Skocz do zawartości
IGNORED

Audax HT170KO + Seas 25TF H456 w 2-way

Bidon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam zbudować swoje pierwsze kolumny na ww. głosnikach. Dobór głośników, był przypadkowy na podstawie ceny i marki producenta a nie ich parametrów. Ale teraz mam pytanie czy to razem można sensownie zaaplikowac w w śr. wielkości monitor br. Myśle o czymś podobnym do ProAc Studio 100 ale na tych głośnikach. Czy w obudowie 18L da to rade. Ma to grać w 18m2

Proszę o pomoc w ocenie tych głośników do przedstawionego projektu - skrzynki jak w studio 100.

Na razie to kupiłem te głośniki na ebay-u i zastanawiam się co dalej.

Może ktoś z forum ćwiczył temat z kevlarowym audaxem albo tą kopułką Seasa.

A oto specyfikacje głosników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuje za okazane zainteresowanie i pomoc.

Bidon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36848-audax-ht170ko-seas-25tf-h456-w-2-way/

Nikt się nie odezwa. Wporzo. Ale nachodzi mnie taką refleksją że to forum /a dział DIY szczególnie/ to takie kółko wzajemnej adoracji. Leszcze albo zamawiają u nas albo niech się bujają. No to się pobujam. Bidon

Kupiłes głośniki "przypadkowo" i żądasz szczegółowych porad. Nie przyszło Ci do głowy zapytać przed kupieniem?

Nawet McGyver się nie odezwał - co może oznaczać, że te akurat dwa głośniki nie stanowią zbyt popularnej i obeznanej parki.

Spróbuj zacząć sam. Powiedzmy od SCR 4.7 uF i 2R w szeregu z Seasem i 0,3 mH w szeregu z Audaxem. Posłuchaj, napisz tutaj jeszcze raz po miesiącu. Może wtedy ktoś zareaguje.

Jak będziesz złorzeczył, to nic z tego nie wyjdzie.

Powodzenia

Wpis był trochę prowakacyjny i miło, że się ktoś odezwał. Głosniki są rzeczywiście przypadkowe ale jak do pierwszych prób to może i nie odpowiednie ale od czegoś trzeba zaczynać. Dzięki za pomoc na pewno skorzystam. A co do głośników to chyba coś się z tego się usłyszy - nie oczekuję cudów w połączeniu tych głośników i moich umiejętności. Taki ot, poziom na początek. Uważam że na tym poziomie jakości to się wogóle nie opłaca budować samemu kolumn. Taniej się kupi coś używanego z drugiej ręki. To ma być takie hobby i spełnienie marzeń z dzieciństwa i dobra zabawa. Czy mi tylko zapału starczy i cierpliwości żony ?

Na moim poziomie wiedzy to chodziło mi bardziej o ocene tych głośników, czy je razem można w ogóle zespolić w kolumnę.

Toptwenty - dzięki !

Ps. A jak byś widział podział pasma - czy 3500Hz będzie OK ?

Pozdrawiam. Bidon

Ja jestem nadzwyczaj spokojny człowiek. Nikogo nie chciałem zdenerwować. Nic się działo w tym wątku , zero odzewu i tyle. To coś napisałem.

Pozdrawiam Wszystkich. Bidon

Specyfikacja Seasa podaje 4.000 Hz /12 dB na oktawę. Czyli dodaj jeszcze cewkę równoległą do Seasa po tym SCR, a do Audaxa dodaj kondensator równoległy za szeregową cewką.

Wartości w/w (plus rezystora jeśli potrzebny) musisz obliczyć wg wzoru, który znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Resztę ustawisz na ucho.

Na drugi raz bądź grzeczniejszy.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ale ja jestem grzeczny. Może to ta grypa, po padłem jak śnięty.

Mam już punkt wyjścia a reszte będzie się robić wg starej sprawdzonej metody badawczej "na Macajewa"

Myśle że mój wcześniejszy wpis nikogo mie obraził - bo go nie dotyczy.

Temat głośników jest znaczniej ciekawszy i bezpieczniejszy.

Idę spać, muszę się wykurować i nabrać sił do tej nierównej walki w DIY /ja kontra głośniki/.

Dzięki

"Wstrzeliłeś" się swoim postem w czasie, kiedy ja pisałem swój, szukałem linków itd itp.

W prawdziwym DIY najlepsze jest to, że nigdy nie wiadomo, czy nie można by czegoś zrobić lepiej i poszukiwaniom końca nie widać.

Dlatego ja, chociaż mam już "kilkadzieści" lat praktyki, zawsze korzystam z gotowych projektów, które znajdowałem w czasopismach fachowych, a teraz na stronach internetowych.

Jeśli mogę coś doradzić = przylutuj - raz jeden a porządnie - 10 cm odcinki porządnego przewodu do głośników, a zwłaszcza tweetera, żeby nie zniszczyć samych driverów, bo być może często będziesz w tym miejscu grzał i kapał cynę.

Powodzenia jeszcze raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.