Skocz do zawartości
IGNORED

Co wstawić zamiast TL082

kogutaudio

Rekomendowane odpowiedzi

A gdzie to ma pracować ? Teoretycznie można zastąpić każdym innym podwójnym np. TL072, OP275, NE5532

i tysiącem podobnych.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

>conri

to i tak daje sporą możliwość wyboru może nie tysiąć ale, wiekszość podwójnych wzmacniacyz operacyjnych ma podobna topologie i zakres napięcia zasilania.

Pozdrawiam Romek

Napiszcie jakiego efektu dźwiękowego oczekujecie, bo można włożyć różne rzeczy. TL082 ma wejście JFET, więc takowego op-ampa należałoby tam umieścić - nic nie wiemy o sprzężeniach zwrotnych i ich kompensacji, więc w bipolarne w ciemno bym nie poszedł. Nawet OP275 niekoniecznie, bo ma spore prądy wejściowe. Można spróbować: AD8066, AD8620, OPA2604, OPA2107, nie polecane przeze mnie: OPA2134, OPA2132. Ostatnio AD wypuściło zamienniki TL072/082 pod nazwami ADTL082 i ADTL072. To też jest jakiś pomysł. Kolejna sprawa - TL072 Texas Instruments jest według mnie całkiem fajny dźwiękowo, TL072 ST zimny jak lód. Może więc wystarczy, jeśli przejdziesz na texasowego, jeśli takowego nie masz? W sumie to oni go skonstruowali.

Co do NJM4558 - jestem zdziwiony, że go użyli. Parametry jak nie przymierzając LM741. Nie jest to czasem NJM4556? W każdym razie tu można próbować różne rzeczy, bo to bipolarny, najwyżej się jakiś wzbudzi. Oprócz tych, które podałem można jeszcze przetestować LM4562, LM6172, AD8599, OP275 (OP285 to to samo z mniejszym offsetem), OPA2228.

Dzięki za podpowiedź. Czyli Jrc 4558d to kicha? Chciałbym więcej przestrzeni, lepszą średnicę i mniej bałagany w gęstej muzyce. Co będzie optymalne w sensownej cenie?

Zacząłbym od wypróbowania OPA2604, bo go najłatwiej dostać. W dalszej kolejności LM4562 i AD8599, ale ten ostatni jest tylko do SMD, więc trzeba zakombinować. Prawdopodobnie ten AD będzie najlepszy - ma bardzo niskie szumy i zniekształcenia.

spróbuję opa2604 - nie znam się na elektronice - wmontowałem podstawki i mogę podmieniać pasujące bez przeróbek. Po moich przeróbkach pralki chłodzą, lodówki zmywają naczynia, a cd-ki... wolę nie próbować. Bardzo dziękuję za pomoc. A OPA2134? Gdzieś czytałem, że można.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.