Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie budżetowe kolumny do Baltlaba?

bob*

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę o wskazanie budżetowych kolumn do Baltlaba Epoca 1v3. Nieprzekraczalna cena to ok. 1700 zł - niestety bydżetowe zarobki to i budżetowy sprzęt :(. Mają to być "podłogówki" i koniecznie ekranowane magnetyczne. Dotychczas Epoca męczyła się z Dynaudio Audience 10, które teraz muszą być zmienione na takie jak opisałem. Uprzejmy pan z Audiopunktu zaproponował mi RLS Phobos2 ale niestety są za drogie. Patrząc dalej na krajowe podwórko np. AA Phoebe chyba nie za bardzo pasują do Epoki. Może kit AkustyKa nr H16? Inne moje typy to: Celestion F28, Wharfedale 9.5, Tannoy Sensys DC2. Co by tu jeszcze pasowało do Epoki?

Szkoda marnować potencjału Baltlaba. Jeśli teraz nie masz więcej niz 1700 zł, to za jakiś czas i tak bedziesz chciał lepiej. Póki co, moze rozglądnij sie za polskimi konstrukcjami z drugiej ręki, przeczytaj opnie n/t Baltlaba Troya, pomyśl też o Esa Ostinatio.

No nie będą chyba oryginalny jeśli napiszę, że te 1700 złotych to możesz sobie wsadzić... do koperty lub na konto i dozbierać do nich CO NAJMNIEJ drugie 1700 złotych. I wtedy będzie to kwota odpowiednia do kupienie kolumn do Baltlaba i to kolumn z drugiej ręki. Z nowych to trzeba tak z przedziału 6-8 tys wydać. Niestety...

Baltlab to wzmacniacz z jednej strony świetny, z drugiej - beznadziejny. Świetny, bo potrafi zagrać naprawdę bardzo dobrze (choć to nie moja szkoła dźwięku), ale z komponentami bardzo dobrej klasy, droższymi od siebie. Beznadziejny, bo gra znakomicie tylko z niewieloma "współpracownikami". Dobre skonfigurowanie systemu z Baltalabem wymaga czasu, pieniędzy, umiejętności i nieprawdopodobnej staranności w doborze wszytskich elementów, nawet kabli. Ciężka droga przed Tobą bob...

Pozdrawiam Stempur

Właśnie, Baltlab pokaże klasę dopiero z droższymi klockami. Ja przechodzę ten etap od kilku lat i gdy zmieniam cd na lepsze, to coraz bardziej doceniam klasę Baltlaba. Ale jeśli masz skromny budżet, to nienacieszysz się jego dżwiękiem, poprostu nie poznasz Baltlaba nawet w połowie jego możliwości.

w opisie systemu naima cd5i/nait5i z numeru hfim 7-8/2004 autorstwa red. Kłosa, znajdziesz dobry według niego system oparty na baltlabie:

-baltlab epoca 1v3 (3200 zł)

-harbeth shl5 (ok. 9500 zł)

-naim cd5i (ok 4900 zł)

podzielam zdanie jak j.w. uważnie dobrac reszte systemu, co może się wiązac z kosztami. moze lepiej poczekać z zakupami.

bob

Jeszcze raz przeczytałem Twój post. Pisałeś o AA Phoebe... Słuchałem ich z Baltlabem. Szału może nie było, ale grało to naprawdę przyzwoiccie. Jeśli więc naprawdę nie możesz dołożyć ? a zaręczam że warto ? to spróbuj te Febiaki.

Pozdrawiam Stempur

Oczywiście znam te wszystkie opinie o Baltlabie. Widoków na polepszenie finansów nie ma - rodzina, te rzeczy. Wzmacniacz pozostał z bogatych kawalerskich czasów, teraz budżetowe, prowincjonalne zarobki to i na budżetowy sprzęt mnie stać. O AA Phoebe ich konstruktor chyba pisał że potrzebują prądu więc z Baltlabem to tak sobie ale pewnie lepiej niż z Dynaudio? Chociaż na na którymś Audio Show słuchałem Baltlaba z którąś z wersji Phoebe (chyba pierwszą) i faktycznie dało się tego słuchać. Dziękuję za wszystkie opinie.

bob

wszyscz rozumiemz, że czasami po prostu brakuje pieniędzy, nic w tym uwłaczającego. Tylko może lepiej pooszczędzać z rok i wtedz kupić coś, co da Ci naprawdę satysfakcję, niż na łapu capu i półśrodki... A na czym teraz słuchasz? Może warto sie pomęczyć?

Pozdrawiam Stempur

Zgadzam się z kolegą Stempurem, a na przetrwanie np. Tannoy M1, M2 na przetrwanie, przynajmniej nie stracisz na nich, bo jesli nabedziesz nowe Phoebe, to potem bedziesz nadrabial strate kupna/sprzedaży

mój baltlab grał z P.Volume 2, pomijając wszystkie ograniczenia tego głośnika, uważam że było to zestawienie conajmniej synergiczne.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

--> stempur

Teraz słucham na Philipsie DVD963SA i podstawkowych kolumnach Dynaudio Audience 10 upchniętych w kąt ze względu na dziecko. Podłogówki będą więc bezpieczniejsze. Po środku telewizor - dlatego kolumny maja być ekranowane. Jest więc taki zestaw audio/video, bo z filmów nie zrezygnuję. Dodatkowo mam tuner sat DVB do filmów, radia. A radio to oddzielna historia - taki program 2 naszego radia nie ma u mnie zasięgu, więc tuner sat ze skompresowanym radiem jest złem ale musi być.

Moje Impetusy nabyłem w promocji, normalnie kosztuja chyba 4900 zł, wejdz na stronke producenta to zobaczysz co i jak. Z Baltlabem są sprawdzone, razem występowały na Audio Show i wielu ten dzwięk sie podobał. Ale też musze dodać, ze Baltlab przy bardzo głośnych odsłuchach "sie poci" z Impetusami, u mnie około "godziny 12".

-->a_men

Wiem że moje Dynki same w sobie są dobre, szczególnie przetwornik wysokotonowy, ale żeby ja napędzić potrzeba elektrowni a nie wzmaka o wydolności lampy. Charakterem brzmienia też do siebie nie pasują bo Dynki nie epatują górą. Nie mają też ekranowania ... Po za tym idą w dobre ręce - do brata, za free - niech się cieszy, może kupi sobie jakiegoś NAD-a.

Co do Radmorów LS40- właśnie mam je w domu. Dziadostwo straszne. Napompowany, rozlazły bas, wysokich tonów za mało, a średnica niemal nie istnieje, trzeba się jej domyślać. I żeby nie było, są to oryginalne, niegrzebane Radmory. Nie wystarczą dobre, drogie głośniki. Trzeba je jeszcze umieć zaaplikować. Inaczej będzie porażka. Zobaczę co da się z tego wycisnąć, i pewnie coś jeszcze napiszę. Potencjał jest, w końcu w LS40 siedzi jedna z najlepszych jedwabnych kopułek wszech czasów.

Poza tym latka lecą, i LS40 w zadowalającym stanie niezwykle ciężko ustrzelić.

Próbowałem też zrobić taki ruch, że zostawić Dynki, sprzedać Baltlaba i kupić coś bardziej uniwersalnego jak np. Denon PMA1500AE, ale wiadomo jakie są ceny na rynku wtórnym. Za marne pieniądze szkoda oddawać ...

słyną...

a słuchałeś ich?

najniższy bas jest może i szybki, ale średni bas-beznadzieja.

Opieranie się na obiegowych opiniach jest dość ryzykowne. Kolumny te pochodzą sprzed kilkunastu lat, wtedy nie było aż takiego wyboru na naszym rynku, i w porównaniu do innych kolumn z podobnego zakresu cenowego mogły nawet wypadać korzystnie, poza tym polska prasa "napędziła" ich sławę.

U mnie nawet jasno i szybko grająca, mocna lampa na KT88 nie zdołała wykrzesać z nich iskry życia, choć napędza bez trudu różne ciężkie potwory.

Jeżeli Baltlab wymięka na małych Dynaudio, to wymiana ich na LS40 będzie "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

bob*, 2 Lis 2007, 10:55

>McG to wieczny malkontent :)

hehe...

A wynika to po prostu z tego że słuchałem bardzo wielu kolumn, i wiem że dobry dźwięk jest osiągalny. Niestety bardzo niewiele kolumn gra dobrze pod każdym względem. Większość ma w jakimś aspekcie wyraźne, a nawet duże wady brzmieniowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.