Skocz do zawartości
IGNORED

mistrzowie instrumentu

Ravik

Rekomendowane odpowiedzi

Hendrix, Hendrix.... aaaaaa! Jimy, wiem,wiem, wiecznie naćpany murzynek Bambo, który nie znał nut.

Gdy się zorientował, że przedawkował, to przestał nagle grać, ciekawe dlaczego, nieźle mu szło...

mistrzowie gitary akustycznej (folk UK):

Wizz Jones "Dazzling Stranger" (Scenescof SCOFCD1001(

Wizz Jones "Lucky The Man" (Scenescof SCOFCD1009)

John Renbourn Group "A Maid in Bedlam" (Shanachie 79004)

John Renbourn Group "The Black Balloon" (Shanachie 97009)

Bert Jansch "Dazzling Stranger" (Castle 81143) 2 płyty CD - składanka

perkusja (jazz):

John Scofield "Blue Matter " (Gramavision R2-79403) 1991

Płyta firmowana przez J. Scofield`a, ale do dzisiaj mam wrażenie, że jest to solowa płyta perkususty - Dennis`a Chambers`a.

John Scofield jest tutaj "dodatkiem" do wspaniałej gry Dennis`a Chambers`a..

Jeden z moich faworytów, jesli chodzi o perkusistów.

jeśli chodzi o jazzową "młodzież" (z tym, że to będzie raczej, jak śpiewał Dezerter - "czterdziestoletnia młodzież" :) moi faworyci to:

Ken Vandermark (tenor sax)

Jim Black (perkusja; technicznie znajdzie się może i lepszych, ale charakterystyczna gra Blacka na wszystkich płytach z jego udziałem, jakie miałem przyjemnośc usłyszeć, cholernie mi się podoba)

Dave Douglas - oczywiste, choć ten to juz stary wyjadacz i się raczej nie załapuje pod młodzież ;)

nie cierpię natomiast muzyki w wykonaniu mistrzów instrumentów, którzy oprócz technicznej doskonałości nie mają artystycznie nic do zaoferowania - perfekcyjnie odgrywają swoje jako muzycy sesyjni lub odwalają efekciarskie popisówy - choćby Pilichowski czy muzycy "rozrywkowi" z samplera HFiM - być moze to prywatnie fajni goście, ale wybaczą Państwo wyrażenie - po prostu rzygam jak słucham ciągle to badziewne klangowanie mające zapewne świadczyć o kosmicznej wirtuozerii - kompleks MM ;-)

Pilichowski i inne Sałata'y, to rzeczywiscie nic poza techniczna biegloscia

Za to chłopcy z obecnego zespołu Jopek (Farat), to naprawdę mistrzowie, dysponuja przy tym niewiarygodnymi umiejetnosciami czysto technicznymi...

W Polsce faworytami odnosnie perkusji sa z pewnoscia

1 Cezary Konrad

2 Michal Miskiewicz

ew 3. Dąbrówka, ale on podchodzi juz bardziej pod granie Pilichowskiego

aTom

Jim Black to mój ulubiony pałker..

Douglas to mój ulubiony współczesny trębacz...

Widzę, że czujemy podobnego bluesa, pozdrawiam!

PS. Czytałeś głupoty na forum o Bottim czy euforyczne spazmy niejakiego magystra o Herdzinie? Pisz na mejla.

PS II. Masz jeszcze tego Mahlera?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Brian May współpracował z grupą Queen, a później uczestniczył w różnych ciekawych projektach. Marty`iego posiadam jedną płytę o tytule "Dragon`s Kiss" i jest to moim zdaniem niezwykle ciekawy album, pod warunkiem że na prawdę kocha się dźwięk gitary elektrycznej, gdyż jest tu ona przez cały czas na pierwszym planie.

flet shakuhachi:

Katsuya Yokoyama ""Japan: Art of the Shakuhachi" (Ocora C 560114) 1997

W połowie lat 70-tych, Katsuya Yokoyama, wystąpił razem z Mikiko Haga (mistzryni gry na instrumencie - koto), w ambasadzie japońskiej w Warszawie (widziałem koncert w TV).

Mikiko Haga, nagrała tylko jedną plyte (tytuł?, szukam bezskutecznie).

Po usłyszeniu, jak jej muzyka została przeniesiona na płytę, zrezygnowała z nagrywania płyt.

Również na flecie shakuhachi, grywał w latach 80-tych, Georg Deuter (wtedy, będąc pod wpływem Bhagwan`a Rajneesh`a, nazywał się Chaitanyaya Hari Deuter).

Gitara to John Pettrucci i Steve Vai, obaj to raczej wymiatacze, ale jednak sporo ducha i emocji jest w ich grze.. Na perkusji to ja lubie Phila Collinsa.. tak tak, ale na płytach Brand X. Choć w Genesis też niczego mu nie brakuje to jednak nie miał tam aż takiego pola do popisu jak w Brand X.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.