Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2007 WRAŻENIA!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Martens>

Łupanina na high-end to żadna ekstrawagancja. Ekstrawagancja to moim zdaniem wydawanie 100 tyś zł na klocki, które nie potrafią chociaż znośnie odtworzyć 90% płyt.

Mnie na high-end i tak nie stać i raczej nie będzie stać.

Znasz kawałek Rush Rush Pauli Abdul? Takie słodkie z lat 90-tych (a może jeszcze 80-tych? - nieważne)

To jest pop, skompresowany, usztuczniony, pewnie stosunkowo słabo nagrany. Co gorsza mam go w wersji mp3 128 kbps. Ale potrafi zabrzmieć naprawdę bajecznie i tak parę razy go słyszałem. Na tych MBLach to byłby koszmar. Na wielu systemach to byłby koszmar. Ale słyszałem na AS parę rzeczy, na których to było by nawet lepsze i przyjemniejsze niż w najlepszym dotychczas usłyszanym wykonaniu, i to za zaledwie parę tysięcy złotych.

>Cashlack

Takie rzeczy to możesz odtworzyć na czymkolwiek z podpiętym procesorem Technicsa, albo na amplitunerze KD i zestawie satelitków z subem w obudowie 20l i gigantycznym BR - nie musisz nawet chodzić po AS, kupuj w ciemno.

Z drugiej strony to sprzęt, który sobie poradzi z wiernym przekazem symfoniki np. Czajkowskiego, poradzi sobie ze wszystkim.

Jeszcze inna sprawa to to, że np. D. Krall, czy P. Barber dobrze brzmią na 90% systemów HiFi i próba oceny sprzętu na wystawie w oparciu o ich nagrania wymaga "złotego ucha".

Witam wszystkich!

Na początek chcieliśmy serdecznie podziękować wszystkim, którzy odwiedzili nasz pokój. Frekwencja przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. W dużej mierze to napewno zasługa kawy serwowanej przez chłopaków z Coffee Dream, którym również chcieliśmy podziękować za naprawdę kawał dobrej roboty i dzięki temu "Chilloutową" atmosferę, którą udało się stworzyć. Kilka wyjaśnień z naszej strony:

1). Mamy świadomość, że niektórym mógł przeszkadzać chałas towarzyszący przygotowaniom kawy, jednak jak wiadomo, w pokojach, w których organizowane jest Audio Show warunki akustyczne są - delikatnie mówiąc - niesprzyjające do zaprezentowania walorów brzmieniowych sprzętu. W związku z tym stwierdziliśmy, że większą frajdę zrobimy podając wysokiej klasy kawkę. Natomiast poważniej zainteresowani Luxman'em, czy Chario napewno chętniej posłuchają ich w spokoju i przy lepszej akustyce u nas w salonie w Krakowie. Zapewniamy, że ten system pokazał niewielką część potencjału, który posiada.

2). Jeśli chodzi o ustawienie sprzętu na dłuższej ścianie - był to zabieg celowy. Gdy na początku ustawiliśmy go w "tradycyjny" sposób, nie dało się słuchać! Wszechogarniające dudnienie. Nawet kawe ciężko byłby wypić w takich warunkach :).

3). Ktoś zarzucił brak cenników prezentowanego sprzętu - były, ale nie spodziewaliśmy się aż takiej ilości zainteresowanych i poprostu się skończyły. Zapewne zresztą część z Was wzięła je sobie, jak jeszcze były.

Podsumowując:

Był to nasz pierwszy Audio Show i jesteśmy bardzo zadowoleni. Dołożymy wszelkich starań, aby było coraz lepiej. Już teraz wstępnie zapraszamy do naszego pokoju na Audio Show w przyszłym roku. Coffee Dream też obiecało, że będzie z nami. Dziękujemy bardzo jeszcze raz i pozdrawiamy serdecznie!

Ekipa Chillout Studio

Gootchio>

No i tu się mylisz, że to zagra na Technicsie albo KD. To też próbowałem. Bardziej "szedłby tropem" dynamiki Czajkowskiego.

Ten Kult (6 lat później) na różnych zestawach brzmiał oczywistą oczywistością inaczej, ale chodzi mi o to, że na jednym słychać lepiej perkusję (więc wiem jak ona brzmi), na drugich pierwszą lub drugą gitarę, na innych efekt koncertu w studiu, albo wokal, czasem bas. Znam brzmienie tych elementów z osobna, a systemy które podobały mi się najbardziej to te które potrafiły poprawnie odtworzyć chociaż ze 2-3 elementy na raz, choć na ŻADNYM systemie na AS nie usłyszałem tego kawałka w spokojnej całości i pełnej rozpiętości dynamicznej na czarnym tle.

A przynajmniej na poziomie "live" jak być powinno, bo faktycznie na lampkach AudioNote OTO i cichej audycji wieczorem "tam" się naprawdę dzieje muzyka...

I choć faktycznie akustyka tych pomieszczeń była fatalna (miękkie podłogi, głuche ściany itp) , to ogólnie jestem bardzo zawiedziony brzmieniem "topowych" systemów.

Miałem nadzieję, że usłyszę to co już usłyszałem, tylko w dużo większej skali i jeszcze bardziej "kryształowo", A USŁYSZAŁEM NAJCZĘŚCIEJ JAKIŚ KOMPLETNIE ZAMULONY JAZGOT. Przepraszam współsłuchających.

(płyta źle nagrana, "high-end który pokazuje nędzę realizacji za 2 mln zł", k... ich mać ;-)

Moje wnioski są takie, żeby przestać chodzić po sklepach, kupić lampy (przekonałem się po tych 4 watach z N-Audio że to może być czad!), lampy mocne żeby wysterowało mi ADAMA lub Akustykk ze wstęgą do poziomów imprezowych i...

dać już sobie spokój z gonieniem króliczka.

Jak również zainteresować się bardziej inicjatywami chłopaków z sekcji DIY. Mi tam te sprzęty Petera Daniela i monitory Artura P grały całkiem ciekawie, ciekawiej niż wiele systemów z dużą ilośćią zer w cenie i drewnianymi boczkami na mosiądzu.

>Cashlack

Bardziej miałem na myśli Paulę Abdul.

"6 lat później" lubię, faktycznie jest rozbudowany ale jakoś nie widzę w nim referencji - imho nie jest trudny do odtworzenia, chociaż oczywiście nie znam go na wylot.

Nie mówiąc już o tym, że efekt studia jest prawie na pewno dorabiany w postprocesie i choćby stąd nie powinien być referencją, bo jego kształt zależy wyłącznie od wizji i umiejętności realizatora. Tak jak już pisano wyżej - system, który ze sztucznego efektu studio zrobi wrażenie prawdziwości, musi "kolorować" czyt. fałszować brzmienie.

>Monitory wogóle (z wyłączeniem "monitorów" w 50l obudowach) - jak można sobie wmawiać, że to gra?

>Monitory Usher'a, nie warte żądanych pieniędzy - max. 1k PLN - brak energii, brak przestrzeni, brak

>wszystkiego.

Z tymi stwierdzeniami to się nie zgadzam.

>>Monitory wogóle (z wyłączeniem "monitorów" w 50l obudowach) - jak można sobie wmawiać, że to gra?

>>Monitory Usher'a, nie warte żądanych pieniędzy - max. 1k PLN - brak energii, brak przestrzeni,

>brak

>>wszystkiego.

Już wiem skąd ta opinia - masz Hyperiony i chyba w odsłuchach odnosiłeś się do nich. Ja akurat nie przepadam za brzmieniem AA.

Powiedzcie mi w takim razie jak prezentować taki sprzet na jakiejkolwiek ambitniejszej muzyce ,

Ja gra Katie Melua to pojawia sie wiecej słuchajacych ,Panie siadają słuchaja z przyjemnoscia . Jak tylko zapuscisz cos uczciwego od razu pokój pustoszeje .Nie pierwszy raz jestem na audio show i jest to reguła .

Na przykład kinko jedyne jakie było na Audio show cały czas było pełne .Czyli ma byc miło przyjemnie albo bardzo ciekawie .Czyli nic co pozwoli uruchomić szrą komórkę .....

Gootchio>

Na Paulę Abdul to ja bym potrzebował chyba ze 2 topowe suby z DSP, + kolumny 3 drożne zamknięte + lampowy triamping z aktywna zwrotnicą i jeszcze room perfect lyngdorfa, to może bym to w końcu usłyszał w pełnej krasie...

>Iceman

>Już wiem skąd ta opinia (...)

Właśnie, to była myśl przewodnia mojej wizyty w pokoju Ushera - są one (Ushery - niekonieczniena te z prezentacji) często podawane na Forum jako alternatywa dla produktów AA i chciałem zobaczyć co potrafią.

Odniesienie do własnego systemu chyba jest oczywiste, ale na AS do tego pokoju wszedłem zaliczywszy prawie wszystko od parteru, więc miałem szersze porównanie. Z tego co wiem grały one z dość porządną elektroniką*, a tymczasem nawet nie zbliżyły się do przekazu generowanego przez cokolwiek innego na AS. No może do pokoju Naim'a trochę ;).

Powtórzę jeszcze raz: nie było energii basu, nie było przestrzeni w wysokich ani czystości w średnicy, normalnie nic nie było, tak było.

*)wyczytane w tym wątku

Biorąc pod uwagę często skrajne opinie na temat określonych prezentacji, potwierdza się fakt, że nie warto kierować się cudzymi ocenami sprzętu audio.

Z drugiej strony daję sobie rękę uciąć, że większość wypowiadającego się ludu z żywych instrumentów to słyszała pewnie tylko rozstrojoną gitarę przy ognisku po 4 piwach....

wiele osob wyraza tu opinie ze eposy z creekiem to budrzetowka,w sobote grały M16 + creeki destiny, generalnie podobało mi sie to granie, basu malo wiec pewnie w mniejszym pomieszczeniu byloby akurat. jednak bez przesady cena tego systemu zblizała sie do 20 tyś. moim zdaniem daleko do budżetówki.

>kerikawon

Dla wystawców pewnie bardziej wartościowe będzie przyciągnięcie tłumu + ekspozycja marki, niż przezentacja możliwości sprzętu. W takim razie lepsza jest K. Melua :) chociaż tam gdzie udało mi się zapuścić "Zimę" (wg. mnie świetnie testującą ekspresję zestawu), lub "Marche Slave" (do jakości basu) tłum jakoś się nie rozchodził.

>Cashlack

ja wymiękam soz

>ABs

już dawno jestem po "pracy" więc do jutra masz spokój

jako posiadacz AA Helene ver.1.0 , i o wiele gorszej elektroniki niz prezentowana, niestety nie zauwazyłem postepu w nowszej wersji kolumn,wrecz przeciwnie i nie mam pojecia dlaczego. moim zdaniem to nie grało.

Avantgarde Acoustic

grało

reszta się starała , a że nie wyszło :) .

a i tak najlelepsze w tym roku na AS to były hostessy Aneta i Edyta kto wie które wie o co chodzi :) .

Tak w sumie wracajac na zimno do Audio Show to nasuwa się jeden wniosek;

Mało który wielbiciel audio ma naprawdę dobrze przygotowany akustycznie pokój czyli według mnie wiekszość pokoi na AS było OK a w Bristolu nawet SUPER OK .Sprzęt demonstrowany u Was w mieszkaniu podobnie zagra i nie ma się co czarować naprawdę cudów nie będzie.

Teraz zadam pytanie;

jeśli malo osób robi przyzwoite adaptacje poza Elberothem i innymi promilami (nie mylić z procentami:D) audiomaniaków, to na co koledzy licza Wilson Audio nie zagra i inne jeszcze tańsze kolumny tym bardziej.Po co się męczyć proponuję w przyszłym roku wszystko wrzucić za szkło i niech sobie stoi i wyglada .Naprawdę wielu sprzetom sie niesłusznie oberwało a niektóre niechcacy dostały super recenzje Sprzęt należy słuchać u dystrybutorów a następnie wypożyczyć przed kupnem do domu i po audiofilskich problemach.

Co za cyrk sie zrobił na forum i wszystko to przez Elba-naprawdę jak by sobie pojechał teraz na południową półkule to by sobie w ciepłym klimacie saczył jakąś limonke z czymś mocniejszym w środku a jego oko spoczywało by na tamtejszych pieknościach Mam prosbę do Adama jeśli Ci aż tak grosz za wystawę nie jest potrzebny w przyszłym roku to wyluzuj bo i tak zawsze komuś bedzie do dupy .A tak nic nie robisz i w zwiazku z tym nie popełniasz błędów

Nawet słuchawkom przeszkadzała zła akustyka pomieszczeń :))))))))) zakrawa na horror

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jacm, 13 Lis 2007, 20:40

>a i tak najlelepsze w tym roku na AS to były hostessy Aneta i Edyta kto wie które wie o co chodzi :)<

Ja nie wiem... Zdjęcia proszę!

Pare lat temu była taka fajna ruda na pokazie SACD Sony.

wie kto co za system był w Albedo?

miałem mało czasu tylko 1.5h w sobieskim i przeleciałem dosyć szybko co po niektórych pokojach,

podobał mi się u nich dzwięk ale nie przepychałem się już do sprzętu.

w takim razie powinni przeniesc audio show do bardziej normalnych warunków, proponuje wynając ze dwa zwykle bloki mieszkalne od jakiegos dewelopera, i po problemie , a moze i taniej by wyszło. Swoja droga nalezy sie zastanowic czy rzeczywiscie pokoje Sobieskiego az tak bardzo roznia sie od naszych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.