Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

andrzej paszkowski, 23 Mar 2010, 21:32

>plustek

>

>Fajne te kolumny, lubie podstawkowce, ktore nie maja problemow z basem. Te, sadzac po wielkosci

>przetwornika, raczej dobrze odtwarzaja kontrabas - czy to jest 20cm woofer? Tez mialem ochote na te

>kolumny ale jak wrocilem z pracy to juz niestety ktos je ustrzelil na Audiogonie. Ciezko je dostac.

Dostac je nie tak trudno,ale nowe...a cena - no sam wiesz...

Uzywane rzeczywiscie nielatwo ustrzelic.Kolumna jest tak dobra,ze jak raz ja "posiadziesz"- to raczej nie przychodzi do glowy ja wymieniac,bo i nie ma specjalnie na co,no chyba ze ktos ma > 40m2 do zagospodarowania dzwiekiem i kilkaset tysiecy zeta do wydania he he.Glosniki radza sobie wysmienicie z calym pasmem ( bas do 40-36Hz - ale jaki!)Sa wybitnie homogeniczne i naturalne.klasa sama w sobie ze tak napisze.Zadziwiajaco zgodna rowniez z moimi odczuciami opinie znajdziesz tutaj: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0605/2wilson.html Pozdrawiam.

plustek

Tak wiem, nowe mozna kupic tylko ta cena... I tu dochodzimy do sedna sprawy. Mam maly pokoj odsluchowy ale lubie sluchajac jazz czuc i slyszec wyraznie ten kontrabas i gitary basowe. Wiec jakie sa opcje w takim przypadku? Kupis monitor, ktory wykorzystuje duzy przetwornik niskotonowy (Dynaudio 25, Twoje kolumny i cos tam jeszcze) lub taki monitor, ktory opiera sie o technike isobaric. W momencie kiedy zmienialem kolumny nie bylo na eBay zadnych WA Duette. Gdyby byly jakies uzywki w perfect stanie dzis byloby nas dwoch na tym forum, ktorzy uzytkuja te kolumny. Wiec kupilem kanadyjska Manie w najlepszej wersji z olejowymi kondensatorami. Kupilem to prosto od dilera, nowiutkie na gwarancji. Ale zrobilem to gdyz jestem w stanie docenic wysilek konstruktora tych kolumn. Nie jest latwo zaprojektowac minimonitory, ktore schodza do 30Hz (one naprawde to robia!). Gdyby bylo to latwe zadanie kazda firma mialaby taki produkt w swojej ofercie. A tak jest tych firm moze ze trzy na calym swiecie. Teraz koszty. Koszt twoich przetwornikow jest duuuzo wiekszy niz koszt moich. Twoje kolumny musza grac pieknie i nie ma ch*ja we wsi. Moje sa taniutkie aczkolwiek wybrane skrupulatnie. Na ten przyklad ten metalowy SEAS jest najlepsza metalowa kopulka jaka slyszalem, bije na glowe jazgotniki B&W. Woofery Dynaudio sa tanie jak barszcz ale to zestawienie glosnikow plus przemyslana zwrotnica powoduje, ze te kolumny graja po prostu fantastycznie z basem o jakim 99% monitorow moze tylko pomarzyc jak rowniez czesc podlogowych kolumn. I dlatego taka mysl konstrukcyjna jestem w stanie wynagrodzic producentowi zakupem jego kolumn legalna droga prosto od dilera. Natomiast te WA Duette jest prosciej zaprojektowac z uwagi na fakt prostego zestawienia dwoch przetwornikow. Nie ma tam az takich badan skomplikowanych wiec takie kolumny moge kupic jedynie jako uzywki. To jest moje podejscie do zycia i mysle, ze jest ono fair. Ktos kto sie napracowal powinien byc za to wynagrodzony, prosta sprawa. Zebys mnie zle nie zrozumial, patrze na te twoje kolumny i ci ich zazdroszcze, maja one super przetworniki ale zdania swego w pewnych sprawach zmienic nie moge. Jak je znajde kiedys na rynku wtornym to pewnie chapne je.

Teraz jestem w trakcie rozmow a w zasadzie poszukiwan konstruktora, ktory zrobilby mi monitory, ktore wykorzystywalyby jakis topowy glosnik niskotonowy 20-22cm i do tego topowa kopulke wysokotonowa a lubie SEASy wiec pewnie cos z serii Excel. To takie moje marzenie, mam nadzieje, ze sie spelni i bede sie mogl tu na forum pochwalic takimi supermonitorami. Ale jak narazie malo jest konstruktorow z jajami i wiekszosc umywa rece, boja sie po prostu. Wszyscy klepia te 15cm lub 18cm na dole, ktore po prostu basu nie odtwarzaja. Nie chce sie po prostu cofac do miejsca, w ktorym juz bylem, to bez sensu.

A jakiej uzywasz amplifikacji do tych kolumn? Masz cos drogiego czy raczej przystepny cenowo produkt da rade to napedzic z dobrym skutkiem dzwiekowym? Ja w koncu po wielu, wielu latach poszukiwan i mnostwie straconej kasy doszedlem do wniosku, ze jesli idzie o tranzystor (a takiego wzmacniacza uzywam obecnie) to najwazniejsza rzecz to to, aby byl on wydajny pradowo i mial po prostu duzy zasilacz. I tak te wszystkie Rotele i inne Creeki z trafami po 300W po prostu oferuja kiepski dzwiek. Dobry, ale kiepski. Zasilacz musi miec gdzies tak z 700W i wiecej i wtedy zaczyna sie dobre granie bez wzgledu (prawie ze) na cene wzmacniacza. Co Ty o tym myslisz?

Pozdrawiam,

andrzej

>>>http://www.highfidelity.pl/artykuly/0605/2wilson.html

Ciekawy artykul. Nieprzesadna rozdzielczosc, dosc oszczedne wysokie tony, silny nie tylko w skali monitorowej ale i bezwzglednej bas, scena budowana w dystansie do sluchacza... wypisz wymaluj charakterystyka monitorow /niektorych/ Dynaudio:)

JarlBjorn

"Nieprzesadna rozdzielczosc" - wlasnie. Az mnie naszlo, azeby tych monitorow posluchac. Za te cene recenzent nie rozplywal sie w zachwytach tylko wyciagnal kilka niedostatkow. Za te cene? Czyli co - placimy za te super obudowe czy jak? Bo ja zawsze myslalem, ze za te pieniadze dzwiek powinien byc super pod kazdym wzgledem. A teraz policzmy: koszt przetwornikow to $1268. Czyli znany producent z takim przerobem placi za nie pewnie polowe. No wiec chyba jednak ta obudowa jest tu taka droga. Elberoth w swoim watku pisal, ze te Wilsonowskie obudowy sa bardzo zaawansowane wiec moze to jest ten klucz do tych kolumn. Chyba wiec w tym przypadku placimy za pracochlonnosc wykonania takich zestawow. Wszystko na to wskazuje - skomplikowana obudowa, zwrotnica oddzielnie w osobnym pudelku, firmowe standy. Duzo tego. U mnie obudowy sa proste - wykonane sa bardzo starannie ale jednak to proste obudowy; wiem bo juz cale kolumny rozkrecilem. Mnie w tym opisie brzmienia Wilsonow, ktory Pacula popelnil troche wlasnie wkurzalo to, ze za te kase sa problemy z gora pasma. Ja u siebie nie mam zadnych problemow z gora a Mani to znacznie przeciez tansze kolumny. A propos Totemow to troche zaluje, ze producent nie przewiduje upgradu tweeterow do na przyklad Crescendo czy Ring Radiatorow. Ja tam bym chetnie dolozyl te kilka tys., zeby miec swiety spokoj jesli idzie o gore pasma. A tak musze sie "meczyc" z tym co jest. Chetnie bym porownal te dwie kolumny leb w leb i moze by sie okazalo, ze niepotrzebnie szukam czegos wiecej?

Plustek, przed zakupem tych Wilsonow sluchales moze Totemow Mani? Porownywales te dwie konstrukcje?

No kurcze troche tych pytan mi postawiliscie a ja sie bron boze za eksperta nie uwazam,kocham poprostu dobre sprzecicho i naturalne spojne brzmienie.Sproboje jednak z punktu widzenia praktyka amatora pare rzeczy napisac.Duette to glosniki niezwykle latwe do napedzenia ,podobno z lampa graja najlepiej - szczerze powiedziawszy nie sprawdzalem,wiec nie wiem.Uzywam tranzystora leemy Acoustics.Robi z Duettami co chce.Duzo mniej pradowo wydajny ale przepieknie brzmiacy Gryphon(ten slabszy) rowniez z Duettami robi co chce.Czy Duette maja problem z sopranami? -NIE!One generalnie w calym pasmie sa nieslychanie homogeniczne.Uzywam kabla Stereovox LSP 600LS bo rowniez jest homogeniczny,wrecz przezroczysty i nie wyszukuje nic na sile - dlaczego? - bo Duettom to wystarcza.Najciekawsze na koniec - jak ich pierwszy raz posluchalem to pomyslalem sobie -nie dosc ze szpetne to niczym nie zachwycaja i wiecej niz drogie,za drugim razem mialem szczeke miedzy stopami(a moje wczesniejsze glosniki to Elac 609 XPI),za trzecim razem oddalem stare i kupilem Duette i choc wiele miesiecy juz uplynelo to lubie je coraz bardziej- fakt schodza tylko do 36Hz -ale jak!Pozdrawiam

Szkoda, ze nie sluchales. To naprawde wybitne monitory. Klada na lopatki te B&W 805 i tym podobne. Ale nie przesadzaj, ze Twoje schodza "tylko do 36Hz". 36Hz to super na monitory. Masz juz ladny kontrabas. A jak masz ladny kontrabas to i scene i przejrzystosc dzwieku. Moje schodza nizej z uwagi, ze to jest isobaric. Tak sie zastanawiam dlaczego Totem nie uzyl dwoch np. Etonow (albo jeszcze lepiej magnezowych SEASow) na dol zamiast tych Dynaudio. Mialem wczesniej kolumny na niskosredniotonowych Etonach i barwa basu byla super. Przetworniki troche drozsze od Dynaudio ale... Moze do isobaric technicznie przetworniki musza miec cos co ma wlasnie Dynaudio? Nie wiem, elektronikiem nie jestem.

Czy ma ktos numer Hi-Fi i Muzyka 11/05 - (102) z testem Totemow Mani i moglby ten test zeskanowac i podeslac? Ciekaw jestem opinii tego miesiecznika o tych kolumnach. Gdyby mogl mi ktos pomoc bylbym bardzo wdzieczny.

Jako, ze koledze rafsyl nie udalo sie zeskanowac ponawiam moja prosbe. Jesli ma ktos numer Hi-Fi i Muzyka 11/05 - (102) z testem Totemow Mani i moglby ten test zeskanowac i podeslac mi bylbym bardzo wdzieczny.

• 1 miesiąc później...

witam - będe potrzebował nowej pary monitorów nazwijmy to do celów pomocniczych w cenie do ok 1 kzł.

czy koledzy i koleżanki macie jakieś sugestje ?

Żródło i amlifikacja jeszcze nieznana ale głownie do muzyki rockowo-popowej. Pomieszczenie ok 12m2

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

wizde ze "w tym wątku" nie rozmawia się o niczym.....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Czesc,

Dolaczam sie do klubu - w sumie dzis postanowilem, ze monitory ze zdjecia zostaja na 99%...

Paradigm Signature S2 + standy Paradigm J29

Coz o nich moge napisac - moje uszy lubia firme Paradigm, przesiadam sie na te "potworki" z Paradigm Monitor 7v5, wiec dzwiekowa przepasc, choc pewne cechy grania bardzo podobne. Oczarowaly mnie na tyle, ze chyba juz nie bede szukal niczego innego - bo i nie jestem pewien, czy znalazl bym cos wg. swoich uszu lepszego...

post-27564-100004272 1273869392_thumb.jpg

post-27564-100004273 1273869392_thumb.jpg

post-27564-100004274 1273869392_thumb.jpg

Primodium. Medium. Finis.

• 3 tygodnie później...

no to jak szukasz dobrych monitorów to powiem Ci tak dla mnie do ostatniej wystawy AS2009 wszystkie ideały zostały zburzone i musiałem zredefiniować pojecie dobrego dźwieku od czasu gdy na tej wystawie zobaczyłem a raczej usłyszłem zestaw niejaki "ZETA ZERo " i omal nie zemdlałem gdy moje uszy to objawienie usłyszały na żywo na tejże AS. poszukaj na necie ja juz ich znalazłem. i to gdzie?...w Polsce!!!

tak że od teraz dla mnie nie ma nic lepszego, Moje fawortyki G.Uthopie i NAutiliusy poszły w zasłużony kąt.......na rzecz ........szok- bo Polaków !!! Nie tanie ale....booooskie

AudioMaster,

Do dnia 29 maja 2010 nie ma na forum twoich wpisów.

W dniach 30 i 31 2010 maja nastąpił wysyp twoich wpisów które w kilku wątkach wychwalają dokładnie te same kolumny PODŁOGOWE, niezależnie od tego czemu jest poświęcony wątek. Jeszcze jeden wpis "sponsorowany" i nie na temat i w tym wątku będzie ban :-)

pozdr.

Arkadix

bo leże ze złamaną paskudnie w biodrze nogą w domu i strsznie sie nudzę i trafilem ponownie na to ciewawe forum i bardzo fajne tematy . inn mojego kiedys ulubionego Accuphase E 206 i Sony jak i ciekawe dyskusje .proste to i nie wymaga tłumaczenia o ile jesteśmy dorośli .A że sie w czymś zakochalem (kolumny) nie na żarty też chyba nie zabronione no chyba że to rozgłosnia Pana Rydzyka??? gdzie wyłączają gdy im nie pasuje temat i szczególnie opinia? cenzuerę pamietam z PRLu , bardzo straszny czas i straszne obyczaje ale to zwalczylismy . pozdrawiam serdecznie i pogodnie kolegę

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

słuchałem Harpii , ciekawe produkcje - bardzo smukłe, w tej kubaturze zaskakujaco celowny dzwiek. do mego gabinetu jak znalazł. Lubie różne formaty.Lubuje sie w formacie z rozmachem ale i w małym formacie ten dobry do mego gabinetu. Celowny wysmukły dzwięk. Dobra srednica,dobry impuls jak w orkiestrze przejscie do MF forte.

tylko bym postawił ją nie na standach a na podłodze lub biurku.skad ten pomysł standów? nie lubie standów-rezonują metal to metal.No i czekam na raczej czarne w tej architekturze.

Ogólnie bardzo dobry sound jak na ten niewielki pokojowy do małego mieszkania format .(orkiestra w niskich natężeniach brzmi selektywnie i dobrze , brawo kolejne cakcka dla niedużej istalacji. Oj dzieje sie dzieje pozytwnie.

• 1 miesiąc później...

A czy ktos z klubowiczow ma/mial/odsluchiwal KEF Reference 201/1 lub 201/2? Chociaz przyznam, ze bardziej mnie interesuje 201/1 ze wzgledu na wieksza obudowe, 201/2 to chyba konstrukcja zamknieta, na zdjeciach nie widac bassrefleksu.

Dzieki za zdjecie. Wlasnie sie zastanawialem co to moze byc pod ta gabka. Myslalem, ze moze jakis glosnik wysokotonowy albo superwysokotonowy. Tak czy inaczej glosniki wygladaja na zaawansowane technicznie. Czy ktos sluchal tych lub modelu wczesniejszego?

Moje nowe kolumienki, Tannoy Devon z HPD315A, z tym ze moje maja na tylnej sciance jeszcze z 25kg stali, i 20kg na gorze.Glosniczki w 2007r. po renowacji w Lockwood Audio, w zwrotnicach nowe elektrolity ale o oryginalnych wartosciach.Przyjemnoscia sluchania pobily Audiostatici ES-200 (jestem fanem nietypowych kolumn).Przy tannoyach AS graly jak same tweetery.

post-22139-100000046 1279804279_thumb.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.