Skocz do zawartości
IGNORED

znaleziska analogowe na ebayu i allegro

janek_dolas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Yul, warto przeskoczyć z mojego Xpressiona Comfort na tego Perspectiva? Pozdrawiam! Maciek

Ja myślę że tak, to jest zdecydowanie lepszy gramofon. Tylko wiesz, ma miękkie zawieszenie, nie każdy to lubi, trzeba będzie się trochę przyzwyczaić. No i zmiana obrotów z 33,3 RPM na 45 RPM jest dość kłopotliwa, bo trzeba założyć na plintę drugi silnik - w komplecie są dwa motory specjalizowane do dwóch prędkości. SpeedBox'a do tego niestety nie zastosujesz. Być może trochę gotówki można będzie jeszcze odzysakć ze sprzedaży Ortofona OM-20 (zapewne nie z serii "Yellow" :) i tego tajemniczego pre gramofonowego.

Pozdro,

Yul

Dzięki Yul.

Ja myślę że tak, to jest zdecydowanie lepszy gramofon. Tylko wiesz, ma miękkie zawieszenie, nie każdy to lubi, trzeba będzie się trochę przyzwyczaić. No i zmiana obrotów z 33,3 RPM na 45 RPM jest dość kłopotliwa, bo trzeba założyć na plintę drugi silnik - w komplecie są dwa motory specjalizowane do dwóch prędkości. SpeedBox'a do tego niestety nie zastosujesz. Być może trochę gotówki można będzie jeszcze odzysakć ze sprzedaży Ortofona OM-20 (zapewne nie z serii "Yellow" :) i tego tajemniczego pre gramofonowego.

Pozdro,

Yul

Czyli ten "dodatkowy" silnik to na 45 obrotów? On był w cenie podstawowej? Człowiek do ceny ponad 4kz dodaje cenę tego silnika i wkładki i wychodzi mu ponad 6kz...Jest to możliwe? Miałem nadzieję, że chociaż zawiasy do pokrywy w tym modelu będą porządne, ale niestety - to samo co w moim. Jakiś okropny pomysł! A ta tajemnicza kostka to step-up. Waham się... Cena niewiele niższa od Pozdrawiam! Maciek

Dzięki Yul.

Czyli ten "dodatkowy" silnik to na 45 obrotów? On był w cenie podstawowej? Człowiek do ceny ponad 4kz dodaje cenę tego silnika i wkładki i wychodzi mu ponad 6kz...Jest to możliwe? Miałem nadzieję, że chociaż zawiasy do pokrywy w tym modelu będą porządne, ale niestety - to samo co w moim. Jakiś okropny pomysł! A ta tajemnicza kostka to step-up. Waham się... Cena niewiele niższa od Pozdrawiam! Maciek

Tak, ten drugi silnik jest na 45 RPM. On był w komplecie z gramofonem i był oczywiście wliczony w cenę całości. Do któregoś z tych silników można było sobie jeszcze ekstra dokupić rolkę napędową i można było w ten sposób mieć 78 RPM. Używana wkładka Ortofona OM-20 ile może być warta - 100 zł?

Co z zawiasami? Córka ma mojego starego, już chyba 10-letniego 1.Xpression Mk I i tam z zawiasami jest wsio okej...

Pozdro,

Yul

Co z zawiasami? Córka ma mojego starego, już chyba 10-letniego 1.Xpression Mk I i tam z zawiasami jest wsio okej...

Tak trochę off, ale i tak na temat PJ więc biada nam:) U mnie zawiasy są wkręcane w plintę dwoma wkrętami. Bardzo często się luzują (wkręty się wykręcają. A jest to spowodowane tym, że kiedy się solidnie dociągnie (tak aby pokrywa trzymała się niekoniecznie będąc w idealnym pionie), to otwierając pokrywę zawias pracuje i odgina się delikatnie. Stopień dokręcenia zawiasu do plinty jest proporcjonalny do oporu na osiach pokrywy. Po kilku odgięciach oczywiście wkręt się wykręca i pokrywa zaczyna "latać":) Masz jakiś pomysł? Pozdrowienia! Maciek

PS. Nie jest to problem spędzający sen z powiek, ale...;)

Tak trochę off, ale i tak na temat PJ więc biada nam:) U mnie zawiasy są wkręcane w plintę dwoma wkrętami. Bardzo często się luzują (wkręty się wykręcają. A jest to spowodowane tym, że kiedy się solidnie dociągnie (tak aby pokrywa trzymała się niekoniecznie będąc w idealnym pionie), to otwierając pokrywę zawias pracuje i odgina się delikatnie. Stopień dokręcenia zawiasu do plinty jest proporcjonalny do oporu na osiach pokrywy. Po kilku odgięciach oczywiście wkręt się wykręca i pokrywa zaczyna "latać":) Masz jakiś pomysł? Pozdrowienia! Maciek

PS. Nie jest to problem spędzający sen z powiek, ale...;)

Maciek, obruszłay Ci się śruby trzymające zawiasy w plincie. Wykręć je, zmierz ich średnicę oraz długość i postaraj się dobrać troszkę grubsze i nalepiej jeszcze trochę dłuższe. Po ich zastosowaniu zawiasy będą trzymać normalnie. Nowe śruby wkręcać trzeba ostrożnie, obserwując czy materiał plinty nie pęka. Gdyby tak się działo, otwory należy napuścić wiertłem odpowiedniej grubości i długości. Inny sposób to rozebrać zawias (najpierw wykręcamy małą śrubkę bez łebka, wkręconą w stalowy pręt zawiasu) i lekko zdeformować stalowy pręt wchodzący w zawias. Można to zrobić uderzając w zdemontowany pręt młotkiem lub lekko (!) go wyginając. Po ponownym zamontowaniu do zawiasu będzie chodził w nim z większym oporem, pokrywa nie powinna opadać w żadnej pozycji.

Pozdro,

Yul

Maciek, obruszłay Ci się śruby trzymające zawiasy w plincie. Wykręć je, zmierz ich średnicę oraz długość i postaraj się dobrać troszkę grubsze i nalepiej jeszcze trochę dłuższe. Po ich zastosowaniu zawiasy będą trzymać normalnie. Nowe śruby wkręcać trzeba ostrożnie, obserwując czy materiał plinty nie pęka. Gdyby tak się działo, otwory należy napuścić wiertłem odpowiedniej grubości i długości. Inny sposób to rozebrać zawias (najpierw wykręcamy małą śrubkę bez łebka, wkręconą w stalowy pręt zawiasu) i lekko zdeformować stalowy pręt wchodzący w zawias. Można to zrobić uderzając w zdemontowany pręt młotkiem lub lekko (!) go wyginając. Po ponownym zamontowaniu do zawiasu będzie chodził w nim z większym oporem, pokrywa nie powinna opadać w żadnej pozycji.

Pozdro,

Yul

Dzięki wielkie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) TAKI NAPOCZĄTEK POLECAM KAŻDEMU

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam, że wtrącę do wpisów między Yul'em i maciek1 swą drobną opinię na temat pokryw gramofonów. Otóż pokrywy na sztywnych zawiasach z reguły są tak budowane, aby łatwo dawały się zdejmować wysuwając do góry. Odtwarzanie nagrań gramofonem z uniesioną pokrywą na sztywnych zawiasach, to największe zło jakie możemy zgotować naszemu systemowi. Tak podniesiona pokrywa, zbiera drgania akustyczne wytwarzane przez kolumny oraz rezonanse pomieszczenia, jak wielka membrana mikrofonu. Przez sztywne połączenie przekazuje je na plintę, niwecząc nasz trud walki o odsprzęgnięcie od drgań oraz koszty poniesione na regały, platformy antyrezonansowe, kolce i temu podobną biżuterię. Duża grupa producentów pochyliwszy się nad tym problemem, wyposaża swe gramofony w zawiasy sprężynowe tak wyregulowane, aby dokładnie równoważyły ciężar pokrywy. W tym przypadku pokrywę można pozostawić pod dowolnym kątem otwarcia, jednocześnie pozostaje ona swobodna na osi obrotu zawiasu i resorowana przez sprężynę, co ogranicza przekazywanie drgań na plintę.

Jednak zawsze najlepiej zdejmować pokrywę.

Na wystarczająco transparentnym systemie łatwo usłyszeć zmiany brzmienia gramofonu bez pokrywy, z uchyloną pokrywą i zamkniętą.

Pozdrawiam W

Przepraszam, że wtrącę do wpisów między Yul'em i maciek1 swą drobną opinię na temat pokryw gramofonów. Otóż pokrywy na sztywnych zawiasach z reguły są tak budowane, aby łatwo dawały się zdejmować wysuwając do góry. Odtwarzanie nagrań gramofonem z uniesioną pokrywą na sztywnych zawiasach, to największe zło jakie możemy zgotować naszemu systemowi. Tak podniesiona pokrywa, zbiera drgania akustyczne wytwarzane przez kolumny oraz rezonanse pomieszczenia, jak wielka membrana mikrofonu. Przez sztywne połączenie przekazuje je na plintę, niwecząc nasz trud walki o odsprzęgnięcie od drgań oraz koszty poniesione na regały, platformy antyrezonansowe, kolce i temu podobną biżuterię. Duża grupa producentów pochyliwszy się nad tym problemem, wyposaża swe gramofony w zawiasy sprężynowe tak wyregulowane, aby dokładnie równoważyły ciężar pokrywy. W tym przypadku pokrywę można pozostawić pod dowolnym kątem otwarcia, jednocześnie pozostaje ona swobodna na osi obrotu zawiasu i resorowana przez sprężynę, co ogranicza przekazywanie drgań na plintę.

Jednak zawsze najlepiej zdejmować pokrywę.

Na wystarczająco transparentnym systemie łatwo usłyszeć zmiany brzmienia gramofonu bez pokrywy, z uchyloną pokrywą i zamkniętą.

Pozdrawiam W

Dzięki za uwagi. Mam świadomość tego co piszesz, ale w moim przypadku nie chodzi o słuchanie z odchyloną pokrywą, a jedynie wygodę przy zmianie strony płyty :) Zawsze słucham z zamkniętą pokrywą. Kto ma koty ten wie co piszę... A słucham naprawdę cicho, bo tak lubię. To znaczy cicho dla innych bo dla mnie zupełnie w sam raz i wpływ drgań zewnętrznych jest minimalny. Pozdrawiam! Maciek

Maćku koty są wystarczającym powodem używania pokrywy, szczególnie przy płytach o kolorowych labelach:-))

Moje nie są wybredne:) A tak poważnie, to starają się skutecznie omijać grający i niegrający gramofon. Chyba ta przezroczysta pokrywa nie zachęca ich do harców. Za to wzmacniacz bierze wszystko na siebie - dosłownie:) No i kolumny dociążane żywym stworzeniem, a to robi różnicę!:)) Chyba czas spać:) Dobranoc!

PS. Dzisiaj nabyłem parę nmintowych płyt. Po całości:) Od Babe Ruth, poprzez Schulze, U2 do Wishbone Ash (jest tego oczywiście więcej). Wydania "tylko" niemieckie głównie, ale staję znacznie bardziej liberalny niż w neofickich czasach:) Najczęściej tak chyba jest prawda? Choć nadal jeszcze bardzo unikam "holendrów" itd. Pewno do czasu...:)

staję znacznie bardziej liberalny niż w neofickich czasach:) Najczęściej tak chyba jest prawda? Choć nadal jeszcze bardzo unikam "holendrów" itd. Pewno do czasu...:)

To prawda. Wiek i doświadczenie przynosi pokorę i nasza "kategoryczność" i buńczuczność słabnie:-) Prawdopodobnie uświadamiamy sobie, że z powodu dogmatów nie dane nam było doświadczyć wielu ciekawych doznań, a czasu na nie coraz mniej:-(

• 2 tygodnie później...

witam!

przegladając portal -mało fajny- wpadł mi w oko ten box

Ukryta Zawartość

zastanawia mnie tylko co znaczy "doskonały stan"

czy jest odtworzony 5 razy 50 czy 500 i na czym?

jeśli już się to sprawdzi i wszystko gra to w tych pieniadzach polecam

jakiś czas temu nabyłem go na innym portalu

opisanego jako mint- płyty, pudełko było jednak mocno zużyte -

płyty faktycznie jak niegrane

no ale doszło cło i podatek, a to juz było- mocno średnie -;)

post-2430-0-52564900-1339335819.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Winylator, skoro o Wolfgang Press mowa. Mam z czasów PRLu świetny składak 4AD pt. Lonely is an Eyesore. Jest tam numer Cut the Tree, niesamowicie klimatyczny, zawsze mi się bardzo podobał. Zanabyłem płytę Bird Wood Cage, na której są jednak nieco inne klimaty niż Cut the Tree. Coś w tym guście polecisz?

Bird Wood Cage - znakomita płyta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

I SELL WORLD WIDE EXCEPT BRAZIL AND POLAND

paczka "zaginela" w drodze? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny.

A ja kupiłem japońskie:

Megadeth "So far..."

Metallica " Garage..." ta pierwsza, normalna wersja.

Metallica " Ride..."

Niestety ktoś mi przebił Slayer "Reign.." i " South..."

Ukryta Zawartość

zerknijcie jaki szarlatański wynalazek :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Rzadkość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Coś dla fanów ostrzejszego grania:)

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.