Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade głośników Piano Craft by McGyver

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

Już jakiś czas temu obiecałem że opublikuję to opracowanie, ale nie było czasu, a monitorki leżały odłogiem. Ostatnio jednak musiałem się za nie zabrać, bo zamieniłem się tymi monitorkami na kolumny na 100% Seasach.

Oto efekty prac:

Obudowy zostały wewnątrz wyklejone dość dokładnie jedną warstwą maty bitumicznej.

Tweetery wymieniłem na aluminiowe Vify D19AD. Do tego zrobiłem całkiem nowe zwrotnice. Schemat i fotka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100002224 1192649712_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat oryginalnej zwrotnicy kiedyś zamieściłem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Adam, to juz dzis bodaj drugi projekt, ktory zamieszczasz. Co sie stalo? :)))

Wypada jedynie przyklasnac nowej swieckiej tradycji - gratulacje! :)

Pozdrawiam,

Lete

E tam zaraz nowej. Od dawna już zamieszczałem różne projekty, tyle że rzadko w osobnych wątkach. Teraz tylko zmieniłem metodę zamieszczania, ot co.

Barteque, 18 Paź 2007, 09:59

>opowiedz jak ta zmiana wpłynęła na brzmienie

Graja lepiej od ProAC ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Właśnie dostałem PW od foxbata, w którym "daje mi do zrozumienia" że jak mu nie odblokuję możliwości pisania w moich wątkach, to będzie "bardziej dosadny".

Bez komentarza.

Barteque, 18 Paź 2007, 09:59

>opowiedz jak ta zmiana wpłynęła na brzmienie

Mała, lekka i sztywna membranka Vifki gra detalicznie, dźwięcznie, i przestrzennie. Lepiej się zgrywa fazowo z midwooferem, dzięki czemu dźwięk (również i na basie) nabrał tempa i wykopu. Dzięki zmianie sposobu filtracji midwoofera i zastosowaniu lepszych części (większe cewki o niższej DCR, kondensatory foliowe, a dla tweetera polipropylen) odmuleniu uległa średnica. Gra to teraz żywiej, dynamiczniej, czytelniej, ale bez śladu szorstkości.

Możnaby jeszcze dać Millsa w tłumiku dla tweetera, Vifka odwdzięczy się grając jeszcze dźwięczniej i detaliczniej. Ja nie miałem akurat pod ręką Millsa o odpowiedniej wartości.

>McG

Od którego modelu sa te monitorki???...jak myslisz czy z modelu 700 mogą się nadać pod modyfikacje?...no i najwazniejsze-->jaki koszt tej modyfikacji...pozdrawiam...P.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Srednica ulega odmuleniu glownie dzieki matom bitumicznym, moim zdaniem:)

a czy zgranie fazowe jest lepsze to trzeba by pomierzyc oryginal i Twoja modyfikacje.

Szybszy bas mozna otrzymac poprzez wymiane wlokniny na filc, dokladniej opisalem to w swoim temacie, i kolce pod monitory tez dobrze dzialaja.

To opracowanie nadaje się do wszystkich PianoCraftów z polipropylenowym midwooferem o średnicy kosza 152mm i impedancji 6 ohm.

Koszt? Tyle co para tweeterów, elementy, płytka drukowana pod zwrotnicę (na oryginalnej płytce za diabła się nie zmieści, zresztą połamałem ją podczas demontażu, taka była mocna;-))) i z 1,5 metra kabla. Do tego godzina roboty, i gotowe.

No właśnie, zapomniałem napisać, że wymieniłem również okablowanie wewnętrzne, bo to co było w oryginale nadawało się co najwyżej jako sznurek do wieszania skarpetek ;-)))

Co do mat... miałem również drugą parę PC bez mat bitumicznych. Wymiana zwrotnic na moje opracowanie również spowodowała odmulenie średnicy, a zastosowanie tweeterów Vify owocowało przyspieszeniem basu. Nawet bez zastosowania filcu, aczkolwiek ilość włókniny w środku została zredukowana do niezbędnego minimum. Na maty bitumiczne zdecydowałem się po to, aby pozbyć się "kartonowych" podbarwień na wyższym basie i dolnej średnicy, pochodzących od drgających ścianek.

• 3 lata później...

Witam,

jakiś czas temu kupiłem używane nx-e400, stan wydawał się b.dobry. Po paru tygodniach spokojnego słuchania prawy kanał zaczął `pierdzieć`, zdejmuje maskownicę co by zobaczyć co się stało- a tam wypadł mi niskotonowiec! Dobrze, że złapałem i nic się nie stało. Pokrótce: widać, że rozsypały się mocowania w ramce głośnika, załączam zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zostaje mi nic innego niż, przy okazji próby złożenia ich z powrotem do kupy, lekka modyfikacja samych kolumienek, teraz przynajmniej mam do tego pretekst :p

Tu pojawiają się moje pytania:

1. Jak wogóle rozebrać kolumny w celu ich wygłuszenia? Materiał to rozumiem albo maty, albo wata/filc.

2. Okablowanie to też jakos zmienię, 2 metry Procab czy coś takiego, bedzie się trzeba nauczyc lutować.

3. Jak zrobić/skąd wziać płytkę pod zwrotnicę i te nowe elementy? Allegro czy może jakiś wyspecjalizowany sklep? Jak je poskładać?

4. I przede wszystkim co zrobić z tym wooferkiem? Jak go ponownie przymocować, żeby było dobrze, stabilnie i grało tak, jak trzeba?

Ogólnie byłbym wdzięczny za wszelkie rady, cokolwiek pomoże mi ogarnąć tę sprawę, jako że zasadniczo lubię pomajsterkować, ale obie ręce lewe mam:)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej no nie jest tak źle pewnie ktoś coś jeszcze powie :)

1. Odkręcasz woofer i gotowe. Z tłumieniem nie przesadzaj bo to zwiększa objętość widzianą przez głośnik. Jak znalazł byś parametry głośnika to winISD mógł byś sprawdzić jak się zachowa głośnik jak zwiększysz obudowę o litr. To takie podejście z mojej strony, trochę zdroworozsądkowe.

2. Kup jakieś kable jantzen z polinku (podobno bardzo dobre , sam chcę kupić do wewnętrznego okablowania). Że nie masz dużo metrów możesz poeksperymentować. Kup sobie miedź srebrzoną w teflonie i np taśmy miedziane w izolacji i taki kabel z 4 żyłami cieńsze do tweatera a grubsze do woofera.

3 Elementy zwrotnicy sprawdź w necie i kup takie same. Nie montuj na płytce tylko na pająka na desce ograniczasz zbędne luty i elementy do minimum w tym wypadku miedzianą płytkę tzn. jej po prostu nie będzie :) Cewka taśmowa powietrzna, kondensator może być jakiś ruski olejak lub nichicon muse Bipolar w ostateczności. Rezystor wymień na metalizowany. Tylko tutaj musisz uważać bo kolumny mogą ci się rozjechać. więc nie ruszaj oryginalnej płytki tylko ją wymontuj. I zamieniaj pojedynczo elementy i porównuj z drugą kolumną. Najlepiej jak byś miał jeszcze system pomiarowy.

4 Co do mocowania to nie wiem co jest nie tak zamontuj jak było i po sprawia

Pozdrawiam Arczi

Dzięki bardzo za odpowiedź:)

Ad 1. Rozumiem, że obudowy kolumn nie rozbiera się na części, tylko muszę sobie jakoś poradzić z wytłumieniem przez otwór od woofera(chyba skuszę się na wełnę, jakoś takie cienkie maty mnie nie przekonują). Jak ewentualnie taką wełnę przykleić do obudowy?

Ad 2. To akurat wydaje się najprostsze, co do kabelków nie będę kombinował, aż tak dobrego słuchu nie mam.

Ad 3. Co to znaczy montować na pająku na desce? Wykręcę tę zwrotnicę co jest, kupie potrzebne elementy na nową i przymocuje je do zwykłego kawałka deseczki, potem do środka w miejsce oryginalnej zwrotnicy? Dobrze rozumiem?

Ad 4. Przyjrzyj się proszę dokładniej zdjęciom głośnika, zobaczysz że oryginalne mocowania są wyłamane. Myślałem o założeniu podkładek pod śrubę od zewnątrz, co by głośnik trzymało jak trzeba, ale nie jestem pewien co do szczelości takiego rozwiązania.

Pozdrawiam, mrt57

Ad3 bardzo dobrze rozumiesz. Teoretycznie jesli cewki wymienisz to dobre beda tasmowe i zeby mialy toretycznie identyczna rezystancje bo pamietam ze zmiana rezystancji zmienia paramtr pracy glosnika. Czy na plus w tym przypadku to nie wiem.

Ad4 to sluchaj nie wiem czy u ciebie da sie to zrobic ale sa takie tuleje z 2 gwintami jeden od wewnatrz drugi od zewnatrz. Rozwiercasz otwory pod te tuleje w obudowie wkrecasz ta tuleje przykladasz glosnik i mocujesz go na srubie ktora wkrecana jest na gwin wewnetrzny tej tuleji. Bajer jest wlasnie przy teg typu problemach nie wiem czy nawet nie w polinku ;)

Pozdrawiam

naprawę mocowania głośników najlepiej zrobić przez podklejenie pierścienia z otworami pod śruby w oryginalnych miejscach - optymalnie blacha (np aluminiowa) o grubości ok 1mm przyklejona dobrą taśmą dwustronną piankową od spodu do kosza głośnika; modyfikację najlepiej zrobić w obu kolumnach; zamiast taśmy można użyć kleju, ale może być problem z wyborem - musi być elastyczny i dobrze kleić materiał kosza z metalem;

btw, z czego są wykonane kosze głośników - z plastiku? powinno być jakieś oznaczenie np <ABS> lub <PBT+GF20> itp.

Co do materiału, na koszu nie widzę żadnych oznaczeń dot. materiału, jest to jakiś plastik napewno, wydaje się że dość kruchy. Jeśli chodzi o podklejenie, jakoś niespecjalnie się z tym czuję, wole jednak pomyśleć o solidniejszym mocowaniu, jakieś śruby albo coś takiego. Nie mam przekonania do kleju:)

Czy części do zwrotnicy kupię np. na Volumenie w wawie? Może WGE? Dostanę gdzieś tam może jakieś wysokotonowe Vify w normalnej, czytaj niskiej, cenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.