Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie budżetowe kolumny do Baltlaba?

bob*

Rekomendowane odpowiedzi

>>Próbowałem też zrobić taki ruch, że zostawić Dynki, sprzedać Baltlaba i kupić coś bardziej uniwersalnego jak np. Denon PMA1500AE, ale wiadomo jakie są ceny na rynku wtórnym. Za marne pieniądze szkoda oddawać ...

Niech cie Matka Boska broni przed taką zamianą !

byca, 2 Lis 2007, 11:09

>Oczywiscie RADMORY trzeba umieć napędzić .Lampowe wzmacniacze tego nie potrafią.

To jest uogólnienie, i to z tych szkodliwych. Lampy bywają bardzo różne, słabe i mocne. To oczywiste, że Radmorów LS40 nie napędzi SET na 2A3 o mocy 2 watów. Nie napędzi ich również push-pull na 6L6 (a przynajmniej nie każdy). Jednak KT88 to już inna bajka, te lampy radzą sobie z praktycznie każdymi kolumnami, nawet z wielkimi, wielodrożnymi niskoefektywnymi potworami. Takie LS40 to dla nich pestka.

nie wiem jak wy koledzy ale ja akurat podpierałem się sugestiami MG i jakoś nie narzekam. Pamietam jak kupiłem Eltaxy z tweterem Peerlessa i usilnie chciałem udowodnić ze ten głosnik jest zapiaszczony i jazgotliwy. MG miał odwrotne zdanie. Przyznam teraz ze nie miałem racji. I tak po kolei z innymi sprzetami. Jeszcze nic od niego nie kupiłem ani nie robił zadnych modyfikacji w moim sprzecie, ale co do opini na temat sprzetu to przyznam ze trafiał w 10 tkę.

a jak potrzebowałem pomocy w zakupie kolumn to oprócz MG jeden gość się wypowiedział, brzmiało to tak: "za 1200 zł to kup se słuchawki". No .... ciekawa alternatywa :)

Witam AA

Właśnie wysłałem do Pana zapytanie przez Allegro. Może ubijemy interes :) Przy okazji zapytam Pana o połączenie AA Phoebe z Baltlabem w aspekcie elektrycznym i brzmieniowym czy jest w miarę ok, czy nie jest to za trudne obciążenie (8 ohm/87 dB dla Phoebe III) dla Baltlaba? Do ilu ohm spada impendancja? Cena 1700 zł to jest cena na Vifie TC20 czy Seas KT25F się pogubiłem w wersjach Phoebe - na Allegro na zdjęciu widać Seasa? Na Seasie chyba drożej? Jakie są parametry wersji na Vifie (dB/ohm) ?

Poszukaj Jbl XTi 20 , monitory ale powalająca jakość za przystępna cenę i potrafią zagrać jak podłogówki , zaprojektowane w Danii ...i Radmory Ls-40 ...super a po małym tunnigu kilka klas wyżej !

W młodości wiele się naczytałem z wypiekami na twarzy o przeróżnych "legendarnych" kolumnach i klockach. Miały być rzekomno "killerami" w swoich kategoriach cenowych. Później przyszedł czas na odsłuchy, i weryfikację tego, co napisano. I bardzo często zastanawiałem się, czym ten recenzent się tak zachwycał?

No i "jak ma zachwycać, skoro nie zachwyca? ;-)))

Ale człek był wtedy młody, nieosłuchany, niedoświadczony, i jeszcze miał wątpliwości typu "a może to ja się nie znam?" (nawiasem mówiąc to jest błędne myślenie. Sprzęt ma się nam podobać, sprawiać przyjemność, i już. Jak się nie podoba, to nie ma sensu się nim "torturować audiofilsko", tylko trzeba poszukać czegoś innego).

Później nadszedł okres w którym pracowałem w salonie hifi, i miałem bezpośrednią styczność z wieloma produktami wysoko ocenianymi w prasie. Bardzo często odsłuch przynosił całkowite rozczarowanie. Ponadto wiele z urządzeń ocenionych w prasie dość słabo, grało naprawdę dobrze, znacznie lepiej niż wiele z urządzeń rekomendowanych. I tak oto wyleczyłem się z naiwnej młodzieńczej wiary w słowo pisane. Najlepszym sędzią zawsze jest własny słuch. Warto o tym pamiętać, i nie polegać zbytnio na recenzjach i obiegowych opiniach.

McGyver

Zauważ, recenzent też człowiek.Każdy z nich posiada tak jak my indywidualne preferencje,co nie wynika z faktu że są nieomylni.Z tą jednak różnicą ,że pomieszczenia w których testują sprzet są zdecydowanie lepsze niż w sklepach czy nawet w naszych pokojach odsłuchowych(nie obrażać się, nie wszystkie) Testy są przeprowadzane na sprzęcie, który z zasady nigdy ne będzie z recenzowanym urządzeniem współpracował.Jak zatem myślisz czy słuchając przetestowany sprzet z komponentami innej klasy lub zgoła odmiennymi od testera czy usłyszymy to samo, bo ja wątpię,choć zasadniczo charakter dzwieku może pozostac zbliżony.

?

powiem tak ... popatrzmy na opis ktory dotyczył kolumn głosnikowych mission m33i, tak w skrócie: "detaliczne wysokie tony, naturalna średnica i dobrze rozciągnięty bas". czyli ogolnie mozna powiedziec ze cholera te kolumny grają jak natura przykazała. a praktyka ??? to juz zostawiam waszej ocenie :)

a praktyka taka, że większość pomieszczeń odsłuchowych to szais, samo ustawienie kolumn, albo w zaciasnym pomieszczeniu albo zablisko ścian ,a potem płacz, że recenzent napisał wpaniałe a u mnie nie gra.

?

Rozlazły bas w LS40?? To chyba coś system się nie zgrywa bo posiadam te głośniki już od pewnego czasu i powiem,że

moim zdaniem bas właśnie jest obok góry najmocniejszą cechą tych głośników! Miałem wcześniej Avance sig2 i tu różnica jest duża tak pod względem kontroli jak i rozciągnięcia. Pamiętam u MacGyvera pomieszczenie i jest trochę ciasne moim zdaniem więc może i to pomogło... ale powiedzenie o LS40 badziew to moim zdaniem nieporozumienie...

byca, 2 Lis 2007, 15:30

>a praktyka taka, że większość pomieszczeń odsłuchowych to szais, samo ustawienie kolumn, albo w

>zaciasnym pomieszczeniu albo zablisko ścian ,a potem płacz, że recenzent napisał wpaniałe a u mnie

>nie gra.

moim zdaniem po pierwsze czasami mamy doczynienia ze zbyt dużym uogólnieniem. po drugie byłoby dobrze pisać recenzje porównując jeden produkt do innego lub innych z podobnej półki. Citroen jest wygodny i Audi A8 jest wygodne, Jeden kosztuje około 80 tys a drugi około 500 tys wiec o co chodzi ?:) płaci sie za znaczek ? napewno nie. i napewno nie tylko za wyposażenie.

bob*

Słuchałem Baltlaba, a później Denona 1500AE ... i byłem bardzo szczęśliwy, że Denona nie kupiłem. On jakiś dziwny ma dźwięk (przynajmniej na tych kolumnach, które słuchałem): dudni na dole, ale jakoś tak nie na samym dole. Po nim był Struss, który grał duuużo lepiej.

Teraz jestem szczęśliwym słuchaczem Baltlaba, ciągle mnie zdumiewa klasa jego dźwięku (i tym bardziej irytują niedociągnięcia, najgorsze to buczące transformatory).

Twoje zmagania z kolumnami mnie ciekawią, tak więc napisz później co wyszło. Ja słucham na stareńkich Cantonach Fonum 30, za 250 zł dźwięk mają rewelacja, ale chętnie, jak już pisałem przed wyjazdem, bym zamienił na coś innego, co bardziej gra średnicą. Zaciekawiły mnie Wharfedale 9.1 (2...), podobno mają właśnie średnicę uwypukloną, ale w żadnym sklepie we Wrocławiu nie widzę do słuchania.

g69, 2 Lis 2007, 15:52

>Rozlazły bas w LS40?? To chyba coś system się nie zgrywa bo posiadam te głośniki już od pewnego

>czasu i powiem,że

>moim zdaniem bas właśnie jest obok góry najmocniejszą cechą tych głośników! Miałem wcześniej Avance

>sig2 i tu różnica jest duża tak pod względem kontroli jak i rozciągnięcia. Pamiętam u MacGyvera

>pomieszczenie i jest trochę ciasne moim zdaniem więc może i to pomogło... ale powiedzenie o LS40

>badziew to moim zdaniem nieporozumienie...

Z tym, że od czasu Twojej bytności u mnie zdążyłem się przeprowadzić do nowego mieszkania.

Kolumny LS40 które trafiły do mnie są cokolwiek podniszczone. Z tym rozlazłym basem to może nieco przesadziłem, ale na pewno nie wytrzymuje on porównania z basem z kewlarowego Scan-Speaka 18W8546.

Z kolei wysokie faktycznie są ładne, to zasługa znakomitego Dynaudio D260, tyle że jest ich tak mało, że trzeba się wsłuchiwać. A średnica... szkoda gadać, jak z za grobu. Przez to wszystko przekaz jest zdominowany przez bas, co może powodować wrażenie rozlazłości.

Tad46>

daj sobie naprawdę spokój z Wharfedale 9.1 !! Oglądałem je pół roku temu. Okleina odchodziła od samego wyjmowania z kartonu. Jest to to malutkie i bezbasowe. Ale najgorsze było to, że ewidentnie krojony dźwięk „żeby było przyjemnie” poprzez wycięcie górnej średnicy sprawia, że np. niektóre dobrze znane instrumenty po prostu znikają z nagrania!!! (fortepian w „Nie pytaj o Polskę” Republiki). Nie są to „audiofilskie” kolmny!

W tej cenie bardzo, ale to bardzo, ale to naprawdę bardzo polecam Monitor Audio Bronze BR 2 które miałem przez kilka miesięcy (tylko dlatego że dostałem wysoką premię już po zakupie, a jak kupiłem 2 x droższe Usher v-601 to żałowałem zamiany). Monitor Audio Bronze BR 2 - nachalnie promowane przez What Hi-Fi, do której się coraz bardziej przekonuję, styl komiksowy, ale porady… krótkie i celne, nie naciąłem się na nich jeszcze w przeciwieństwie do innych gazet.

Anyway. Te BR 2 to jest inna klasa głośników w stosunku do tego co pokazują Diamondy, są dużo lepiej wykonane. Na pewno bezpieczniejsze w doborze sprzętu niż osławione Usher 520 (które jak większość Usher potrafią ciąć po uszach wysokimi). Bardzo przestrzenne i szczegółowe (i to za 1150 zł!). Bardzo solidny bas (jak na takie zgrabne małe skrzyneczki). Największy wypas Bronzów (chyba celowo to zrobili… ;-): ze względu na irytujące dmuchanie bass reflexu w twarz, zatkałem je w końcu załączoną gąbką – olśnienie! Oni je chyba optymalizowali do tego. Basu jest trochę mniej, ale precyzja rysunku krawędzi na średnicy… bomba ! A jak robisz imprezę, to ten uwalniasz przedmuch i masz w pokoju „wentylację”.

Bardzo słodkie, szczegółowe, ale nigdy nie „tnące” wysokie. Jak kupowałem Ushery to przywiozłem te BR2 na podmianę, w precyzji stereo biły Ushery na głowę, gitara „była” na lewo od kanapy. Jasne, te usher to ogólnie klasa wyżej, dlatego je wziąłem, ale to już 2400 zł….

Słuchałem też w tamtym czasie, jak kupowałem Bronzy: Mourdant short 902i, Dali Koncept 2, Jbl e30, MA Silver (! – warto! 1900 PLN, mała skrzyneczka, ale warto posłuchać!!).

U mnie Radmory LS 40 bez piachu w komorze wcale nie mialy basu. Potem z piachem jako tako, pozniej z kolcami lepiej. Ale to i tak pikus. Sundial Impetus pokazal co to bas (oczywiscie w porownaniu do Radmorow, a nie wogole), okazalo sie, ze moj uwczesny cd Kenwod DP 7030 ma strasznie podbita gorna srednice i brzmialo kichowato. Dopiero cd Arcam 5 plus uporzadkowal co trzeba. Fakt, Radmory nie wypychaja srednicy na pierwszy plan, ale na pewno sa lepsze od Phoebe. Kiedys sluchalem tych kolumn w Albatrosie, pozniej jednak zdecydowalem sie na Radmory i powiedzialem gosciowi z salonu co wybralem, to przyznal mi racje...

bob

Właśnie Cashlak mnie oświecił!!!! Że też zapomniałem... Poszukaj Monitor Audio, to przyzwoite kolumny. Najlepiej z serii Silver, choć Bronze od biedy też mogą być. Z budżetowych głośnikow to naprawdę przyzwoity

sprzęt.

Pozdrawiam Stempur

tyle, że małe silvery mają dmuchawę z tyłu, więc nie postawisz ich gdziekolwiek, ale z drugiej strony, gdybym od razu wziął silvery, nie kupowałbym po pół roku Usherów. Najlepiej poszukać podłogowych silverów z drugiej ręki. Nie są "neutralne" (a które kolumny są?!), ale w silverach bardzo podobało mi się takie "zwarcie" dźwieku, ostrość i twardość (pozytywnie rozumiana!!!) i blask. Ktoś kiedyś pisał tu że to koniec jego poszukiwań do klasyki - wierzę. Choć pewnie zagrają wszystko. Załączone tuż po bronzach nowe silvery to była klasa (na Arcamie Solo). Ale bronzy pokazywały klasę innym. Dali - jarmarczne podbicie basu i ssssssssycząca kopułka, JBL - hm, może nie wygrzane, ale nieźle, Diamond - 9.1 i 9.2 słabiutko (ale na pewno nie męczące i bezpieczne - przyznaję). W ogóle Monitor Audio jakoś tak w Polsce mało istnieje. Ale BR2 polecam każdemu, jeżeli np. chce bezpieczenie kupić przez internet - nie natnie się, bezpieczne, ale już ze smaczkami, sceną.

Ostatni przykład: Najnowsza płyta Comy na BR 2 zabrzmiała od początku do końca rewelacyjnie, teraz na nowych Usher v-601 nie jestem w stanie jej słuchać i kombinuję co by tu zmienić, żeby ściszyć trochę tę cholerną kopułkę (reszta jest w porzo).

Bob

W mojej opinii polaczenie Baltlaba z Vifa TC jest nietrafione.

Wiem co pisze, bo mialem Baltlaba zestawionego z Hyperionami i to polaczenie okazalo sie delikatnie mowiac nienajlepsze.

Jezeli nie masz zbyt duzo kasy, to rzeczywscie lepszym rozwiazaniem bedzie kupno jakis uzywanych, niedrogich, latwozbywalnych kolum. Jak Ci sie uda je dobrze zestawic to pograj tak rok, a przez ten czas dozbierasz wiecej pieniedzy i kupisz wowczas kolumny, ktore beda pasowaly do Baltlaba.

Z tych troche tanszych kolumn, ktore moga byc "docelowe" polecam Eposy M15.2 lub wieksze M22.

Z Baltlabem gra to naprawde bardzo dobrze, tylko ciezko trafic uzywane, ale cierpliwie przegladajac ogloszenia i aukcje na pewno w koncu na nie trafisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.