Skocz do zawartości
IGNORED

Kazdy dostanie.

muls

Rekomendowane odpowiedzi

wyjatkowo (uczuleni zatykaja nos)i po raz ostatni zachęcam (co w moim przypadku jest grzecznoscia wyjatkową) do przeczytania artykułu jednego z madrzejszych dziennikarzy ekonomicznych W.Gadomskiego w Gazecie wyborczej pt PIC najbogatsza partia w Polsce.Kazdy dostanie zwrot zainwestowej sumy 1,50zł.Nawet a przede wszystkim stefan Przygub czy przytłuk?

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/

muls, przepisz ten artykuł ;-)

to przeczytam, albo zeskanuj,

to nie do pomyślenia żeby namawiać ludzi do kupienia GW i jeszcze płacenia za nią.

a zreszta każdy wydaje świadectwo o sobie, ty wykształciuch nawet nie jesteś w stanie zrozumieć jak to wygląda, hehe,

namawiać do kupienia GW, hehe

równie dobrze, możesz namawiać do ściągania spodni w miejscu publicznym

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888344

tamże o samobójstwie znanego i cenionego weterynarza zaszczutego za stanięcie w obronie zwalnianej kobiety w Środzie.Zaszczuty lekarz miał to do siebie, że kiedyś był w SLD .Szczującymi i posuwajacymi sie do zwolnienia powyższego za stanięcie w obronie,przez załatwienie tego u szefa ofiary, byłi dwaj gówniarze -prezydent z PO i wiceprezydent z PICu.Incydent jakich wiele.Znamienne jest to że gówniarze maja po 30 lat i sa 100% katolikami.Tak jak niejaki stefan Przytłuk,dudivan,Horst,tedzi,arbuz i wielu innych 100% katolików.

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888363

Jeżeli ktoś powie do Niemca/Polaka/Szkota/xxxxxxx: Pan jest Niemcem/Polakiem/Szkotemxxxxxxx nieprawdaż? - taka wypowiedź jest poprawna politycznie.

Natmiast jeśli ktoś powie do osoby pochodzenia czy narodowości żydowskiej: - Pan jest Żydem, prawda?

Jest antysemitą, faszystą a może i zbrodniarzem. Doprawdy zaskakujący relatywizm.

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888379

Znam kilka osób pochodzenia żydowskiego i co ciekawe, żadna się do tego nie przyznaje. Doskonale wiem dlaczego.

Kiedyś zrobiłem na sobie bardzo istotny eksperyment, o którym właściwiei tylko czytałem podczas studiów z psychologii społecznej. Otóż uczestniczyłem w pewnym obozie językowym, na którym pełniłem funkcję wychowawcy. Pamiętam takie spotkanie, podczas którego rozmawiałem z moimi podopiecznymi o faszyzmie, nazistach, itp. Oczywiście młodzież zazwyczaj ma otwarte umysły nasiąknięte idealizmem i gwałtownie sprzeciwia się wszelkim totalitaryzmom i uprzedzeniom. Postanowiłem jednak sprawdzić, czy gdzieś podświadomie nie kiełkuje w nich ziarno uprzedzeń. Najsilniejszym uprzedzeniem jakie znam, jest właśnie antysemityzm. Dlatego w rozmowie zabluffowałem, że jestem osobą pochodzenia żydowskiego. Nie wyobrażałem sobie jakie będą tego konsekwencje w wymiarze postaw behawioralnych ludzi, z kórymi rozmawiałem. Większość osób obecna na tym spotkaniu w bardzo zakamuflowany, pozornie dyskretny sposób diametralnie zmieniła stosunek do mojej osoby - podopieczni stali się opryskliwi, wykazywali silną niesubordynację i lekceważenie, straciłem z nimi kontakt, a po poprzedniej relacji nie było śladu. Miałem wtedy 24 lata, a młodzież którą się opiekowałem 17-19 lat. Byłem porażony wpływem tych głęboko zaszytych uprzedzeń rasistowskich, zwłaszcza że więszkość uczestników obozu deklarowała poglądy lewicowe, a nierzadko anarchistyczne. Jednak pamiętam, że jeden z moich wychowanków podczas jekiejś tam rozmowy na nieistotny temat wypowiedział znamienne słowa, które zatarły trwały ślad w mojej pamięci: - "Współczuję panu z powodu pańskiego pochodzenia, ale ludzie na całym świecie zawsze będą chyba mieli taki stosunek do Żydów".

To była jedna z wypowiedzi, która zmieniła reprezentację mojego świata. Na własnej skórze przeżyłem jak niepomierna jest siła uprzedzeń. Moje zachowanie, stosunek wobec młodzieży przecież nie zmienił się ani na jotę od dnia, kiedy postawnowiłem zaeksperymentować ze swoim pochodzeniem - podając się za Żyda, a ich stosunek do mnie stał się niewyobrażalnie negatywny.

Od tamtego obozu wszelkie uprzedzenia, stereotypy i obiegowe sądy traktuję jako przejaw najplugawszych instynktów. Nie dziwię się hiperstezji Żydów na sygnalizowanie ich pochodzenia, ale myślę, że przesuwanie akcentu w drugą stronę - tzn. utajnianie pochodzenia żydowskiego przynosi jeszcze gorszy rezultat - bo gdy fakty wychodzą na jaw - mechanizm uprzedzenia uderza ze zdwojoną siłą.

I takowoż wracając do tematu - Adam Michnik powinien podkreślać swoje żydowskie korzenie, tak jakby to było w przypadku każdej innej narodowości. A to, że sympatyzuje z poglądami społeczno-ekonomicznymi swoich zasłużonych w tych dziedzinach rodaków (nierzadko noblistów ekonomii) - to chyba całkiem naturalny odruch i nie widzę w tym nic zdrożnego. Problem w tym, że ktoś może się z nimi nie zgadzać, ale to wcale nie oznacza, że ta dezaprobata opiera się na uprzedzeniu i rasizmie, w moim przypadku powodowana jest wyłącznie merytorycznym sprzeciwem.

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888425

Chcę przez to powiedzieć, że jeśli ukrywasz swoje pochodzenie, które w kulturze chrześcijanskiej jest obciążone stereotypem antysemickim - to poprzez dodatnie sprzężenie zwrotne - eskalujesz mechanizm uprzedzenia.

skoro ukrywasz fakt bycia Żydem -> tzn. że uważasz, że bycie Żydem to coś złego -> a zatem behawioralnie potwierdzasz "słuszność" stereotypu

I za to właśnie mam pretensje do Żydów, że robią co w ich mocy by ukryć swoje pochodzenie.

A wyborczej nie kupuję, bo nie zgadzam się z poglądami Miltona Friedmana, jakie bez ustanku propaguje GW.

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888447

Rolandsinger, 12 Paź 2007, 16:00

>Kraj moich przodków faktycznie sąsiaduje z Izraelem, ale raczej nie jest do niego zbyt pokojowo

>nastawiony :)

hehe, ale mnie zażyłeś,

z twojego zdjęcia wynika, że jestes semitą, co nie oznacza, że jesteś Żydem,

ale to Żydzi wymyślili, że jak ktoś ich nie lubi to jest antysemitą zamiast po prostu ...no, nie wiem, antyżydem? czy jak? a może po prostu rasistą,

ale na pewno nie antysemitą bo to termin szerszy, jak trafnie zauważył król Jordanii z Janem Pawłem II swego czasu.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888462

Rolandsinger, 12 Paź 2007, 16:00

>Kraj moich przodków faktycznie sąsiaduje z Izraelem, ale raczej nie jest do niego zbyt pokojowo

>nastawiony :)

No to znaczy jesteś antysemetą. Nie mozna było od razu napisać "nie cierpię tych Żydów !"?

Po co te banialuki...?

Nie ukrywaj przed sobą siebie samego.

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888472

a nawet w FOZZIe nie znaleziono winnego.Znamion przestepstwa nie dopatrzono się w prywatyzacji banków,zakładów przemysłowych.Bo zrobiono tak przepisy w tamtych czasach że było to zgodne z ówczesnymi przepisami, ale nie ze zdrowym rozsadkiem.O tym jest w artykule.Mineło pare lat i oto PIC dopatruje sie w WYBRANYCH sektorach nieprawidowosci ,w wybranych przez siebie partiach.. Jacch szukaj idiotów na innej stronce.Oni juz znalezli ,ale nie mnie.A nawet jak to tez bedzie proteza wyborcza, to bardzo dobrze ,bo wpisuje sie w protezy wyborcze PICu.Dziadek tuska,reklama PZU,oszczerstwa.A czemu by nie mozna tak samo jak PIC.A własnie że nalezy.

https://www.audiostereo.pl/topic/36818-kazdy-dostanie/#findComment-888527
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.