Skocz do zawartości
IGNORED

Dzisiejsza debata- typujemy wynik!

Kmicic

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Jedno małe pytanie do kolegów zamordystów (bo jeśli nie liberałowie, to zamordyści, prawda?): jakim cudem w gospodarce, w której 90% miejsc pracy zapewniało państwo, najchętniej w wielkich fabrykach robiących nie to, co potrzeba i nie wiadomo za co, powiązanych ze sobą siecią układów personalnych, zaopatrzeniowych, partyjnych ale nie ekonomicznych, więc jakim cudem w takim państwie w którymś momencie miało nie być dużego bezrobocia? Psiejsko-czarodziejsko?

I pytanie drugie: dlaczego interesuje was i premiera bezrobocie z 1993 roku, a zupełnie nie interesuje bezrobocie z 2005? Które PiS przejął po nieudolnych rządach SLD i któremu musiał stawić czoła, i które udało mu sie znacząco zredukować? Czy dlatego to (ogromne!) bezrobocie jest mało ważne, bo można nim przywalić głównie Millerowi, który się nie liczy, zaś za bezrobocie w 1993 usiłuje się z dużą dozą fantazji pośrednio obciążyć Tuska, który jest groźny dla Kaczyńskich? Czy się mylę?

przejście z gospodarki planowanej na wolnorynkową musi mieć skutki uboczne.Balcerowicz jaki nie był to jakoś to ukierunkował.Do nas nie pasował model zachodni ,oni nie mieli PGRów , państwowych zakładów itp.

I kw 2006 do I kw 2007 - 750 tys. nowych miejsc pracy.

Przypominam. Bielecki decyzją polityczną a nie mechanizmami rynkowymi wykończył PGR-y. To był 1991 rok. Dzięki takiej decyzji powstała między innymi SO (dawne koszalińskie, słupskie).

tomek, a bo ja wiem co Ty nosisz...nie mój biznes. Interesują mnie wyniki i obecna sytuacja. Jak to powiedział kiedys Michnik: "Wszyscy jesteśmy umoczeni" ... nie mam wątpliwosci co do tego jak wygląda nasza klasa polityczna ... ten rząd jest pierwszym który sie zabrał za jakiekolwiek patologie w życiu polityczno gospodarczym tego kraju.

W gospodarkę jak się okazuje wystarczy sie nie wpierdzielac. Nie ja to wymysliłem, od zawsze mi sie podobało...i działa :)

Pewnie ze jak kraj jest bogaty to może sobie interwencyjnie wesprzec jakas firmę, albo ułatwić jej działalnosć na lokalnym rynku poprzez np. zwiekszenie ceł na konkurencyjne towary...wiele krajów to praktykuje...poza Polska rzecz jasna, bo tu wjeżdza wszystko jak leci nie patrząc na sytuacje w poszczególnych branżach...to juz nie jest zajecie dla Pis - za cieżkie dla nich....ale ich poprzednicy w tym akurat temacie nie robili niczego....no a lokalne firmy mialy sie coraz gorzej. Prosty przykład rozbudowy sieci marketów. Wiele drobnych czy srednich sklepów padło w imie budowy molochów. Dodatkowo te molochy były zwalniane z płacenia podatków...paranoja. A jak to później wyliczono znacznie wiecej ludzi straciło pracę na skutek powstawania tego typu przedsiewziec niż przy nich/w nich znalazło...bezsensowna polityka lat 89-2005 doprowadziła do 2-3mln bezrobocia i rozwarstwienia sie społeczeństwa. Do tego megakorupcja bedaca wynikiem sprawowania władzy bądx zaniechań poprzednich ekip....myślisz Tomku że wszystko samo lub cudem sie kiedys zrobi ?:)

Re: arek67, 16 Paź 2007, 14:21

>I kw 2006 do I kw 2007 - 750 tys. nowych miejsc pracy.

>Przypominam. Bielecki decyzją polityczną a nie mechanizmami rynkowymi wykończył PGR-y. To był 1991

>rok. Dzięki takiej decyzji powstała między innymi SO (dawne koszalińskie, słupskie).

Arek generalnie dobrze mówi w tym wątku, słuchajcie bo ma pojęcie

• Redaktorzy

Czego się spodziewam? Ukrócenia bezprawia, oderwania od władzy upojonych nią nieuków i socjopatów (np. minister Ziobro), zbadania nadużyć władzy przez PiS i jego tajne służby. To na początek. A potem już jak w normalnym państwie, drogi się buduje, mosty, uniwersytety, i jeszcze to, żeby nie było tajnego agenta rządu ukrytego w każdym kiblu pod deską. I w miarę możliwości żeby Polska kształtowała Europę, a nie tylko była powiadamiana o decyzjach, jak teraz. Może jeszcze też miałbym ochotę, żeby tępego zadufanego chamstwa mniej było widać. Program minimum.

jozwo, teraz jest przeładowanie miejsc pracy w urzędach i ZUSach ... a jednak nie zwalniają.

Poza tym chyba jaja sobie robisz...nie majac wykształcenia ekonomicznego doskonale zdaje sobie sprawe ze jak ludzie tracą robotę masowo to pojawia sie efekt domina....kraj ma sie tak dobrze jak jego najbiedniejsi podatnicy.

NA siłe wypychano ludzi na wczesniejsze emerytury/renty zwiększajac obciążenia państwa...żadnych programów zwalczania bezrobocia w zamian za likwidacje miejsc pracy...no i po tym wszystkim ten idiota jeszcze raz schłodził gospodarkę...łapy wiszą.

Od razu mi sie przypomina jak to znajomy pojechał do Legnicy w czasach kiedy jeszcze stacjonowały tam wojska zsrr zrobic sobie operacje korekcji wzroku. Przed nim w kolejce rozegrał sie dramat, dziwczyna sie dowiedziała ze straci wzrok na jedno oko....opowiadała ze miała operacje w klinice żony zdaje sie Gierka, na co rosyjski lekarz:"takimi nićmi jakich tam użyto to można szyc buty"....i taką mniej wiecej mielismy transformacje ustrojową.

O ile w rosyjską ekonomię bym nie wierzył to do lekarzy mam ogromny szacunek. Znajomy miał wzrok zrobiony perfekt.

>Tomku

Czy ty umiesz czytać statystyki. 750 tys. to są nowe miejsca pracy. Fachowcy zostali w kraju bo najlepsi mogą zarabiać proporcjonalnie tyle samo w Polsce jeśli chodzi o siłę nabywczą co ci na zachodzie. Wyjechali młodzi z małym lub żadnym doświadczeniem oraz "słabi" fachowcy. Problemem jest korporacjonizm "starych wyg" czyli brak dopuszczania nowych, młodych sił do rynku pracy a nie brak pracy. Średnia wieku biegłego rewidenta w Polsce to chyba 63 lata. Wszystko za mordę trzyma "samorząd" czyli Messner, przypominam premier z PRL-u. Tak samo jest u prawników, lekarzy, inżynierów, wszelkiej maści ekspertów i doradców z certyfikatami.

może w końcu za rządzenie zabiorą się ludzie mający o tym pojęcie.Wystarczy spojrzeć na sejmowe buble legislacyjne.Zero fachowca.Kto tam myśli o narodzie.Kaczor? On myśli o zemście.

>jozwa maryn, 16 Paź 2007, 14:17

nic się nie stało nagle bezrobocie wzrosło do takiego poziomu nie dla tego, że nagle wszystkich wyrzucili z fabryk na bruk. Dzień, po dniu, miesiąc po miesiącu, przy fatalnej prywatyzacji, rozsprzedawaniu państwowego majątku byle komu za byle co, tworzeniu oligarchii, braku zainteresowania Polską i polakami (patrz słowa Oleksego - "Polska, mają w dupie Polskę"), korupcji w sowieckim stylu - powstało właśnie takie bezrobocie.

Coś masz kiepską pamięć. A w tle działał donek.

Arku-ty piszesz raptem o kaście kilku ,kilkunastu tysięcy przedstawicieli wolnych zawodów.Oni nie wyjechali do UK,bo ich stać tutaj na normalne życie,ba ,wygodne życie.

Re: arek67, 16 Paź 2007, 14:33

>>Tomku

>Czy ty umiesz czytać statystyki

bezpiecznie możesz założyć, że nikt tutaj nie umie ich czytać

>750 tys. to są nowe miejsca pracy

:-)) to prawie tyle ile kiedyś obiecywało KLD (obiecywali milion)

cieszę się, że tu piszesz Arku

jesteś oazą rozsądku

@ dartman

Czyżbyś był za kaczorami?

Ja nie głosuję, jak to wyraziłem w wątku - Klub olewaczy wyborów, nie traktuj więc pytania jako reakcji zdziwonego poplecznika PO.

graaf, 16 Paź 2007, 14:43

>Re: Walery, 16 Paź 2007, 14:42

graafie, dla mnie w tematach związanych z polityką jesteś mało wiarygodny, zwłaszcza jeśli wątki dotyczą PO.

...jak tak patrzę na kolejne rządy to sie zastanawiam czy ci ludzie maja jakąkolwiek świadomosć tego co robią, po co, czemu ma to służyć i gdzie są...a z kolei największą plagą elektoratu jest totalna skleroza i brak wyciągania wniosków z rządów poprzednich ekip. Jeżeli za rządów PiS faktycznie przybyło 750tys miejsc pracy to mogę tylko powiedzieć - znakomicie :)

Re: Walery, 16 Paź 2007, 14:46

>graafie, dla mnie w tematach związanych z polityką jesteś mało wiarygodny, zwłaszcza jeśli wątki

>dotyczą PO.

no ale tu Arek67 pisze :-)

chyba że to, że ja piszę że on pisze tu rozsądnie powoduje, że on traci wiarygodność :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.