Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubiona kawa

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kiedyś zmielony w markecie (pakowany w Grecji) - zapach był wprawdzie intensywny, ale bardziej przypominał chyba mieszankę imbiru z cynamonem, prawdopodobnie to efekt utleniania...

Molibden, 29 Paź 2007, 20:53

>A ja nie psuję smaku i zapachu kawy ani cukrem, ani kardamonem, cynamonem czy innymi mętami. Za to

>kilka (dosłownie) ml whisky do nie za gorącej kawy jest bardzo polecane!

Popsuj czasem, oczywiście nie na codzień.

A zamiast whisky wolę rum wlac. Na zimę rewelacja.

Kubek, 26 Paź 2007, 21:07

>Dla mnie rozpuszczalna to nie kawa. Z braku prawdziwej kawki to rzeczywiście nescafe jest

>najlepszym "napojem kawopodobnym".

Jak dla mnie to jest co najwyżej "najmniej okropny" substytut. Unikam jak ognia.

>Jedynie świeżo zmielona kawka ma swój aromacik . mmm.

>

>Jeśli już chodzi o "marketowe" to jakobs kronung chyba najlepsza. Ale nie polska. Dostałem kiedyś

>niemieckiego kronunga 0,5 kg - co najciekawsze, była tak sprasowana że po przesypaniu do pojemnika

>0,5 kg całośc się nie zmieściła, nie mówiąc już o różnicy w aromacie.

>Co do Davidoffa to nie polecam. Mi zupełnie nie przypasowała.

W temacie kaw budżetowych polecam spróbować "LeGrand" 100% Arabica dostępna w biedronkach poniżej za 4,5zł za 250g. W tej klasie cenowej IMHO najlepsza. Styl zielonego Jacobsa, ale z mniej uwypuklonymi zaletami.

A może w dziale "opinie" stworzymy kącik miłośników kawy i będziemy recenzować różne gatunki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100001104 1193740549_thumb.gif

post-3550-100001105 1193740549_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kawa smakuje mi z cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną, piję ją przeważnie trzymając kota na kolanach,

a on pomrukuje przy kolejnych łykach a ja po malutku budzę się....i uwielbiam kawę taką zrobioną z czułością tylko dla mnie z kroplą gryczanego miodu....

Marek, 30 Paź 2007, 13:52

>A ja po kawie zasypiam... ciekawe czemu?

Ja także. Bez problemów. Mogę strzelić "smołę", przykładam głowę do podusi i lulu.

Ci co bredzą o jakichś pobudzających właściwościach kawy to jakieś Kawowe Munchauseny!

Najlepsza kawa to oczywiscie ziarnista,świeżo zmielona i zapazona w ekspresie ciśnieniowym.

Najlepsze gatunki to te z Etiopii,Kenii,Ugandy,Kolumbii.Piję kawę bez żadnych dodatków tzn. bez cukru.

Najlepsza kawa na świecie jest podawana we Włoszech a na drugim miejscu w Portugalii.

Lubię również kawę parzoną "po turecku",którą serwuje się w krajach muzułmańskich w tygielku ale to zupełnie inny napój.

Sumatra - za wypełnienie, nie lubię kaw wodnistych. Ma mieć body nawet kosztem aromatu, Sumatra to ma, jest ładnie dociążona. To jednak nie tak, że jest mocno spalona i z tąd ten gęsty smolisty smak, ona to ma. Do tego nuta czekolady, zero kwasowości (nie lubię kwaśnych kaw dlatego unikam Etiopi czy Kolumbii). Piję z mlekim i słodzoną (cukrem trzcinowym), oczywiście koniecznie z dobrego ciśnieniowego ekspresu (to w cale nie oznacza wyłącznie Kombajnu z M&M za 3kzł, wystarczy dobry tradycyjny ciśnieniowy, który stawia sie na płycie grzejnej).

Dla tych, którym Sumatra wyda się za "gęsta" polecam nieco bardziej stonowaną: Brazylia, Salwador, Gwatemala, Mexico

Standardowe Tchibo z marketu (i inne tanie marketowe kawy) po przyzwoitej arabice, wypadają lurowato, po prostu różnią się zasadniczo stopniem sfajczenia oraz kwasowością, składniki smakowe (podobnie jak w dobrym winie, lub jak barwy i mikroinformacje w klasowym przewodzie) tam nie występują. Faktem jest, że by to do człowieka dotarło trzeba jakiś czas pić coś wyraźnie leszego, przejście w dół jak zwykle okazuje się bolesne :) przy okzaji wychodzi, że to jednak da się wyczuć (tak jak w kablach słychać) tylko trzeba wytrenować zmysł smaku (przyzwyczaić).

Pisząc o Tchibo mam na myśli najtańszą serię dostęną w marketach. Zaznaczam to ponieważ są sklepy/stoiska firmowe Tchibo gdzie pod tą marką oferuje się "czyste" arabiki z plantacji z różnych stron świata. Te kawy jakościowo nie mają nic wspólnego z marketowym kuzynostwem, polecam smakoszom zwłaszcza, że ceny są dość niskie (jak za klasę kawy) mniejwięcej cena marketowej x 2. Co ciekawe Tchibo - z Afryki w cale nie jest taka kwaśna jak zazwyczaj są afrykańskie kawy i z całej serii Arabik Tchibo, właśnie ta najbardziej przypadła mi do gustu.

Tak się teraz zastanawiam, a pro po tej Afryki, czy to Etiopia jest taka wyraźnie kwaśna czy Kenia?

Smacznego :)

Ja jak W.Iwaszczukiewicz.

Świeżo zmielona, z ekspresu ciśnieniowego.

Bez cukru, odrobina mleka.

Kawy etipskie, kolumbijskie, brazylijskie, gwatemalskie.

www.coffea.pl

Piję 2-3 filiżanki dziennie.

Biegam, gram w tenisa i siatkówkę 4-5 razy w tygodniu (łącznie).

Czuję się świetnie.

Pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.