Skocz do zawartości
IGNORED

SDM - pamiętacie? słuchacie?

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po użyciu wyszukiwarki stwierdziłem, że mało jest wątków dotyczących Starego Dobrego Małżeństwa, a myślę, że warto jest trochę o nich napisać. Co by nie powiedzieć - Krzysztof Myszkowski (lider - gitara, spiew) jest w gatunku poezja śpiewana bardzo dobrym kompozytorem i ma dość imponujący dorobek - kilkaset kompozycji. Przy tym dobre teksty (Leśmian, Stachura, Baran, Ziemianin i inni), dobry warsztat muzyczny. Myślę, że wielu z nas słuchało, może słucha jescze SDM, nie każdy ma jednak odwagę przyznać się do tego uznając, że jest to mieszanka muzyki sentymentalno-ogniskowej, może mało ambitna. Ja się tego nie wypieram, co więcej - wczoraj włączyłem kilka utworów na obecnie posiadanym sprzęcie (wprawdzie tylko budżet RX 797, cdx 497 tonsil maestro II 130) i o dziwo zabrzmiało b.dobrze. Przede wszystkim bardzo dobra, przestrzenna scena - może to cecha tego zestawu, że ładnie odtwarza muzykę "niezagęszczoną".

Jeszcze takie małe spostrzeżenie - uważam, że SDM jest swego rodzaju fenomenem, gdyż nie w zasadzie nie istnieją w mediach a od ponad 20 lat ich istnienia na koncertach są tłumy. Czytałem jakiś wywiad z Myszkowskim, pisał, że nie interesują go nagrody, złote płyty itp. Nie ma nawet komputera. Taki Kazik poezji śpiewanej.

https://www.audiostereo.pl/topic/37156-sdm-pami%C4%99tacie-s%C5%82uchacie/

Mało ambitna? W życiu się z tym nie zgodzę.

SDM to fantastyczny zespół ze świetnymi tekstami. Muzycy mają doskonały warsztat, a taka Dolina w Długich Cieniach to jedna z tych płyt, którą najbardziej cenię.

Dlaczego mało ambitnej? Zaryzykowałbym twierdzenie wręcz przeciwne - że wśród polskiej poezji śpiewanej SDM jest zespołem zdecydowanie wybitnym. To jest taka muzyka, której nie słucha się zbyt często, nie puszczą ci jej z radia do śniadania czy stania w korku. Ale co jakiś czas przypominasz sobie i odkurzasz zapomnianą płytę jak dawną pocztówkę z wakacji, i powracają wspomnienia z całą wyrazistością - kiedy człowiek miał te naście lat, siedział przy ognisku na Bełdanach w cieniu drzew i dzioba jachtu wyciągniętego na brzeg, i świat należał do niego.

dla mnie nie jest mało ambitna, ale spotkałem się z różnymi opiniami na temat SDM, zwłaszcza osób, które zetknęly się z twórczością tego zespołu przypadkowo i pobieżnie, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.