliźniaczy model Contour 3.4 w rónych konfiguracjach i gdzie jest górna granica, nie wiem.

Jeśli zdecydujesz się kupić je to po prostu pograj z nimi tym Marantzem czas jakiś, one potrzebują trochę czasu żeby się ″dotrzeć″, a potem w wypożycz jakąś elektronikę, na wstępie np. Roksana Caspian czy Naima XS czu nawet Supernaita, i sam się przekonasz czy ″warto przepłacać″ w danym przypadku. Może być elektronika i Accuphase, i Lebena, i AR, i Krella itd., to już zależy od indywidualnego gustu i budżetu.

A jesli pokoj ma blizej 18 m2 niz 20m2, to wyprobowalbym Focusa 110. To top monitor Dynaudio do niewielkich pomieszczen.

• 2 tygodnie później...

Brzydkie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

SF sie skonczyl a to co robia teraz w mojej ocenie ma sie nijak do tego do czego fani tej marki byli przyzwyczajeni - smutne ale prawdziwe a ceny z kosmosu.

robix

JarlBjorn, chcialem podziekowac za odpowiedzi na moje pytania. Kupilem contoury 1.4 z oryginalnymi standami i jestem bardzo zadowolony. Co do elektroniki to masz racje, bedzie trzeba ja wymienic. W planach jest ayon, ale to za jakis czas. Na razie brzmienie marantza z dynaudio mi odpowiada. W kazdym badz razie moge sie zapisac do klubu dobrych monitorow:)

SF sie skonczyl a to co robia teraz w mojej ocenie ma sie nijak do tego do czego fani tej marki byli przyzwyczajeni - smutne ale prawdziwe a ceny z kosmosu.

robix

Wróble na mieście ćwierkają, że Sonus Faber będzie mieć nowego dystrybutora...

• 2 miesiące później...
  • 4 miesiące później...

Szczęśliwego Roku 2012 dla wszystkich miłośników dobrych monitorów.

Aby spełniły się Wasze marzenia i aby w Waszych pokojach stanęły na solidnych podstawkach wymarzone Monitory.

A moje marzenia spełniły się w roku 2011 :-))))))))))))))))))))))))

Po wielu latach poszukiwań, setek godzinach odsłuchów, niezliczonej ilości kolumn wnoszonych po schodach do mieszkania na odsłuchy w końcu znalazłem kolumny ostateczne - Sonus Faber Guarneri Memento.

O brzmieniu nic nie napiszę, bo jako rozentuzjazmowany posiadacz nie jestem zdolny do obiektywnej opinii ( może gospodarz tematu coś napisze bo słuchał ) .......

Jeszcze raz wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

TUX

No to mocnym akcentem kończysz Waść mijający rok! Gratulacje!

Napisz parę słów w wolnej chwili jak grają Guarneri Memento. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek czytał w polskiej prasie jakiś test tych kolumn.

No to mocnym akcentem kończysz Waść mijający rok! Gratulacje!

Napisz parę słów w wolnej chwili jak grają Guarneri Memento. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek czytał w polskiej prasie jakiś test tych kolumn.

Żona złośliwie twierdzi, że to kryzys wieku średniego – spełnianie marzeń młodości .

Rozbiór ich brzmienia na składniki nie ma sensu, jeszcze nikomu nie udało się opisać fenomenu brzmienia SF, ja też nie potrafię :-) Najważniejsze , że prawie idealnie pasują do tego jak słucham i czego słucham - w 90% muzyka klasyczna.

Grają z bardzo silnym tranzystorem , potrzebują metra od ściany tylnej, przy zbliżeniu do ściany basu nadmiernie przybywa. Pomieszczenie 17,5m2. W pomieszczeniu gruby dywan na całej podłodze, zasłony , regały z książkami, brak dużych płaskich twardych powierzchni odbijających z wyjątkiem sufitu , kanapa , fotel. A po włączeniu muzyki to wszystko znika , pojawia się przestrzeń i muzyka ……………….

Chciałbym kiedyś porównać Memento z pierwszymi Guarneri.

TUX

Hm...Memento

Napisz coś więcej szczególnie jeśli mógłbyś porównać do innych kolumn jakie miałeś/słuchałeś ( a szczególnie monitorów) :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.