Skocz do zawartości
IGNORED

kolce czy granit pod kolumny?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

moze ktos ma generalne obserwacje - jakie "objawy" zmiany dxiweku daje ustawienie kolum podlogowych na:

a) plycie granitowej lezacej na podlodze

b) plycie granitowej zaopatrzonej w kolce

c) samych kolcach na podlodze

d) kolcach na plycie z wariantu a) lub B)

;-))

https://www.audiostereo.pl/topic/36791-kolce-czy-granit-pod-kolumny/

optymalnie najlepiej jak plyta i kolumna posiada kolce. wyrazna poprawa basu. najlepiej polozyc reke na podlodze obok kolumny wtedy zaobserwujesz wplyw przenoszenia drgan na podloge.wtedy najlepiej zaobserwujesz to zjawisko i podejmiesz decyzje ,ktory wariant jest dla ciebie najlepszy

co tak skromnie? możliwości masz znacznie więcej: ;-)

a) płyta granitowa leżąca na podłodze; sama kolumna bez kolców

b) płyta granitowa zaopatrzona w kolce, z podkładkami pod kolce; sama kolumna bez kolców

c) same kolce na podłodze, z podkładkami pod kolce

d) kolce na płycie z wariantu a), z podkładkami pod kolce

e) kolce na płycie z wariantu a), bez podkładek pod kolce

f) kolce na płycie z wariantu b), z podkładkami pod kolce

g) kolce na płycie z wariantu b), bez podkładek pod kolce

h) płyta granitowa zaopatrzona w kolce, bez podkładek pod kolce; sama kolumna bez kolców

i) płyta granitowa opierająca się na odwróconych stożkach; sama kolumna bez kolców

j) same kolce na podłodze, bez podkładek pod kolce

k) kolce na płycie z wariantu h), z podładkami pod kolce

l) kolce na płycie z wariantu h), bez podkładek pod kolce

m) kolce na płycie z wariantu i), z podkładkami pod kolce

n) kolce na płycie z wariantu i), bez podkładek pod kolce

do tego możesz dołożyć jeszcze różne warianty łączenia kolumn z płytą (bez mocowania, skręcanie, blue-tac itd.), różne rodzaje podkładek ("audiofilskie" z wgłębieniem, monety, itd.) i spektrum dalej się poszerza... :-)

osobiście testowałem jedynie (a), (b), ©, (m) i (n); stanęło na (n).

Ja "jadę" tak: podłoga, na niej wykładzina, na niej płyta granitowa, potem standy granitowe na kolcach, a na górze między górną podstawką standów a kolumnami znowu kolce.

Ja mam proste rozwiązanie, płyty granitowe pod głośnikami (pod płytami mam przyklejone małe plastry filcu, aby podłoga drewniana się nie rysowała). Głośniki stoją na kolcach, a na samych głośnikach też płyty. Efekt jest, ale nie aż tak piorunujący. Najwięcej moim zdaniem dają kolce, a inne dodatki, typu płyty wzmacniają efekt. Efekt też jest zależny od akustyki pomieszczenia.

Płyty można tanio zamówić u kamieniarza;)

pozdr

Andrzej

płyty granitowe to także świetne rozwiązanie jeśli się mieszka w bloku, izolują bas od podłoża a co za tym idzie ograniczają wizyty sąsiadów z dołu jak się głośniej przywali

Jeśli grać mają głośniki a nie podłoga to najtaniej i najlepiej zrobić:

- filc pod kolumnę minimum 0,5 cm i pod tym np. 4 przekładki z korka o średnicty 5cm i podobnej wysokości.

Jeśli jest się głuchym, czyli audiofilem to można kolce.

Tak, można pogadać z gościem, który robi nagrobki. Niech znajdzie jakiś "złom" przytnie i oszlifuje. Im zawsze zostają jakieś resztki. Czasem lepiej pogadać ze zwykłym pracownikiem to załatwi to nieoficjalnie, bo szef zaraz by chciał jakieś większe pieniądze. Do 100zł powinienieś się zmieścić za płyty pod kolumny i na kolumny (4 szt).

Ja w bloku mam to swoje rozwiązanie i działa.

pozdr

Andrzej

"....Czasem lepiej pogadać ze zwykłym pracownikiem to

>załatwi to nieoficjalnie, bo szef zaraz by chciał jakieś większe pieniądze. Do 100zł powinienieś się..."

Żałosne. W sklepie prosiłeś, że sprzedawca wyniósł Ci sprzęt tylnym wyjściem. Złodziejstwo w narodzie jest jeszcze głęboko zakorzenione.

Przepraszam za off topic, to pod wpływem impulsu. Po prostu jestem uczulony na takie praktyki.

A wracając do tematu to właśnie zamówiłem płyty granitowe pod kolumny podłogowe, będą na nich stały na kolcach bez podkładek. Akurat problemu sąsiadów nie mam, więc często słucham głośno.

romek1964, 14 Paź 2007, 19:10

>"....Czasem lepiej pogadać ze zwykłym pracownikiem to

>>załatwi to nieoficjalnie, bo szef zaraz by chciał jakieś większe pieniądze. Do 100zł powinienieś

>się..."

>

>Żałosne. W sklepie prosiłeś, że sprzedawca wyniósł Ci sprzęt tylnym wyjściem. Złodziejstwo w

>narodzie jest jeszcze głęboko zakorzenione.

Romek chciałem kupić dwie płyty granitowe pod kolumny. Udałem się do kamieniarza przy cmentarzu na warszawskiej Wólce Węglowej (peryferie Wawy). Kamieniarz zażyczył sobie 400PLN. Następnie odwiedziłem kamieniarza poza Wawą. Ten chciał ode mnie 100PLN. W obu przypadkach prosiłem o nie najdroższe "czerniawe" granity. "Czerniawy" tzn. ciemny nie koniecznie idealnie czarny. Tu i tu rozmawiałem z właścicielami.

Czas na pytanie. Który z tych facetów jest złodziejem?

I nie pisz proszę o różnych kosztach utrzymania firmy w na peryferiach Wawy i tuż po nią.

Pozdr.

Ja tak nie do końca w temacie, bo mam monitory, a nie kolumny podłogowe, ale używam od dawna granitów jako podstawy, bez kolców. Moje obecne standy ważą po około 130kg i pochłanianie drgań jest dla mnie w zupełności wystarczające. Jeśli trzeba, mogę wstawić fotki.

Pozdrawiam

• 7 miesięcy później...

PODSTAWY GRANITOWE

posiadaczą sprzętu wysokiej jakośći HIGH-END zależało na jak najwiekszej masie podstaw co ma wpływ na polepszenie charakterystyki dzwięku z myślą o tych klientach mój zakład wprowadza na rynek ten produkt

podstawy graniowe pod głośniki klasy HIGH-END. Podstawy wykonywane w różnych kolorach granitu, grubość, wielkość wzornictwo według ustaleń cena :do uzgodnienia od 130 zł za komplet czas realizacji 7-14 dni

SPOSÓB ZAMÓWIENIA

prosze e-mail na adres : [email protected] ze specyfikacją zamówienia wykonuje kosztorys po akceptaci wystawiam na aukcji w opcji kup teraz .więcej można zobaczyć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18322-100001347 1213447959_thumb.jpg

post-18322-100001348 1213447959_thumb.jpg

post-18322-100001349 1213447959_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

psia krew...pod spodem ....no chyba ziemia...jakaś dziwna.....minerały.....potem posadzka...już lepiej.....i teraz audiofilu....troszkę tego co najlepsze....ale czy dobre....? moim zdaniem jak już gra to i gra...potem, w zależności od podłoża, może być tylko lepiej......:-)

PiotrSz, 12 Paź 2007, 08:10

>Jeśli grać mają głośniki a nie podłoga to najtaniej i najlepiej zrobić:

> - filc pod kolumnę minimum 0,5 cm i pod tym np. 4 przekładki z korka o średnicty 5cm i podobnej

>wysokości.Jeśli jest się głuchym, czyli audiofilem to można kolce.

Niestety się mylisz. Filc i przekładki to półśrodek, o czym się dobitnie przekonałem. Po ich zastosowaniu podłoga rzeczywiście zaczęła "grać" mniej, aczkolwiek zjawisko całkiem nie ustapiło. Nawet przy niezbyt głośnym graniu rgania o najnizszych częstotliwościach rozchodziły się poprzez podłogę, czego efektem był np, efekt podzwaniania szklanek stojących na szklanym blacie stolika. Po zmianie polegającej na ułożeniu płyt granitowych (gr. 2 cm) na korkowych podkładkach, a na to kolumny na kolcach efekt był radykalny - podłoga uspokoiła sie zupełnie a "czujniki" w postaci szklanek przestały dzwonić nawet przy głośniejszym graniu. Dodatkowo brzmienie basu stało się bardziej kulturalne - przestał dudnić, stał się "zwarty" z dobrym impulsem. Jak widać - zastosowanie płyt sprawdzone empirycznie (a nie żadne voodoo :) ).

• 3 tygodnie później...

CO POWIECIE NA TO

Ukryta Zawartość

post-18322-100000338 1215022134_thumb.jpg

post-18322-100000339 1215022134_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ROTFL.

Ale przyznać trzeba, że gościu jest naprawdę twardy i wytrwały ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A może pawelll-1979 to nie człowiek, tylko bot ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 3 miesiące później...

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

marmurek4, 8 Paź 2008, 20:09

>

Ukryta Zawartość

Badziew jakich mało gówniane cokoły tandetnie zrobione za darmo bym ich nie chciał chyba ,że na płytę grobową w dodatku sprzedawca niesolidny sprzedaje buble jakich mało

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.