Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc przy montażu komputera

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Robię to po raz pierwszy od zera, więc proszę o wyrozumiałość.

1. Czy montując oryginalny radiator AMD na procesorze Athlon, trzeba go posmarować pastą przewodzącą ?

W instrukcji montażu procka nic o tym nie ma, w instrukcji płyty jest. Radiator ma naklejony kawałek jakiejś taśmy ok 3x3cm - zakładam że jest to jakaś taśma przewodząca - ta jednak sama z siebie się nie klei.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ta oryginalna jest dobra - a nowe procesory się nie grzeją na tyle, żeby kombinować z jakimiś "zawodowymi" pastami - "metalami w płynie".

ten firmowy plasterek ładnie się uformuję i przyklei pod wpływem temperatury

Marek, 26 Paź 2007, 20:32

>Oryginalny wentylator jest, delikatnie mówiąc, hałaśliwy...

jeśli się ma regulację obrotów na płycie (zależną od temperatury) - to jest to jeden z najcichszych jakie słyszałem (oprócz obecnego oryginalnego od core 2 duo) ;)

w pracy właśnie "nie kontroluje" :)

ale tak na poważnie - jeśli płyta ma jakieś funkce menadżerowania wiatraków to te firmowe są niesamowicie dobre i ciche - zarówno intelowskie jak i amd (oczywiście mówię o nowych procesorach a nie o jakichś pentium 4)

>ten firmowy plasterek ładnie się uformuję i przyklei pod wpływem temperatury

Nom... na tyle ładnie że ja teraz po 4 latach nie mogę oderwać swojego P4 od radiatora tak by go nie uszkodzić ;-)

To komputer do biura, więc nie będę wymieniał wentylatorów :-p

Problem z pastą rozwiązany. Przyłozyłem radiator do procka i po 15 minutach, po ściśnięciu dźwigienką, już nie chce odejść. Wniosek - taśma, mimo iż nie była klejąca na pierwszy rzut oka, jednak skleiła procek z radiatorem :-)

Idziemy więc dalej.

2. Mam dysk SATA i DVD-ROM SATA. Pomijając fakt, że w zestawie z płytą był tylko jeden kabel SATA, to czy również przy tym standardzie połaczeń zachodzi potrzeba ustawiania drive'ów jako SLAVE i MASTER ?

Pamietam, że kiedyś sie tak robiło na IDE. Na tych nowych drivach niby są jakieś extra piny, ale raz że nieopisane, a dwa że nie ma zworek.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>2. Mam dysk SATA i DVD-ROM SATA. Pomijając fakt, że w zestawie z płytą był tylko jeden kabel SATA,

>to czy również przy tym standardzie połaczeń zachodzi potrzeba ustawiania drive'ów jako SLAVE i

>MASTER ?

nie w SATA nie ma slave i masterów - wszystko jest osobno

>jeśli się ma regulację obrotów na płycie (zależną od temperatury)

Moja płyta reguluje obroty wiatraka, ale i tak z oryginalnym wentylatorem od Athlona 64 X2 było znacznie głośniej niz przy działającym obecnie glacial tech. Jeszcze cichszy - niemal niesłyszalny z ok 1,5m był cooler firmy Arctic Cooling, który chłodził mi Athlona XP...

W tej chwili wyje mi fabryczny wiatraczek na PNY Quadro, pora na kolejny tuning...

Elberoth

zwora na dysku najczęściej ogranicza dysk SATA II (300MB/s) do zwykłego SATA (150MB/s). W sumie bez większego wpływu na wydajność, ale dla świętego spokoju mozna zdjąć.

>wiatraki w kompach fabryczne to taniocha bez łozyska

Tu akurat miałem na mysli wiatrak karty graficznej. Będę musiał wymienić na inny lub jakieś skuteczne chłodzenie pasywne.

Marek, 26 Paź 2007, 20:57

akurat glaciali przerobiłem kilka modeli - nie powiem - są ok..

ja z adm skończyłem na winchesterze 3000+ i tam wywaliłem glaciala (tego wyselekconowanego - najcichszego) właśnie na korzyść boxa :) dziwne, prawda?

a teraz w moim zalmanie HD160XT mam łącznie 4 wiatraki - 2 fabryczne, jeden w zasilaczu i jeden oryginalny boxowy intela... słychać jedynie (kiedy jest absolutna cisza wokoło) jak seagate (wytłumiony, na gumowym zawieszeniu) sobie coś rzeźbi

dobre przewietrzanie obudowy i wolne łozyskowane wentylatory nic sie nie zmienia od lat w tym temacie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>i tam wywaliłem glaciala (tego wyselekconowanego - najcichszego) właśnie na korzyść boxa :) dziwne, prawda?

Czy ja wiem... w sumie powinen być dobry, mój box'owy egzemplarz akurat się nie sprawdził. Natomiast ostatnio ogladałem jakiś film na youtube - porównanie kilku wiatraków - tylko fabryczny Intela zapewniał wystarczająco skuteczne chłodzenie któregoś z P4.

OK, teraz podłaczenie audio z front panelu.

3. Przy obudowie mam 2 wtyczki spięte ze sobą na jednym kablu - AC'97 i HD Audio. Na płycie mam gniazdo F_Audio (Front Panel Audio) do którego pasują obie. Którą wybrać ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.